Duminică,
25.07.2021
Cer Senin
Acum
16°C

Primăria Sibiu: Stadiul Regulamentului privind taxa de salubrizare

Primăria Sibiu: Stadiul Regulamentului privind taxa de salubrizare

Pentru informarea cetățenilor cu privire la derularea procedurii de actualizare și adaptare a Regulamentului privind taxa de salubrizare și aducerea acestuia în acord cu legislația națională, transmitem următoarele informații: 

Perioada de consultare publică pe tema Regulamentului privind taxa de salubrizare s-a încheiat în 17 ianuarie. În cadrul acesteia s-au primit 522 de e-mailuri în care cetățenii au exprimat opinii, sugestii sau propuneri concrete de modificare a Regulamentului. Dintre acestea: 

-  25% au subliniat inechitatea taxării pe imobil, fără a se ține cont de numărul de persoane – aceste propuneri nu mai pot fi implementate în actualul cadru legislativ.

-  20% au considerat că valoarea taxei este mare raportată la veniturile populației și celelalte impozite

-  12,3% au transmis diverse aspecte legate de infrastructura serviciului de salubrizare 

-  doar 14% au transmis propuneri și sugestii concrete de modificare a Regulamentului privind taxa de salubrizare

Aceste propuneri, împreună cu cele semnalate în cadrul dezbaterii publice din data de 14 ianuarie 2021 și cele sosite pe alte canale, au fost analizate de Serviciul Salubrizare. Cele viabile, care respectă legislația și sunt posibile din punct de vedere logistic și financiar, au fost centralizate și incluse într-un raport comparativ, care a fost prezentat conducerii Primăriei Sibiu. 

Dintre toate variantele propuse și eligibile, am alcătuit o versiune revizuită, care întrunește cele mai multe beneficii pentru populație: 

-  Respectă legislația în vigoare în domeniul gestionării deșeurilor

-  Respectă constrângerile impuse de Planul Tarifar, aprobat prin aplicația de finanțare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, actualizat de ADI ECO Sibiu pentru anul 2021.

-  Respectă cât mai îndeaproape posibil principiul “plătește pentru cât arunci”

-  Reduce substanțial impactul taxei asupra celor care locuiesc singuri sau în familii de 2 persoane

În urma analizei interne, Regulamentul propus a fost modificat, mai ales în ceea ce privește nivelul taxei în cazul imobilelor în care locuiește o singură persoană sau două persoane, aceasta fiind principala problemă identificată în cadrul consultării publice. Concret, în cazul acestor imobile propunem aplicarea unor reduceri din costul abonamentului Practic, mai mari pentru imobilele locuite de o singură persoană. 

Aceste reduceri se vor aplica în contextul în care Serviciul Salubrizare și Direcția Fiscală Locală vor pune un mai mare accent pe verificarea situației în teren și identificarea situațiilor în care declarațiile depuse de sibieni nu corespund cu realitatea, anumiți cetățeni sustrăgându-se de la plata taxei. Se vor avea în vedere cu prioritate: 

-  Imobilele declarate nelocuite pentru care, de la data intrării în vigoare a noului Regulament, nu se va mai plăti taxă. 

-  Imobilele în care locuiesc 1 persoană sau 2 persoane. 

În cazul constatării că declarația de impunere nu corespunde realității, proprietarul va fi sancționat conform noului Regulament.

Verificările vor fi realizate și cu sprijinul Asociațiilor de Proprietari care, conform Regulamentul propus, vor avea obligația să comunice semestrial informații cu privire la numărul de persoane care locuiesc în apartamente. 

Având în vedere aceste modificări în modul de calcul al taxei speciale, se lucrează în prezent la adaptarea Regulamentului. Înainte de a prezenta noua propunere de Regulament Consiliului Local, Serviciul Salubrizare a solicitat un aviz consultativ din partea ADI Eco Sibiu care să ateste că noua modalitate de calcul respectă:

-        încadrarea în nivelul maximal din Planul Tarifar actualizat. 

-        prevederile privind implementarea instrumentului economic „Plătește pentru cât arunci”.

În momentul finalizării noii variante de Regulament, avizată consultativ de ADI ECO Sibiu, aceasta va fi adusă la cunoștința publică și va fi supusă aprobării Consiliului Local. 

 

Serviciul Comunicare, Relații Externe și Marketing

Primăria Municipiului Sibiu

Vizualizari: 4730

Comentarii

7 comentarii

Sibian Nesasificat

Acum 5 luni

Aceeasi atitudine nesimtita, aroganta, flegmatica, impersonala si abstracta a celei mai penibile primarii din tara! Rapoarte peste rapoarte, comisii, servicii, analize, un mare KKT! Va spun eu care va fi raspunsul final, dar tradus, sa inteleaga imbecilii care voteaza sasalai: ”Având în vedere faptul că pe adresa primăriei au fost înregistrate 522 de e-mail-uri cu propuneri, probleme și nemulțumiri și ținând cont de numărul total al populației Municipiului Sibiu, de aproximativ 180.000 locuitori, s-a decis că Regulamentul în forma sa modificată (prețuri triplate, cvadruplate), este varianta agreată de sibieni și urmează a fi adoptată de către CL.” Comunicate seci, atitudine jignitoare, incompetenta, lipsa totala de bun simt si comunicare si un primar INEXISTENT! Asta ati votat, asta aveti, sibieni docili si fricosi!
Raspunde

Lulica Birtu

Acum 5 luni

Terminati cu sloganul asta „Plătește pentru cât arunci”,pentru ca e imposibil de stabilit asta.IMPOSIBIL!!! Voi vreti doar taxa MARITA sa aveti bani doar pentru voi si acoliti vostrii. Sibiul e un oras foarte MURDAR si fara perspectiva unui oras decent,doar MARKETING si cam atat puteti.
Raspunde

H. O.

Acum 5 luni

Cu toate protestele si opozitia justificata a sibienilor, primaria joaca dur – renuntand probabil doar la cativa lei la pretul unui abonament propus. O sa fie interesant de atacat in justitie orice abuz din noul regulament, ce promite sa ramana abuziv si mult mai scump (inca nejustificat) decat cel prezent in vigoare.
Raspunde

Dan G.

Acum 5 luni

Oficial sibienii colecteaza corect 26% din totalul gunoiului produs, fata de 11% media pe tara, care tara functioneaza tot dupa “plateste pentru cat arunci” dar plateste de 3 ori mai putin! Probabil suntem in top 3 pe tara la colectare selectiva (??), dar asta nu vor sa stim pentru ca nu s-ar fi justificat tentativa de jaf a primariei, CONCOMITENT cu reducerea frecventei de ridicare (adica dubla scumpire) Primaria vrea profit maxim doar din buzunarele sibieniilor. Zero cheltuieli ale primariei = excendet bugetar substantial asigurat = nici un impediment pentru primarie a-si mari salariile proprii dupa plac. Pensionara incompatibila de la primarie o sa obtina astfel doar mai multe tone de gunoi neselectat ca forma de protest. Pentru inceput, ma duc sa-mi arunc sacul mare de gunoi intr-un cos stradal !
Raspunde

Lucian Băra

Acum 5 luni

Nu inteleg de ce nu se plateste pe nr de persoane. Sa inteleg ca reprezentantii primariei nu sunt in stare sa verifice nr de pers din apartamente / case? Drept masura platim cu totii incapacitatea lor? Acesta-i sistemul la stat, daca ei "nu pot" platim toti la gramada. Si cand te gandesti ca sunt platiti tot din banii nostrii ( adica taxe, impozite....etc) sa ne creasca sau sa ne impuna noi taxe.
Raspunde

Dan Kro

Acum 5 luni

primarie de ............gunoi
Raspunde

Ogarul Visiniu

Acum 5 luni

se incearca ascunderea majorarii taxei de salubritate in final ,trebuie sa ramina pe nr, de persoane si la tariful de anul trecut se abate atentia pe cazurile de persoana singura care ar fi rezolvate ,chipurie, in urma sesizarilor PRESIUNE MEDIATICA PE DECIDENTI sa nu se majoreze tariful asta trebuie sa facem cu totii SA NE STIE DE FRICA !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus