Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
0°C

Consilierii locali USR PLUS anunță că vor vota împotriva regulamentului care mărește taxa de salubrizare

Consilierii locali USR PLUS anunță că vor vota împotriva regulamentului care mărește taxa de salubrizare

Consilierii locali ai USR PLUS au anunțat joi, printr-un comunicat de presă, că vor vota împotriva regulamentului care mărește taxa de salubrizare cu peste 300%, în unele cazuri.

”Creșterea excesivă a taxei de salubritate este în aceste zile problema care îi nemulțumește pe sibieni și motivul lor este justificat. Suntem de partea sibienilor și consilierii USR PLUS vor vota împotriva regulamentului, în forma actuală, în ședința de Consiliu Local. Propunem transformarea problemei taxării gunoiului din Sibiu printr-o modalitate de gestionare europeană, eficientă și echitabilă pentru toți cetățenii. Primăria Sibiu trebuie să găsească urgent soluții pentru a colecta toate taxele, inclusiv de la cei care nu le plătesc. Este exclusiv obligația acesteia de a-i identifica pe cei care nu declară corect numărul de persoane și pe cei care nu plătesc servicii de salubritate. Nu este corect ca cetățenii să plătească mai mult pentru că Primăria nu a știut să managerieze taxele de salubritate și investițiile în colectarea deșeurilor”, au transmis joi reprezentanții USR PLUS.

USR PLUS are patru consilieri în componența CL Sibiu, care sunt de părere că ”taxarea propusă este inechitabilă și nu face decât să acopere incapacitatea Primăriei Sibiu de a gestiona situația colectării selective a deșeurilor și neplata taxei de către unii locuitori”.

USR PLUS vine și cu o serie de propuneri, în contextul dezbaterii publice pe tema colectării deșeurilor în Sibiu.

”Principiul pentru taxa de salubritate „plătești pentru cât arunci” care trebuie să primeze și să fie funcțional. Până când va fi funcțional acest principiu propunem taxarea diferențiată, începând de la 14 RON/lună/persoană și  acoperirea diferenței necesare din partea de reciclare și din bugetul local al Primăriei, ca soluție temporară până la implementarea unui sistem funcțional de „plătești cât arunci”. Trebuie însă menținută, anul acesta, taxarea / persoană și nu pe proprietate pentru a nu mai există încă o inechitate;

  • Alegerea pachetelor individuale de servicii în cazul în care nu se poate menține sub nicio formă taxarea pe persoană conform OUG 74/2018;
  • Urgentarea investițiilor în infrastructura de colectare a deșeurilor pentru blocuri, acolo unde este o problemă și mai mare cu reciclarea, prin introducerea containerelor pe bază de cartelă și supravegherea acestora.

Considerăm că sibienii au nevoie de sprijin mai ales în această perioadă, iar actualul regulament nu este corect făcut, taxarea propusă este inechitabilă și nu face decât să acopere incapacitatea Primăriei Sibiu de a gestiona situația colectării selective a deșeurilor și neplata taxei de către unii locuitori, fiind cauzată și de necesitatea de a acoperi noile tarife de sortare și de compostare care vor fi aprobate la începutul acestui an”, se mai arată în comunicatul de presă citat.

Reamintim că Primăria Sibiu a lansat în dezbatere publică un nou regulament pentru taxa de salubrizare, conform căruia, dacă va fi aprobat, unii sibieni vor plăti pentru deșeuri cu peste 300%. Mai multe detalii pe această temă puteți citi aici.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Dan Petrescu

Acum 1 an

principiul „plătești pentru cât arunci” este doar un mit si nu trebuie luat adliteram. Chiar daca se vor moderniza platformele si accesul la containere va fi cu cartela sau cip, la blocuri niciodata nu se va putea determina cat a aruncat Popescu de la 10 sau Ionescu de la 2, sau cum au pus ei sau nu tot gunoiul amestecat in acelasi sac negru. Daca se vrea imbunatatirea procentului de colectare trebuie sa se premieze prin reduceri, abonatii de la case (la care se pot face verificari la sange asupra felului cum colecteaza). Iar peste cativa ani probabil ... si cei de la blocuri pe masura ce incep si ei sa colecteze selectiv. Mentinerea actuala a taxarii - functie de persoane - si indexarea ei cu maxim rata inflatiei x 2 (cata vreme este in media tarifelor din tara) ar trebui sa fie arhisuficienta. Iar frecventa ridicarilor nu trebuie injumatatita din nou - din motive de igiena si sanatate publica. Abonamentul propus cu 12 ridicari anuale - adica o medie a ridicarilor la 4,3 saptamani - este o alta insulta din partea primariei la adresa sibienilor. Astept sa o vad pe tovarasa fodor sa iasa in p-ta mare sa-si puna cenusa in cap pentru intentia belicoasa sau de ce nu astept chiar demisia ei, pentru ca daca-mi amintesc bine motivarea deciziei finale a tribunalului, INCOMPATIBILITATEA ei (cea legala nu cea faptica) incepe abia cand isi preia mandatul - adica de cateva luni.
Raspunde

Pubela neagra Cu buline

Acum 1 an

Să anunți înainte că te vei opune denotă un populism ieftin. Să propună o soluție, că în rest știm toți să zicem așa nu e bine.
Raspunde

Friki Riki

Acum 1 an

Din cate am citit în articol sunt si cateva propuneri. Deci mai bine nu scriai nimic...

Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 an

Sa vedem cum voteaza PNL ca in campania electorala ne certau ca in oras se face ceva doar inainte de vot. Sa vedem daca sunt pres pentru SOMA lui TURCAN.
Raspunde

Kokos Kokos

Acum 1 an

Pacat ca USR-ul are doar patru consilieri . De , daca sibienii au vrut fdgr+pnl , asta avem , acum ne spalam pe cap cu ei si cu tanti fodor inca 4 ani.
Raspunde

Apolitic W

Acum 1 an

Responsabili pentru situatia asta sunt : 1) ADIECO, condus de doamna "arvocata" si sotia domnului Iordanescu, care a permis in mod netransparent (as spune chiar dubios )in 2018 majorarea tarifelor SOMA pe tona de la 165 RON a 193 RON. 2) Administratia centrala care arunca legi proaste cu nemiluita. 3) Primaria Sibiu care nu gaseste solutii la probleme complexe , preferand abordarea "fanariota" de a pune noi taxe gen 'fumarit'.4) O parte a sibienilor care eludeaza plata taxei de salubritate. In opinia mea, solutia ar fi ca Primaria Sibiu sa iasa din cloaca numita ADIECO si sa ia un model european(german) pe care sa-l aplice . Sa te bazezi pe colectarea selectiva la blocuri este o iluzie , la casa se mai poate verifica .

Raspunde

Casiana Guguștiucă

Acum 1 an

Peneliștii pesedizați și sasalaii troglodiți cum votează?

Raspunde

John Just me

Acum 1 an

Până nu se cântărește gunoiul rezultat din fiecare imobil, nu se poate rezolva problema, trebuie cântărit pe fiecare fracție, în asa fel în care să se poată asiguta principiul bonus -mallus pe colectare . Dar atâta timp cît ADI ECO este un organism care nu isi îndeplineste scopul pentru care a fost înfințat nici-o șansă. Și nu e nevoie de scuze, de motive ca trebuie pretul stabilt dupa volum heheh până acum experți( vorba vine) stabileau pe baza de volum greutatea , acum saraci nu pot stabili volumul pe bază de greutate hehe.Povești, dar acum când e explodat scandalul , ADI Eco a uitat e-mailurile prin care se facea presiune pentru adoptarea Regulemantului fara dezbatere, Soma nu mai are probleme cu incasarea si Daniela cu Raluca nu mai au nici-un amestec, nici nu stiu cine e societatea Soma sau experti platiti, a rămas doar Primarita cu castanele.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus