Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
3°C

De ce taxa de salubrizare a fost adoptată ”în grabă”? Răspuns: pentru că 10.304 de sibieni au plătit-o în avans

De ce taxa de salubrizare a fost adoptată ”în grabă”? Răspuns: pentru că 10.304 de sibieni au plătit-o în avans

Proiectul taxei de salubrizare din Sibiu a fost adoptat de Consiliul local în regim de urgență deoarece prea mulți sibieni au început să plătească pe întreg anul în curs vechea taxă, este explicația dată de conducerea Primăriei Sibiu.

După o lună de consultări publice și alte două săptămâni și jumătate în care administrația locală a analizat doleanțele sibienilor exprimate în luna de consultări, Regulamentul actualizat pentru instituirea și administrarea taxei de salubrizare a fost adoptat într-o ședință extraordinară. Consilierii USR PLUS au cerut amânarea ședinței pentru a studia mai bine noul Regulament, dar solicitarea lor nu a fost luată în considerare de executivul local.

”Noi am cerut amânarea acestei ședințe pentru că nu ne aflăm în situație de forță majoră. Ședințele extraordinare se pot convoca cu trei zile înainte, dar noi am fost convocați miercuri pentru vineri. De ce nu se putea regulamentar convoca ședința? Astfel și noi am fi putut studia mai bine Regulamentul. Așa, mi se pare pe repede înainte totul, că trebuie să treacă acest proiect”, a spus Diana Mureșan, liderul de grup al consilierilor USR PLUS.

Astrid Fodor, primarul Sibiului, consideră că acest Regulament nu poate fi considerat drept fiind adoptat pe ”repede înainte”. ”Să nu vorbim despre «pe repede înainte», să fim corecți. Prima întâlnire cu consilierii locali pe acest subiect a fost în 15 decembrie, se pare că s-a uitat acest lucru. În 17 decembrie am afișat Regulamentul pe site-ul Primăriei și l-am pus în dezbatere publică, așa cum prevede legislația. Și am primit peste 500 de reacții. Acestea au fost prelucrate, analizate și nu vorbim de 10 – 15 observații, iar raportul v-a fost transmis. Modificările aduse Regulamentului nu sunt de așa natură încât nu se pot citi în 24 de ore”, a fost replica primarului Astrid Fodor.

Primarul i-a cerut lui Dorin Nistor, secretarul municipiului, să explice de ce noul Regulament a fost adoptat într-o ședință convocată de îndată. ”Motivul este fundamentat pe faptul că chiar din prima zi a anului 2021 s-a născut urgența. Prin intermediul Direcției Fiscale trebuie emise decizii de impunere pentru taxe și impozite pentru fiecare cetățean, ceea ce nu se poate realiza în lipsa unui Regulament pentru taxa de salubrizare. Până azi (vineri, 5 februarie – n.r.) au plătit taxa 10.304 contribuabili pentru tot anul, deci trebuie regularizate sumele cu noua taxă, iată că trebuie chemate la autoritate peste 10.000 de sibieni. De aceea am vizat de legalitate convocarea de îndată”, a declarat Dorin Nistor.

”Am cerut explicit săptămâna trecută să fim convocați pentru o consultare. Ni s-a promis că putem avea o nouă ședință, care nu s-a mai întâmplat. Ni s-a spus că se va obține și un aviz ADI Eco, dar care nu ne-a mai fost prezentat. Ieri am mai primit un document, care este un punct de vedere al Consiliului local (Consiliul Județean – n.r.) referitor la acest Regulament. Nu știu ce să mai cred: mi se pare o lipsă de respect față de noi, ni se spune ceva, se face altceva”, Diana Mureșan, consilier local USR PLUS

Diana Mureșan a întrebat și de ce Regulamentul nu a fost elaborat și supus consultării publice mai din timp, de exemplu din luna octombrie a anului trecut, astfel încât presiunea începerii noului an fără o taxă reglementată să nu mai existe. În acest caz, reprezentanții Primăriei au dat vina pe Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu. ”S-a început lucrul efectiv la noul regulament în noiembrie 2020, după ce în 18 noiembrie am primit de la ADI Eco documentul cadru”, a afirmat Marian Popa, directorul Serviciului de salubrizare și protecția mediului din Primăria Sibiu.

Foto: arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3197

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Ion Ion

Acum 3 ani

Sfidare in toată regula. Se facea o regularizare iar ce era platit in plus se scadea din plata impozitului. Simplu. Dar pentru asta trebuie efectiv sa-ti pese de cetatenii pe care ii reprezinti si care iti dau salarii. Acelasi Dorin Nistor. Se schimba adminisyratia dar wl e vesnic pe pozitie. Nu cred ca-i pasa prea tare ca e pandemie si unii chiar intra in incapacitate de plată.
Raspunde

Toma Toma

Acum 3 ani

Explicatia domnului Dorin Nistor este o "gargara"ieftina pe care nu o crede nici macar el!Anul trecut cand s-au schimbat regulile din mers,Primaria ne-a somat pe cei care platisem integral taxa de salubritate,sa platim diferenta!Sau a uitat?Primaria nu ramane niciodata in pierdere si nu te iarta de nici un banut!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus