Sâmbătă,
20.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Cum a ajuns AUR la peste 8% în Sibiu? ”Proștii au pus botul și fraierii nu au ieșit la vot”

Cum a ajuns AUR la peste 8% în Sibiu? ”Proștii au pus botul și fraierii nu au ieșit la vot”

10.500 de sibieni au votat pentru AUR la alegerile din 6 decembrie. Am căutat o explicație în localitățile în care s-a votat masiv pentru partidul care la alegerile locale nu a obținut nimic în județul Sibiu. În urma acestor alegeri, un loc în Camera Deputaților, ca ales al Sibiului este Sebastian-Ilie Suciu, președintele Alianței pentru Unitatea Românilor (AUR) Sibiu. De asemenea, există șanse ca un loc în Senat să fie ocupat de Gheorghe Adrian Catană, primul pe poziția AUR pentru județul Sibiu.

AUR pentru Jina

8,87% este scorul obținut de AUR la alegerile parlamentare din 6 decembrie, pentru Senat. În Jina, AUR a obținut cel mai bun scor dintre toate partidele politice. 37,6%, față de 33,71% cât a obținut PNL, partidul care are primarul și majoritatea în Consiliul Local. PSD a obținut aici 11,66%, iar USR PLUS, doar 2,88%. Prezența la vot a fost aici de doar 23,95%, aceasta fiind și explicația pe care o dă viceprimarul Iancu Dumitru Uscatu. ”Cel mai bun scor la noi l-au avut? A fost foarte puțină lume la vot și din acest motiv au scos procentul ăsta. Practic au venit mulți de-ai lor și restul, nu. Nu știu cine sunt, că eu nu am auzit de ei, nu știu cum și-au făcut campanie. Probabil că numai online”, spune viceprimarul.

Iancu Uscatu spune că a rămas șocat când a văzut rezultatul alegerilor. ”Nu știu de ce a fost o prezența atât de slabă. Probabil din cauza pandemiei, au fost oameni care au spus că le-a fost frică, alții au zis că mai bine se lipsesc, fiecare cu explicația lui. Dacă erau supărați pe noi nu veneau nici la locale. La locale a fost prezență 60%, acum doar 20%. Probabil din cauza pandemiei. Practic nu au avut multe voturi ca și număr, dar fiind puțină lume la vot s-a văzut. Eu personal nu am auzi de ei, am rămas cu gura căscată, când am văzut rezultatul”, spune viceprimarul.

”Ați mințit oamenii de 30 de ani. Gândiți-vă voi de ce n-au mai ieșit oamenii la vot”

La Vurpăr, primarul Liviu Toma este dezamăgit atât de prezența slabă, cât și de oamenii care au pus ștampila pe reprezentanții acestui partid. AUR a obținut aici 29,03%, fiind foarte aproape de PNL – 30,88%. Partidul Ecologist, din care provine primarul localității, nu a obținut decât 11,52%. ”Să spun pe românește: de la proști au obținut un scor foarte bun. Partidul lui Ghiță, PPU, nu a mai fost și au venit ăștia ca să fure voturile, să creadă lumea că te miri ce fac ei. Fac un drac să-i ia. Fac să câștige PSD. Proștii au pus botul și fraierii, că nu le pot spune altcumva, nu au ieșit la vot”, explică primarul.

Liviu Toma spune că vina o poartă și actuala clasă politică. ”M-au întrebat de la partid de ce au ieșit așa de puțini la vot. Din cauza voastră, a parlamentarilor, pentru că ați mințit oamenii timp de 30 de ani. Gândiți-vă voi de ce n-au mai ieșit la vot. Eu vorbesc românește, mai vorbesc alte trei limbi, dar de când m-am întors acasă vorbesc numai românește”, a mai spus primarul revenit din Germania în urmă cu patru ani, după ce a plecat din țară înainte de 1989.

”Nu vreau să jignesc locuitorii, dar AUR duce spre... eu știu”

Brateiu este a treia comună ca procent de voturi pentru AUR, în județul Sibiu. Nicio explicație.  ”Nu știu, nu vă pot spune. Eu nu i-am văzut deloc prin localitate, să-și facă campanie. Nici la panoul cu afișaj electoral nu i-am văzut, chiar nu pot să-mi explic. Poate online, poate au luat legătura printr-un mijloc modern de comunicare sau probabil că e o chichiță, acum nu vreau să jignesc locuitorii, dar AUR duce spre... eu știu. Nici nu am auzit discutându-se despre ei. Poate latura asta mai agresivă, nu știu. Poate că oamenii așteaptă așa ceva. Nu au mai avut oamenii același interes ca pentru locale. E prima dată în istoria alegerilor parlamentare când și la noi în localitate s-a înregistrat un scor electoral așa de mic”, spune primarul din Brateiu, Elena Marian.

Aici, AUR a obținut 25,94% din voturi, iar PNL, partidul cel mai important de aici a luat 48,91%. În număr de voturi: 166 pentru AUR, 313 pentru PNL. Prezența: 666 de oameni din 2.962 de cetățeni cu drept de vot.

Rezultate AUR în funcție de procente:

  1. Jina – 37,06%
  2. Vurpăr – 29,03%
  3. Brateiu – 25,94%
  4. Bazna - 22,11%
  5. Chirpăr - 19,38%
  6. Moșna - 19,21%
  7. Miercurea Sibiului - 18,91%
  8. Copșa Mică - 18,79%
  9. Iacobeni – 18,79%

Rezultate AUR în funcție de număr de voturi

  1. Sibiu – 3.168
  2. Mediaș – 1.176
  3. Cisnădie - 569
  4. Avrig - 451
  5. Șelimbăr - 297
  6. Jina - 232
  7. Agnita - 216
  8. Tălmaciu - 211
  9. Săliște- 208
  10. Dumbrăveni – 197

Cel mai mic procent pentru AUR în Sibiu

Cârțișoara - 0%

Marpod – 4,57%

Alțâna - 4,91%

Blăjel - 5,35%

Sibiu - 6,12

Șura Mare – 6,22%

Șelimbăr – 6,32%

Sursa: numărătoarea paralelă a partidelor politice

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6621

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Joe Heinous

Acum 3 ani

Vina e a celor care nu au iesit, a celor care au votat AUR, PSD, PRORO, PMP, si in general a tuturor celor care nu au votat PNL, sau, din mila, USR. In orice tara normala, orice partid care nu e cu Iohannis ar disparea prin puscarii, numai la noi e voie sa faci ce vrei... Nu ne mai facem bine!
Raspunde

Rob Anybody

Acum 3 ani

Terminați, vina e 100% a lui peeseedee.
Raspunde

Adrian Brătoiu

Acum 3 ani

Ca să se mire proștii :)) Cum să fi primar/politician de ani de zile în fenomenul ăsta și să te ia prin surprindere un rezultat normal având în vedere circumstanțele. Au toți niște explicații de parcă i-ați luat la întrebări pe cei care tocmai au ieșit din cârciuma satului. Eu zic că pe lângă cei 3-4% fani ai partidului, ceilalți au votat împotriva partidelor mari. Și dacă de obicei exista un "bau bau" (psd de cele mai multe ori), acum cu pandemia, lumea s-a săturat de toți. Pe de altă parte, AUR pare a fi un USR pentru cei de vârsta a doua și a treia. Au preluat aproape aceeași tactică, singuri împotriva tuturor, exact ca USR, mesaj anti-hoție, campanie puternică online, singura diferență e că USR au mizat pe tineri, atei, visători, ceilalți pe vârsta a doua, familiști, credincioși. Mie îmi par în oglindă cele două. Cred că prezența slabă nu i-a ajutat, cei care au stat acasă, au stat din motive de revoltă, de antipatie față de guvernanți. Dacă ieșeau mai mulți la vot ar fi fost procente mai mari doar pentru USR și AUR. Comparația cu "localele" e puerilă, să nu uităm că acolo se alege omul și în fiecare localitate există un rău mai mare pe care nu-l vrei primar și mergi să votezi contra chiar dacă nu ai un preferat. Dacă s-ar mai trece peste superficialitatea acestor analize făcute pe brânci cu balele în gură, s-ar mai observa că George Simion are un istoric în activism din 2005-2006, pe străzi, prin sate, unde s-a cunoscut cu oamenii. În 2018, a realizat Marșul Centenarului, 1300 de km de mers pe jos între Alba Iulia și Chișinău alături de sute de tineri, traseu prin care a atins și o parte din localitățile astea. Mai doriți explicați?
Raspunde

Cosmin Codru

Acum 3 ani

Daca ne exprimam cu "prostii au pus botul", referitor la niste oameni care au iesit la vot, sa voteze, asta explica de ce majoritatea n-au iesit la vot, iar acum i numim "fraieri". Deci in Romania, a se intelege ori esti fraier ori esti prost, daca nu votezi ceva gen PSD-PNL sau mai nou USR ? Este ? Pai daca asta promoveaza media, de orice categorie ar fi ea.....atunci astea sunt rezultatele si nu va mai intrebati de ce. Votul pentru AUR e un vot dat de frustrare si disperare de multi oameni care pur si simplu s-au scarbit de ce au facut acesti indivizi cu tara asta.....si pacat ca au fost doar 60% "fraieri", care au stat acasa..... ar fi trebuit s astea 90% !...sa se prezinte la vot 10% si dupa aia sa fi vazut noi cam cum clamau "legitimitatea", aceste gunoaie de gasti si clanuri care au adus Romania la disperare, pur si simplu. Unii hoti notorii si nespalati, PSD, altii puturosi ordinari, carora le-a fost lene sa faca orice, timp d e1 an, desi au promis multe, iar altii, USR, habarnistii pamantului care au un website de campanie cu texte facute parca de copiii de clasa a 3-a de la o scoala cu buda in curte, dintr-un sat unde PSD a castigat alegerile dintotdeauna. Si-i mai faceti pe oamenii care au pus stampila pe AUR, prosti ?..... mai ganditi-va. Au avut romanii timp sa stea s agandeasca, multumita PNL care a gasit motivul COVID, pentru a nu face nimic si a-i inchide in case, iar asta e rezultatul. Unde e legea prin care renuntati la imunitate, PNL.... unde e legea prin care anulati pensiile speciale... PNL ?!?! Unde e referendumul din 2009 cu 300 de parlamentari, PNL ?!?!? Asta ne promiteati, cand veti ajunge la putere..... ati gasit sa va plangeti ca e covid, ca nu va lasa PSD, ca ploua sau ca ninge. 25% e prea mult, in conditiile astea, probabil veti ajunge la 2,5 ca PNTCD. Nici o initiativa legistlativa, nimic !!! doar neamuri puse abuziv pe functii si cam atat....pai asta stiam deja, ca eram obisnuiti cu PSD.... foarte foarte dezamagitor, va vede lumea cat sunteti de terminati, la fel ca si PSD... de-aia a aparut AUR si au pus oamenii in disperare stampile pe ei. Numiti-i prosti in continuare....si fraieri.
Raspunde

Apolitic W

Acum 3 ani

Se spune ca baza de selectie este cruciala pentru a avea o echipa nationala puternica la orice sport, cu cat e mai mare cu cat selectia e mai buna. Asa-i si in politica! Daca ai o baza de selectie redusa , ai selectie proasta. Acuma de ce ar fi mai fraieri cetatenii care au votat AUR. AU avut propuneri mai bune celalate partide care meritau sa fie votate?. Eu zic ca cei care au votat PNL SIbiu au fost fraieri . Hai sa-i luam pe rand: Raluca Turcan(parasutata de la Botosani, acuma 10 ani nu stia cati ani are, a trecut prin dormitoarele mai multor sefi, nu stie nimeni care sunt realizarile ei nici politice nici profesionale), Nicolae Neagu(a falimentat o firma maricica din Sibiu), Razvan Pop(istoric esuat, fara vreo carte cunoscuta, fara vreo cercetare seriosa intr-un domeniu, pus pe lista ca si-a lasat barba) si putem continua cu restul Partidelor. Nu duc dorul comunistilor dar se facea o selectie mai buna a valorilor atunci.
Raspunde

Alin Pop

Acum 3 ani

Cu siguranță va referiți la cei care au votat PNL cu peste 45%. Toată țara a votat diferit de Sibiu, asta spune multe despre nivelul de inteligență scăzut al sibieni lor pro pnl
Raspunde

Daniel S

Acum 3 ani

Se vede clar ca e un citat. Totusi, se putea pune si in titlu ca e parerea primarului din Vurpar.
Raspunde

Vlad Tepes

Acum 3 ani

Urmariti "Mafia pădurilor, descrisă din interior: „Mi s-a reproșat că nu aduc bani la partid“ https://www.youtube.com/watch?v=mcV7lGizUEw Era sa cred ca doar pe vremea lui Dragnea se intamplau din astea dar nu e asa. Sunt la ordinea zilei in toate ministerele, indiferent de partidul de guvernare.
Raspunde

Iom Ion

Acum 3 ani

Nu stiu de ce va mira! Ce sa votam, PNL, care la sb, nu investeste si sta d-na primar cu excendet, iar la marginea sibiului nu au un transformator, stau casele fara curent, in subdezvoltare ? USR, am vazut ce au facut la bv, unde ala nici nu a ajuns bine primar, ca s-a demonstrat ca a mintit ca vitelul in cv ca e absolvent de automatica. vedem certuri, scandaluri, barna rigid, oameni neintelesi cu care nu se poate face nimic. PSD ... nu mai are rost sa spunem nimic, niste penali ordinari! Si cum dreptul la vot trebuia sa ni-l exercitam... am ales AUR! Nu e perfect, sper sa se debaraseze de cei cu pb, dar ... a fost si un vot anti sistem! Refulare lasata cu cap, pt ca altfel psd ajungea la 50%! va doreati asta ? nu cred! Sau altfel USR era la 25-30 %.. la fel, nu era de dorit! Asa ca nu mai latrati aiurea in tramvai!
Raspunde

GIGI CONTRA

Acum 3 ani

SALUT STIMABILILOR, ERA CEVA SA -L CITEZI PE UN MARE FILOSOF,DAR DACA AI AJUNS SA-L CITEZI PE UNUL CARE ARE IMPRESIA CA AVAND SCOALA VIETII ESTI CINEVA, JIGNIND INTREAGA POPULATIE , NU ESTI DEPARTE DE EL. APROPO DE PREZENTA LA VOT , NORMAL CA LUMEA NU S-A PREZENTAT LA VOT PENTRU CA PUR SI SIMPLU NU AVEAI PE CINE VOTA , HOTI IN STANGA, HOTI IN DREAPTA, DECI CHIAR NU MAI CONTEAZA CARE AJUNG LA PUTERE PENTRU CA TOT NUMAI LA FURT SE GANDESC , CUM SA MAI FURE CE A MAI RAMAS PRIN SISTEMUL DE STAT , DE SANATATE ,INVATAMANT....ASA CA SA-I DAM "TOT INAINTE"
Raspunde

Bogumil Agușteriței

Acum 3 ani

De 1000 de ori mai bine cei de la AUR decât ”liberalii” Neagu, Turcan, Fuego și Șovi! S-a făcut dreptate, Fuego sper să își găsească alt jobuț călduț și inutil, unde să-și continue existența inutilă pe bani mulți!
Raspunde

Itu Kukuruku

Acum 3 ani

da, bravo, nu stiam de ei, dar acum suntem experti in ce vor si cine i-a votat a, si felicitari, sigur a-i injura e o reteta pt a nu-i face mai extremisti. cu siguranta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus