Joi,
24.06.2021
Cer Senin
Acum
31°C

În doar 10 situații viceprimarul e din alt partid decât primarul. Cum coabitează PNL și PSD în patru localități

În doar 10 situații viceprimarul e din alt partid decât primarul. Cum coabitează PNL și PSD în patru localități

Arpașu de Jos, Bârghiș, Poiana Sibiului și Racovița sunt localitățile din județ în care PSD și PNL colaborează în vârful administrației locale. Motivul ține de lipsa de soluții sau din cauza Alianței USR PLUS, așa cum a fost semnalat cazul din comuna Racovița.

”O să ne hârâim patru ani în care eu o să stau aici arbitru între voi”

Constantin Văcariu, primarul din Arpașul de Jos, spune că nu a avut altă soluție decât un viceprimar PSD. Colegul său de partid pe care el l-a promovat în campania electorală ca fiind viitorul viceprimar al localității s-a răzgândit și astfel s-a văzut în situația de a coabita cu social-democrații. ”Numai așa s-a putut face, din cauză că propunerea noastră, care a fost inițial propusă, a renunțat pe ultima sută de metri și nu a mai vrut să stea. Nu mai aveam ce face, asta e. Nu știu dacă chiar asta e o mare problemă, și eu am fost viceprimar cu primar PSD și nu a fost o colaborare rea. La Arpașul, mă gândesc că singura politică ce o putem face e s-o dăm înainte și să facem orice pentru localitate. Nici în consiliul local nu am avut probleme deosebite în hotărâri de consiliu, chiar dacă nu am avut majoritate în consiliu. Eu le-am zis de la început: dacă vreți să faceți politică, eu sunt în capul mesei și voi faceți politică. Și atunci o să ne hârâim patru ani în care eu o să stau aici arbitru între voi, că nu am dreptul de vot și nu facem nimic”, a explicat situația primarul din Arpașu de Jos.

În urma votului din septembrie, aici sunt cinci consilieri PNL, 4 – PSD, unul din partea Partidului Neamul Românesc și un altul PMP.

Viceprimar PSD cu votul USR PLUS. La Racovița

Noul primar al comunei Racovița, liberala Andreea Voicu se baza pe o alianță cu PMP și USR atunci când a propus un candidat din PNL pentru funcția de viceprimar. Surpriza a venit însă la vot: consilierii PMP, USR PLUS și PSD au votat pentru candidatul propus de social-democrați, iar liberalii au rămas izolați. ”Sinceră să fiu, am fost surprinsă de faptul că Simion Gheorghe Bucur, propunerea PSD pentru funcția de viceprimar al comunei Racovița, a fost ales in ședința de Consiliu Local de ieri și cu susținerea consilierului local USR. Speram că acesta îl va susține pentru funcția de viceprimar pe Ovidiu Tatu, un tânăr implicat  in comunitate, nou in politica și muncitor, la fel ca toți tinerii din USR. Un motiv în plus este și coaliția de guvernare, dar și principiile și ideologia USR. Deși nu a făcut-o, le respect totuși decizia și pot să înțeleg lipsa de maturitate politică”, spunea primarul Andreea Voicu.  

Co-președintele USR PLUS Sibiu, Adrian Echert a explicat atunci că organizațiile locale au autonomie de decizie.”Consilierul nostru a votat luând in în considerare doar calitățile celor care au candidat pentru funcția de viceprimar și a încercat, cât a putut de obiectiv, să evalueze persoanele, înainte de apartenența politică a acestora.  Filialele locale au autonomie în ceea ce privește politica lor locală și pozițiile din Consiliul Local, dar vă asigurăm că vom analiza detaliat argumentele colegilor de acolo. Amintim și faptul că votul colegului nostru nu a avut un rol decisiv. Reprezentantul PNL nu a obținut decât 4 voturi (doar ale colegilor săi de partid) din 11”, a declarat Echert.

Consiliul Local Racovița este compus din 11 consilieri, iar în urma votului din septembrie, patru sunt PNL, trei sunt PMP, trei – PSD și unul  USR PLUS.

În două localități nu se găsește niciun viceprimar: ” Au fost căpoși și nu au vrut”

Bazna și Nocrich sunt localitățile din județ fără viceprimar până la această dată. Deși primarii PNL, respectiv PSD, au majoritate în consiliile locale, aceștia nu au de unde să propună un viceprimar. Consilierii ori nu vor să-și lase locul de muncă actual, ori nu vor să se pună rău cu oamenii din comună. ”Au fost căpoși și nu au vrut, ba că nu-și lasă serviciul, ba că nu se poate. Trei propuneri au fost, nu au vrut niciunul, vedem poate se răzgândește vreunul zilele următoare. Eu cred că nu e nicio problemă, lucrurile merg și așa. Fostul viceprimar, este acum consilierul meu personal, nu se simte lipsa de om de în primărie. Nu vor să se certe cu oamenii, îi mai pui la muncă, le mai zici să curețe la poartă și oamenii nu vor să se lege la cap. Decât să ai unul care mai mult încurcă, mai bine să nu-l ai deloc. Sau altul fără chef de lucru, să fie doar pălăria mai mare. A fost o propunere și din PSD, dar nu vor. Au refuzat”, explică situația din Bazna primarul Lucian Gligor Scumpu.

Reversul de la Bârghiș: consilierii PNL au votat PSD

La Bârghiș, liberalii și-au luat revanșa după neînțelegerea din Racovița. Aici sunt patru consilieri liberali, trei de la Alianța USR PLUS, doi de la PSD și câte unul de la PMP și UDMR. Primarul ales, Ștefan Șulumberchean a preferat însă să colaboreze în continuare cu fostul viceprimar: Ștefan Niculiță Suciu. Primarul a fost reales în funcție având doar 42 de voturi în plus față de candidatul USR PLUS – Sanda Șerban.  Șulumberchean nu a putut fi contactat pentru a ne oferi detalii legate de lupta politică din Bârghiș

Și în Poiana Sibiului primar este PNL, iar viceprimar PSD. Situația poate fi explicată prin faptul că în consiliul local sunt câte cinci din PSD și PNL și unul din PMP.

În alte patru situații, culoarea politică a primarului diferă de cea a viceprimarului. La Micăsasa primar este USR PLUS, iar viceprimar este un independent. Din fericire pentru primar, acesta este colegul său de grădiniță, astfel că se înțeleg în continuare foarte bine. În Turnu Roșu, primarul este PMP, iar viceprimarul – Pro România. În Sibiu, unul din viceprimari este PNL, iar primarul FDGR, iar la Alțâna, primarul este PSD, iar viceprimarul PMP.

Primarii și viceprimarii Sibiului: 9 femei și 118 bărbați

În total, între cei 64 de primari și 63 de viceprimari se regăsesc doar nouă doamne, cinci primari și patru viceprimari. Astrid Fodor (Sibiu), Andreea Voicu (Racovița), Georgeta Poșa (Porumbacu de Jos), Maria Greavu (Loamneș) și Elena Marian (Brateiu) sunt ”primărițele” din județ. În funcția de viceprimar au fost alese până acum: Elena Stana Mangu (Turnu Roșu), Corina Bokor (Sibiu), Camelia Cărăbulea (Ocna Sibiului) și Oana Veronica Hila (Mihăileni). Până de curând a mai fost și Christine Thellmann (Mediaș), însă a renunțat la funcție după ce a fost aleasă deputat de Sibiu. Procentual, ponderea femeilor este de 4,94% în aceste două funcții din administrația locală.

Apartenența politică a primarilor și viceprimarilor

localitate primar viceprimar
Agnita PNL PNL
Alma PSD PSD
Alțâna PSD PMP
Apoldu de Jos independent INDEPENDENT
Arpașu de Jos PNL PSD
Ațel PNL PNL
Avrig PNL PNL
Axente Sever PNL PNL
Bârghiș PNL PSD
Bazna PNL  
Biertan PNL PNL
Blajel PNL PNL
Boița PNL PNL
Bradeni PNL PNL
Brateiu PNL PNL
Bruiu PNL PNL
Cârța PNL  PNL
Cârțișoara PSD PSD
Chirpar PSD PSD
Cisnadie PNL PNL
Copșa Mica PNL PNL
Cristian PNL PNL
Dârlos PNL PNL
Dumbraveni PSD PSD
Gura Râului PNL PNL
Hoghilag PSD PSD
Iacobeni PSD PSD
Jina PNL PNL
Laslea PSD PSD
Loamneș PSD PSD
Ludoș PNL PNL
Marpod PNL PNL
Mediaș PNL PNL
Merghindeal PSD PSD
Micasasa USR PLUS INDEPENDENT
Miercurea Sibiului PNL PNL
Mihaileni PSD PSD
Moșna PNL PNL
Nocrich PSD  
Ocna Sibiului PNL PNL
Orlat PNL PNL
Pauca PNL PNL
Poiana Sibiului PSD PNL
Poplaca PSD PSD
Porumbacu de Jos PNL PNL
Racovița PNL PSD
Rașinari PNL PNL
Râu Sadului PNL PNL
Roșia PMP PMP
Sadu PNL PNL
Saliște PNL PNL
Șeica Mica PNL PNL
Șelimbar PNL PNL
Sibiu FDGR FDGR
Sibiu FDGR PNL
Slimnic PNL PNL
Șura Mare PNL PNL
Șura Mica PNL PNL
Talmaciu PNL PNL
Târnava PSD PSD
Tilișca PNL PNL
Turnu Roșu PMP PNL
Valea Viilor PSD PRO ROMÂNIA
Vurpar PER PER

Lista cu primarii Sibiului:

localitate   partid numele primarului
Sibiu   FDGR Astrid Fodor
Mediaș   PNL Gheorghe Roman
Agnita   PNL Alin Schiau
Avrig   PNL Adrian David
Cisnădie   PNL Gheorghe Huja
Copșa Mică   PNL Tudor Mihalache
Dumbrăveni   PSD Emil Dârloșan
Miercurea Sibiului   PNL Ioan Troancă
Ocna Sibiului   PNL George Predescu
Săliște   PNL Horațiu Răcuciu
Tălmaciu   PNL Ioan Oancea
Alma   PSD Valer Nicolae Lăpădat
Alțâna   PSD Ioan Bucșa
Apoldu de Jos   independent Ioan Florin Barbu
Arpașu de Jos   PNL Constantin Văcariu
Ațel   PNL Ioan Ovidiu Aldea
Axente Sever   PNL Marius Grecu
Bazna   PNL Lucian Gligor Scumpu
Bârghiș   PNL Ștefan Șulumberchean
Biertan   PNL Mircea Mihai Dragomir
Blăjel   PNL Marius Mărginean
Boița   PNL Nicolae Cocoș
Brateiu   PNL Elena Marian
Brădeni   PNL Liviu Modoiu
Bruiu   PNL Emil Gherghel
Cârța   PNL  Daniel Cândulețiu
Cârțișoara   PSD Vasilică Sorin Cârțan
Chirpăr   PSD Eugen Feldeoiu
Cristian   PNL Ioan Seuchea
Dârlos   PNL Ioan Lupu
Gura Râului   PNL Gheorghe Călin
Hoghilag   PSD Nicolae Lazăr
Iacobeni   PSD Vasile Cori
Jina   PNL Gheorghe Vasile Beschiu
Laslea   PSD Ioan Onea
Loamneș   PSD Maria Greavu
Ludoș   PNL Ilie Berghezan
Marpod   PNL Sebastian Dotcoș
Merghindeal   PSD Aurel Terbea
Micăsasa   USR PLUS Timotei Păcurar
Mihăileni   PSD Ioan Șchiau
Moșna   PNL Dumitru Gabriel Nuțu
Nocrich   PSD Adrian Mușoaie
Orlat   PNL Aurel Gâță
Păuca   PNL Niculae Dancu
Poiana Sibiului   PSD Adrian Pavel Iovi
Poplaca   PSD Vasile Budin
Porumbacu de Jos   PNL Georgeta Poșa
Racovița   PNL Andreea Voicu
Rășinari   PNL Bucur Bogdan
Râu Sadului   PNL Dumitru Daniel Minea
Roșia   PMP Ioan David
Sadu   PNL Valentin Ivan
Slimnic   PNL Adrian Aron Nan
Șeica Mare   PNL Nicolae Șușa
Șeica Mică   PNL Emil Marius Urian
Șelimbăr   PNL Marius Grecu
Șura Mare   PNL Ionuț Maier
Șura Mică   PNL Valentin Ristea
Târnava   PSD Norbert Pleiner
Tilișca   PNL Vasile Cîmpean
Turnu Roșu   PMP Stelian Istrate
Valea Viilor   PSD Ilie Avram Pinte
Vurpăr   Partidul Ecologist Liviu Toma

Lista cu viceprimarii Sibiului:

Localitate Nume Prenume Partid politic
Agnita HÎRȚOAGĂ DAN-PAUL PNL
Alma LAPADAT VALER-NICOLAE PSD
Alțina ANTAL ADRIAN PMP
Apoldu de Jos OPREAN VASILE INDEPENDENT
Arpașu de Jos VASU VASILE-IOAN PSD
Ațel SCHOFFEND SIMION-TRAIAN PNL
Avrig STOIȘOR CIPRIAN PNL
Axente Sever PETRIŞOR GHEORGHE PNL
Bârghiș SUCIU NICULIȚĂ-ȘTEFAN PSD
Bazna      
Biertan FLOREA IOAN PNL
Blajel FAGADAR IOAN PNL
Boița LUPESCU FILIP PNL
Bradeni ŞCHIOAPATĂ EMIL PNL
Brateiu BUNDUC DUMITRU PNL
Bruiu CALOIAN FLAVIUS CRISTIAN PNL
Cârța MANIȚIU EDUARD ANDREI PNL
Cârțișoara SOLOMON IOAN-ADRIAN PSD
Chirpar GABRIEL ALFRED-FLORIN PSD
Cisnadie FILIP DĂNUȚ-MIHAI PNL
Copșa Mica TĂPĂLAGĂ  NICOLAE-BOGDAN PNL
Cristian PIPERNEA   GHEORGHE PNL
Dârlos BOTA  NICOLAE PNL
Dumbraveni MANCIU  CATALIN-IOAN PSD
Gura Râului LOLOIU  DUMITRU PNL
Hoghilag POȘTA RUDI PSD
Iacobeni CĂPRIȚĂ MIRCEA-LIVIU PSD
Jina USCATU IANCU DUMITRU PNL
Laslea VULTURA LIVIU ADRIAN PSD
Loamneș RUSU NICOLAE PSD
Ludoș PLEŞA ILIE PNL
Marpod ȚIBAN NICOLAE PNL
Mediaș THELLMANN  CHRISTINE PNL
Merghindeal BÂRSAN MARIUS PSD
Micasasa SUCIU ALEXANDRU-ADRIAN INDEPENDENT
Miercurea Sibiului LUDOŞAN IOAN PNL
Mihaileni HILA  OANA-VERONICA PSD
Moșna CATANĂ CLAUDIU COSMIN PNL
Nocrich      
Ocna Sibiului CĂRĂBULEA CAMELIA PNL
Orlat TOPÎRCEAN  DUMITRU PNL
Pauca VEZAN IOAN PNL
Poiana Sibiului OPREAN CONSTANTIN PNL
Poplaca CIORGOVEAN ION PSD
Porumbacu de Jos FILIMON  IOAN PNL
Racovița BUCUR SIMION GHEORGHE PSD
Rașinari ILIUT ADRIAN-MIHAIL PNL
Râu Sadului TARA FLORIAN VASILE PNL
Roșia BLANGA NICOLAE PMP
Sadu VESTEMEAN  IONUT PNL
Saliște MINEA GHEORGHE PNL
Șeica Mica IVAN CHIRION-IRINEL PNL
Șelimbar OANA CORNEL PNL
Sibiu BOKOR CORINA FDGR
Sibiu DUMBRAVĂ ALEXANDRU PETRU PNL
Slimnic STÂNGU IOAN PNL
Șura Mare POP ILIE PNL
Șura Mica PLEŞCA SORIN PNL
Talmaciu OPINCARIU IOAN PNL
Târnava PĂPARĂ IOAN PSD
Tilișca GREAVU DUMITRU PNL
Turnu Roșu MANGU ELENA STANA PNL
Valea Viilor FILIP IOAN Pro România
Vurpar VULCAN TOMA PER

 

Vizualizari: 2300

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Lau Popescu

Acum 5 luni

la Poiana Sibiului primar este PSD, iar la Cristian nu este viceprimar după ce fostul viceprimar PNL a fost dat afara de primarul PNL, va fi numit un apropiat al primarului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus