Printr-un proiect inițiat de consilierii locali aleși pe listele USR PLUS, conducerii Primăriei Sibiu i s-a propus să publice pe site-ul propriu, lunar, inclusiv facturile achitate. Direcția de Investiții din cadrul Primăriei, însă, a întocmit un raport a cărui concluzie este că o transparență atât de detaliată nu ar fi în interesul sibienilor.
Pentru creșterea transparenței cheltuirii banilor orașului, grupul de consilieri USR PLUS a inițiat un proiect de hotărâre prin care propune crearea pe site-ul administrației locale a unei secțiuni denumită ”Cheltuieli publice”. În această secțiune, propun cei patru consilieri USR PLUS, reprezentanții Primăriei ar urma să publice lunar – sub formă scanată – toate contractele încheiate de administrația locală, actele adiționale, facturile și ordinele de plată aferente. În plus, reprezentanții USR PLUS au mai cerut să fie eliminate eventualele clauze de confidențialitate din contractele administrației locale, cu excepția cazurilor prevăzute de lege.
Proiectul inițiat a fost modificat, în sensul eliminării unor acte care se cereau a fi publicate. Modificările – arată reprezentanții Primăriei Sibiu – au fost făcute în contextul în care administrația locală publică, trimestrial, o listă cu toate contractele încheiate, obiectul acestora, procedura de achiziție aplicată, valoarea, sursa de finanțare, durata și stadiul implementării. Publicarea acestei liste este impus prin lege. Reprezentanții Primăriei arată că lista dată publicității pe site-ul propriu include și contractele cu o valoare mai mică de 5.000 de euro, contracte pentru care legea nu cere în mod expres publicarea.
”Prin publicarea efectivă a contractelor încheiate, a actelor adiționale, a facturilor și ordinelor de plată aferente, accesul cetățenilor la informațiile relevante este îngreunat (prin accesarea distinctă a fiecărui document scanat), ori publicarea acestora într-o manieră centralizată și sintetică, practicată în prezent, oferă posibilitatea informării rapide și eficiente a cetățenilor. (...) De asemenea, trebuie să ne raportăm și la constrângerile tehnice aferente infrastructurii de IT (servere), respectiv la capacitatea de stocare a serverului dedicat în prezent site-ului sibiu.ro, în situația în care ar trebui publicat un volum foarte mare de documente”, se arată în raportul de specialitate întocmit pentru proiectul în discuție de către Direcția Investiții din cadrul Primăriei Sibiu. Contractele, însă, urmează a fi publicate după ”anonimizarea datelor cu caracter personal”.
Reprezentanții Primăriei Sibiu mai susțin că, oricum, publicarea ordinelor de plată nu poate duce la descoperirea unor erori intenționate sau nu, deoarece acestea sunt monitorizate printr-un sistem centralizat. În plus, gestionarea ordinelor de plată este o procedură cât se poate de tehnică, mai arată funcționarii administrației sibiene. ”Referitor la publicarea tuturor ordinelor de plată prin care s-au achitat obligațiile contractuale aferente fiecărui contract în parte, menționăm faptul că, în prezent, toate contractele și documentele aferente plății obligațiilor contractuale sunt înregistrate într-un sistem centralizat național, numit Forexebug, sistem care nu permite efectuarea de plăți peste valoarea unui contract sau în lipsa unui astfel de document, sens în care includerea în centralizatorul achizițiilor efectuate a sumelor efectiv plătite vine în spiritul transparenței utilizării fondurilor publice ori publicarea efectivă a ordinelor de plată (de multe ori fiind în situația emiterii mai multor ordine de plată în funcție de sursele de finanțare) nu prezintă relevanță în procesul de democratizare a accesului la informații publice. Totodată, instituțiile publice sunt obligate să efectueze plățile din conturile deschise la unitățile Trezoreriei statului, prin utilizarea ordinului de plată multiplu electronic (OPME) și nu se procedează la întocmirea ordinului de plată individual”, se mai arată în raportul citat.
Inițiativa USR PLUS va aduce, totuși, o creștere a transparenței administrației sibiene, dacă proiectul inițiat de ei, chiar și modificat, va fi aprobat în plenul Consiliului local Sibiu. În sensul că lista contractelor va fi publicată lunar și, în plus, va include și contractele încheiate de fiecare serviciu public din subordinea Consiliului local (de la Teatrul ”Radu Stanca” la Administrarea Cimitirului ori Poliția locală). Până în prezent, aceste contracte nu au fost comunicate decât la cerere.
Consultă aici proiectul de hotărâre întocmit la inițiativa consilierilor USR PLUS Sibiu
Tag-uri: transparenta , Sibiu , Primarie , cheltuieli
Vizualizari: 2042
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Victor
Acum 9 ore
Lumea lui Andrei
Acum 13 ore
Gabriel
Acum 14 ore
Marcian Radu
Acum 15 ore
Prenume