Joi,
17.06.2021
Cer Senin
Acum
13°C

Evoluția celor mai populare sporturi din istorie

Evoluția celor mai populare sporturi din istorie

Istoria sporturilor datează încă din cele mai vechi timpuri. Deși pare greu de crezut, în urmă cu 3000 de ani oamenii practicau deja diferite activități fizice. La început, sporturile erau o necesitate pentru a supraviețui. Ulterior acestea au evoluat în activități de pregătire pentru a lua parte la lupte. Așa se explică de ce multe sporturi au la bază aruncatul cu sulița sau a altor obiecte precum și dorința de a învinge oponentul.

Prima competiție sportivă cunoscută omului sunt Jocurile Olimpice care își au originea în Grecia. De atunci lucrurile s-au schimbat foarte mult. În zilele noastre lumea practică sport atât la nivel de pasiune, carieră sau pentru îmbunătățirea stilului de viață. Indiferent de motiv, regulile și felul în care acestea se practică în prezent au trecut printr-o evoluție.

Tenis

Există multe păreri contradictorii cu privire la originile acestui sport. În timp ce unii istorici cred că tenisul a fost inventat în nordul Franței, alții sunt de părere că provine din Anglia.

Totuși, acesta este unul dintre cele mai vechi sporturi cunoscute omului, fiind practicate la început cu ajutorul palmei. Doar în secolul 16 s-a introdus racheta de tenis iar la ceva timp după, sportul a primit numele oficial de „tenis”.

Poate că regulile nu s-a schimbat prea mult de-a lungul anilor, însă mingile și rachetele au evoluat, în special materialele folosite. Mai mult, în secolele 18 și 19 au fost inventate două jocuri similare, squash și tenis pe iarbă.

Oamenii au fost mereu fascinați de acest joc și au început să pună pariuri pe jucătorii lor preferați acum mult timp. În prezent este ușor să urmărești performanța sportivului preferat sau să pui pariuri pe site-uri ca Unibet. Iar dacă îți plac și alte sporturi la fel de mult, sigur le vei găsi pe platformă.

Fotbal

Istoria jocului de fotbal este una întortocheată, iar acest lucru se datorează jocurilor similare din trecut.

Se pare că în China antică, Grecia, Roma și anumite zone din America centrală oamenii practicau acest sport acum peste 2000 de ani. Însă englezii au fost cei care au pus bazele fotbalului modern.

Mingile descoperite în mormintele egiptene erau confecționate din materiale textile și piei de animale. Cât despre reguli, ei bine, acestea nu prea existau.

În anumite țări se jucau cu echipe de câte 27 de jucători în timp ce la un moment dat în Anglia numărul acestora era nelimitat. Treptat s-au pus bazele cluburilor sportive și totodată ale regulilor iar la scurt timp fotbalul a fost integrat în cultura engleză.

Baschet

Cel mai vechi joc asemănător cu ceea ce cunoaștem noi astăzi a fost descris în documentele indienilor mayași.

Varianta modernă a baschetului a fost inventată de către canadianul James Naismith. El a fost nevoit să creeze un joc de interior care să reducă numărul rănilor provocate de alte sporturi. Atunci s-a inspirat din vechiul „pok-ta-pok” din Mexic. A inventat câteva reguli iar la scurt timp cele 2 echipe formate din 9 jucători alergau după minge pentru a marca la coșurile înalte de 3 metri.

Primul meci s-a terminat cu scorul de 1-0 și imediat după a fost adaptat și pentru a putea fi jucat de fete.

Cricket

Jocului de cricket i-au fost puse bazele la sfârșitul secolului 16. Având în vedere că el provine din sud-estul Angliei, a devenit sport național două secole mai târziu.

Abia în secolele 19 și 20 a devenit un fenomen global și s-a răspândit încet în toată lumea. În primă fază cricketul nu era altceva decât o activitate prin care un jucător pasa un anumit obiect (lemn, minge) către un alt jucător. Fiecare participant la joc era dotat cu o crosă.

Pe lângă o strategie bună, jucătorii au nevoie și de multă agilitate pentru a lovi mingea dar și pentru a se apăra de echipa adversă. Cele două echipe sunt formate din câte 11 jucători iar regulile sunt la fel atât pentru femei cât și pentru bărbați.

Cu toate că în zilele noastre sporturile sunt o activitate pe care mulți dintre noi o desfășoară în mod constant, uneori tindem să uităm că multe dintre acestea erau complet diferite în trecut.

 

Vizualizari: 932

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus