Miercuri,
08.02.2023
Innorat
Acum
-6°C

După incendiul de la „Matei Balș”, Spitalul Județean Sibiu are în ATI instrumente de măsurare a oxigenului

După incendiul de la „Matei Balș”, Spitalul Județean Sibiu are în ATI instrumente de măsurare a oxigenului

În urma incendiului de la Institutul Național de la „Matei Balș” reprezentanții Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) au atras atenția, printre altele și asupra concentrației mari de oxigen din aer în saloanele unde pacienții au nevoie de administrare a oxigenului, iar una dintre măsurile propuse a fost monitorizarea acestei concentrații. Reporterii Turnul Sfatului au făcut o solicitare către Spitalul Județean Sibiu pentru a afla dacă instituția are astfel de aparate. Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al unității spitalicești, în secțiile ATI există două astfel de instrumente de monitorizare a oxigenului care au fost achiziționate la începutul lunii februarie.  

La începutul acestei luni, reprezentanții Spitalului Județean Sibiu au achiziționat două instrumente portabile de detectare și monitorizare a gazelor. Acestea garantează monitorizarea aerului înconjurător și oferă un avertisment rapid pentru concentrațiile periculoase de oxigen pentru a evita și limita riscurile de incendiu și sunt puse în cele două secții ATI, spun reprezentanții instituției. Până acum nu au fost semnalate probleme deosebite.

„SCJU Sibiu acordă o atente deosebită chestiunilor privind siguranța pacienților și limitării riscurilor de incendiu. În acest sens, spitalul are în dotare două instrumente portabile de detectare a gazelor, achiziționate la începutul acestei luni. Aceste instrumente de măsurare și avertizare monogaz garantează monitorizarea aerului înconjurător și oferă un avertisment rapid pentru concentrațiile periculoase de oxigen. Cele două aparate sunt utilizate în secția ATI și ATI–Covid. Există de asemenea o procedură și un grafic de aerisire, iar în situația în care sunt detectate depășiri ale concentrației, încăperile sunt ventilate suplimentar. Până în momentul de față nu au fost semnalate probleme deosebite în urma verificărilor. Este un prim pas pe care spitalul l-a făcut referitor la monitorizarea aerului și avem în vedere continuarea investițiilor în acest sens pentru a crește gradul de siguranță al actului medical, atât pentru pacienți cât și pentru personalul medical”, transmite Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al spitalului.

Medicii care fac parte din SRATI au atras atenția asupra pericolului depășirii concentrației de oxigen în aer

După incendiul de la Institutul Național „Matei Balș” din capitală, în care au murit 20 de persoane, membrii Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) au atras atenția în nenumărate rânduri la pericolele din spitalele din România. Problemele majore evidențiate sunt rețele de electricitate și de gaze medicinale (oxigen, aer comprimat) depășite și neasigurarea corespunzătoare a contractelor de service si mentenanță pentru echipamentele medicale.

Un alt aspect la care se referă medicii care fac parte din SRATI este și cel al oxigenului din aer, care poate ajunge la concentrații periculoase în aer, în saloanele unde pacienții au nevoie de oxigen.

„Afectarea pulmonară (adesea severă) din cursul bolii pandemice COVID-19 a dus la creșterea numărului de pacienți care necesită concomitent administrarea unor concentrații crescute de oxigen (între 40% și 100%) adaptate atât gravității bolii cât și modului de administrare a oxigenului (narine și măști faciale uzuale, aparate cu flux mare de oxigen administrat pe canulă nazală sau ventilație mecanică). Este cunoscut faptul că în orice incintă medicală în care se administrează oxigen cu scop terapeutic pot apărea condiții propice declanșării unui incendiu (chiar și de la o simplă scânteie), atunci când concentrația de oxigen în aer din respectiva incintă depășește intervalul de 23,5 – 25%. Spre exemplu, o banală placă de circuit imprimat (existentă în oricare tip de aparat medical modern), arde incomplet la o concentrație normală de oxigen în aer (21%) sau la o concentrație de 25%, dar arde complet și cu o flacără mai mare de 10 cm. la o concentrație 30% oxigen. Recomandările comune internaționale de electrosecuritate medicală specifică faptul că (la presiune ambientală) în incintele medicale concentrația de oxigen în aer NU trebuie să depășească valoarea de 25%, iar semnalarea și evitarea unei astfel de situații periculoase se face prin monitorizare continuă a concentrației de oxigen cu senzori/analizoare de oxigen”, scriu aceștia.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus