Sâmbătă,
25.09.2021
Parțial Noros
Acum
8°C

FOTO Protest în Piața Mare pe tema crizei climatice al celor de la Fridays For Future Sibiu

FOTO Protest în Piața Mare pe tema crizei climatice al celor de la Fridays For Future Sibiu

Activiștii din mișcarea Fridays For Future Sibiu au mers, vineri, 8 ianuarie, în centrul orașului, pentru a protesta împotriva unor decizii și evenimente pe tema crizei climatice cu efecte negative asupra mediului. Printre acestea se numără vânzarea unor zone din pădurea Amazoniană și Termocentrala Datteln4 din Germania pe care o consideră o mare catastrofă pentru viața de pe pământ.  

Tinerii au avut pancarte pentru pădurea amazoniană, pentru termocentralele care folosesc combustibili fosili, pentru oamenii din Sudul Global care sunt în suferință și sub pericolul morții și multe altele. Pe lângă acestea, au dorit și să transmită un mesaj autorităților naționale și locale.

„Tratați orice criză ca pe o criză. Preocuparea față de criza climatică să fie măcar la fel de mare ca față de cea sanitară actuală. Nu în ultimul rând, să nu uităm nici de planurile autorităților, care, din păcate, sunt soldate cu eșecuri administrative. Aici, cel mai potrivit exemplu ar fi COP25 din decembrie 2019, în care nu au existat decizii relevante pentru lupta cu criza climatică”, spun aceștia.

Tinerii activiști Fridays For Future Sibiu  spun că au vrut să arate că, în ciuda faptului că totul pare să se repare pe majoritatea temelor și catastrofelor, acest fapt nu se va aplica și în cazul crizei climatice. Ei cer decizii clare, iar aplicarea acestora să fie urgentă. Lupta împotriva emisiilor, cea pentru pădurea amazoniană, cea pentru COP, dar până și cea pentru educație, toate pot fi rezolvate, iar acești tineri spun că știu asta și vor ca vocea lor să fie ascultată și de liderii societății.

„În ultima perioadă, multe decizii și evenimente au avut loc pe tema crizei climatice, unele cu efecte pozitive, altele cu efecte negative. Adoptarea Legii Climei de către Consiliul Europei, care, chiar dacă nu este suficient de ambițioasă, tot va reduce emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 cu 55% sau vânzarea unor zone din pădurea amazoniană către unele companii petroliere, afectând toate comunitățile indigene din jur și putând omorî toată viața de acolo sunt doar câteva exemple. Termocentrala Datteln4 din Germania, o mare sursă de emisii și care contravine prevederilor acordurilor de mediu internaționale, fiind, din nou, o mare catastrofă pentru viața de pe Pământ. Să nu uităm nici despre Acordul de la Paris, semnat acum mai bine de 5 ani, însă fără efecte practice până în prezent; efectele crizei climatice accentuându-se în continuare, iar pașii relevanți fiind ignorați încontinuu”, mai spun tinerii activiști.

 

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Zzz Bbb

Acum 8 luni

Datteln4 e, probabil, cea mai eficienta centrala pe carbune din Europa iar copiii astia habar nu au despre ce vorbesc...
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 8 luni

De la limba romana va ies cosuri,micutilor ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus