Joi,
17.06.2021
Cer Senin
Acum
17°C

Instanța i-a dat dreptate unui sibian care spune că DSP l-a obligat greșit să stea în carantină. Instituția spune că a aplicat legea

Instanța i-a dat dreptate unui sibian care spune că DSP l-a obligat greșit să stea în carantină. Instituția spune că a aplicat legea

Cristian Nicolae Dan este sibianul care a dat Direcția de Sănătate Publică în judecată după ce a considerat că a fost carantinat timp de 14 zile fără o bază legală actuală. Bărbatul a primit de la DSP o decizie de carantină de 14 zile, atât pentru el cât și pentru cei doi copii minori după ce soția sa a intrat în contact cu un copil testat pozitiv pentru virusul SARS CoV-2 la locul de muncă. Nefiind contact direct cu un caz COVID-19, bărbatul a sunat la DSP Sibiu să conteste decizia de carantinare, dar spune că nu s-a putut înțelege cu nimeni și a decis să dea instituția în judecată.  În răspunsul dat de reprezentanții DSP, aceștia spun că au acționat potrivit legii și ordinelor de ministru date până acum și în acord cu interesul colectiv generat de infectarea cu noul coronavirus la nivel mondial și național.

Povestea carantinării lui Cristian Nicolae Dan începe la jumătatea lunii ianuarie. Soția lui află în urma unui telefon de la Direcția de Sănătate Publică Sibiu că la locul de muncă a intrat în contact cu un copil testat pozitiv pentru virusul SARS CoV-2. Instituția a dispus carantinarea acesteia, fiind considerată contact direct cu un caz de Covid-19. Bărbatul spune că alături de soție s-a dispus și carantinarea lui și a celor doi copii minori, măsură pe care a considerat-o abuzivă. De asemenea, spune că soția sa nu a fost testată pozitiv și nici nu avea simptome care să indice prezența virusului.  

„Era o zi splendidă de ianuarie și ieșisem cu copiii la săniuș. Ne bucuram de zăpada care se lăsase așteptată. Toate bune și frumoase până când a sunat cineva de la Direcția de Sănătate Publică și ne-a anunțat că soția (mama copiilor) fusese declarată contact direct Covid-19. Am avut surpriza să aflu că alături de ea trebuia să intru în carantină și eu și copiii. Când le-am spus copiilor că următoarele două săptămâni va fi din nou „arest la domiciliu” s-au schimbat la față, dar am acceptat situația și am mers acasă, cum ni s-a spus. Întâmplarea face că anticipasem eu ceva (soția lucrează la un centru rezidențial pentru copii și aceștia tocmai fuseseră testați). Așa că, alimente aveam suficiente, nu era asta problema. Problema era că prognoza meteo prevestea încălzirea vremii, iar copiii nu apucaseră să se bucure de zăpadă. Eu mă gândeam la câți bani pierd în perioada asta de carantină pentru că nu era tocmai momentul potrivit pentru asta. Și așa am început să caut legislația pe subiectul carantină. Am sunat la DSP Sibiu, am trimis solicitări în scris pentru a afla temeiul legal al carantinei. Nu am avut cu cine mă înțelege acolo. Atunci am căutat să văd poziția altor DSP-uri din țară. Am sunat la București, Cluj, Timiș, Alba. Am sunat chiar la avocatul poporului din Alba și la Ministerul Sănătății. Și la ISU Sibiu am sunat, peste tot pe unde am considerat că pot primi lămuriri. Toată lumea a fost amabilă și mi-a confirmat ceea ce citisem eu pe site-ul DSP București: „Persoanele care locuiesc la aceeași adresă, alături de noi, nu stau acasă, nu intră în izolare, nu sunt considerați contacți ai persoanei pozitive și nu beneficiază de concediu medical!” Ceea ce este și legal, conform Legii 136/2020”, spune Cristian Nicolae Dan.

Data de carantină s-a stabilit pentru 14 zile începând din 14 ianuarie 2021. Pentru că nu a primit un răspuns clar și nu i-a fost acceptată contestarea carantinării, bărbatul a decis să dea instituția în judecată. Inițial, judecătorii au dat dreptate celor de la DSP, însă Cristian Nicolae Dan a mers mai departe și a făcut apel.

„Am decis să acționez DSP-ul Sibiu în instanță, în primul rând pentru atitudinea arogantă a celor cu care am avut de-a face după emiterea deciziilor de carantinare. Cunoscuții mi-au spus că nu am nicio șansă. De felul meu nu renunț ușor dacă știu că mi se încalcă drepturi legale, așa că nu m-am lăsat descurajat. Am făcut așa cum m-am priceput eu, contestație în instanță. Nu am avut avocat. Mi-a fost alocat unul din oficiu, procedura în instanță a mers rapid, cu o singură scăpare: nu mi s-a transmis întâmpinarea depusă de DSP Sibiu. Astfel, am fost sunat de la Judecătorie cu apel video, mi s-a prezentat avocatul din oficiu, acesta a pledat conform procedurii, în favoarea mea și judecătorul a rămas în pronunțare. A doua zi trebuia să primesc sentința. Nu am primit-o, am mai lăsat să treacă o zi și am început să caut numere de telefon. La Judecătorie, pe numerele oficiale, nu am prea prins pe nimeni, era tot timpul ocupat. Am reapelat numărul de telefon de pe care fusesem sunat cu apel video și așa am putut să iau legătura din nou, cu avocatul din oficiu. Din aproape în aproape, am ajuns la grefier și, într-un final, am primit hotărârea: pierdusem! Dezamăgire totală pe copii. Nu m-am dat bătut, deși mai era puțin timp până la ieșirea din carantină. Am citit ordine de ministru, expuneri de motive, decizii ale Curții Constituționale, am sunat din nou la toate DSP-urile mari din țară, am căutat argumente. Am pierdut aproape o zi întreagă cu studiul documentelor de pe site-ul Institutul Național de Sănătate Publică, m-am dus pe fir, să văd de ce am pierdut. DSP Sibiu argumenta cu un ordin de ministru din martie 2020. Eu nu înțelegeam, totuși, de ce restul DSP-urilor din țară nu carantinau și membrii familiilor contacților direcți. Mă gândeam că undeva se rupe firul. Am prins la telefon un medic de la DSP Sibiu, în momentul în care am vrut să fac o reclamație la comisia pentru abateri disciplinare și acela mi-a spus că legislația e confuză. N-am acceptat ideea. Medicii sunt buni, care sunt buni, pe domeniul medical, nu pe cel juridic. Acel medic mi-a citat aiurea din niște legi care nu există. Am mers mai departe pe firul logic al evenimentelor petrecute legislativ după acel ordin de ministru invocat de DSP Sibiu și am început să înțeleg că un ordin de ministru nu poate fi mai presus de o lege organică adoptată de parlament. Pe asta mi-am construit apelul și am acționat din nou în instanță, cerând anularea hotărârii de fond. Procedura s-a desfășurat conform legislației, rapid, am fost sunat tot cu apel video, doamnele judecătoare au ascultat pledoaria mea, d-na avocat din oficiu a susținut foarte elocvent cauza mea și am așteptat apoi, cu sufletul la gură, hotărârea. Mai aveam, oricum, o zi până la ieșirea din carantină, dar asta nu a mai contat. Vreau să nu se mai întâmple astfel de abuzuri cu alte familii, cu alți părinți, cu alți copii. Constituția ne garantează dreptul la libertate, la libera circulație ”, mai spune Cristian Nicolae Dan.

În urma apelului, Cristian Nicolae Dan a câștigat anularea carantinei. DSP plătește cheltuielile de judecată

De această dată judecătorii admit apelul formulat de Cristian Nicolae Dan în nume propriu și ca reprezentant legal al celor doi minori și anulează decizia de formulare a carantinării. De asemenea obligă DSP-ul la plata cheltuielilor de judecată și a avocaților din oficiu. Decizia este definitivă, dar nu și irevocabilă.

„Am primit hotărârea, foarte rapid și... am câștigat. Îndemn pe fiecare român să nu mai accepte orice i se impune de către o autoritate administrativă! Cereți temeiul legal în baza căruia vi se emit acte care vă lezează drepturile, citiți legislație, informați-vă și, mai ales, acționați - luptați pentru copiii voștri. Eu mai mult pentru ei am făcut asta, ca sa-i pot vedea bucurându-se de zăpadă. Cântăresc încă, dacă să fac plângeri penale pe numele tuturor celor implicați în deciziile astea de carantinare și să le cer și daune pentru fiecare zi în care, practic, am fost sechestrat la domiciliu”, spune Cristian Nicolae Dan.

Alte DSP-uri din țară nu carantinează persoane care nu sunt contacți direcți

La o căutarea pe internet, pe site-ul DSP București la secțiunea „Ce avem de făcut dacă avem simptome, suntem contacți sau suntem depistați COVID pozitiv?” sunt prezentate situațiile de cazuri suspecte sau contacți ditecți iar la cea de-a doua situație, „Contact direct cu o persoana  despre care  aflam ca are rezultat SARS-CoV-2 pozitiv” este prezentat și cazul în care s-a aflat Cristian Nicolae Dan.

„Persoanele care locuiesc la aceeași adresă, alături de noi, NU STAU ACASA, nu intra în izolare, nu sunt considerați contacți ai persoanei pozitive și nu beneficiază de concediu medical!”, scrie pe pagina DSP București.

Totodată, o astfel de precizare se face și la situația 4.

Reporterii Turnul Sfatului au sunt la această instituție și au prezentat situația bărbatului de la Sibiu.

„Nu neapărat. Dacă nu sunt testați, nu. Doar persoana care a intrat în contact cu copilașul pozitiv este contact direct și trebuie să stea acasă, familia nu trebuie să se carantineze, dar dacă locuiesc împreună trebuie respectate toate măsurile de prevenție. Familia este contact de contact, nu este contact direct. Este suficient să se poarte mască în casă, să se limiteze interacțiunile cât de mult se poate și să se dezinfecteze spațiile comune”, au fost răspunsul celor de la DSP București.

De aceeași părere au fost și cei de la DSP Alba sau Mureș.

Reprezentanții DSP Sibiu spun că decizia de carantinare a fost conform legii

Reporterii Turnul Sfatului au făcut o solicitare și către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu. În răspunsul formulat aceștia explică faptul că măsura carantinării a fost luată în baza legii nr. 136 pe 2020 și a unor ordine de ministru. De asemenea, se menționează că soția lui Cristian Nicolae Dan nu a fost prezentă la serviciu în ziua testării personalului din centrul rezidențial unde lucrează.

„Carantinarea domnului Dan Cristian Nicolae și a familiei s-a stabilit în baza dispozițiilor din Legea Nr. 136/2020, Ordinul NR. 1309/2020, coroborate cu dispozițiile art. 1 pct. 3 lit. D ale Ordinului Nr. 414/2020 și dispozițiile Ordinului NR. 1513/2020 anexa 3 plan anexă 2, ca urmare a faptului că soția acestuia a fost contact direct cu un caz pozitiv la locul de muncă.

Doamna Dan Olivia este angajată a unui centru rezidențial din județul nostru, iar testarea în cadrul acestor instituții se efectuează în mod regulat, săptămânal. Precizăm faptul că la data testării (14 ianuarie 2021) personalul din centrul, în urma căreia au fost confirmați cu SARS CoV-2 o parte dintre colegii doamnei Dan Olivia, aceasta nu s-a prezentat la locul de muncă în vederea recoltării”, scriu reprezentanții DSP în răspunsul dat.

Prin întrebările puse am dorit să aflăm și dacă DSP-urile din țară ar putea avea aplicabilitate diferită în ceea ce privește stabilirea carantinei.

„Cu privire la măsurile de carantinare luate de către direcțiile de sănătate publică din țară acestea nu trebuie să difere și trebuie să fie de acord cu dispozițiile legale în vigoare precum și cu interesul colectiv generat de infectarea cu noul coronavirus la nivel mondial și național”, a fost răspunsul dat de cei de la DSP.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

12 comentarii

Cristian Dan

Acum 4 luni

Pai ce sa spuna si domnii de la DSP Sibiu, dupa ce intanta de judecata a arata clar ca au procedat fara vreun temei legal, iar restul DSP-urilor din tara au aratat ca la Sibiu „cineva aplica legea altfel”? Sa recunoasca incompetenta departamentului juridic pe aceasta speta? Nu era mai simplu sa arunce cu noroi, tot ei: „Aceasta nu s-a prezentat la locul de muncă în vederea recoltării”... ? In loc sa spuna ca recoltarea s-a facut pe schimbul de dimineata... Adevarul este ca daca romanii ar fi uniti si implicati si ar lua la verificat amanuntit aceste institutii de stat, s-ar constata ca e plin de incompetenti, infatuati si oameni care iau banii de pomana. Ce poate sa spuna DSP Sibiu in cazul nostru? Ca judecatorii din apel au gresit? Ca Parlamentul nu stie ce a legiferat si DSP Sibiu ii da o mana de ajutor? Cum explica DSP Sibiu ca are cel mai prost pregatit personal la Callcenter? Operatorii celorlalte DSP-uri din tara cu care am luat legatura, au ramas mirati de cum se procedeaza la Sibiu. Iar cand le-am cerut argumente legale pentru ceea ce este postat pe site-ul DSP Bucuresti, operatorii au fost extrem de amabili, au solicitat sa revina cu telefon, s-au consultat cu medici si, probabil, cu oameni din interior care aveau habar de legislatie si au revenit explicandu-ne CUI se aplica procedura de carantinare si ce inseamna o DEFINITIE DE CAZ. Procedura DSP Sibiu incalca drepturile si libertatile ale oamenilor, garantate prin Constitutie. Asta a confirmat si instanta de apel, indiferent cu cate argumente ar incerca DSP Sibiu sa se apere. Oricum, nu vom lasa lucrurile asa si vom merge mai departe, spre Comisia de Abuzuri de la Senat, pentru ca se vede clar din raspunsul lor ca nu isi reucnosc culpa si, probabil, vor continua sa procedeze asa si cu alte familii care nu vor reactiona. Aici gresesc oamenii, ca accepta fara sa verifice niste ordine de la persoane care nu sunt capabile sa interpreteze o lege organica si care nici macar nu fac diferenta intre un ordin de ministru si o lege organica. Din cauza asta au si pierdut procesul.
Raspunde

Ion Ion

Acum 4 luni

Eu le ceream si daune morale. Dar nu institutiei ci persoanelor in cauza care au facut abuz. Simplu. Asa poate cu alta ocazie se apuca si citesc legea si nu interpreteaza dupa bunul lor plac. Mai nou cei de la DSP sunt si avocati si legisti si politisti...un nou organ de persecutie
Raspunde

Cristian Dan

Acum 4 luni

M-am gandit si la asta, insa am inteles ca sumele posibil a fi castigate nu prea merita nervii si efortul. Sper sa le fie suficient celor de la DSP aceasta decizie a instantei, incat sa gandeasca de doua ori inainte de a mai proceda la astfel de actiuni facute din pix, dar implica amestecul in viata personala a unor cetateni.
Raspunde

No Name

Acum 4 luni

"angajată a unui centru rezidențial din județul nostru, iar testarea în cadrul acestor instituții se efectuează în mod regulat, săptămânal"... Cu ce drept ii testeaza saptamanal? Testarea se face daca vrei sa te duci intr-o tara unde iti cere test negativ sau daca ai simptome covid.
Raspunde

Cristian Dan

Acum 4 luni

In mod evident si procedura de testare saptamanala este o discriminare fata de cei care au alte profesii. Medici din spitale de stat lucreaza si in privat si au contact cu atatea persoane zilnic - de ce nu sunt testati saptamanal? Cand vor incepe scolile, profesorii vor fi testati saptamanal? Un profesor care are 5 ore/zi poate sa intre in contact cu peste o suta (100) de copii. Ce se va intampla? Testam aleatoriu, dupa ureche, cand si pe cine avem noi chef? Mascarada asta trebuie sa inceteze pentru ca incepe sa irite...
Raspunde

Cristian Dan

Acum 4 luni

Probabil nu mai stiu de unde sa mai scoata cifre, ca sa continue cu panicarea populatiei. Oricum testele sunt inexacte, faci un test in UPU si iti iese negativ, mai faci unul pe sectie si iti iese pozitiv. Atat sunt de sigure si de concludente.
Raspunde

No Name

Acum 4 luni

Nu toti au privilegiul de a fi testati a doua oara. Oamenii de rand prinsi cu test pozitiv sunt bagati in carantina sau trimisi la spital sa stea in frig prin curtea spitalului pentru analize, cand in mod normal ai dreptul la un al doilea diagnostic, inclusiv in a refuza sau accepta tratamentul ce ti-l recomanda un doctor, tratament care poate sa difere de la un doctor la altul(un doctor poate sa recomande vitamine, altul antibiotice...). Este dreptul tau! Asta e si motivul pentru care Sibiul avea atat de multe rezultate pozitive si pentru care a si intrat in carantina: mai marii sefi ai unor fabrici, firme etc isi testau angajatii saptamanal, poate chiar mai des. Aici depinde de noi cei angajati: cat mai lasam sa ne fie incalcate drepturile si pentru ce? Pentru a nu fi dat afara de la serviciu? Oameni buni! Daca va stiti drepturile si simtiti ca va sunt incalcate, aveti curajul sa spuneti NU! Firmele functioneaza cu voi oameni buni, nu invers!
Raspunde

Cristian Dan

Acum 4 luni

Da, li se solicita celor din centrele rezidentiale sa fie testati frecvent. Vor face asta si cu profesorii din scoli? O vor face si cu elevii? Este absolut o nebunie, in contextul in care medicii care vin in contact cu tot felul de oameni la cabinetele lor particulare, revin in spitale de stat unde nu ii obliga nimeni sa se testeze saptamanal. Evident este o discriminare si un abuz al autoritatilor.
Raspunde

Apolitic W

Acum 4 luni

Ok si nu exista repercusiuni pentru abuzul asta. Daca omul asta primeste dreptul la despagubiri nu ar tb sa le plateasca birocratul care a semnat decizia.
Raspunde

Cristian Dan

Acum 4 luni

Am cerut in scris directorului DSP, dnul Chelcea sa sanctioneze disciplinar pe cei implicati in carantinarea asta, inclusiv pe juristul institutiei. Ei ar trebui sa achite cheltuielile de judecata din buzunarele lor, nu din bugetul institutiei.
Raspunde

Cristian Dan

Acum 4 luni

Din pacate, nu. Ei nu isi asuma nici acum - desi formal accepta ca au pierdut - si vor continua sa procedeze ca si pana acum. Juristul lor nu va raspunde si niciunul dintre ceilalti - cel putin asta mi-au comunicat in scris, dupa ce am si solicitat ca achitarea cheltuielilor de judecata sa n-o faca din bugetul institutiei, ci din buzunarele celor care au procedat gresit. Insa, nu ai cu cine sa te intelegi, toti sunt „zei” in tara asta daca ocupa o functie de „notorietate”.
Raspunde

Dana P

Acum 4 luni

Felicitari, dle Dan! Sa fie o inspiratie si pt cei care stau si accept abuzurile actuale. Constituția ne garantează dreptul la libertate, la libera circulație... Cunoaștem persoane care au pierdut in primă instanță si nu au mai facut apel, deși cu siguranta ca la apel castigau la fel ca dvs. si dadeau o lectie celor care aplica defectuos legea in RO, in speta DSP si medicii de fam care iau bani pe fiecare pacient monitorizat . Îndemn pe fiecare român să nu mai accepte orice i se impune de către o autoritate administrativă! Cereți temeiul legal în baza căruia vi se emit acte care vă lezează drepturile, citiți legislație, informați-vă și, mai ales, acționați - luptați pentru copiii voștri!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus