Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Câți bani a pompat guvernul anul trecut în economia Sibiului și cu ce efecte?

Câți bani a pompat guvernul anul trecut în economia Sibiului și cu ce efecte?

Datele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu arată că în 2020 – marcat profund de pandemie -  peste 20.000 de angajatori cu zeci de mii de angajați au încasat de la guvern în jur de 250 de milioane de lei, sume fără de care economia Sibiului s-ar fi aflat într-o situație mult mai dificilă astăzi.

Printre beneficiari ai diferitelor măsurile sociale se numără atât firme mici, cu câțiva angajați, cât și mari companii internaționale, cu sute de angajați.

”La nivelul angajatorilor din județul Sibiu, am avut peste 20.000 de cereri în lucru pe diferite măsuri: șomaj tehnic, cele două legi, Legea 19 și OUG 147, care acorda o sumă de bani părinților care stăteau acasă cu copiii de până la 12 ani atunci când erau suspendate cursurile școlare din diferite motive”, arată Cosmin Roșu, directorul AJOFM Sibiu.

Efectele acestor sume s-au văzut pe piața muncii, unde majoritatea sibienilor au reușit să-și păstreze locul de muncă. Spre exemplu, în 2020 cea mai ridicată rată a șomajului a fost de doar 2,79%.

”De aceste măsuri guvernamentale au beneficiat peste 20.000 de angajatori. La angajați este o situație relativă și nu pot să înaintez o cifră exactă. Să vă explic de ce. O firmă poate solicita șomaj tehnic pentru lunile martie, aprilie, mai pentru o sută de angajați. Ulterior, acea firmă, pentru că a avut șomaj tehnic, are dreptul să primească timp de trei luni iunie, iulie, august 41,5 % din salariul de bază al omului respectiv, cu o limită bineînțeles. Din nou, cei o sută de oameni apar de trei ori. La șomaj tehnic am avut până în prezent undeva în jur de 7.500 de angajatori, cu vreo 88.000 de angajați, pentru care au venit aproape 150 de milioane de lei. Pentru cei 41,5 % de care au beneficiat o parte din cei care au luat șomaj tehnic, am avut aproape 6.000 de cereri, vizând aproximativ 78.000 de persoane, cu peste 90 de milioane de lei, sume aferente lunilor iunie, iulie, august. Apoi, pentru telemuncă am făcut aproape 4 milioane de lei plăți, însemnând 2.500 de lei pentru fiecare angajat care a fost în telemuncă. Era acea ordonanță care prevedea că angajatorii care lucrau în sistem de  telemuncă puteau solicita acești bani și-și achiziționeze echipamente necesare muncii de la distanță, laptopuri, tablete sau ce mai era. Pentru Legea 19, care a funcționat pentru anul trecut și OUG 147, care este pentru acest an școlar, până în prezent avem undeva în jur de 5 milioane de lei, mai avem pentru Kurzarbeit, care este o măsură nouă, pe care lumea a început să o folosească din octombrie, avem undeva în jur de 3 milioane de lei. Mai este o măsură legată de contractele individuale de muncă pe perioadă determinată, e vorba de cei care angajau temporar, acolo până în prezent avem cam un milion jumătate de lei”, a explicat pentru Turnul Sfatului directorul AJOFM Sibiu, Cosmin Roșu.

Cum ar fi arătat economia Sibiului astăzi fără această infuzie de capital e greu de imaginat.

”Acești bani au ajuns la angajator, și implicit la angajați, cea mai mare parte dintre ei. în condițiile în care dacă nu erau acești bani sunt ferm convins că niște mii de oameni erau disponibilizați, niște firme nu puteau plăti aceste salarii, nu aveau cum să le plătească, au beneficiat de aceste măsuri cumulative și au reușit să se mențină pe linia de plutire. Mă gândesc la o firmă care de exemplu are activități de spa strict interior și care este în șomaj tehnic din martie.  Plătește salariile, primește banii de la stat, dar din vară, din banii pe care îi primește de la stat îi plătește pe angajați, nu mai produce nimic. Sunt firme care au intrat în aceste măsuri de șomaj tehnic cu un număr de angajați și de la lună la lună a scăzut numărul de persoane pentru care ei cereau acest sprijin nu din cauză că le găsiseră de lucru, ci din cauză că au plecat în alte domenii unde puteau lucra, unde câștigau mai mult. În același timp, cei care au dorit să-și păstreze fidelitatea față de angajatori au avut șansa să nu-și piardă locul de muncă și la un moment dat să revină, poate restaurantele în septembrie, cu o pauză în noiembrie decembrie, cu o revenire în ianuarie”, concluzionează directorul AJOFM Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1950

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Sibian Lamurit

Acum 3 ani

Oricat ar fi pompat.... firmele de casa ale PNL, scot banii aia inzecit. Uitati-va la SOMA Bacau, firma PNL si marele tun pe care ni l-au pus la cale cu gunoiul. Probabil firmele PNL vor face toate "investitiile", pe la spitale si peste tot. Stati linistiti, PNL vegheaza pentru dumneavoastra.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus