Vineri,
13.12.2024
Innorat
Acum
2°C

Ce vor să facă parlamentarii sibieni în patru ani? Reforme, infrastructură, fără penali și pensii speciale

Ce vor să facă parlamentarii sibieni în patru ani? Reforme, infrastructură, fără penali și pensii speciale

10 sunt în total. Opt au fost aleși direct de către sibieni, în timp ce alți doi sunt „de-ai casei”, cu birouri parlamentare în județ. Turnul Sfatului a vorbit cu parlamentarii de Sibiu și le-a cerut fiecăruia în parte să spună un singur lucru pe care-l va urmări în activitatea lor în următorii patru ani. Răspunsurile lor, le puteți vedea mai jos.

Membrii Guvernului: reforme și fără penali și pensii speciale

Raluca Turcan (PNL) și Dan Barna (USR PLUS) fac parte din Guvern, Turcan fiind ministrul Muncii, iar Barna – vicepremier. Ambii susțin demersuri legate de actuala lor funcție, dar și în conformitate cu platforma pe care au avut-o în campania electorală. Raluca Turcan susține că în patru ani va ajuta la reformarea legii salarizării, la reformarea sistemului de pensii și asistenței sociale. Cele trei obiective țin de mandatul său de ministru, însă sunt lucruri despre care se vorbește de mai mulți ani în România. „Reforma salarizării in România, reforma sistemului de pensii, reforma asistentei sociale”, a punctat proiectele Raluca Turcan.

Dan Barna vrea modificarea Constituției și prin aceasta legiferarea legii ”fără penali în funcții publice” și sistarea pensiilor speciale. „Fără penali în funcții publice să ajungă literă de Constituție și chestiunea pensiilor speciale să fie rezolvată”, a transmis telegrafic copreședintele Alianței USR PLUS prioritățile sale din acest mandat.

Trif face din turism prioritate națională, din opoziție

Fost ministru al Turismului, singurul deputat PSD de Sibiu, Bogdan Trif, spune că în primul său mandat în legislativ va urmări felul în care se aplică prevederile din Legea Turismului. „Cel mai important proiect pe care mi-am propus să-l duc la bun sfârșit în mandatul de deputat în Parlamentul României este să fac, din nou, din turismul românesc o prioritate națională.

Industria turistică, atât de greu încercată de pandemia de Covid 19 și mai ales de măsurile antiromânești și anti-turism impuse de Guvernul Orban, are nevoie urgentă de sprijin. Desființarea Ministerului Turismului a fost un act iresponsabil al guvernului PNL, în detrimentul investitorilor români și al României. Mă voi asigura că sectorul turistic va avea o Lege a Turismului, pe care eu, în calitate de Ministru al Turismului, împreună cu echipa mea și cu reprezentanții industriei turistice, am realizat-o și care a fost adoptată de Guvernul PSD în 2019 și trimisă, în regim de urgență, Parlamentului. După ce a fost adoptat de Senat, proiectul de lege a ajuns în Camera Deputaților, unde nici nu s-a mai vorbit despre el pentru că, între timp, liberalii au preluat puterea politică”, anunță Bogdan Trif.

Social-democrații insistă pe faptul că operatorii din turism trebuie să beneficieze de mai multe facilități fiscale. „Acest proiect de lege conține elemente esențiale pentru dezvoltarea industriei turistice: digitalizare, descentralizare, promovare, simplificarea procedurii de autorizare etc.

Trebuie acordate noi facilități operatorilor din sectorul turistic, astfel încât aceștia să poată face față noilor provocări determinate de pandemia de Covid 19, dar și concurenței tot mai mari din celelalte țări.

Le aduc aminte cetățenilor, dar și operatorilor din turism, că am reușit, în mandatul meu de ministru al Turismului, să reduc TVA-ul pentru acest sector la numai 5%, să acord vouchere de vacanță care au putut fi cheltuite doar pe teritoriul României, adică exclusiv în industria turistică din țară. Am reușit să oblig agențiile turistice, pentru prima dată după Revoluție, să asigure cu 100% pachetele de servicii achiziționate de turiștii români. În 2019, în timpul mandatului meu de ministru al Turismului, EUROSTAT a dat României cea mai mare creștere procentuală a numărului de turiști din Uniunea Europeană, 8,5%, de patru ori mai mare decât media UE. Aceste măsuri trebuie menținute și completate pentru că sunt în beneficiul comunității. Sunt foarte importante mai ales pentru un județ ca al nostru, în care sectorul turistic poate deveni cel mai important motor de dezvoltare”, se auto-evaluează președintele PSD Sibiu.

Claudiu Mureșan, președinte în comisia premierului: Vrea un ISO anti-mită

Senatorul USR PLUS Claudiu Mureșan este președintele Comisie de buget – finanțe din care face parte și premierul Florin Cîțu și își propune un proiect legislativ prin care mita din companiile de stat să dispară. Dar cel mai important proiect al său ține de sănătate, respectiv de standardizarea condițiilor de masă și cazare din spitalele publice. „Am un program politic personal în care pe primul loc este legat de schimbarea condițiilor de standardizare, mai precis condițiile de cazare și masă din spitale. Și acesta e și motivul pentru care eram decis să fac parte mai activ din Comisia de Sănătate. Sunt membru, dar realmente îmi doresc foarte mult să schimb ceva acolo. În al doilea rând, mă refer la standardizarea companiilor de stat, mai precis cele din subordinea primăriilor. Eficientizarea companiilor din subordinea primăriilor, pentru că nimeni nu le verifică, primul control e organizat de ordonatorul de credite și primul este primarul, cum să verifice pe cel pe care îl numește. Lucrurile scapă de sub control. Al treilea proiect se referă la transparentizare și am și propus în cadrul conferinței în care am fost ales, adoptarea standardului 27/2001, un standard anti-mită. Se referă la construirea unui sistem în cadrul companiei, un sistem care seamănă cu ISO 9001 – Managementul calității- și practic performează un sistem în care raportarea asupra modului în care se încheie contractele, legat de sumele care apar, de flow-ul contractului, de cine e responsabil. E un standard internațional. Punctul patru se referă la echilibrul dintre viața privată și viața profesională a angajaților. A fost și tema lucrării de disertație pe care am avut-o la dreptul european pe care l-am susținut de curând” a detaliat Claudiu Mureșan.

Neagu și Șovăială: fiscalitate și administrație

Vicepreședinte al aceleiași comisii, liberalul Nicolae Neagu, spune că va insista în activitatea sa parlamentară asupra modului în care se întorc în teritoriu banii colectați din taxe și impozite. „În primul rând o să urmăresc legile cu caracter fiscal-bugetar, pentru că mă interesează foarte mult consolidarea fiscală, consolidarea bugetară, pentru că sunt și în comisia de specialitate. Acolo vom colabora împreună cu experții, în comisia de buget face parte și premierul actual, domnul Cîțu, și ministrul de finanțe Nazare”, a spus Neagu.

Constantin Șovăială, președinte al Comisie de apărare a Camerei Deputaților spune că înainte de a se familiariza cu prioritățile legate de acest aspect va urmări felul în care se aplică descentralizarea administrativă. ”Îmi doresc să avem descentralizare administrativă. Avem atâtea comune cu atâtea legi locale încât ne blocăm. Știu că e mai greu, pentru că vorba de modificarea Constituției, însă dacă ne apucăm de o muncă comună vom reuși”, a explicat Șovăială.

Ovidiu Ganț și Benedek Zacharie: Fără penali și infrastructură impusă prin lege

Ovidiu Ganț este deputat al minorității germane, însă este unul din cei mai activi parlamentari la nivel județean. Bendek Zacharie este deputat UDMR de Covasna, însă este sibian, are birou parlamentar în Sibiu și Mediaș. Apropierea lor față de Sibiu ne-a determinat să-i includem în acest ”recensîmânt” al parlamentarilor locali. „Aș vrea să aibă loc referendum pentru fără penali, să treacă unele dintre proiectele deja propuse și cele deja depuse și altele legate de regulament pentru a îmbunătăți funcționarea Camerei Deputaților”, susține Ovidiu Ganț.

Benedek spune că va insista astfel ca Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să fie obligată prin lege să facă în următorii șase ani câte o centură ocolitoare la fiecare municipiu reședință din țară. ”Am o propunere legislativă care a ajuns la noi, la Camera Deputaților, care obligă CNAIR-ul ca până în  31 decembrie 2027 să construiască variante de ocolire în jurul tuturor municipiilor. De fapt, în total sunt patru modificări la Ordonanța 43 din 1997, aceasta e ordonanța legată de administrarea drumurilor publice. Mai este o modificare care propune ca în momentul în care se petrece un accident, atunci când se distruge un element de securitate, un parapet, de exemplu, cel care îl distruge trebuie să vireze banii, ori asiguratorul, ori persoana fizică. Începând din momentul în care intră banii la CNAIR, în 15 zile trebuie să se execute reparați. Astfel ca elementele de siguranță să fie puse la loc. În plus, vreau să am discuții, să avem o strategie la nivel de țară pentru ca fiecare român, într-o oră, să ajungă la un drum expres sau la o autostradă, iar în două ore să ajungă la un aeroport. Sper să găsim parteneri, să modificăm legea achizițiilor publice, astfel încât contestațiile să nu mai dureze și să nu mai blocheze. Beneficiarul face lucrarea, cine contestă se judecă și dacă în doi, trei ani va câștiga, să primească de la beneficiar profitul declarat la nivelul ofertei. Acolo se trece la 3% sau 5%. Nu un profit declarat ulterior”, a explicat Benedek.

Alți doi parlamentari de Sibiu, deputatul Sebastian Suciu și senatorul Adrian Cătană nu au răspuns solicitărilor noastre.

Felul în care foștii parlamentari de Sibiu s-au achitat de promisiunile pe care le-au făcut la început de mandat, puteți citi AICI.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2391

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Sus