Dr. Cristina Chelcea este coordonatorul centrului de vaccinare din municipiul Sibiu, de la Redal Expo. Este medic stomatolog școlar, la Școala Gimnazială Nr-2 din Sibiu și a fost implicată în tot ceea ce a ținut de Covid-19 încă din martie 2020 când a fost detașată la DSP. Spune că în urma acestei detașări a învățat foarte multe, iar la începutul acestui an a fost detașată la Spitalul Militar, acolo unde era nevoie de personal într-un centru de vaccinare. A fost implicată activ și a ajuns să coordoneze centrul de vaccinare de la Sibiu, de la Redal Expo, având deja o experiență acumulată la Spitalul Militar. Într-un interviu acordat Turnul Sfatului medicul vorbește despre centrul de vaccinare pe care îl coordonează, despre personale care vin să se vaccineze și despre ce trebuie să facă cineva care are o programare și așteaptă să se vaccineze.
Din 18 ianuarie, în municipiul Sibiu a fost deschis un singur centru cu două puncte de vaccinare. În cele aproape două săptămâni de la debutul fazei a II-a de vaccinare, 120 de persoane s-au vaccinat zilnic, cei mai mulți dintre ei fiind persoane vârstnice. Informațiile au fost oferite de dr. Cristina Chelcea, coordonator centru, într-un interviu acordat reporterilor Turnul Sfatului.
Când ajunge persoana pentru prima dată la centrul de vaccinare ce trebuie să facă?
Să se oprească la intrare, la registratură, acolo i se va scana buletinul, se verifică dacă are programare sau nu, dacă are programare va merge mai departe spre zona de triaj unde este îndrumat și ajutat de un medic pentru a completa formularele și acordul de vaccinare. I se explică absolut tot, este întrebat ce alte afecțiuni are și i se spune dacă vaccinul este recomandat sau nu, dar, subliniez, pacientul decide într-un final dacă vrea sau nu să se vaccineze. În principiu considerăm că pacienții vin de la medicul de familie sau medicul specialist cu programare și atunci dânsul știe foarte bine dacă vaccinul merge sau nu cu celelalte afecțiuni pe care le are.
Și dacă are o nelămurire în legătură cu vaccinul poate întreba medicul prezent la centru?
Da, poate pune absolut orice întrebare. Noi dacă nu avem cunoștințe apelăm mai departe la colegi specialiști, iar pacientul este îndrumat ca atare. Au fost cazuri, de exemplu, cu o pacientă care avea leucemie și nu a întrebat medicul curant, doar s-a programat. Noi i-am spus că nu este recomandat ca în momentul în care ia imunosupresoare să se vaccineze. Avem o listă de medicamente, iar dacă o persoană face tratament cu unul dintre aceste medicamente nu recomandăm vaccinarea decât după o consultare cu un medic specialist. Atunci pacienta respectivă și-a dorit să vorbească cu medicul, a plecat, nu am anulat programarea, am lăsat-o în așteptare și s-a întors după câteva ore cu decizia de vaccinare.
Și după ce trec de zona de triaj?
Pacienții sunt îndrumați spre cabina de vaccinare, momentan avem două cabine de vaccinare.
Cabine care sunt de fapt punctele de vaccinare de la centru.
Da, sunt punctele de vaccinare și sunt cabine separate, cu intimitate, cu perdeluțe, pentru confortul pacientului, după care sunt îndrumați spre zona de așteptare. În această zonă pacientul stă 15 minute. Dacă avem pacienți care sunt mai anxioși sau prezintă amețeli, am avut cu creșteri de tensiune, avem două puncte de prim ajutor cu paturi, unde pacientul va sta în mai mult confort. Este singur, nu mai vede pe nimeni din jur, este asistat de medic și după 15 minute poate pleca pe altă parte decât cea pe care a venit. Există un singur circuit, nu ne abatem de la el.
Și în caz de șoc anafilactic?
Noi suntem pregătiți cu primul ajutor. Avem adrenalina care se administrează în șoc anafilactic și bineînțeles sunat serviciul urgențe, având în vedere că nu suntem un centru medical cu un serviciu de urgență, cum sunt spitalele. În acest context orice accident avem sau complicație sau o reacție mai gravă în urma vaccinului absolut tot personalul se oprește, inclusiv de la triaj, de la intrare se oprește și atunci ne canalizăm pe persoana respectivă. Absolut tot personalul se va ocupa de caz.
Știți câte persoane s-au vaccinat de la început în acest centru până acum?
Noi am avut 120 de persoane vaccinate pe zi și am început în 18 februarie. Astăzi (n.r. 26 ianuarie) îmi apar pe liste 122 de persoane, mâine (n.r. 27 ianuarie) îmi apar 123 cred și va trebui să sun de mâine să vină de astăzi pentru a putea desface flaconul și să putem egaliza dozele, dar mai mult de 120 de doze nu am avut pe zi. Și dacă au renunțat i-am chemat pe următorii. Avem o listă, în principiu o listă de așteptare.
Au fost persoane care au ajuns aici și apoi au renunțat la a se mai vaccina?
Nu au fost persoane care să fi renunțat fără un motiv. Au fost, însă, cazuri în care medicul de la triaj a discutat cu ei și le-a explicat riscul de a face vaccinul degeaba. De fapt, în mare parte acesta este riscul principal, ca vaccinul în combinație cu alte medicamente pe care le ia pacientul, cum sunt imunosupresoarele, să nu-și facă efectul și atunci noi le explicăm că trebuie să ajungă în faza în care pot întrerupe tratamentul cu aceste medicamente ca să nu se piardă doza. În aceste condiții au fost câteva persoane care au renunțat până când au ajuns să vorbească cu specialiștii.
De la deschiderea centrului, din ce ați văzut dumneavoastră, puteți spune din ce categorie fac parte cei mai mulți dintre vaccinați?
Foarte, foarte mulți pacienți am avut peste vârsta de 70 de ani, ceilalți au fost cu boli cronice și foarte puțini au fost din zona aceasta de personal esențial. Persoanele în vârstă au venit în număr foarte mare.
Pacienții în vârstă vin însoțiți?
Da, dar dacă pacientul poate merge singur sau îl putem susține noi, aparținătorii nu intră în centrul de vaccinare. Le explicăm că preluăm pacientul, îl ajutăm cu tot ce are nevoie, inclusiv să completeze chestionarul, apoi, când trebuie să iasă chemăm aparținătorii.
Care este atitudinea oamenilor care vin să se vaccineze?
Sunt încrezători și mulți au mare speranță în vaccin. Sunt deschiși, chiar și tinerii care fac parte din personalul esențial. Sun foarte deschiși. Și eu am speranță, vă spun sincer. Sunt vaccinată, am trecut și de rapel, mai cred vreo două zile și mă pot bucura de imunitate. Mă simt mai liniștită, mai împăcată. Am senzația că, în sfârșit am avut o metodă prin care combat acest virus și am și folosit-o. Noi din martie suntem în mijlocul evenimentelor și am avut în fiecare zi aceeași întrebare. Cum putem face ceva să scăpăm de acest virus. Mă enervam când vedem pe stradă lumea fără mască. De multe ori era să fiu implicată și în conflicte pentru că le atrăgeam atenția, dar mereu am simțit că avem nevoie de ceva să scăpăm de toate astea, iar când m-am vaccinat pot spune că a fost momentul suprem.
Au fost persoane care să aibă reacții adverse mai severe dintre cei care s-au vaccinat?
Nu! Am declarat până în momentul de față trei reacții adverse. O hipertensiune, un puseu de tensiune, am avut astăzi o pacientă cu o ușoară reacție adversă, dar se aștepta, pentru că se știa cu antecedente. Ne-a anunțat dinainte, pentru că a fost pregătită inclusiv de medicul de familie și am mai avut o domnișoară cu o senzație de amețeală, dar și-a revenit în maxim cinci minute.
La centrul din Sibiu s-au pierdut doze de vaccin?
Absolut nicio doză nu am pierdut. Nu am pierdut doze, nu s-a spart niciun flacon. Personalul a fost instruit foarte bine în acest sens. Cu toții știm că o pierdere de doză înseamnă un om nevaccinat și atunci cu toții încercăm să fim cât mai responsabili. Echipa este extraordinară. Din ea fac parte asistenți medicali ai medicilor de familie, medici școlari, medici care au terminat specializarea și însă nu au un loc de muncă și atunci au venit la noi.
Ce este important să știe oamenii care au programare la centru și urmează să vină pentru a se vaccina?
Cei care sunt programați în centrul de vaccinare de la Sibiu trebuie să înțeleagă că procesul începe doar la ora 8.00. Nu trebuie să vină de 7.30. Între ora 8.00 și 9.00 sunt programate doar zece persoane. Nu este o oră anume, toată lumea are trecută ora 8.00, dar până la 9.00 pot veni oricând, nu trebuie să vină mai repede și să aștepte. Pentru noi nu este o problemă, la intrare este și corul acela încălzit, nu putem spune că stau afară în frig sau în ploaie ori ninsoare, dar este păcat să vină cu atât timp înainte, când pot veni între 8.00 și 9.00 și să aștepte mai puțin. Avem zece pacienți, în două puncte de vaccinare, în 60 de minute. Vaccinarea merge repede, singurul blocaj s-ar putea face cu cele 15 minute de așteptare, dar având două puncte de vaccinare este puțin probabil să se întâmple asta.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 12780
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Elias
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
McD
Acum 3 ore
Dan
Acum 3 ore
Medic strain