Sâmbătă,
18.09.2021
Innorat
Acum
16°C

Cum se simt primii sibieni care s-au vaccinat împotriva SARS CoV-2: „Nu am avut nici măcar o durere de cap”

Cum se simt primii sibieni care s-au vaccinat împotriva SARS CoV-2: „Nu am avut nici măcar o durere de cap”

În județul Sibiu vaccinarea împotriva COVID-19 a început pe 31 decembrie cu lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat, înscris pe listele de vaccinare. Printre cei vaccinați în prima zi se numără și Locotenent colonel Constantin Vlase, managerul Spitalului Județean, Dr. Călin Cipăian, directorul medical al aceluiași Spital, dr. Victoria Bîrluțiu, șefa secției de Boli Infecțioase sau colonel dr. Daniel Chelcea, actualul șef al Direcției de Sănătate Publică Sibiu. Reporterii Turnul Sfatului au aflat cum se simt aceștia la câteva zile după vaccinare și ce transmit celor care urmează să se vaccineze ori celor care sunt sceptici în privința acestui vaccin.

Locotenent colonel Constantin Vlase, managerul Spitalului Județean, în ziua vaccinării

Locotenent colonel Constantin Vlase, managerul Spitalului Județean spune că nu a avut reacții adverse după vaccinare și le recomandă oamenilor, cu toată convingerea, să facă același pas.

„M-am vaccinat în data de 31 decembrie și nu am avut nici măcar o durere de cap. N-am avut nicio reacție adversă cu excepția fenomenului local din cauza administrării injecției intramusculare, o jenă locală, dacă vreți. Nu am făcut nici febră, nimic și vă pot spune că niciun membru al personalului vaccinat în aceste zile nu a acuzat reacții adverse.

Recomand cu toată convingerea întregii populații nu doar personalului medico-sanitar, vaccinarea. Nu avem argumente, nu avem date care să ne arate că au apărut reacții adverse majore, că a trebuit să fie cineva internat după vaccinare sau să i se acorde asistență medicală de urgență și sunt persoane care s-au vaccinat deja de trei, patru sau cinci zile. Proba testului, ca să spun așa, a trecut”, spune Locotenent colonel Constantin Vlase.

După minim 21 de zile acesta se va vaccina din nou, cu a doua doză, cu aceeași convingere.

Victoria Bîrluțiu, șefa secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu

Medicul infecționist Victoria Bîrluțiu, șefa secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu spune că a așteptat cu bucurie vaccinul fiind conștientă de faptul că acesta va rezolva problema extinderii necontrolate a pandemiei de COVID și că se simte onorată să-l poată face.

„Am așteptat cu bucurie acest vaccin protectiv față de infecția SARS CoV 2, conștientă ca el va rezolva problema extinderii necontrolate a pandemiei. M-am simțit onorată să mă pot vaccina în prima zi și în același timp responsabilă față de populație să continui activitatea în COVID. O ușoară durere în braț a fost singura reacție minoră pe care am resimțit-o, întâlnită, de altfel, la majoritatea vaccinărilor anterioare”, a spus dr. Victoria Bîrluțiu.

Dr. Călin Cipăian, Directorul medical al Spitalului Județean Sibiu

Directorul medical al Spitalului Județean Sibiu, medicul Călin Cipăian s-a numărat și el printre primii vaccinați. Nu a avut reacții adverse și îi felicită pe toți cei care s-au decis să se vaccineze.

„Mă simt perfect. A fost o durere ușoară la locul injectării și nimic mai mult. Asta nici nu poate fi trecută la efecte adverse, ci este ceea ce obții dacă injectezi orice soluție proteică într-un mușchi. Îi felicit pe cei care urmează să se vaccineze, pentru decizia înțeleaptă pe care au luat-o. Este singurul mod în care putem opri această pandemie, pentru că, este evident că antivirale care să omoare virusul nu am reușit să dezvoltăm în această perioadă, iar încercarea de a repoziționa niște antivirale care existau pe piață, cum este Remdesivirul sau Faviopiravirul, nu a avut, nici pe departe, rezultatele pe care le-am așteptat. Remdesivirul este repoziționat de la Ebola, iar celălalt repoziționat de la tratamentul gripei. Au oferit o serie de rezultate, dar nu cele așteptate, Remdesivirul având un preț foarte mare, fiind și injectabil, deci iluzoriu să ne gândim că vom putea trata mase largi de oameni cu el, iar celălalt chiar dacă se administrează oral și este mai ieftin, nu este aprobat pe Piața Comunității Europene. Astfel, cei care doresc să se vaccineze ne vor asigura întoarcerea la noul normal”, spune medicul.

De asemenea, dr. Călin Cipăian are un mesaj și pentru cei care sunt sceptici în ceea ce privește vaccinarea împotriva SARS CoV-2.  

„Pentru cei care sunt sceptici nu fac decât să repet lucrurile care sunt dovezi științifice și care există. Argumentele sunt factuale. În primul rând, tehnologia pe care acum o prezintă ca fiind făcută pe genunchi și foarte repede este o tehnologie care există de 15 ani, din anul 2005 și care a fost supusă unor criterii foarte riguroase de aprobare și de punere în aplicare. Este o tehnologie care a trecut proba timpului. În al doilea rând, dacă în urmă cu câțiva ani sau la începuturile vaccinării, tehnologia era atât de simplă încât luam material patologic de la erupția cutanată a celor care făceau forme ușoare ale bolii și-i infectam voit pe ceilalți ca să facă o formă ușoară și să nu facă o formă mortală a bolii virale, acum am făcut pasul înainte. Adică am trecut de la automobilele cu un singur cilindru care mergeau cu 20 de kilometri la oră la mașini autonome conduse de inteligență artificială. De asemenea, ni s-au adunat și informații. Adică, la ora actuală putem obține secvențele virale foarte repede, avem tehnologia de a produce vaccinurile mult mai repede, iar etapele administrative de aprobare ale vaccinurilor au fost scurtate prin efortul organizatoric și financiar al statelor. Aceste etape durau foarte mult, pentru că finanțările veneau pe rând, iar etapele dintre aprobări durau săptămâni, luni, ani. Apoi, nimeni nu-și asuma atunci, riscul să producă doze de vaccin pe care apoi să le arunce. Acum aceste companii au primit contracte ferme de sute de milioane de doze, care le acoperă costurile și în condițiile în care nu reușesc. În aceste condiții este logic și normal să obținem o cale cât mai scurtă. Cei care sunt sceptici trebuie să verifice faptele, pentru că, pe internet, circulă nenumărate amestecuri între minciună și adevăr. Mesajul final este că dacă vrem să ajungem la un nou normal, pentru că, după fiecare pandemie nu mai ajungem la vechiul normal, trebuie să ne vaccinăm”, mai spune medicul Călin Cipăian.

Colonel dr. Daniel Chelcea, directorul DSP Sibiu

Colonel dr. Daniel Chelcea, directorul DSP Sibiu spune că zilele de după vaccinare și le-a petrecut alături de familie și în activitate. A avut o stare generală bună și așteaptă al doilea vaccin.

„Zilele post vaccinare le-am petrecut alături de familie, dar și în activitate, monitorizând centrele de vaccinare împotriva Covid-19. Am avut o stare generală bună și aștept rapelul la vaccinare. Consider că serul imunizant este cea mai bună soluție pentru a depăși această pandemie, pentru a reveni la o viață normală și mă bucur că există.” – Col. Dr. Daniel Chelcea, director executiv DSP Sibiu.

Colonel medic dr. Doru-Florian-Cornel Moga

Colonel medic dr. Doru-Florian-Cornel Moga, Comandantul Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu spune că nu a prezentat reacții adverse după vaccinare și că este încrezător că ne vom putea relua activitățile care au fost restricționate.  

„Mi s-a administrat prima doză a vaccinului anti-COVID în data de 31 decembrie 2020. Nu am prezentat reacții alergice. Mă bucur că a apărut acest vaccin și sunt încrezător că în curând ne vom putem relua activitățile care au fost restricționate, pentru revenirea la o viață normală”, spune comandantul.

La nivelul județului Sibiu, raportul prezentat de autorități arată că 1.103 persoane s-au vaccinat cu vaccinul Pfizer BioNTech, din 31 decembrie 2020 și până în 4 ianuarie 2021.

Colonel medic dr. Doru-Florian-Cornel Moga și Colonel dr. Daniel Chelcea în ziua vaccinării

 

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Canaris Canaris

Acum 8 luni

Faina imagine....La doi colonei......Unul dintre ei cam chiuleste de la orele de pregatire fizica.....
Raspunde

Ovidiu A

Acum 8 luni

Bravo lor, calea către normalitate. Dacă acești oameni s-au vaccinat, care au fost atâtea luni in mijlocul pandemiei, ce dovada mai bună vrem? Oricum, unii vor crede ce vor vrea, e mai ușor să crezi pe Gheorghe cu 10 clase, autodidact in virusologie pe FB, decât un medic care a studiat 20 de ani și înca mai studiază.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus