Joi,
23.09.2021
Innorat
Acum
9°C

Un sergent al Academiei Forțelor Terestre Sibiu cântă cu Subcarpați

Un sergent al Academiei Forțelor Terestre Sibiu cântă cu Subcarpați

Sergentul Călin Handăbuț, instrumentist în cadrul Muzicii Militare a Academiei Forțelor Terestre din Sibiu, a avut mai multe apariții, în ultimii ani, în concertele trupei Subcarpați. A cunoscut bucuria de a cânta încă de mic, fiind inspirat de tatăl său să aleagă acest drum. 

Pasiunea pentru muzică a sergentului sibian a pornit din familie, fiind călăuzit spre arta muzicii de tatăl său, care este acordor de piane și chitarist. A studiat clarinet și muzică clasică, iar în prezent cântă la peste 15 instrumente de suflat tradiționale. În timp a acumulat o colecție care cuprinde instrumente din mai multe părți ale țării, precum Mărginimea Sibiului și chiar Moldova, însă instrumentul său preferat este cavalul.

„Sunt pasionat de instrumentele de suflat arhaice, cele românești (fluiere de diferite tipuri, tulnic, tilincă, bucium, cimpoi, drâmbă, ocarină,etc.) și nu numai. Consider că fiecare om are un talent, iar dacă acesta este înmulțit și dăruit atunci și-a împlinit rolul. Rolul muzicii în lume este să aducă ordine, să unească, nu să dezbine”, spune acesta.

Îmbrăcat în costum popular, Călin a promovat ritmurile arhaice în fața a 70.000 de oameni pe scenele festivalurilor „Untold” și „Electric Castle”, deschizând concertele trupei Subcarpați, din care face parte de trei ani. Pe lângă aceste pariții, Călin și-a înființat propria trupă intitulată „Hanu’”.

„Alături de colegii mei de trupă fac trecerea dintr-o lume în altă lume. Din lumea strămoșilor noștri care cântau la fluier, acompaniați de cobză sau țambal și ritmul dobei, în lumea modernă de azi. Eu zic că aceste ritmuri arhaice le avem toți în interiorul nostru și nu vor dispărea, de aceea se formează acea magie. În cadrul proiectului „Culese din cartier” se află și trupa Hanu', care încearcă se recreeze acel iz de muzică veche româneasă de care vorbeam”. 

Călin Handăbuț este și un bun profesor. Împărtășește propriile cunoștințe muzicale în cadrul unor ateliere de caval, organizate alături de fondatorul trupei Subcarpați.

„Anul trecut am făcut patru ateliere în mai multe părți ale țării. La Sibiu, dacă ar fi cerere, cu siguranță am putea organiza, undeva în aer liber, poate în Muzeul Satului, trebuie să vorbim să vedem dacă ar fi posibil”, povestește sergentul.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus