Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
14°C

Cade și bursa! Câștigă poporul?

Cade și bursa! Câștigă poporul?

Multe meserii pentru care vechile generații trebuiau să se pregătească ani buni cad astăzi în derizoriu. Afaceri care necesitau capital, investiții, specializare sunt trimise în faliment de programe accesibile tuturor. Internetul, informația, noile tehnologii fac ca tot ce era normal până mai ieri, să pară astăzi vechi, inutil, inadecvat. Cele mai importante afaceri în închirieri hoteliere nu au nici măcar o casă în portofoliu. Tot așa cum cea mai importantă firmă de taxi nu are nicio mașină. Ambele oferă o platformă. Un program. Cele mai mari magazine din lume nu au de fapt aproape nimic de vânzare. Sunt un intermediar pentru alții care au avut tenacitatea de a fi primii la căutările Google. Piețe secundare. Vorbim tot de un program, de fapt.

Un jurnalist calificat avea nevoie de patru ani de facultate, până acum vreo zece ani. Astăzi, oricine poate face meseria asta. Mai mult, poate deveni proprietar media fără să aibă nimic: nici pregătire, nici brand de presă. Un canal Youtube, un cont de Facebook, ceva Instagram și maxim un blog transformat în ziar.  Chiar și printre cei profesioniști, impulsionați de vremurile pe care le trăim nu mai contează abolut deloc ce ai învățat la facultate. Astăzi, contează să fii primul care dă o informație, nu cel care oferă informația completă. Dar oameni specializați găsim în aproape orice meserie. Pe Google. Mecanici auto, instalatori, instructori de schi, analiști financiari, profesori, poeți, bucătari, da, muuulți bucătari, oratori, filosofi. Încet, încet, trendul intră și peste meseriile pentru care legea îți impune studii: de exemplu doctori. Nu vorbesc de infractorii care și-au falsificat studiile, ci de cei care în baza unei specializări ce ține de dermatologie, de exemplu, dau sfaturi, fac analize și emit judecăți cu privire la cu totul alte specializări.  

Săptămâna trecută a fost primul semnal clar, ascultat de toată lumea, că mai cade ceva: bursa. Un grup de traderi amatori a reușit să dea peste cap bursa americană, pariind pe o companie ce abia își trăgea suflul. Acțiuni ce valorau 20 de dolari în 20 decembrie au urcat la până peste 400 de dolari, într-o lună, după ce un grup ”de discuții” pe o platformă de socializare și-a pus în cap asta. Așa ceva ar fi fost absolut imposibil în urmă cu câțiva ani. Cine ar fi avut acces la bursă? Doar traderi instituționalizați, nu oricine care se plictisește în stație și își butonează telefonul. Zeci de aplicații disponibile prin intermediul băncilor, de exemplu, oferă experiența tranzacționării pentru oricine este adult și are 20 de dolari de investit. Nu ai nevoie de studii economice, nu ai nevoie de legitimație de bursă, nici să fii angajatul vreunei companii. Doar telefon și acces la internet.

Partea bună în toate aceste schimbări este că noile tehnologii sunt pentru toți. Sunt accesibile oricui, indiferent de limbă maternă, educație, sex sau religie. Sunt ieftine, dacă nu chiar gratuite. E un lucru absolut imposibil de imaginat și nimeni nu a prevăzut asta, însă aduce și câteva probleme. Suntem pregătiți pentru asta?

Sunt oameni care au pierdut aproape tot, crezându-se investitori pe bursă. Sunt alții care provoacă mari daune concetățenilor prin informațiile pe care le propagă. Informații de specialiști licențiați de Google și Facebook. Sunt decese în urma sfaturilor venite de pe rețelele în care oricine e doctor.

Dacă în trecut aveai nevoie de o meserie pentru a fi cineva, acum e nevoie de pregătire atentă, de informație, tocmai ca să te ferești de toți ”specialiștii” din jurul tău.

Sursa foto: https://www.reddit.com/r/RobinHood. Așa arată un ”tablou bursier” pentru amatori.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6592

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Apolitic W

Acum 3 ani

De ceva timp, am dificultati in a intelege articolele domnului Bratu. Parca ar fi scrise intr-un limbaj diplomatic, codificat post-apocaliptic .
Raspunde

Cel Putin

Acum 3 ani

macar s-a intors din Italia si nu ne mai zice cum laptele si mierea curg acolo pe strada si ce rau se vede Romania prin comparatie...
Raspunde

Neluțu O

Acum 3 ani

Mi-a plăcut ,,bucătari ,da muuulți bucătari ,,Totuși, vă îndemn să veniți în bucătăria unui restaurant, să lucrați și să vă specializați în arta culinară ! Avem nevoie de bucătari,nu de ,,muuulți bucătari ,,!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus