Membri ai Sindicatului „Solidaritatea sanitară” din Sibiu se află astăzi, 28 ianuarie, la București, unde s-au alăturat colegilor din alte județe în organizarea unui „Marș împotriva ingratitudinii guvernanților”. Acest marș constă într-o serie de proteste consecutive desfășurate la Ministerul Sănătății și la Ministerul Muncii (în intervalul orar 11:00-12:00), în Piața Victoriei (în intervalul orar 12:00-14:00) și la sediile PNL și USR (în intervalul orar 14:00-15:00).
„Marșul împotriva ingratitudinii guvernanților este o acțiune desfășurată cu numărul maxim de participanți permis de lege, ea exprimând participarea simbolică a celor cca. 12.000 de semnatari ai Protestului pentru susținerea respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate. Acest protest continuu organizat de Federația „Solidaritatea Sanitară” include, alături de manifestările în stradă, exprimarea publică a nemulțumirii față de indiferența Guvernului și pentru susținerea revendicărilor. Aproape 12.000 de lucrători au aderat deja în mod public la lista susținătorilor, transmiterea solicitărilor de onorare a revendicărilor din partea fiecăruia dintre cei aproape 12.000 de semnatari către fiecare parlamentar din județul semnatarului, către Guvern, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și partidele politice aflate la guvernare și întâlnirile organizate de sindicatele Solidaritatea Sanitară cu toți parlamentarii din fiecare județ, aflate în curs de desfășurare”, spun reprezentanții federației.
Revendicările cerute de protestatari conțin solicitările de introducere a unor măsuri de protecție a lucrătorilor din sănătate, cei 93 de profesioniști decedați până acum la datorie și faptul că doar cca. 42% dintre lucrători au fost vaccinați dovedind cu prisosință necesitatea unor intervenții eficiente.
Totodată, revendicările au în vedere eliminarea costului social (cca. 0,19% din total buget) vizată prin tăierea drepturilor salariale legale ale lucrătorilor din sănătate, situație prevăzută de art. 1 alin. 1 din OUG nr. 226/2020. Membrii sindicatului spun că tăierea vizează tăierea unui drept salarial (dreptul la creșterea salariului de bază pentru cca. 35% dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate; din care cca. 71% sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19) scadent în anul 2021.
Alături de acordarea altor drepturi legale, revendicările vizează și introducerea unor forme de recunoaștere a eforturilor și sacrificiilor lucrătorilor din sănătate.
„Protestele sunt cauzate și de refuzul dialogului social ce caracterizează actualul Guvern. Experiența ultimului an a demonstrat că „lipsa dialogului social naște monștri”, perturbările generate de adoptarea unor prevederi legale inaplicabile sau aberante accentuând problemele cu care se confruntă profesioniștii din sănătate. Deși dialogul social este o valoare fundamentală a Uniunii Europene iar actuala Putere se declară pro-europeană, faptele contrazic în mod flagrant declarațiile politicienilor”, mai spun membrii federației.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 862
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Sparrow
Acum 2 ore
Adina
Acum 2 ore
HellTown
Acum 2 ore
Ionica vecinu
Acum 2 ore
Casian