Duminică,
17.10.2021
Light Intensity Drizzle
Acum
9°C

”Mi se pare un pic trist”. Reacția unui consilier local, după ce Sibiul a oferit garsoniere familiilor cu patru persoane

”Mi se pare un pic trist”. Reacția unui consilier local, după ce Sibiul a oferit garsoniere familiilor cu patru persoane

Faptul că Sibiul a repartizat unor familii cu trei sau patru membri numai garsoniere, cu suprafețe totale sub 50 de mp, este rezultatul unor politici publice insuficient de bine gândite, este concluzia lui Sarah Konerth, consilier local aflat la primul mandat.

Consilierii locali ai municipiului Sibiu au aprobat, în cadrul ședinței de joi, repartizarea a cinci locuințe ANL, care au devenit vacante după ce foștii chiriași s-au mutat. Cele cinci locuințe – toate garsoniere – au fost repartizate către tot atâtea familii, care au depus cerere pentru acest lucru încă din 2016. Trei din cele cinci familii au trei membri, două au cinci, iar locuințele repartizate au suprafețe sub 50 de mp. Adică o cameră de zi de aproximativ 24 de mp, un hol de sub 5 mp, o baie tot atât de mică și o bucătărie de aproximativ zece mp.

Dimensiunile reduse ale locuințelor repartizate unor familii numeroase au determinat-o pe Sarah Konerth (consilier local din partea FDGR) să intervină cu o remarcă. ”Avem ceva de repartizat și am văzut că dăm garsoniere la 3-4 persoane. Cu o cameră de zi de 23 de mp pentru patru persoane. Am discutat în comisie pe acest subiect: dacă nu avem alte locuințe, totuși facem un bine. Dar pentru tineri nu e bine să construim la ANL-uri garsoniere. Când fac cerere sunt tineri, e bine, dar până primesc repartiție trec trei – patru ani. Și deja ajung să aibă copii. Nu știu cât îi ajutăm. Câți ar vrea să stea cu doi copii mici într-o garsonieră?”, a remarcat Sara Konerth.

Ea a făcut o comparație și cu criteriile luate în considerare la repartizarea locuințelor sociale. ”Nu mi se pare potrivit ceea ce am dat. Până și la locuințe sociale căutăm să oferim 37 de mp de persoană și aici avem 37 de mp la patru persoane. Mi se pare un pic trist. Pe viitor, când facem construcții, să ne gândim mai bine la ceea ce construim. Acum, dacă nu avem alte locuințe, le dăm și pe acestea”, a spus Sara Konerth. Nimeni din executivul local nu a avut vreo replică.

Locuințele din categoria celor ANL sunt construite pe baza unor proiecte și fonduri alocate de către Agenția națională pentru locuințe. Terenul este pus la dispoziție de către autoritățile locale, care amenajează și accesul la utilități și infrastructură. După finalizarea acestor locuințe, acestea sunt preluate în administrare de către Primărie. În ultimii zece ani, ANL a construit la Sibiu în special blocuri cu câte două tipuri de locuințe: apartamente cu o cameră sau apartamente cu două camere. Spre exemplu, în cel mai recent proiect inițiat de ANL pentru municipiul Sibiu (de ridicare a două noi blocuri în cartierul Reșița, lângă cele patru blocuri deja existente) vor fi amenajate 44 de locuințe: 28 de vor fi garsoniere și 16 - apartamente cu două camere. Apartamentele cu o cameră vor avea o suprafață utilă de 43,08 mp, iar cele cu două camere – 55,24 mp. Din cele 44 de locuințe, două garsoniere și un apartament cu două camere vor fi amenajate pentru persoanele cu nevoi speciale.

Pe de altă parte, în 2016, executivul local anunța intenția de a ridica cel puțin două blocuri de locuințe sociale, tot în cartierul Reșița. Bugetele ulterioare au inclus fonduri alocate întocmirii documentațiilor preliminare, dar până în prezent proiectarea sau execuția celor două clădiri nu a fost demarată.

Vizualizari: 2899

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Miros Kylotzey

Acum 8 luni

Oare e doar o senzatie sau, in ultimii ani, Sibiul (cu primaria, CL și CJ) a ajuns deplorabil si un exemplu negativ de politici, lipsa de proiecte, respect si abordare profesionista? Mai votam mult imbecili? Mai suntem mult timp docili si obedienti fata de scarbele astea?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei Andrei

Acum 8 luni

Văd că toată lumea da in primărie și CJ, nu știu ce salarii au acum, dar de la Băsescu au scăzut salariile(s-au tăiat suplimentele+sporuri), marea majoritate erau pe salariul minim, așa că nu este mirare că oamenii buni au plecat. Au rămas doar pilele și neadaptații și asta se vede acum
Raspunde

John Doe

Acum 8 luni

Nu cred ca e cazul sa le plangem de mila bugetarilor, legat de salarii. Din cate stiu, salariul mediu la stat e peste cel mediu de la privat. Nu cred ca la primarie sau CL sau CJ mai exista vreun salariu minim. In schimb, iti dau dreptate, e plin de pile si neadaptati prin institutiile statului. Sunt destui blegi care n-au fost in stare sa faca ceva calumea in viata lor si au gasit un loc cald si bine platit la stat. Gluma cu cel care striga "mama" in curtea tvr-ului si se umple de femei la geamuri se poate aplica in orice institutie a statului.
Raspunde

Un Sibian

Acum 8 luni

exact cum spui..."nu stiu ce salarii au acum"...au salarii FOARTE mari si fac mai nimic pentru ele!!! aproape similar cu ce se intampla in sanatate!!! in administratie e o colectie completa de IGNORANTI, INCOMPETENTI si LENESI!!!
Raspunde

Sat Mereu

Acum 8 luni

Pai normal ca baga o familie in garsoniera daca toate vechile ANL-uri facute pentru tineri si familii cu probleme au fost vandute la preturi de nimic pilosilor. A, chiar de marele nostru presedinte, ex primar de comuna!
Raspunde

Lulica Birtu

Acum 8 luni

Au fost repartizate doar celor cu relatii mari,cunosc personal cazuri.Oameni cu averi dar pe numele parintilor,tocmai sa poata lua locuinte sociale,terenuri in cartierul tineretului si alte avantaje.Asta e sistemul!
Raspunde

Marian Viclea

Acum 8 luni

Sunt multi care au primit apartamente desi nu aveau dreptul. Orice verificare poate scoate in evidenta acest lucru, asta este adevarata stire. Pe cand face Turnul o ancheta ?????
Raspunde

I D

Acum 8 luni

Și totuși, construcția celor două blocuri a început de ceva vreme ! Sunt câteva săptămâni bune...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus