Sâmbătă,
04.02.2023
Ninsoare
Acum
-1°C

Europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță: Cardul european de vaccinare nu îngrădește drepturi

Europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță: Cardul european de vaccinare nu îngrădește drepturi

Europarlamentarul USR Plus, Nicu Ștefănuță, a vorbit vineri, 29 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă despre acțiunile pe care le-a derulat până acum din poziția sa. Printre acestea se numără și dorința de a realiza un card de vaccinare, prin acea adeverință eliberată de Ministerul Sănătății în momentul vaccinării, care să fie recunoscută la nivel european. Cardul european de vaccinare ar ajuta deținătorul să nu mai stea în carantină și să nu mai facă testele obligatorii.

Unul dintre subiectele aduse în discuție de europarlamentarul Nicu Ștefănuță în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, 29 ianuarie, a fost crearea cardului european de sănătate. Este vorba ca acele adeverințe eliberate de Ministerul Sănătății în momentul vaccinării să fie recunoscute la nivel european. Ștefănuț spune că acest certificat de vaccinare ar scuti deținătorul de perioada de carantină în țările în care se impune sau de testele obligatorii. Europarlamentarul spune că ar folosi, în special, celor care lucrează în străinătate sau șoferilor care tranzitează mai multe țări.

„Am lucrat foarte mult pe ceea ce înseamnă cardul de vaccinare. Știu că lumea folosește acest termen de pașaport de vaccinare, eu nu-l iubesc pentru că lumea înțelege că drepturile lor vor fi reduse neavând poate un pașaport de vaccinare. Ce înseamnă certificatul de vaccinare? Eu lucrez acum ca acele adeverințe pe care le dă Ministerul Sănătății odată cu vaccinarea să fie recunoscute peste tot în Europa, să ne recunoaștem unii altora aceste certificate, aceste adeverințe, așa încât să nu mai facem perioada de carantinare de 14 zile. Acesta este un lucru foarte important pentru muncitorii români care lucrează peste tot în Europa sau să reducem din numărul testărilor obligatorii”, a spus Ștefănuță în cadrul conferinței de presă.

Totodată, în cadrul unei sesiuni on line despre vaccinare, Ștefănuță a subliniat faptul că persoanele care nu se vaccinează și nu vor avea acest card de vaccinare nu vor întâmpina refuzuri în a se urca în avion și nici nu vor avea de suferit în călătorii, singura diferență va fi că cei care se vor vaccina nu vor mai fi obligați să intre în carantină sau să se testeze.

„O să încep cu contrafactual. Ce înseamnă să nu ai certificat european de vaccinare și aici mă gândesc la șoferii noștri care de Crăciun erau blocați în Franța, în Belgia, li se cereau teste COVID, dacă stăteau mai mult de 24 de ore li se cerea chiar să facă întreaga carantină și vă dați seama ce efect are asta asupra muncii lor, asupra transportului, asupra economiei europene. Și atunci dacă noi vom avea un certificat de vaccinare european, fie ne recunoaștem unii altora acele certificate naționale pe care le dăm și ar fi bine să existe deja transcrise în engleză sau în franceză, într-o limbă internațională exact în acest scop, ca să mai tăiem din birocrație, dacă facem acest lucru putem ajuta niște oameni să nu mai stea zece sau 14 zile în carantină, să nu facă două teste obligatorii ci, pur și simplu să aibă această garanție a sănătății lor. Acum foarte mulți văd pericolul unui astfel de act de aceea îl și numesc pașaport de vaccinare, cumva induc ideea că doar cei care vor avea acest pașaport vor putea circula. Eu o văd mai degrabă ca o discriminare pozitivă, ca un lucru bun. Nu se poate să fie mai rău ca acum din punct de vedere al circulației. Și tot ce facem pentru a înlesni circulația este înspre bine”, a mai spus Nicu Ștefănuță în sesiunea on line.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Marcian Radu

Acum 2 ani

Bai europarlamentarul "expert" in agricultura, vezi mai bine de insamanatarea de primavara lasa cardul cu vaccinul! Vaccinul NU inseamna ca nu esti purtator de COVID! Vaccinul inseamna doar ca faci o boala mai usoara atat. In continuare poti raspandi virusul !
Raspunde

Com Entaror

Acum 2 ani

Bai Marcian, omul asta chiar face ceva si face ce vorbeste. Tu in afara de a latra ce faci?
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Cardul,nu.Lipsa lui,da !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus