Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Taxa de salubrizare crește și cu 325% la Sibiu. Primăria susține că sibienii nu vor putea schimba aceste creșteri

Taxa de salubrizare crește și cu 325% la Sibiu. Primăria susține că sibienii nu vor putea schimba aceste creșteri

De la 132 de lei, la 430 de lei pe an. Cu atât va crește, în acest an, taxa de salubrizare pentru sibienii care locuiesc singuri. Pe de altă parte, o familie cu cinci persoane care plătea anul trecut 660 de lei taxă de salubrizare, va plăti cu 35% mai puțin anul acesta, adică 430 de lei. Sunt rezultatele calculelor generate de aplicarea noului Regulament pentru taxa de salubrizare, regulament lansat de Primăria Sibiu în dezbatere publică până pe 17 ianuarie 2021. Dezbatere despre care conducerea Primăriei spun că nu va duce la nicio schimbare în ceea ce privește modul de calcul al taxei de salubrizare.

A generat multe discuții noul Regulament de instituire și administrare a taxei de salubrizare în municipiul Sibiu. După cum a anunțat Primăria Sibiu pe 17 decembrie 2020, acest regulament este în dezbatere publică până pe 17 ianuarie 2021, dar prevederile lui vor fi aplicate retroactiv, cu începere de la 1 ianuarie, după cum se arată în proiectul de hotărâre elaborat pentru adoptarea acestuia (proiect de hotărâre care urmează a fi dezbătut și votat de consilierii locali în ședința aferentă acestei prime luni a anului).

”Principala modificare din Regulament este modul de calcul al taxei și anume: taxarea nu se va mai face în funcție de numărul de persoane, ci în funcție de numărul de ridicări lunare a pubelelor, în baza unui abonament care include un anumit număr de ridicări pe fiecare tip de deșeu”, anunța Primăria Sibiu o dată cu lansarea regulamentului în dezbatere publică. Pe scurt, această ”principală modificare” se traduce prin introducerea a trei abonamente pentru salubrizare pentru fiecare locuință: Eco (346 de lei pe an), Practic (430 de lei pe an) și Maxi (490 de lei pe an). Aceste abonamente nu țin cont de numărul de persoane care generează deșeuri, iar pentru noul an cu toții vor fi obligați să abonamentul botezat ”Practic”. Din 2022, în funcție de cât de bine respectă regulile colectării selective, sibienii ar putea fi acceptați să plătească abonamentul Eco.

Tipurile de abonamente și numărul de ridicări aferent fiecăruia

Până anul trecut, taxa de salubrizare era plătită în funcție de numărul de persoane care locuiesc la o adresă, valoarea acesteia fiind de 11 lei pe lună de persoană.

Turnul Sfatului a prezentat în detaliu prevederile noului Regulament. Detaliile acestuia pot fi citite aici 

Dezbatere și nu prea

”Punem în dezbatere publică modificarea Regulamentului pentru taxa de salubrizare, publicând integral documentul pe site-ul sibiu.ro”, anunța primarul Astrid Fodor, printr-un comunicat de presă emis pe 17 decembrie 2020. 

La solicitarea Turnul Sfatului, însă, conducerea Primăriei Sibiu răspunde că în cadrul acestei dezbateri publice opiniile sibienilor nu vor putea determina revenirea la taxarea în funcție de numărul de persoane. ”Modul de taxare va fi supus aprobării Consiliului Local al Municipiului Sibiu, însă o revenire la taxarea pe persoană contravine noilor prevederi legale în domeniul managementului deșeurilor. În situația în care nu se adoptă acest nou sistem, pentru a acoperi taxa de salubrizare plătită operatorului ar presupune ca taxa actuală de 11 lei/pers/lună plătită de cetățeni ar trebui să devină 20,5 lei/pers/lună (adică: suma totală care trebuie plătită operatorului împărțită la numărul de beneficiari ai serviciului), adică 738 lei/an pentru o familie de 3 persoane, respectiv 984 lei pentru o familie de 4 persoane”, răspunde conducerea administrației locale la solicitarea Turnul Sfatului.

Trebuie menționat că ”noile prevederi legale” la care face referire conducerea Primăriei Sibiu au fost adoptate în 2018, prin Ordonanța de urgență numărul 74, emisă de Guvernul României pentru modificarea mai multor legi care reglementează gestiunea deșeurilor la nivel național. Această OUG 74/2018 a introdus la nivel național principiul ”plătește pentru cât arunci”, implementat ca urmare a obligațiilor pe care țara noastră și le-a asumat în fața Comisiei Europene în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, recclarea și reutilizarea acestora. Și tot în baza aceleiași OUG 74/2018 a fost funcționat și vechiul regulament în ceea ce privește taxa de salubrizare de la Sibiu, regulament care avea în vedere numărul de persoane care generează deșeuri și care a intrat în vigoare la Sibiu din iunie 2019.

De fapt, se înțelege că vechiul regulament nu era legal

”Care este argumentul principal pentru care reprezentanții administrației locale consideră că este mai corectă taxarea în funcție de numărul de goliri ale pubelelor și nu în funcție de numărul de persoane care generează deșeuri?”, a întrebat Turnul Sfatului conducerea Primăriei Sibiu, ca urmare a apariției noului Regulament.

Din răspunsul transmis, rezultă că modalitatea în care la nivelul județului Sibiu se colecta taxa de salubrizare până anul trecut nu respecta legile. ”Conform legislației în vigoare, autoritățile administrației publice locale au obligația de a implementa instrumentul economic «plătește pentru cât arunci» care este bazat pe cel puțin unul dintre următoarele elemente: volum, frecvență de colectare, greutate, saci de colectare personalizați. Așadar, noile prevederi instituite de O.U.G. 74/2018 în domeniul managementului deșeurilor nu fac referire la taxarea în funcție de numărul de persoane. Ținând cont de infrastructura existentă la acest moment în Municipiul Sibiu, s-a considerat că mecanismul optim de aplicare a acestui instrument este cel bazat pe frecvența de colectare și volum. Alegerea unei alte metode ar fi implicat costuri și mai ridicate de implementare, care ar fi trebuit să se reflecte tot în taxa de salubrizare plătită de cetățeni”, a fost răspunsul transmis de Primăria Sibiu.

Echitabil sau nu?

O familie cu două persoane va plăti anul acesta o taxă de salubrizare de 1,6 ori mai mare (430 față de 264 de lei). Pentru o familie cu trei persoane creșterea este de opt procente (430 față de 396), în timp ce pentru locuințele cu mai mult de patru persoane, taxa de salubrizare este mai mică anul acesta. Spre exemplu, într-o locuință cu șase persoane, taxa de salubrizare scade anul acesta cu 45% (430 de lei față de 792 de lei, anul trecut). 

Cele mai mari modificări sunt, însă, pentru persoanele care locuiesc singure. În cazul acestora, taxa de salubrizare va crește cu 325% (430 de lei față de 132 de lei). ”În opinia conducerii administrației locale, o astfel de creștere a taxei speciale este echitabilă?”, a transmis Turnul Sfatului Primăriei Sibiu.

Răspunsul conducerii Primăriei face trimitere tot la ”noua legislație” din 2018. ”Noua legislație în domeniul colectării deșeurilor prevede stabilirea taxării pe unitate de măsură, adică volum, frecvență de colectare, greutate, saci personalizați etc, și NU pe număr persoane. Prin urmare, Regulamentul supus dezbaterii publice prevede că fiecare locuință are același volum disponibil de colectare a deșeurilor, indiferent de numărul de persoane.

Fiecare locuință individuală are același set de pubele indiferent de numărul membrilor familiei, respectiv: 

- o pubelă de 120 l pentru deșeurile reziduale;

- o pubelă de 120 l pentru deșeurile biodegradabile;

- o pubelă de 240 l pentru deșeurile de plastic/metal;

- o pubelă de 240 l pentru deșeurile de hârtie/carton.

Inclusiv în cazul locuințelor multifamiliale (blocuri,) s-a calculat același volum de colectare pentru fiecare apartament, indiferent de numărul de utilizatori”, este răspunsul transmis de Primăria Sibiu la întrebarea Turnul Sfatului.

Creșterea cu 325% a taxei de salubrizare ar urma să afecteze câteva zeci de mii de sibieni. Numărul exact nu poate fi cunoscut, deoarece reprezentanții administrației locale au îndoieli în ceea ce privește veridicitatea tuturor situațiilor în care la o adresă a fost declarat un singur locuitor. ”În evidența fiscală există 24.008 locații pentru care s-a declarat o singură persoană. Însă, s-a constatat o tendință a subdimensionării numărului de persoane dintr-o gospodărie, pentru a reduce costurile. Nu a fost realizat un studiu de impact referitor la categoriile sociale afectate de creșterile taxei de salubrizare, însă s-au analizat exemple de calcul. Spre exemplu, familiile de 3 persoane vor plăti conform noilor prevederi aproximativ la fel ca în cursul anului 2020, iar pentru familiile cu 4 persoane sau mai multe, costurile vor fi mai mici”, mai transmit reprezentanții Primăriei Sibiu.

Sibienii care nu plătesc. Cu zecile de mii

Apariția noului Regulament are drept context două situații relevante. Una dintre acestea este generată de numărul mare de locuitori ai orașului care, în ultimii patru ani s-au sustras de la plata taxei de salubrizare. Această eludare a plății taxei de salubrizare s-a produs ca urmare a declarării, în fals, a unui număr de persoane mai mic decât cel care locuiește, în realitate, la o adresă.

La Direcția Fiscală, sibienii se declară mai puțini decât în realitate. Ca să nu plătească gunoiul

Conform datelor comunicate de Primăria Sibiu la solicitarea Turnul Sfatului, din 2017 numărul sibienilor care apar în declarațiile de impunere pentru stabilirea taxei de salubrizare a scăzut continuu: de la 128.809 sibieni în 2017, la 125.648 în 2018, 125.613 în anul 2019 și un minim de 122.624 de sibieni care au mai plătit taxa de salubrizare în cursul anului 2020. Asta în contextul în care conform statisticilor oficiale populația orașului a rămas relativ constantă, în jurul a 169.000 de persoane.

De remarcat că scăderea de plătitori din 2018 față de 2017 are o explicație din partea Primăriei. ”Diferența față de 2017 a rezultat din faptul că mulți contribuabili nu au depus declarația de impunere și au fost debitați cu patru persoane din oficiu, conform Regulamentului de salubritate. În anul 2018 aceștia au depus declarație și s-a recalculat taxa în funcție de numărul de persoane declarate”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu.

În acest context, Turnul Sfatului a solicitat Primăriei Sibiu să explice care au fost măsurile luate, pe parcursul anului trecut, pentru a-i depista pe cei care au trecut informații false în declarația de impunere pentru taxa de salubrizare. ”Numărul de persoane luat în considerare pentru calcularea taxei a fost cel declarat de sibieni, pe proprie răspundere. În anul 2020, pentru a verifica prin sondaj aceste declarații, Direcția Fiscală a trimis 94 adrese către Asociațiile de proprietari prin care se solicita comunicarea numărului de persoane din fiecare bloc și apartament. În urma răspunsurilor primite din partea Asociațiilor de proprietari, Direcția Fiscală a verificat declarațiile depuse pe proprie răspundere de către proprietari și a recalculat taxa pentru 1.128 de contribuabili, calculându-se și retroactiv taxa datorată, de la ultima declarație depusă. Menționăm însă că o parte dintre Asociațiile către care s-a transmis solicitare refuză să răspundă solicitărilor noastre”, detaliază reprezentanții Primăriei Sibiu.

Merită reamintit că taxa de salubrizare este o noțiune introdusă o dată cu implementarea Sistemului de management integrat al deșeurilor (SMID) în județul Sibiu, proiect care a dus la implementarea colectării selective din toamna lui 2016. Practic, ca urmare a acestui SMID, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Sibiu – care reunește toate administrațiile județului cu excepția Arpașului de Jos – este entitatea care angajează operatorii de colectare și transport a deșeurilor, precum și cei pentru sortarea și valorificarea deșeurilor reciclabile și a compostului. Operatorii (Soma Sibiu, în cazul de față) emit pentru fiecare localitate facturile aferente serviciilor mai sus amintite, facturi care sunt acoperite din taxele de salubrizare pe care administrațiile locale le colectează de la contribuabili. Sumele rezultate din valorificarea deșeurilor reciclabile și a compostului se reîntorc în conturile administrațiilor de pe teritoriul cărora sunt colectate. Pentru anul în curs, estimarea costurilor cu transportul și sortarea deșeurilor generate de către sibienii persoane fizice este de 29 de milioane de lei.

A doua situație: incapacitatea de a sorta corect deșeurile

Cea de-a doua situație relevantă pentru contextul în care a fost pregătit noul Regulament privind taxa de salubrizare este cea a penalităților care sunt aplicate administrațiilor locale, 

dacă de pe teritoriul acesteia, deșeurile nu sunt deviate de la groapa de gunoi într-un anumit procent. Pentru anul 2021, 60% din totalul deșeurilor colectate într-o localitate (deci și în Sibiu) nu mai trebuie să ajungă la groapa de gunoi (13,8% trebuie să fie deșeuri reciclabile care să fie valorificate, iar 46,2% din deșeurile colectate trebuie să fie biodegradabile, din care să fie produs compost). Dacă acest procent nu este respectat, pentru fiecare tonă care ajunge la groapa de gunoi trebuie plătită către Fondul de mediu o ”amendă” de 80 de lei (spre ilustrare, cam tot atât este și tariful perceput pentru depozitarea unei tone la groapa de gunoi de la Cristian).

Cea mai mare parte a deșeurilor produse de sibieni nu sunt corect sortate

Potrivit informațiilor culese de Turnul Sfatului, aproximativ 80% din deșeurile colectate din municipiul Sibiu ajung la groapa de gunoi, din cauză că nu sunt sortate corespunzător. În acest context, Turnul Sfatului a adresat Primăriei Sibiu mai multe întrebări despre modul în care sibienii au fost verificați în ceea ce privește corectitudinea sortării deșeurilor. Având în vedere amploarea informațiilor transmise, redăm mai jos atât întrebările, cât și răspunsurile primite pe acest subiect.

Care a fost numărul de controale pe care reprezentanții Primăriei Sibiu l-au efectuat în cursul anului 2020 pentru a verifica corectitudinea sortării deșeurilor în municipiu?

În 2020 Serviciul Salubrizare în colaborare cu operatorul de salubrizare Soma S.R.L., a monitorizat comportamentul locuitorilor de la case în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor:

- 20 iulie – 24 august 2020 – cartier Lazaret;

- 20 octombrie – 10 noiembrie 2020 – cartierul Terezian; 

- 21 octombrie – 11 noiembrie 2020 – cartierul Turnișor;

- 17 noiembrie – 08 decembrie – zona Ștrand II/ Tilișca;

- 19 noiembrie – 10 decembrie – cartierul Terezian (zona Marmeladă). 

Monitorizarea frecvenței de prezentare la colectare a pubelelor s-a realizat inițial în teren, iar ulterior datele obținute au fost comparate cu înregistrările infrastructurii digitale plasate pe pubele (RFID tag), care au fost citite de auto-compactoarele operatorului de colectare.  

Monitorizarea colectării selective la blocuri se face zilnic de către inspectorii Serviciului Salubrizare, prin controalele în teren. S-a constatat faptul că în multe cazuri se realizează o colectare în amestec, dar sistemul nu a permis identificarea persoanelor care nu colectează selectiv, pentru a putea aplica amenzi individuale, iar aplicarea unei amenzi colective pentru o astfel de faptă nu este prevăzută de legislația în vigoare.

Câte situații de nerespectare a regulilor de colectare selectivă au fost descoperite în urma acestor controale și care au fost măsurile dispuse?

În urma controalelor din cartierul Lazaret s-au constatat următoarele:

• În medie, doar una din trei familii prezintă săptămânal pentru golire recipientul destinat deșeurilor rezidual, așa cum este prevăzut în prezent graficul de ridicare; 

• 78% din imobilele declarate ca nelocuite au fost identificate ca generând deșeuri. În această situație nu au fost aplicate sancțiuni, având în vedere faptul că pentru locuințele nelocuite se achită o taxă de salubrizare pentru o persoană.

• Aproximativ 1% din pubelele destinate deșeurilor reciclabile și biodegradabile au fost contaminate în cele 6 săptămâni de monitorizare. * 

În urma controalelor din cartierul Terezian s-au constatat următoarele:

• Din totalul de 499 de adrese monitorizate (cu 993 de persoane declarate), 60 de pubele destinate deșeurilor reciclabile și biodegradabile au fost contaminate în cele 4 săptămâni de monitorizare. *

În urma controalelor din cartierul Turnișor s-au constatat următoarele:

• Din totalul de 525 de adrese monitorizate (cu 822 de persoane declarate), 116 pubele destinate deșeurilor reciclabile și biodegradabile au fost contaminate în cele 4 săptămâni de monitorizare.*

• Din 18 de imobile pentru care s-au depus declarații că sunt nelocuite, 4 au generat deșeuri, dintre care 1 a generat deșeuri reziduale în fiecare săptămână.

În urma controalelor din cartierul Ștrand II/ Tilișca s-au constatat următoarele:

• Din totalul de 385 de adrese monitorizate, 50 de pubele destinate deșeurilor reciclabile și biodegradabile au fost contaminate în cele 4 săptămâni de monitorizare.*

În urma controalelor din cartierul Terezian (zona Marmeladă) s-au constatat următoarele:

• Din totalul de 337 de adrese monitorizate, 49 de pubele destinate deșeurilor reciclabile și biodegradabile au fost contaminate în cele 4 săptămâni de monitorizare. *

* În această situație nu au fost aplicate sancțiuni, utilizatorii fiind atenționați cu privire la obligația de a realiza sortarea deșeurilor și a le preda la următoarea ridicare, în caz contrar, deșeurile respective urmând să fie ridicate ca și deșeuri reziduale.

Infrastructura existentă în prezent la blocuri nu permite monitorizarea individuală a utilizatorilor, însă  Primăria Sibiu are în vedere modificarea acesteia prin modernizarea treptată a platformelor și introducerea unui sistem de control a accesului. 

În 2020 Poliția Locală a verificat zilnic platformele de gunoi dintre blocuri prin controale repetate la intervale stabilite (din două în două ore), mai ales platformele la care s-au semnalat situații de depozitare neconformă. In urma controalelor au fost aplicate 35  de sancțiuni contravenționale.

Care este numărul de angajați ai Serviciului public de management al salubrizării și protecția mediului și câți dintre aceștia au în atribuție verificarea conformității declarațiilor de impunere și a respectării regulilor de colectare selectivă?

Serviciul Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului are 15 angajați, dintre care 9 angajați sunt implicați în monitorizarea în teren, inclusiv a celei de verificare a respectării regulilor de colectare selectivă.

De depunerea declarațiilor si urmărirea acestora se ocupă inspectorii Serviciului Impozite si taxe persoane fizice și ai Serviciului Impozite si taxe persoane juridice din cadrul Direcției Fiscale Locale Sibiu, care au ca și atribuții principale constatarea, controlul și încasarea impozitelor și taxelor locale, printre care și taxa de salubrizare. La Serviciul Impozite și taxe persoane fizice lucrează 10 inspectori, iar la Serviciul Impozite si taxe persoane juridice 8 inspectori.

 

Conform anunțului din decembrie 2020, sibienii care au sugestii sau propuneri referitor la acest nou regulament de instituire și administrare a taxei de salubrizare sunt așteptați să le transmită, până cel mai târziu pe 17 ianuarie 2021, la adresa de email [email protected].

Citește și Cele trei cazuri în care sibienii vor plăti dublu pentru deșeuri. Cum se schimbă, de la anul, sistemul de colectare

Consultă aici integral Regulamentul de instituire și administrare a taxei speciale de salubrizare în municipiul Sibiu, precum și anexele acestuia, supus dezbaterii publice

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 40811

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

53 comentarii

Ion Iolanescu

Acum 3 ani

O sa platesc fain frumos taxa anul acesta apoi o sa dau primaria in judecata!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Raspuns Iolanescu

Acum 3 ani

Ion Ilescule tu platesti la bucuresti taxa ma!
Raspunde

Alexandra Popescu

Acum 3 ani

Vreau sa va intreb domnilor de la SOMA faptul ca donam plastic gratis si carton gratis nu conteaza? Si mai e ceva ar trebui sa-mi platiti chirie pt cele 4 pubele care-mi ocupa jumatate din curte....spatiul fiind foarte mic.Ar trebui sa tineti cont ca reciclati carton si plastic din banii nostri si sa aveti bun simt macar sa mentineti tariful de anul trecut.
Raspunde

Gabriela Suciu

Acum 3 ani

Atunci când au venit prima oară în Sibiu și s-a început colectarea selectiva, când am încheiat primele contracte, au promis (acești SOMA...) ca... și că... și, nu în ultimă instanță că vor spala tomberoanele odată la 6 luni... Eu nu i-am văzut niciodată!!! Iar conectarea durează o zi întreagă... O zi întreaga cu strada plina de tomberoane... Trebuie sa mergi tot pe strada ca trotuarele sunt pline de tomberoane... Iar majorarea impusă este un furt cras din buzunarele noastre... Unii chiar nu trebuie sa piardă... Chiar și în pandemie... Daca s-ar aplica alta metoda de colectare... Daca s-ar tripla cantitatea de deșeuri... As înțelege și accepta majorarea... Dar suntem aceeași populație, același număr... Este total nemotivata majorarea... Și mai este ceva... Daca într-o casa a rămas un singur om, de ce el plătește mai mult decât acolo unde sunt 5 sau 6 persoane... Care consuma cât 6 nu cât 1...NU E FURT? Și primăria de ce accepta???
Raspunde

Yolo Jbp

Acum 3 ani

sa nu plateasca nimeni taxele si impozitele in primele 3 trimestre. sa vedem reactia si daca se fac ca nu inteleg trebuie schimbati
Raspunde

Kokos Kokos

Acum 3 ani

Daca nu platesti taxele si impozitele , primaria iti pune poprire pe cont , asa ca nu pierde nimic.
Raspunde

Un Cetățean

Acum 3 ani

Nu iti pune proprie pt taxele de pe anul in curs dacă ai plătit pe cele de anul trecut. Le poti plati până în 31 Decembrie. Eu am plătit taxele în 4 Ianuarie Pt taxele de anul ăsta să mai aștepte, nu le "încarc buzunarele la început de an.
Raspunde

Platitor De taxe

Acum 3 ani

Este posibil ca un apartament NELOCUIT pentru care suma anuala a facturilor la utilitati (apa, gaz, curent electric) este ZERO LEI sa genereze gunoi menajer?!! In acceptiunea Primariei, DA! Ma gasesc in situatia expusa, locuiesc la casa dar detin si un apartament in care nu locuieste nimeni, pot dovedi cu facturile la utilitati (zero lei). Platesc pentru cat arunc?!! Mai degraba sloganul ar fi ”Arunci, nu arunci, platesti”. Voi actiona in judecata Primaria pentru ca, in opinia mea, este ilegal sa fiu obligat sa platesc un serviciu de care nu beneficiez.
Raspunde

Jbp Jbp

Acum 3 ani

greva fiscala !!!
Raspunde

Mihaiu Mariana

Acum 3 ani

Eu și soțul locuim într-o casă și predam lăsa neagra o data la doua săptămâni , daca o predam o data la luna vara o să degaje un miros jalnic și o să fie un focar de infecție îngrozitor.Eu cred că ar fi bine găsită o forma de taxare corecta ,pe strada mea locuind în case și câte o persoana, nu cred că dintr-o mică pensie poți face o plata atât de mare , doamna Turcan cred că aberează ,lovind în cine nu este cazul.
Raspunde

Kokos Kokos

Acum 3 ani

Cred ca ati gresit : d-na tanti fodor , nu d-na turcan , nu ca ar fi vreuna mai breaza...
Raspunde

Proprietar De casa

Acum 3 ani

Ați monitorizat prost. Trebuia să vă uitați la cantitate. Eu golesc cel rezidual și biodegradabil și dacă e pe sfert că miroase, sau aduna pisici... Să înțeleg că va e lene sa îl ridicați? La preturile astea nu ar trebui sa îmi ocup eu loc în curte cu containerele voastre. Ar trebui sa îmi dați unul mare și de banii ce ii luat-o să selectați voi. Nu e destul că am in casa 4 costuri de gunoi, in curte încă 4 ... Ia uite cate fițe. Rusine! Plătim și dam primăria in judecată și firma de salubrizare.
Raspunde

Colectare Selectiva

Acum 3 ani

Ar fi bine ca Serviciul Salubrizare, SOMA si Politia Locala sa monitorizeze si angajatii firmei de salubritate care, dupa ce colecteaza deseurile de metal, le valorifica la "puncte de colectare fier vechi"(puncte care nu exista in opinia lor). Poate asa ar constata ca nu doar cetatenii nu respecta legislatia, iar sanctiunile le vor aplica celor care le merita. La multi ani!
Raspunde

Constantin Diaconescu

Acum 3 ani

Pentru casele cu 2...3 apartamente, care au un singur set de pubele, ar fi logic să se plătească un singur abonament. Altfel spus, numărul de abonamente să fie egal cu numărul seturilor de pubele și nu cu numărul apartamentelor. Acest criteriu este aplicabil, întrucât firma de salubrizare are evidența exactă a pubelele livrate.
Raspunde

Apolitic W

Acum 3 ani

SOMA este un monopol ,care ar trebui reclamat la COnsiliul COncurentei . AdiEco este o organizatie nefunctionala in care municipiul Sibiu are aceasi pondere ca si comuna Poplaca . DE ce nu renunta Primaria Sibiu la contractul cu Soma sau sa permite si altei companii sa intre pe piata pentru a avea concurenta. Daca ne putem alege furnizorul de energie de ce nu putem alege si operatorul de salubritate.
Raspunde

Ionel Urdea Urdea

Acum 3 ani

Pupat poala Astrid !!! Se tine cont ca o Familie tanara cu 1-2 copii ( de ex) produce gunoi cat 10 batrani ? Pai 2 batrani la casa de abia reusesc sa umple jumatate de lada pe luna !! Referitori la bani , pensia de pe o luna in an va merge la soma!! Untr-un fel meritam ce am votat !
Raspunde

Lulica Birtu

Acum 3 ani

Sa intelegem ca dezbaterea publica e doar de ochii lumi,primaria face oricum ce vrea muschii ei,doar are pozitie dominanta!!!!!! Cei care locuiesc singuri vor platii in avans gunoiul,adica platesc azi ce vor arunca si peste 2 ani,dupa cum zice primaria apartamentul genereaza gunoiul nu oamenii! De azi adio reciclare ,totul va fi la comun!!!
Raspunde

Prenume Nume

Acum 3 ani

O miscare de genul nu va face decat sa creasca numarul celor care nu platesc. Oricum este abuziva si discriminatorie si va pica la orice instanta.
Raspunde

Silviu Sibiu

Acum 3 ani

In momentul in care "clopotele" pentru deseuri reciclabile sunt pline lumea depoziteaza hartie/ plastic in jurul lor. Daca vin mai intai masinile SOMA pentru deseuri reziduale, operatorii aduna tot, inclusiv deseurile reciclabile.
Raspunde

John Doe

Acum 3 ani

Mai crede cineva ca la Sibiu, pnl si fdgr isi fac concurenta? Sau acum se vede ca si-au impartit scaunele ca sa nu se deranjeze unii pe altii? Votati fodor si turcan in continuare!
Raspunde

BON BON

Acum 3 ani

Minciună sfruntată, asta cu monitorizarea zonelor cu tomberoanele de gunoi de la blocuri de către Poliţia Locală. Ei mai trec uneori printre blocuri să mai aplice amenzi celor care îşi parchează maşina pe trotuar, căci în parcări nu sunt locuri suficiente, sau când fac vizite pe la prieteni. Doar atât! Iar SOMA nu-şi îndeplineşte promisiunile făcute privind curăţenia în acele zone. Containerele nu sunt curăţate, iar în jurul lor este o mizerie de nedescris. Primăria are destui angajaţi care să bată terenul/străzile/cartierele de blocuri şi însoţiţi de adevăraţii poliţişti să facă verificările tuturor caselor şi apartamentelor, pentru a depista care sunt sau nu locuite şi de câte persoane. Astfel vor descoperi şi câţi venetici locuiesc în municipiu fără să-şi declare prezenţa, fară să plătească taxele aferente colectării reziduurilor. Personal am plătit în toţi aceşti ani taxa de salubrizare pentru mama mea care este plecată din ţară şi vine doar pentru câte o lună vara (anul acesta nu a venit din cauza pandemiei). Aşa că se impune mai întâi o verificare strictă în teren şi mai apoi găsirea unor soluţii echitabile de aplicare a acestor taxe. Dar aşa ne trebuie dacă unii au ales-o în continuare pe "duamna Primăreasă"!
Raspunde

Lulica Birtu

Acum 3 ani

Se pare ca atata poate face militia locala sa monitorizeze gunoiul,asta e nivelul de inteligenta atins pina in prezent! Cred ca au si dat amenzi unor containere !
Raspunde

Dumitru Valentin

Acum 3 ani

In marginime toberonul galben se ridica o data pe luna, daca voi plati abonamentul practic toberonul galben se va ridica de 2 ori pe luna? Eu cred ca sistemul de scanare coduri de pe toberon nu functioneaza. Eu nu vreau abonament, vreau sa platesc de cate ori scot gunoiul la poarta. Stau la casa, suntem 2 adulti, 2 copiii, tomberonul negru il putem scoate 1 data pe luna, biodegradabilel ajung in cupola in gradina, hartia murdara la centrala, cartonul curat in centrele de colectat, sticla la tomberonul din sat, platicul noroc ca se comprima incape in tomberonul galben, fierul vechi in centrele de colectat. Vrei sa inveti populatia sa colecteze corect strasa cu usa, nu o sa mearga, eu nu am vazut nici un pliant in posta, a fost o mica campanie pe strada, dar slaba. Trebuie cativa oameni la soma cu viziune sa convinga populatia sa selecteze, nu pe la facultati, prin metode ieftine nu o sa mearga. Eu de ce selectez gunoiul? Pentru un mediu curat pentru mine si cei din jurul meu, pentru COPIII MEI, pentru o planeta albastra.
Raspunde

Țara te vrea prost Negrea

Acum 3 ani

Mi se pare incredibil să plătesc atât de mult taxa pe gunoi.Multa lume nu plătește, iar noi ,cei corecți , plătim și pentru alții.Asta se întâmplă pentru că suntem prea comozi să luăm atitudine.De ce nu se mai cere părerea daca nu se tine cont de ea?Păcat de oamenii în vârstă ....vai și amar.
Raspunde

Asopbloc.5 Asopbloc 5

Acum 3 ani

DA, BRAVOOOOOOO! ASA S-A VOTAT, ASA AVETI! Firma SAMO SRL, cu sediul la BACAU, str.Tolstoi nr.6... Doamna Astrid, ce cauta firma de Bacau, la Sibiu? Stiati ca aceasta firma are puncte de lucru doar la Bacau si Sibiu? Nu cumva este firma lui Raluca Turcan, membru PNL? Chiar asa bataie de joc sunt sibienii, in ochii d-voastra de "romanca"? Nu va este rusine?
Raspunde

Laleaua Neagra

Acum 3 ani

Toti cei afectati IMPREUNA sa dam in judecata pe cei care ne OBLIGA sa platim aceste taxe marite. Deci EU trebuie sa platesc acelasi taxe ca o familie de 3 persoane. Nebunie,EU produc gunoi cat o familie de 3...??!! Cei din consiliul local ce fac..?? pentru cine LUCREAZA.....PUTE a CORUPTIE....!!!
Raspunde

Proprietar C

Acum 3 ani

Daca se intentează un proces cu multe părți eu mă înscriu. Nu e normala taxa asta. Nu e ok sa înghițim prostia asta.
Raspunde

Horror Hotie

Acum 3 ani

Celebrele consilii, cel local si judetean sunt acum in mana PNL, iar astea sunt efectele. Platiti mai mult, ca beizadelele de partid au gurile foarte mari si trebuie hranite... doar nu credeati ca se multumesc cu putin ? Vacantele, masinile si vilele la Monte Carlo, costa, la fel si "studiile" in strainatate. Platiti gunoi la o firma care plateste oamenii cu minimul pe economie si impune monopol ilegal prin intermediul primariei....zici ca suntem la Ciorogarla. Ne-o trebuit PNL, apoi PNL avem.
Raspunde

Un Sibian

Acum 3 ani

In baza lozincii: ”plătește pentru cât arunci” primaria totalitarista (care asteapta propuneri si sugestii pe care le arunca la gunoi) a impus un regulament in 2019. In baza fix aceleiasi legislatii si lozinci primarita incompatibila propune acum scumpiri de 325%! Ce poate opri primaria ca peste inca 12 luni sa schimbe iar regulamentul si sa tripleze iar abomamentul total nejustificat logic economic si legal?? Doar justitia. Asa ca ne vedem in justiție "dragi" totalitari din primarie (care ar trebui sa reprezentati interesele sibienilor si nu ale Soma!)
Raspunde

Sviatoslav Richter

Acum 3 ani

Fara sa intri in prea multe detalii iti dai seama ca tot proiectul asta e un mare FAS., de care profita o firma privata ca sa faca bani. Angajatii SOMA sunt ei insisi deseuri . Acuma ceva timp adunau gunoaiele in ritmuri de manele la Maxim , iar cand li s-a atras atentia , o inceput sa injure femei pensionare cu un limbaj de canalizare.
Raspunde

O sa fie fix Invers

Acum 3 ani

primaria corupta, prin noul regulament, nu urmareste nici o secunda sa imbunatateasca modul de colectare. Urmareste doar sa bage mana pana la cot in buzunarele sibienilor. Personal am colectat selectiv corect de la inceputul programului Dar in atare conditii nu o sa mai fac asta, pentru ca sunt amendat pentru asta - si sper ca sibienii sa ia atitudine. In plus o sa duc gunoiul neselectat in fata primariei, pentru ca gunoiul se duce la gunoaie!
Raspunde

Popa Prostul

Acum 3 ani

Locuiesc intr-o zona unde sunt case si blocuri. Mereu cei de la case duc gunoiul cu roaba, cu remorcile si il arunca in pubelele destinate locatarilor blocurilor respective. Primaria o sa se trezeasca cu o multime de procese. Asta cu Politia locala e o mare porcarie. Trebuie organizate locuri speciale, cu cartela, daca se doreste cu adevarat plata gunoiului corect. Altfel, poze, avocat si procese pe care Primaria le va pierde.
Raspunde

Gheorghe Ion

Acum 3 ani

Hehehe, cat ma bucur sa vad comentariile de mai sus :)). Doamne îmi merg la inima. Bravo sibieni. Ati reinscaunat.o pe duduia fodor in toamna. Acum primiti ce ati meritat. Sibiul bine facut!
Raspunde

Teo 1

Acum 3 ani

De ce nu au venit cu aceasta propunere idioata inainte de alegeri,sa fi vazut atunci cat crestea psdul .Asa dreapta isi pierde incet incet ,votantii in sibiu.Cum e posibil ca o persoana sa plateasca gunoiul mai mult decat familiile cu trei sau mai multi membrii?Si alte orase se confrunta cu problemele expuse,unele persoane se sustrag de la plata gunoiului,cei de la case arunca la containerele de bloc etc dar nicaieri nu s-a gasit un astfel de solutie in detrimentul familiilor cu putine persoane care declara corect numarul de locatari.Primaria baga mana si in buzunarul persoanelor care stau in sibiu doar iarna, in restul anului locuind la tara, dar sunt obligate sa plateasca gunoiul pe intreg anul .Daca in alte parti,vezi sectorul 1 Bucuresti si nu numai ,se incearca o reducere a facturilor de salubritate ,la noi se procedeaza exact invers, in detrimenrul cetatenilor. Halal rezolvare a problemei gunoiului menajer !
Raspunde

Teofan Zacuscă

Acum 3 ani

Nu idioata a venit cu ideea...ci Consiliul Judetean, condus de PNL, unde au majoritate absoluta = fac ce vor, indiferent de ce zice "idioata". Tocmai asta e planul....ca al oricarei mafii de la Bucuresti. Furam, apoi lasam multimea de "provinciali" sa se razbune pe altcineva, iar cand vine votul, dam si noi vina tot pe ala si iar castigam. Se pare ca PSD = PNL...sunt acelasi rahat, cu doua logo-uri, aceeasi mafie de la aceeasi capitala de ratati si hoti aliterati. Pana nu avem guvern local in Ardeal, ne putem tot plange.
Raspunde

Ion Mos

Acum 3 ani

Consiliul judetean aplica o lege facuta in 2018 cind trupa lu dragnea taia si spanzura in parlament asa ca daca nu stii mai bine taci !
Raspunde

San Jorj

Acum 3 ani

Deci tu vrei sa dai vina pe Dragnea iar ?..... pe ala l-au mazilit, mafiotii globalisti activi in Romania. Adica PNL si USR, care intre timp au "aplicat directiva" de a avea acces la toate conturile tale ca asa vor muschii lor si ti-au dat si lege sa nu-i mai numesti pe tigani, tigani, ca asa e globalismul.... daca sunt multi si prosti e bine, iar daca se mai si incaerai intre ei e si mai bine !!! Aceeasi fanatici ca si bolsevicii, doar ca mai periculosi, ca au evoluat mijloacele. Nu ca era Dragnea vreun sfant, ca nu era, era si el un mic ticalos local, atata tot....dar care nu asculta dictatele de la capitala globalismului, Bruxelles. Deci, te rog nu mai veni cu fofarlici si povesti cu "aia de dinainte"...astea sunt chestii facute si aplicate de PNL 100%, pentru firma de partid SOMA, de la Bacau, de unde e si doamna Turcan...marea sibianca...aha.
Raspunde

Gică Petrescu

Acum 3 ani

Deci atât poate funcționărimea din Primaria și Consiliul Local Sibiu... atât au înțeles ei din principiul OUG 74/2018 care a introdus la nivel național principiul ”plătește pentru cât arunci”. În Sibu e logic și evident că o bătrânică care trăiește singură într-o garsonieră de 15 metri pătrați produce la fel de multe deșeuri precum un clan de 6 săteni care s-au mutat din pădure la casă în Sibiu și țin orătănii prin ogradă și scot pe stradă pubele pline cu vârf cu deseuri amestecate, vraiște. E evident produc la fel de multe deșeuri precum bătrânica din garsonieră, deci plătesc la fel cât ea, un abonament "PRACTIC" de 430 lei, ce glumeață denumire pentru o bataie de joc de serviciu. Asta e un fel de povestea aia cu incendiul de acum câțiva ani, coruptia ucide. Nepasare și aroganță totală vis a vis de cei în slujba cărora ar trebui să fie domnii și doamnele funcționare. Sa pui osu și mintea la contribuție e cu efort , e cu muncă sa vii cu niște solutii reale la probleme. E mai ușor să dai curs doleanțelor mafioților de la SOMA și să triplezi din pix prețul unui serviciu la care ești obligat din oficiu sa te "abonezi" pentru simpla vină că ești proprietar în Sibiu.
Raspunde

Kokos Kokos

Acum 3 ani

Bravo sibieni , felicitari pentru votul dat in vara! Eu macar sunt multumit ca nu am votat-o si am mai convins pe inca cativa sa nu o faca. Problema e ca si pe mine ma afecteaza masura asta ca si pe cei care au votat-o , deci suntem in aceeasi oala.E aberant ca o persoana singura sa plateasca de trei ori mai mult si la fel cu o familie formata din 6 persoane. Principiul parca era" platesti cat arunci" .pai o persoana produce la fel de mult gunoi ca 6 persoane???? Propunerea mea e sa ne unim cat mai multi , sa ne luam un avocat bun si sa dam primaria in judecata.
Raspunde

AAA BBB

Acum 3 ani

Nici eu nu am votat SS!
Raspunde

Sorin Ionut

Acum 3 ani

A-ti ales pe fodor și PNL la consiliu, nu au făcut mare lucru 4 ani și acum cresc prețul. In fiecare an a crescut. Bravo , că i-ați votat, trebuiea schimbați, soma nu își face treabă și acum fiind singura firma fac legea cu susținere. Ne sugruma mult, ăștia aleși de la primărie și o să ne minunam de duritatea care o să ne facă să plătim pentru orice și cu orice ocazie care o au. Degeaba fac dezbateți publice că deja sa decis că invoca legi ,fsvut tot de prieteni lor sa fure iar servici proaste și lucrători dezgustători și lipsiți de maniere.Când ne dăm seama că nu ii interesează de sibieni ci de buzunarele lor, și a celor de la soma că de aceea e singura companie de reciclare a gunoaielor. Își bat joc de noi și ne sugruma încet încet ,că le place puterea și salati mari la primărie. Ore ne trezim . Sunt curios ce o să facă daca oameni dau in judecata și câștigă . Nu ii mai satura de hasanism și de minciuni bată duși joc de oameni.
Raspunde

S S

Acum 3 ani

Se incalca grosolan un principiu de baza al protectiei mediului - poluatorul plateste; cat polueaza, atat plateste. Prin urmare, taxa ar trebui sa fie in functie de cat gunoi (poluare) produce. Noi am ramas in comunism (progresism, neocomunism, spuneti-i cum vreti), adica platim la gramada, unul pentru altul. Halal solidaritate ! Halal concurenta (alt principiu de drept european si national)! Prefectul este cel care trebuie sa atace in instanta o eventuala astfel de hotarare aberanta, sa ceara suspendarea ei si anularea, tocmai pentru ca incalca acest principiu. Ma tem ca nu se va intampla pentru ca e de partea alor lui, nu a celor care le-au dat votul... Eu as angaja un detectiv privat care sa afle cine se afla in spatele acestui jaf de neimaginat.
Raspunde

Nicu Stetea

Acum 3 ani

Uitați-vă în trecut, ce a cauzat toate aceste majorări. Pandemia a scăzut veniturile la bugetul local. Au nevoie de Cash mult pt a susține în special lefurilor... Oricum nu putem face nimic, suntem mici...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Angajat Soma

Acum 3 ani

culegeti ce ati semanat, nu va place civilizatia, e buna numai sa va laudati cu ea acum platiti ! asta e rodul vostru de 'smecherasi' care v-ati eschivat de la plata si sortarea gunoiului. Asa se educa 'ardeleanul civilizat' cu plata pentru smecheria lui ! Piate e libera faceti va voi firma ardeneleasca - nu uita sa-i puneti fainosag- si colectati va singuri jegul.
Raspunde

Inspectorul Javert

Acum 3 ani

@Angajat Soma ;constat, cu tristețe ,că la construcția creierului pe care îl ai în dotare ,Cel de sus a folosit ca materie primă ,,jegul " aflat în tomberoanele SOMA.
Raspunde

Ion Mos

Acum 3 ani

Pe soma nu au chemat-o sibienii a venit singura pt ca saracia din Bacau nu genereaza deseuri.Te informez ca si inainte de soma Sibiul era curat.Recunosc ca sibienii nu au experienta moldvenilor la facut curat prin Italia fie cu contract de munca sau cu cazier.
Raspunde

S K

Acum 3 ani

Ar trebui dat foc primariei cand tot consiliul local se afla in sedinta! Si apoi sa vina SOMA sa faca curat!
Raspunde

Eugen Doru

Acum 3 ani

Nu am vazut nici macar un comentariu aprobator pentru inițiativa idioata a primăriei. Oare revenim la inițiative dictatoriale? Un proces colectiv al orașului contra primăriei va arata adevarul. Un avocat curajos,o adeziune pe media si cei care au inițiat acest furt sa fie demisi.
Raspunde

Laleaua Neagra

Acum 3 ani

Doar UNITI putem LUPTA impotriva acestor abuzuri..!! EU sau Tu sau EL fara unitate de actiune NU avem nici o sansa. UNITI cat mai MULTI sa luptam ptr. drepturile noastre. Daca inghitim azi aceste ABUZURI ma intreb CE VA URMA..??!!
Raspunde

Geo S

Acum 3 ani

Plata sa se faca in functie de cat gunoi arunc sau de cate ori scot pubelele la poarta. Cat poluez atata sa platesc. Asa ne trebuie i-am ales si acum isi bat joc de noi !
Raspunde

Un sibian Furat

Acum 3 ani

Consider ca este o bătaie de joc. Nu se gândește nimeni ca dintre persoanele singure majoritatea sunt pensionari? Din ce sa mai reduci? Din mâncare și medicamente tot reducem. A mai rămas doar sa reducem din viata. Dar, în acest caz cine va mai plătește mizeriile? Nu va mai pasa ce se întâmplă cu prostimea în următorii 4 ani. Dar, dacă vor fi alegeri anticipate sau dacă vom ieși la vot doar câte o persoana pe gospodărie? Poate nu vom muri toți pana la alegerile următoare?
Raspunde

Elean Pologea

Acum 3 ani

Daca nu se reglementeaza situatia in mod corect, singura solutie este sa facem o asociatie si sa-i dam in judecata .
Raspunde

Caciuc Mihai

Acum 3 ani

Daca Primaria Sibiu aplica un asemenea mod de taxare, da dovada de totala lipsa de bun simt fata de sibieni si face jocul firmei de afaceristi jnapani din Bacau. A se vedea modul in care a fost castigata licitatia cu SOMA si ce obligatii s-a asumat primaria.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus