Marţi,
02.03.2021
Parțial Noros
Acum
1°C

De ce nu se mai pot programa sibienii pentru vaccinare. Răspunsul dat de Vlad Voiculescu, ministrul sănătății

De ce nu se mai pot programa sibienii pentru vaccinare. Răspunsul dat de Vlad Voiculescu, ministrul sănătății

Programările pe Rovaccinare, platforma dedicată acestui scop, se opresc, cel puțin pentru județul Sibiu, în data 10 februarie. Vlad Voiculescu, ministrul sănătății a explicat astăzi, 20 ianuarie, într-o conferință de presă pe care a susținut-o după ce s-a vaccinat, că deschiderea zilelor pentru programări se face în funcție de stocurile de vaccin existente. Astfel, se vor putea face noi programări, în momentul sosirii unei noi tranșe de vaccin. Ministrul a precizat că tranșele se primesc săptămânal și că a fost luată o decizie politică cu privire la realizarea unor liste de așteptare. Este important de știut faptul că, lipsa locurilor pentru programări nu încheie etapa a II-a de vaccinare. Aceasta va continua strâns legată de primirea tranșelor de vaccin. „Procesul de vaccinare merge și se va îmbunătăți în fiecare zi astfel că toți românii care vor să se vaccineze să aibă acces la el”, a spus Vlad Voiculescu.

Oricine încearcă în aceste momente să se programeze pentru a se vaccina împotriva SARS CoV-2 observă că după data de 10 februarie nu se mai pot face programări pe platforma Rovaccinare. Pe municipiul Sibiu toate locurile au fost ocupate încă de sâmbătă, 16 ianuarie. Mulți dintre sibieni au decis să se deplaseze cu mașina pentru a se vaccina la Agnita sau Avrig, unde, încă, mai erau disponibile locuri. Este și cazul a multor cadre didactice care s-au programat la Avrig.

„Avem colegi care s-au programat la Avrig pentru vaccinare și s-au dus cu mașina până acolo, pentru că la Sibiu nu mai erau locuri”, spune Constantin Dincă, purtător de cuvânt al IȘJ Sibiu.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu s-a vaccinat în această dimineață, iar după vaccinare a susținut o conferință de presă în care a explicat o serie de aspecte ce țin de platformă și vaccinare. Acesta spune că zilele în care oamenii se pot vaccina vor fi deblocate pe platformă în funcție de tranșele de vaccin.

„Programarea s-a deschis pentru primele 20 de zile. Lucrul acesta va fi când vom avea o nouă tranșă, o nouă deschidere în platformă, pentru următoarele zile. Evaluăm acum posibilitatea de a deschide un plafon cu același număr de zile sau de a introduce o listă de așteptare. Cel mai probabil vom avea o listă de așteptare așa încât toată lumea care vrea să se înscrie să o poată face și apoi să fie contactat pentru a-și stabili ziua și data exactă și locul în care va fi vaccinat. […] Tranșe sosesc în fiecare săptămână și există stocuri în acest moment atât pentru rapel, adică pentru cei care s-au vaccinat cu prima doză să poată fi vaccinați și cu a doua doză. Aproape în fiecare zi vedem câte o modificare a planului pentru săptămânile următoare. Suntem optimiști că în perioada următoare o să avem mai mult vaccin”.

În ceea ce privește lista de așteptare și modul în care aceasta va fi întocmită,  ministrul spune că „se lucrează, este o chestiune de ordin tehnic, decizia politică a fost deja luată”. 

Pe de altă parte, Vlad Voiculescu a fost întrebat de problemele pe care platforma Rovaccinare le-a ridicat până acum, fiind multe momente în care aceasta a fost blocată.

„Nemulțumirea mea, apropo de o anumită lipsă de funcționalitate a platformei, nu e niciun secret. Pe de altă parte, cu toată onestitatea, trebuie să recunoaștem, că s-a muncit foarte mult și în timp foarte scurt și nu vorbim în niciun fel de rea credință sau de lipsă de competență din partea celor care au pus pe picioare într-un timp atât de scurt platforma. Țin încă o dată să apreciez eforturile pe care le-a făcut STS și echipa de acolo, îi cunosc, au muncit zi și noapte pentru a îmbunătăți lucrările în mod continuu. În acest moment se muncește, în continuare pentru a îmbunătăți lucrurile. Nu spun că totul este perfect, spun din contră, că personal îmi cer scuze pentru lucrurile care nu au funcționat, dar vă asigur că nu e nimeni care așteaptă vara să meargă la plajă, ci mai degrabă oamenii muncesc din greu.”

Sursa Foto: Arhiva TS

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Adrian Constantin

Acum 1 lună

Intrebarea care se pune este de ce Sibiul are un singur centru de vaccinare, iar alte judete au centre prin toate micile localitati, precum si cel putin 2 centre in orasul principal.
Raspunde

Om Bl

Acum 1 lună

mai informeaza-te, e gratis..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus