Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Baronul Brukenthal ar putea avea în curând o statuie, în Piața Mare

Baronul Brukenthal ar putea avea în curând o statuie, în Piața Mare

La 300 de ani de la nașterea Baronului Samuel von Brukenthal, conducerea muzeului care îi poartă numele anunță că ar putea ridica, în curând, o statuie a sa, în Piața Mare. 

Muzeul Național Brukenthal poartă discuții cu asociația Rotary, pentru ridicarea unei statui reprezentând baronul, în centrul orașului, anul acesta. Tot în 2021 vor avea loc mai multe evenimente culturale dedicate lui Brukenthal.

„Anul 2021 are o importanță deosebită pentru Muzeul Național Brukenthal în special, dar și pentru orașul Sibiu, pentru România și pentru instituțiile muzeale în general. Sărbătorirea celor 300 de ani de la nașterea întemeietorului muzeului ce îi poartă numele ne obligă la realizarea unei agende culturale deosebite. Deja am început anunţarea acestui an prin bannerele de pe drumurile publice și europene, în planul media, la sediile muzeului, vom începe și în câteva zone din Sibiu și apoi vom organiza expozițiile și celelalte evenimente pe care le vom realiza cu partenerii noștri. Și în acest an, se va continua Stațiunea Muzicală Brukenthal pe care o va derula Filarmonica de Stat Sibiu, căreia îi mulțumim pentru implicare. Suntem în discuții cu Rotary Club Sibiu pentru ridicarea unei statui Brukenthal și amplasarea acesteia în Piața Mare din Sibiu”, a declarat dr. Alexandru Chituță, șef secție Marketing.

La începutul acestui an prof.univ.dr. Sabin Adrian Luca, Directorul General al Muzeului Național Brukenthal a adresat un mesaj:

„Născut în 1721, Baronul Samuel von Brukenthal – Guvernatorul Marelui Principat al Transilvaniei (1777 – 1787) – a rămas în memoria colectivă nu atât prin rolul politic și administrativ pe care istoria i l-a conferit, ci prin realizările culturale pe care și le-a asumat. Înainte de toate, von Brukenthal este întemeietorul primului muzeu public deschis pe teritoriul de astăzi al României – Muzeul Brukenthal, o instituție a cărei activitate bicentenară am sărbătorit-o în anul 2017. Rodul activității sale de colecționar reunește peste 1.000 lucrări de pictură (sec. XV – XVIII), aproximativ 1.000 stampe (gravură europeană sec. XVI – XVIII) și 2.000 planșe incluse în albume, un fond de carte de aproximativ 16.000 volume, impresionante colecții de numismatică, minerale și antichități dăruite publicului, pe care l-a considerat moștenitorul său spiritual. Protector al cercurilor artistice locale, de la pictori la muzicieni, Samuel von Brukenthal a așezat tiparele mediului cultural sibian ce avea să se concretizeze, în anul 2007, în cea dintâi Capitală Culturală Europeană a țării noastre. Standardizarea supraviețuirii umane, în vremurile actuale, privește indicatori ce țin de calitatea fizică și socială a vieții. Supraviețuirea valorilor culturale, produse de marile spirite ale omenirii, se datorează unor personalități precum Samuel von Brukenthal, prin grija căruia putem vorbi astăzi în România de Tițian, Veronese, Cranach, Van Eyck, Brueghel, Memling, ca să numim doar câțiva din maeștrii ce pot fi admirați în expoziții. Vasta moștenire lăsată de Baronul Samuel von Brukenthal ne îndeamnă să omagiem, în anul 2021, importanța activității sale de colecționar și întemeietor de instituții de cultură, cu prilejul împlinirii a trei secole de la nașterea sa.”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cristian Sibian

Acum 3 ani

„Născut în 1721, Baronul Samuel von Brukenthal – Guvernatorul Marelui Principat al Transilvaniei (1777 – 1787) – a rămas în memoria colectivă nu atât prin rolul politic și administrativ pe care istoria i l-a conferit, ci prin realizările culturale pe care și le-a asumat.'' O intrebare retorica.. De ce nu se spune ca a ordonat,a semnat si a participat la executia cumplita,dezonoranta a lui Horia si Closca care isi gasisera dreptatea la Viena,chiar imparatul acordandu-le girul lui???? Nici o vorba despre discriminarea feroce a tuturor romanilor ardeleni, nici un cuvant despre tragerea pe roata a fruntasilor rascoalei. Se vorbeste doar despre "iluminismul" baronului! E pacat ca acceptam ca romani asa ceva,istoria trebuie vazuta si dezbatuta nu numai d.p.v al colectiilor de arta...
Raspunde

Horia closca Si cocosul

Acum 3 ani

Așa e, de ce să-i faci statuie baronului Brukenthal, când ai putea să faci statui țăranilor români care i-au trădat pentru bani pe Horia, Cloșca și Crișan. Că doar sunt români :)))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mister 69

Acum 3 ani

Ce inseamna sa sti cu cine sa umbli... Si ne mai miram de actuala clasa politica
Raspunde

RazPopulus Sibianum

Acum 3 ani

Haideti sa fim vizionari! Sa le facem statui celor ce se preocupa atat de mult ca trecutul sa nu fie uitat, ca trecutul sa fie omagiat, ca indiferent de origine si nationalitate oamenii sa traiasca in liniste si pace!
Raspunde

Adrian X

Acum 3 ani

N-ar strica nici o statuie a lui Goga, Blaga sau Herman Oberth..... asa, ca idee. Daca ne inchinam la baroni, nu suntem prea grozavi.
Raspunde

Radu-Ioan Părean

Acum 3 ani

N-ar strica o statuie a lui Emil Cioran! Actuala stradă care-i poartă numele este nereprezentativă și extrem de scurtă. Pe de altă parte, consider necesar un grup statuar fie al grupului Horea, Cloșca și Crișan, fie al Școlii Ardelene. Așa pentru informare.
Raspunde

Apolitic W

Acum 3 ani

Cu Emil Cioran sunt de acord , avand in vedere legaturile lui cu Sibiul , dar Horia, CLosca si Crisan n-au avut nici o legatura cu Sibiul. Foarte probabil regimentul graniceresc de la Orlat o luptat impotriva lor in 1785. Poate Iancu de Hunedoara a fost mult mai legat de Sibiu avand in vedere victoria lui de la Sibiel impotriva turcilor.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 3 ani

@Apolitic W-Dupa parerea dvs.,o statuie cu Mihai Viteazul care a intrat in Sibiu fara lupta,saxonul Huet deschizand portile ca sa nu fie facut praf pt ca se stia cu musca pe caciula,ar merita sa fie in Piata Huet??? Iar baronul cu pricina,la presiunea grofilor maghiari(scuzati pleonasmul) a semnat condamnarea lor la moarte si a asistat in primul rand al scenei,la executia romanilor care isi cereau drepturile.. Deci merita sigur o statuie stimati diriguitori ai urbei! Dar incercati una smart, din ipsos, sa dispara la prima ploaie...
Raspunde

Apolitic W

Acum 3 ani

Din cate cunosc Brukenthal si-a exprimat dorinta , prin testament , de a nu avea nici un fel de statuie dupa moartea lui. Asa ca problema ar fi rezolvata. Acuma orice mare personalitate a istoriei(Brukenthal, Mihai Viteazul,Maria Tereza) au avut in viata lor lumini si umbre, spre exemplu Mihai Viteazul a fost primul domnitor care i-a transformat pe tarani in iobagi . Discutia ar fi daca merita o statuie in orasul Sibiu. N-as fi impotriva unei statui a lui Mihai, dar atunci obligatoriu ar fi sa-i facem si Mariei Tereza , care a avut un rol urias in ridicarea taranilor romanii din Transilvania si Banat , mai ales a taranilor din Marginimea Sibiului.
Raspunde

Sibian Din jurul Buukentalului

Acum 3 ani

Exact asta lipsea Sibiului, nu wc la scoli, apa si canal in Sibiu si imprejurimi . Nu vrem infrastructura si drumuri late intre Sibiu si imprejurimi, nu vrem pomi pe strazi si piste pt.alergatori si biciclisti imprejurului Sibiului de 40-50 km, nu vrem aer curat .Nu vrem oameni sanatosi si educati in scoli bune. Ne trebuie exact o statuie/wc pentru porumbeii din centrul Sibiului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus