Faptul că Sibiul a repartizat unor familii cu trei sau patru membri numai garsoniere, cu suprafețe totale sub 50 de mp, este rezultatul unor politici publice insuficient de bine gândite, este concluzia lui Sarah Konerth, consilier local aflat la primul mandat.
Consilierii locali ai municipiului Sibiu au aprobat, în cadrul ședinței de joi, repartizarea a cinci locuințe ANL, care au devenit vacante după ce foștii chiriași s-au mutat. Cele cinci locuințe – toate garsoniere – au fost repartizate către tot atâtea familii, care au depus cerere pentru acest lucru încă din 2016. Trei din cele cinci familii au trei membri, două au cinci, iar locuințele repartizate au suprafețe sub 50 de mp. Adică o cameră de zi de aproximativ 24 de mp, un hol de sub 5 mp, o baie tot atât de mică și o bucătărie de aproximativ zece mp.
Dimensiunile reduse ale locuințelor repartizate unor familii numeroase au determinat-o pe Sarah Konerth (consilier local din partea FDGR) să intervină cu o remarcă. ”Avem ceva de repartizat și am văzut că dăm garsoniere la 3-4 persoane. Cu o cameră de zi de 23 de mp pentru patru persoane. Am discutat în comisie pe acest subiect: dacă nu avem alte locuințe, totuși facem un bine. Dar pentru tineri nu e bine să construim la ANL-uri garsoniere. Când fac cerere sunt tineri, e bine, dar până primesc repartiție trec trei – patru ani. Și deja ajung să aibă copii. Nu știu cât îi ajutăm. Câți ar vrea să stea cu doi copii mici într-o garsonieră?”, a remarcat Sara Konerth.
Ea a făcut o comparație și cu criteriile luate în considerare la repartizarea locuințelor sociale. ”Nu mi se pare potrivit ceea ce am dat. Până și la locuințe sociale căutăm să oferim 37 de mp de persoană și aici avem 37 de mp la patru persoane. Mi se pare un pic trist. Pe viitor, când facem construcții, să ne gândim mai bine la ceea ce construim. Acum, dacă nu avem alte locuințe, le dăm și pe acestea”, a spus Sara Konerth. Nimeni din executivul local nu a avut vreo replică.
Locuințele din categoria celor ANL sunt construite pe baza unor proiecte și fonduri alocate de către Agenția națională pentru locuințe. Terenul este pus la dispoziție de către autoritățile locale, care amenajează și accesul la utilități și infrastructură. După finalizarea acestor locuințe, acestea sunt preluate în administrare de către Primărie. În ultimii zece ani, ANL a construit la Sibiu în special blocuri cu câte două tipuri de locuințe: apartamente cu o cameră sau apartamente cu două camere. Spre exemplu, în cel mai recent proiect inițiat de ANL pentru municipiul Sibiu (de ridicare a două noi blocuri în cartierul Reșița, lângă cele patru blocuri deja existente) vor fi amenajate 44 de locuințe: 28 de vor fi garsoniere și 16 - apartamente cu două camere. Apartamentele cu o cameră vor avea o suprafață utilă de 43,08 mp, iar cele cu două camere – 55,24 mp. Din cele 44 de locuințe, două garsoniere și un apartament cu două camere vor fi amenajate pentru persoanele cu nevoi speciale.
Pe de altă parte, în 2016, executivul local anunța intenția de a ridica cel puțin două blocuri de locuințe sociale, tot în cartierul Reșița. Bugetele ulterioare au inclus fonduri alocate întocmirii documentațiilor preliminare, dar până în prezent proiectarea sau execuția celor două clădiri nu a fost demarată.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: locuințe , Sibiu , ANL
Vizualizari: 3640
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Un sibian
Acum 4 ore
Noi noi
Acum 4 ore
Un sibian
Acum 4 ore
Sparrow
Acum 4 ore
Emil