Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Sibienii și taxa pentru gunoi. Marile câștiguri

Sunt cel puțin două mari părți pozitive pe care le aduce tot ceea ce s-a petrecut în ultimele două săptămâni de la momentul în care Turnul Sfatului a publicat analiza referitoare la creșterea taxelor de salubrizare cu până la 325%.

Dincolo de discuțiile despre această creștere și cum ar trebui modificată astfel încât să aibă valori echitabile, pentru sibieni a devenit un subiect și ”sistemul de management integrat al deșeurilor”. Un subiect care are vreo 12 ani vechime, dar pe care abia acum încep să îl urmărească și să îl înțeleagă tot mai mulți. ADI Eco, economie circulară, scăderea taxelor printr-un grad mai ridicat de colectare selectivă, plătește pentru cât arunci, fracții reciclabile, organisme de transfer de responsabilitate și așa mai departe sunt realități care există printre sibieni de mulți ani, dar al căror rost abia acum începe să fie priceput.

”Corigența” la modul de gestionare al deșeurilor nu are cum să fie recuperată într-un semestru. După ani lungi în care sibienilor nu le-a păsat de subiect pentru că ”nu îi ardea la buzunar” nu este realist să ne așteptăm ca după o dezbatere de câteva săptămâni majoritatea oamenilor să perceapă tot rostul ”sistemului de management integrat al deșeurilor”. Interesul pe acest subiect trebuie menținut și cred că va rămâne așa. Deoarece, cu toată împotrivirea manifestată de unii sibieni (explicabilă având în vedere propunerile imense de creșteri de taxe), fără o colectare selectivă cât mai sârguincioasă din partea cetățenilor, fără o infrastructură cât mai adaptată din partea autorităților, fără un grad de colectare a taxelor cât mai ridicat, costurile cu gunoiul vor fi tot mai mari.

Un alt mare câștig al taxei de salubrizare este, de fapt, o urmare a voturilor date de cei care locuiesc în municipiul Sibiu în toamna anului trecut, la alegerile locale. După 16 ani, FDGR-ul a pierdut majoritatea în forul deliberativ local. Iar acest lucru s-a văzut rapid: în doar câteva zile de la creșterea în amploare a semnalelor transmise de cetățenii orașului împotriva noului regulament al taxei de salubrizare, rând pe rând partidele reprezentante în Consiliul local Sibiu au anunțat că nu vor sprijini proiectul. FDGR-ul a rămas izolat, iar primarul Astrid Fodor s-a văzut nevoită să anunțe la o televiziune centrală faptul că dezbaterea publică va duce la modificarea regulamentului.

După 16 ani, Consiliul local al Sibiului redevine un loc al negocierii între abordări diferite. O negociere care, onest purtată, va aduce doar câștiguri cetățenilor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 8225

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Tanti Rezi

Acum 1 an

Cata vreme primaria nu-si aduce obolul in salubrizarea municipiului si incearca sa pună "minim" 100% din taxa (marita astronomic si nejustificat de la an la an) doar in carca sibienilor, cifra procentului de reciclare colectivă o sa fie invers proportionala cu valoarea taxei. Cu cat o sa creasca nejustificat taxa, cu atat o sa creasca gradul de mizerie, tonele de rezidual, de saci de gunoaie aruncate in coșurile de gunoi stradale.
Raspunde

Coralya Cora

Acum 1 an

Perfect de acord...eu sunt singura, pensionara, cu doua locuinte in aceiai curte.Pană acum am reciclat"ca la carte", si o simplă bucațica de hartie ajungea unde trebuie. De acum înainte.....la gramadă, așa cum suntem tratați de Primărie
Raspunde

Apolitic W

Acum 1 an

Deocamdata nu vad nici un castig. Adieco se va ocupa in continuare de ssalubrizare in modul in care ne-a obisnuit: Lipsa de transparenta, lipsa de comunicare, lipsa de control si monitorizare.
Raspunde

I M

Acum 1 an

Dupa 12 ani de incasat bani pentru nimic (si probabil spagi de la Soma pentru marirea tarifelor) de catre Adi Eco, vedem ca sistemul nu functioneaza si dam vina pe utilizatori bineinteles ... excelenta logica, incercati sa o aplicati in sistemul privat. Au avut 7 ani sa copieze un sistem functional existent si sa il adapteze, nu trebuiau sa reinventeze roata ca nu suntem pionierii reciclarii sunt altii cu experienta de zeci de ani. Apoi au avut inca 5 ani de functionare in care puteau sa il adapteze. Rezultatul : ne spalam pe maini si pasam totul utilizatorilor, marim pretul sa acopere toate costurile si pasam raspunderea pentru reciclare utilizatorului : Soma o sa recicleze doar rezidualul la pret de cateva ori mai mare si cine vrea o marire mai mica trebuie sa mearga cu gunoiul in plasa/portbagaj la centrele de reciclare si sa se roage de aia sa ii dea bon pentru cateva pet-uri Ati uitat inca o parte buna dupa aceste dezbateri : ong-istii locali si mai putini locali au aratat ce fac cu adevarat
Raspunde

Marcian Radu

Acum 1 an

Marirea complet nejustificata a taxei la gunoi nu va duce DELOC la o mai buna colectare. Acolo unde problema e cea mai grea, la blocuri, nu se va intampla nimic. Nu cred ca cineva care va plati de 3-4 ori mai mult o sa aiba grija mai mare. Eu de exemplu nu cred ca voi mai colecta deloc selectiv. Oricum voi plati la fel de mult indiferent CAT si CUM voi arunca. Fraa nici o exceptie la toate platformele de gunoi vor fi numeroase persoane care nu voir fi interesate de colectarea selectiva. Deci nu se justifica sa mai tin 2 galeti si 2 cutii pentru fractii diferite.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vasile Gaidarji

Acum 1 an

Va propun sa nu abandonati subiectul. Dintre concluziile trase in articol nu face parte si absolut necesara actiune de obligare a cetatenilor sa respecte regulile stabilite. Avind in vedere ca platformele de depozitare a deseurilor in zonele de blocuri sint exemple strigatoare la cer ale nerespectarii colectarii selective, neglijentei si lipsei de respect pentru concetateni, propun presei si politiei locale sa intocmeasca materiale video cu adresa exacta a neregulilor si neglijentelor constatate pe care sa le expuna oprobiului public. Faza imediat urmatoare ar trebui sa fie amendarea drastica a tuturor celor care nu respecta regulile stabilite, iar persoanele amendate , cu nume si adresa, sa fie facute publice.
Raspunde

Ioan Ioan

Acum 1 an

La noi la bloc ghena este total expusa oricui vrea sa vina sa arunce gunoi, inclusiv firmelor din zona sau locuitorilor de la case care isi renoveaza locuinta... Platim in plus pentru un serviciu diminuat si fara sa se aduca nici o facilitate noua. Acum trebuie sa platim si pentru gunoiul altora (a se citi incompetenta autoritatilor de a gestiona o situatie pentru care au avut ani intregi de pregatire)...
Raspunde

Ionica Alexandru

Acum 1 an

"Felicit" votantii majoritari care au prelungit mandatul incompetenței si neputinței spre buzunarirea noastra a tuturor. Bine ca en famille toate merg ca pe roate. Directori -directori, case-case, nici o grija. Sibiul bananier !
Raspunde

Soma SRL

Acum 1 an

Scoateti banul si platiti-va mizeria. Sau asa https://www.turnulsfatului.ro/2021/02/03/a-plecat-din-carantina-ca-sa-isi-arunce-gunoiul-pe-camp-179760
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus