Duminică,
16.05.2021
Ploi Scurte
Acum
12°C

În septembrie 2021 va fi primul zbor de pe Aeroportul Brașov. Posibile destinații: Londra, Munchen, Roma şi Viena

În septembrie 2021 va fi primul zbor de pe Aeroportul Brașov. Posibile destinații: Londra, Munchen, Roma şi Viena

În toamna anului viitor Aeroportul Brașov va fi finalizat și se vor putea opera primele curse, a anunțat administrația județeană. Conform Consiliului Judeţean Brașov, în 2021 se vor finaliza toate investiţiile de aici, astfel, că în septembrie de pe Aeroportul Internaţional se vor efectua primele curse. Legat de viitoarele destinaţii zbor, acestea se discută şi se stabilesc cu companiile aeriene. După cum a declarat ieri Alexandru Anghel, directorul Direcţiei Implementare Aeroport din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, într-un interviu pentru Adevărul „am avut discuţii la Braşov cu Lufthansa, El Al, Blue Air, Wizz Air şi LOT. Companiile vor să vadă care este potenţialul zonei”. Deocamdată nu s-au stabilit destinaţii punctuale. Din câte am aflat, sunt vizate în special Londra, Munchen, Roma şi Viena. Conform studiilor, Braşovul ar putea ajunge la 15-20 de destinaţii care pot fi operate. Toate acestea se vor deschide într-un anumit ritm: se va începe cu maximum trei, apoi, pe parcurs, se vor mai adăuga câte două sau câte trei, anunță Bună Ziua Brașov.

Aeroportul de la Braşov, primul construit în România, de la zero, după 50 de ani, a fost proiectat pentru a face faţă unui flux maxim de un milion de pasageri pe an. „Se ia întotdeauna capacitatea la ora de vârf, la noi va fi de trei avioane, calculat la 180 de pasageri per avion”, spune Alexandru Anghel. Terminalul va fi construit pe trei niveluri, subsol, parter şi etaj. Va avea o arie desfăşurată de 12.031 mp şi o înălţime de 14,87 metri. Acesta va asigura servicii aeroportuare pentru maxim 720 de pasageri (360 la „sosiri” şi 360 la „plecări”), iar construcţia va fi realizată astfel încât să poată fi extinsă ulterior.

Balizaj LED și turn de control vizual

Aeroportul din Braşov va fi primul din ţară ce va avea balizaj cu LED. Tot ca noutate absolută, aeroportul ar putea avea turn de control virtual. Conceptul este în felul următor: când cei care se ocupă de controlul zborurilor sunt în turnul clasic, se asigură vizibilitate de la înălţimea platformei. Neavând turnul clasic, partea de control ar putea fi asigurată cu camere de luat vederi poziţionate la înălţime şi cu o clădire la nivelul solului. „Propunerea este deocamdată în analiză. Sunt şanse mari să fie turn virtual la viitorul aeroport, sunt argumente puternice în acest sens, inclusiv privind costurile de investiţie şi de operare ulterior implementării”, a declarat Alexandru Anghel pentru Bună Ziua Brașov.

Lucrări executate în proporție de 80% - 120 de milioane de euro

„Stadiul lucrărilor la terminalul de pasageri a ajuns la peste 80%, clădirea fiind deja construită. În prezent se lucrează la compartimentări, la instalaţii şi la echipamente, inclusiv echipamentele de la subsol pentru sortarea bagajelor. S-au scos la licitaţie, recent, lucrările privind sistemul de televiziune cu circuit închis. Sunt în execuţie mai multe clădiri-suport privind reţelele de utilităţi, precum şi drumul de acces din drumul judeţean către aeroport”, a declarat, pentru Adevărul, Alexandru Anghel, directorul Direcţiei Implementare Aeroport din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Braşov. Valoarea totală a proiectului este de 120 milioane euro. Finanţarea este asigurată de la bugetul Consiliului Judeţean Braşov şi de la bugetul de stat.

Foto: Bună Ziua Brașov

Vizualizari: 5529

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Ion Ion

Acum 5 luni

Vai de capul lor, pai aia nu au apa trasa acolo, nu au canalizare, nu au curent, nu au iluminat public, nu au gaz... si ei dau drumul la aeroport... Brasoave, brasoave, brasoave si atat!
Raspunde

Dan BV

Acum 4 luni

FYI: https://www.bizbrasov.ro/2020/12/18/compania-apa-a-derulat-in-acest-an-investitii-in-valoare-de-peste-65-de-milioane-de-lei-lucrarile-de-extindere-a-retelelor-au-vizat-in-special-zonele-brasovului-aflate-in-curs-de-dezvoltare/ Punctul 1 din articolul de mai sus. Iar de curent pot sa confirm cu siguranta ca au cu mult inainte sa aiba canalizare. Iar aspectele de iluminat public ce pot sa spun? Sa se faca drumul de legatura cu DJ103C si pe urma vom vedea, dar nu cred ca este obligatoriu sa ai lampi pe tot drumul pana la aeroport. Si gaz....pentru ce iti trebuie obligatoriu gaz la un aeroport, adica banuiesc ca poti face si cu curent ce poti faci cu gaz in cadrul unui aeroport.
Raspunde

Cristian Alexandru

Acum 2 luni

Mai nea' ion ( i-ul mic este este dupa chipul si asemanarea ta) Este evident cum ca temperatura mediului ambient in care iti duci viata, este sensibil mai mare decat IQ-ul primit de la strabunii tai. Drept pentru care, voi folosi aeroportul de la Brasov - Ghimbav de fiecare data cand va fi necesar. Iti inteleg durerea, sincer. Dar, doar pana cand frizezi mitocania. Era sa uit....o simpla intrebare....cu cat mai merge branza in zona aeroportului tau? Numai bine....Vorbim in septembrie!
Raspunde

Vali C

Acum 4 luni

Așteptăm cu nerăbdare și curse spre Belgia și Olanda
Raspunde

Dan Kro

Acum 4 luni

eu vreau o cursa brasov -sibiu din sept 2021 oricum aeroportul va fi gata in 2022 sau 2023 asa ca la mures sau sibiu sau bucuresti pina atunci

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus