Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Continuă nemulțumirile angajaților din sănătate. Sibienii de la „Solidaritatea Sanitară” protestează astăzi la București

Continuă nemulțumirile angajaților din sănătate. Sibienii de la „Solidaritatea Sanitară” protestează astăzi la București

Membri ai Sindicatului „Solidaritatea sanitară” din Sibiu se află astăzi, 28 ianuarie, la București, unde s-au alăturat colegilor din alte județe în organizarea unui „Marș împotriva ingratitudinii guvernanților”. Acest marș constă într-o serie de proteste consecutive desfășurate la Ministerul Sănătății și la Ministerul Muncii  (în intervalul orar 11:00-12:00), în Piața Victoriei (în intervalul orar 12:00-14:00) și la sediile PNL și USR (în intervalul orar 14:00-15:00).

„Marșul împotriva ingratitudinii guvernanților este o acțiune desfășurată cu numărul maxim de participanți permis de lege, ea exprimând participarea simbolică a celor cca. 12.000 de semnatari ai Protestului pentru susținerea respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate. Acest protest continuu organizat de Federația „Solidaritatea Sanitară” include, alături de manifestările în stradă, exprimarea publică a nemulțumirii față de indiferența Guvernului și pentru susținerea revendicărilor. Aproape 12.000 de lucrători au aderat deja în mod public la lista susținătorilor, transmiterea solicitărilor de onorare a revendicărilor din partea fiecăruia dintre cei aproape 12.000 de semnatari către fiecare parlamentar din județul semnatarului, către Guvern, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și partidele politice aflate la guvernare și întâlnirile organizate de sindicatele Solidaritatea Sanitară cu toți parlamentarii din fiecare județ, aflate în curs de desfășurare”, spun reprezentanții federației.

Revendicările cerute de protestatari conțin solicitările de introducere a unor măsuri  de  protecție a lucrătorilor din sănătate, cei 93 de profesioniști decedați până acum la datorie și faptul că doar cca. 42% dintre lucrători au fost vaccinați dovedind cu prisosință necesitatea unor intervenții eficiente.

Totodată, revendicările au în vedere eliminarea costului social (cca. 0,19% din total buget) vizată prin tăierea drepturilor salariale legale ale lucrătorilor din sănătate, situație prevăzută de art. 1 alin. 1 din OUG nr. 226/2020. Membrii sindicatului spun că tăierea vizează tăierea unui drept salarial (dreptul la creșterea salariului de bază pentru cca. 35% dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate; din care cca. 71% sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19) scadent în anul 2021.

Alături de acordarea altor drepturi legale, revendicările vizează și introducerea unor forme de recunoaștere a eforturilor și sacrificiilor lucrătorilor din sănătate.

„Protestele sunt cauzate și de refuzul dialogului social ce caracterizează actualul Guvern. Experiența ultimului an a demonstrat că „lipsa dialogului social naște monștri”, perturbările generate de adoptarea unor prevederi legale inaplicabile sau aberante accentuând problemele cu care se confruntă profesioniștii din sănătate. Deși dialogul social este o valoare fundamentală a Uniunii Europene iar actuala Putere se declară pro-europeană, faptele contrazic în mod flagrant declarațiile politicienilor”, mai spun membrii federației.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus