Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Covid-19: Testele rapide incluse de ieri în raportarea oficială. UPU Sibiu a primit peste 13.000 de astfel de teste

Covid-19: Testele rapide incluse de ieri în raportarea oficială. UPU Sibiu a primit peste 13.000 de astfel de teste

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat că rezultatele testelor rapide de tip antigen sunt luate în calcul în raportările zilnice privind îmbolnăvirile de Covid-19. Acestea au intrat în bilanțul zilnic al autorităților de marți, 5 ianuarie.

Astfel de teste existau deja în unitățile de primiri-urgențe ale spitalelor, însă rezultatul lor trebuia confirmat și cu un test RT -PCR.

Medicul Constantin, șeful Secției de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean spune că testele rapide sunt un mare plus pentru secție. Acesta spune că în prezent sunt 13.600 de teste rapide în secție, iar că de la 1 ianuarie au fost folosite aproximativ 200 de teste.

„În spital nu avem nici o problemă, putem recolta testele rapide. Avem 13.600 de teste rapide pe care le folosim, iar de la 1 ianuarie s-au folosit aproximativ 200 de teste rapide. Pentru noi este simplu pentru că reducem timpul de așteptare până la momentul internării. Înainte, perioada de așteptare varia de la două până la cinci ore. Cu testul rapid avem rezultatul în 15, 20 de minute. Este un mare plus. Rezultatele, până acum au fost corecte, n-au fost rateuri. Testele rapide pozitive se confirmă în proporție de peste 99% și prin testul PCR. Acolo unde testul iese negativ și există simptomatologie de Covid-19, atunci obligatoriu trebuie făcut și testul PCR pentru confirmare”, spune șeful UPU Sibiu.  

Potrivit INSP, testul antigen trebuie efectuat în cel mult 5 zile de la debutul simptomelor sau cel mult 7 zile de la contactul direct cu o persoană infectată. Cu toate acestea, testele rapide făcute acasă nu sunt considerate diagnostic oficial. În această categorie intră doar testele rapide făcute în unitățile sanitare.

În acest sens, medicul Constantin Roșca spune că urmează ca Direcția de Sănătate Publică Sibiu să discute cu medicii de familie, având în vedere că aceștia pot da concediu medical doar pe rezultatele testelor de tip PCR, și să se ajungă la un numitor comun cu privire la utilizarea testelor rapide.

„O problemă este de utilitate și în afara spitalului a testului rapid. De exemplu, medicul de familie ca să elibereze un concediu medical are nevoie de un test PCR și aici este o problemă. Urmează ca Direcția de Sănătate Publică să facă o instruire a medicilor de familie și în final să vedem un răspuns comun pentru toată lumea”, mai spune dr. Constantin Roșca.

La nivelul județului Sibiu în ultimele 24 de ore s-au efectuat 694 de teste, iar un număr de 84 de persoane au fost testate pozitiv la infecția cu Sars CoV-2.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus