Sâmbătă,
16.10.2021
Ploi Scurte
Acum
7°C

Spitalul Județean condus de dr. Coldea: paturi Covid-19 bifate doar din pix, 114 angajări fără posturi vacante

Spitalul Județean condus de dr. Coldea: paturi Covid-19 bifate doar din pix, 114 angajări fără posturi vacante

Bolnavi de Covid-19 transportați prin mijlocul celor neinfectați. 31 de paturi declarate pe hârtie ca fiind destinate bolnavilor Covid-19, dar de negăsit. Plus 268 de angajări, din care 114 fără a exista posturi vacante. Sunt câteva din concluziile controlului realizat de Ministerul Sănătății la Spitalul Județean Sibiu în toamna anului trecut.

Membrii corpului de control din Ministerului Sănătății au venit să verifice managementul Spitalului Județean Sibiu pe 17 noiembrie 2020, la o zi după ce municipiul Sibiu intra în carantină pentru o lună. Cinci zile a durat controlul, iar tensiunile erau în creștere: tocmai a fost demis subprefectul din acea vreme și menținut fără explicații actualul prefect. Iar managerului Spitalului Județean Sibiu, dr. Liliana Coldea (foto), îi era cerută demisia de către Raluca Turcan, vicepremier al României la acea dată.

Coldea a demisionat pe 18 noiembrie 2020, în timpul controlului, iar raportul Corpului de control a devenit informație secretă. Nici autoritățile sibiene, nici Ministerul Sănătății nu au mai vrut să facă publice concluziile. Dr. Liliana Coldea a anunțat că demisionează din cauza presiunilor.

În cursul zilei de marți, 16 februarie 2021, reprezentanții USR PLUS au emis un comunicat de presă cu concluziile acestui raport. ”Situația critică de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu din toamna anului 2020 a fost urmărită și cunoscută de foarte mulți sibieni. Deoarece considerăm că cetățenii trebuie să afle care au fost concluziile corpului de control al Ministerului Sănătății, efectuat în perioada 17 - 21 noiembrie 2020 și ca urmare a solicitărilor pe care le-a primit viceprim-ministrul Dan Barna și reprezentanții USR PLUS Sibiu, la decizia domnului Ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, vă transmitem concluziile din raportul de control privind verificările făcute la Spitalul Județean de Urgență Sibiu”, se arată în comunicatul remis redacției Turnul Sfatului de către reprezentanții USR PLUS.

Paturi inexistente. Circuite amestecate

Raportul întocmit de Corpul de control al Ministerului Sănătății critică modul în care Spitalul Județean Sibiu a respectat autorizațiile sanitare de funcționare ca și spital suport pentru bolnavii de Covid-19. În perioada mandatului dr. Liliana Coldea (aprilie – noiembrie 2020) au fost eliberate patru autorizații sanitare de funcționare, nerespectate, însă. Spre exemplu, numărul declarat de paturi alocate celor bolnavi de Covid-19 era mai mic decât în realitate. ”Structura organizatorică a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, avizată de către Direcția de Sănătate Publică Sibiu în data de 29 mai 2020 nu este în acord cu Autorizațiile Sanitare de Funcționare temporar emise. În această structură sunt prevăzute 43 de paturi, fără a se evidenția distinct paturile de ATI pentru pacienții COVID 19, în fapt constatându-se că există doar 12 paturi ATI COVID 19. În structurile organizatorice avizate în data de 07 mai 2020 și în data de 18 mai 2020 era identificate distinct zonele roșii și zonele verzi și apăreau 32 de paturi ATI COVID-19, astfel încât se constată o neconcordanță între documentele spitalului cu privire la nr. de paturi ATI COVID 19, aspect care necesită a fi reglementat în contextul în care principalul scop al modificărilor de structură este acela de a reflecta  modificările realizate pentru perioada pandemiei cu virusul SARS-CoV-2”, este un extras din raportul Corpului de control, făcut public de USR PLUS Sibiu.

Același document indică și faptul că tocmai în zona ATI, bolnavii Covid-19 erau transportați prin zone dedicate sibienilor internați, dar fără a fi infectați cu SARS-CoV-2. ”Au fost întocmite două memorii tehnice pentru izolarea Secției ATl în care este prevăzută zona roșie compusă din 12 boxe individuale, cu mențiunea faptului că «transportul din și în zona roșie se face pe coridorul zonei verde în zona izolată după care acest coridor va fi imediat decontaminat chimic și ultraviolet»”.

Restrângerea zonei Covid-19. A fost ori nu bună?

Raportul critică și acțiuni realizate la cererea multor sibieni, cum ar fi restrângerea spațiilor alocate bolnavilor de Covid-19 pe parcursul verii trecute (când incidența noilor cazuri era în scădere), pentru a putea fi redate și celorlalte patologii spațiile necesare. ”Remarcăm faptul că odată cu eliberarea autorizației sanitare de funcționare temporară nr. 92/04.06.2020, în plină pandemie cu virusul SARS-CoV-2, managerul unității sanitare, conf. univ. dr. Coldea Liliana, restrânge activitatea medicală din zona roșie destinată pacienților cu Covid-19, diminuând numărul de pavilioane alocate pacienților afectați de acest virus de la șapte la patru pavilioane. Abia în luna octombrie 2020 sunt autorizate pentru funcționare două structuri modulare”, se mai arată în raportul citat de USR PLUS Sibiu.

Același document constată că, la Sibiu, numărul testelor efectuate la Spitalul județean este mai mare decât media. ”În perioada 3 aprilie 2020 – 17 noiembrie 2020, unitatea sanitară a realizat un total de 48.425 teste tip RT-PCR. Comparativ cu alte județe cu aproximativ același număr de locuitori, SCJU Sibiu a efectuat un număr mai mare de teste”, scrie în raport, fără să indice și date comparative clare.

Angajări în afara regulilor

Situațiile neprevăzute generate de pandemia de Covid-19 au determinat autorităților centrale să permită unităților sanitare angajarea de personal fără concurs. La Sibiu, chiar și așa, angajările au fost realizate prin încălcarea normelor, au constatat membrii Corpului de control al Ministerului Sănătății. Mai precis, au fost realizate angajări fără a exista posturi vacante, fiind încălcate chiar și regulile pe care dr. Liliana Coldea le-a girat în calitate de manager. ”Angajările fără concurs în baza Legii nr. 55/2020 s-au realizat cu încălcarea  art Regulamentului privind angajarile fără concurs în cadrul SCJU Sibiu cu nr. 19712/20.08.2020 aprobat în Comitetul director al spitalului, fără a exista posturi vacante sau temporar vacante, care să fie ocupate și fără a fi stabilita existența necesității anumitor categorii de personal (nu a fost prezentat nici un referat de necesitate). Din cele 268 de persoane, un număr de 114 persoane au fost angajate fără a dispune de un post vacant sau temporar vacant în statul de funcții, în aceste condiții ele neputând fi bugetate”.

Situația personalului se complică și din cauza detașărilor: 43 de angajați ai Spitalului județean au fost detașate în alte secții din cadrul Spitalului județean Sibiu, fiind astfel încălcat Codul Muncii. Acesta prevede că detașarea presupune schimbarea temporară a locului de muncă la un alt angajator. ”Nici aceste detașări nu s-au făcut pe posturi vacante sau temporar vacante”, se mai arată în concluziile raportului. Potrivit căruia, la Spitalul județean au mai fost transferate și alte șase persoane de la alte instituții, fără să existe criterii de selecție.

Corpul de control al Ministerului Sănătății a constatat și faptul că Spitalul condus de dr. Liliana Coldea nu avea capacitatea de a furniza suficient oxigen. Problemă care, între timp, a fost anunțată drept remediată de către conducerea Consiliului Județean Sibiu. ”Din comparația datelor privind consumul de oxigen estimat în capacitate maximă la nivelul spitalului de 390 m³/h și capacitatea de producție a spitalului de 140 m³/h constatăm faptul că la data controlului, în cazul în care ar funcționa majoritatea punctelor de consum, nu poate fi asigurat același flux inspirator de oxigen tuturor pacienților mai ales pentru pacienții diagnosticați cu virusul SARS CoV -2, care au nevoie de ventilație mecanică invazivă la anumite volume și presiunii de oxigen”, se mai arată în raport. 

Ce îi este imputat direct Lilianei Coldea?

”Managerul unității sanitare conf. univ. dr. Coldea Liliana și-a îndeplinit defectuos obligațiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. 2 și art. 5 alin. (4) pct 24 din Contractul de management nr. 7936/21.05.2020”, sunt concluziile Corpului de control al Ministerului Sănătății.

În ”traducere”, potrivit inspectorilor Ministerului Sănătății, dr. Liliana Coldea nu a dimensionat în mod corect personalul Spitalului Județean și nici nu a respectat normele legale impuse pentru funcționarea instituției pe care a condus-o timp de șapte luni.

Articolul 5 din contractul de management pe care dr. Liliana Coldea l-a semnat face referire la obligațiile managerului Spitalului județean în ceea ce privește politica de personal și structura organizatorică a instituției. ”Obligaţiile managerului sunt următoarele în domeniul politicii de personal şi al structurii organizatorice: 1. fundamentează necesarul de personal, pe categorii şi locuri de muncă, în funcţie de normativul de personal în vigoare şi pe baza propunerilor şefilor de secţii şi de servicii; 2. propune, urmare analizei în cadrul comitetului director, structura organizatorică,  organigrama şi statul de funcţii, reorganizarea, schimbarea sediului şi a denumirii unităţii, în vederea aprobării de către Consiliul Judeţean Sibiu, în condiţiile legii”, sunt primele două obligații contractuale ”defectuos îndeplinite”, potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății.

”Punctul 24” de asemenea considerat defectuos îndeplinit arată că managerul Spitalului județean Sibiu ”răspunde de respectarea şi aplicarea corectă de către spital a prevederilor actelor normative care reglementează activitatea acestuia”.

 

Redăm mai jos, integral, comunicatul de presă emis de USR PLUS Sibiu pe acest subiect.

”Situația critică de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu din toamna anului 2020 a fost urmărită și cunoscută de foarte mulți sibieni. Deoarece considerăm că cetățenii trebuie să afle care au fost concluziile corpului de control al Ministerului Sănătății, efectuat în perioada 17 - 21 noiembrie 2020 și ca urmare a solicitărilor pe care le-a primit viceprim-ministrul Dan Barna și reprezentanții USR PLUS Sibiu, la decizia domnului Ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, vă transmitem concluziile din raportul de control privind verificările făcute la Spitalul Județean de Urgență Sibiu:

1. În perioada aprilie - octombrie 2020 au fost eliberate 4 autorizații sanitare de funcționare temporare pe perioada funcționării ca spital suport pentru pacienți testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, conform OMS nr. 555/03.04.2020.

2. În anexele ASF - urilor au fost identificate pavilioanele roșii și pavilioanele verzi, cu descrierea succintă a secțiilor/compartimentelor ce deserveau fiecărei zone. Secția ATI pentru spitalizare cazuri COVID - 19 a fost autorizată pentru funcționare în, Pavilionul Chirurgical din zona roșie ea fiind identificată ca fiind situată la etajul 2 al pavilionului în a 3 - a Autorizație sanitară de funcționare temporară eliberată (nr. 92/04.06.2020).

3. Remarcăm faptul că odată cu eliberarea ASF temporară nr. 92/04.06.2020 în plină  pandemie cu virusul SARS- Cov-2, managerul unității sanitare conf. univ. dr. Coldea Liliana, restrânge activitatea medicală din zona roșie destinată pacIenților cu COVID-19, diminuând numărul de pavilioane alocate pacienților afectați de acest virus de la 7 la 4 pavilioane. Abia în luna octombrie 2020 sunt autorizate pentru funcționare a doua structuri modulare.

4. Au fost întocmite 2 memorii tehnice pentru izolarea Secției ATl în care este prevăzută zona roșie compusă din 12 boxe individuale, cu mențiunea faptului că „transportul din și în zona roșie se face pe coridorul zonei verde în zona izolată după care acest coridor va fi imediat decontaminat chimic și ultraviolet”.

5. Structura organizatorică a SCJU Sibiu avizată de către DSP Sibiu în data de 29.05.2020 nu este în acord cu Autorizațiile Sanitare de Funcționare temporar emise. În această structură sunt prevăzute 43 de paturi, fără a se evidenția distinct paturile de ATI pentru pacienții COVID 19, în fapt constatându-se că există doar 12  paturi ATI COVID 19.

6. În structurile organizatorice avizate în data de 07.05.2020 și în data de 18.05 2020 era identificate distinct zonele roșii și zonele verzi și apareau 32 de paturi ATI COVID-19, astfel încât se constată o neconcordanță între documentele spitalului cu privire la nr. de paturi ATI COVID 19, aspect care necesită a fi reglementat în contextul în care principalul scop al modificărilor de structură este acela de a reflecta  modificările realizate pentru perioada pandemiei cu virusul SARS-CoV - 2.

7. Referatele de evaluare întocmite de medicii epidemiologi din cadrul DSP la nivel SCJU Sibiu pentru emiterea Autorizațiilor Sanitare de Funcționare nu identifică tocmai legislația specifică în vederea combaterii răspândirii virusului SARS - CoV - 2 la nivelul României astfel incat nu rezultă dacă spitalul îndeplinea sau nu condițiile prevăzute în dispozițiile legale în vigoare pentru desfășurarea activității medicale ca spital suport COVID - 19. deși în cuprinsul rapoartelor s-a concluzionat că unitatea sanitară le respecta și au fost eliberate autorizatiile sanitare de funcționare. Au fost Încălcate pct. 1, 2 șii 3 din anexa 7 a O.M S. nr 1030/2009.

8. Angajarile fara concurs in baza Legii nr. 55/2020 s-au realizat cu încălcarea  art . 30 alin. (2) din Codul Muncii adoptat prin Legea Nr. 53 din 24 ianuarie 2003 și a Regulamentului privind angajarile fără concurs în cadrul SCJU Sibiu cu n . 19712/20.08.2020 aprobat în Comitetul director al spitalului, fără a exista posturi vacante sau temporar vacante, care sa fie ocupate șii fără a fi stabilita existența necesității anumitor categorii de personal (nu a fost prezentat nici un referat de necesitate ). Din cele 268 de persoane un nr de 114 persoane au fost angajate fără a dispune de un post vacant sau temporar vacant În statul de funcții, în aceste  condiții ele neputand fi bugetate.

9. Au fost transferați de la alte instituții un număr de 6 persoane (1 medic specialist. 4 asistenți medicali și 1 infirmieră), în baza art. 32 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Au fost prezentate documentele  justificative de transfer, însă nu au fost puse la dispoziție documentele din care să rezulte criteriile de selecție proprii stabilite cu consultarea sindicatelor, astfel încât putem constata încălcarea art. 32 alin. (4) din Legea nr. 153/2011.

10. Au fost detașate 43 de persoane, de pe anumite secții ale spitalului, pe alte secții ale unității sanitare, conform situației prezentate de șef serviciu RUNOS ec. Man Daniela, fiind astfel încălcate dispozițiile art. 45 alin. (1) din Codul Muncii adoptat prin Legea Nr. 53 din 24 ianuarie 2003, întrucât detașarea presupune schimbarea temporară a locului de muncă la un alt angajator. Nici aceste detașări nu s-au făcut pe posturi vacante sau temporar vacante.

11. Managerul unității sanitare conf. univ. dr. Coldea Liliana și-a îndeplinit defectuos obligațiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. 2 și art. 5 alin. (4) pct 24 din Contractul de management nr. 7936/21.05.2020.

12. Precizăm faptul că în timpul desfășurării acțiunii de control doamna conf. univ. dr. Coldea Liliana a înaintat Consiliului Județean Sibiu demisia din funcția de manager al SCJU Sibiu, astfel încetând contractul de management nr. 7936/21.05.2020.

13. Din comparația datelor privind consumul de oxigen estimat în capacitate maximă la nivelul spitalului de 390 m³/h și capacitatea de producție a spitalului de 140 m³/h constatăm faptul că la data controlului, în cazul în care ar funcționa majoritatea punctelor de consum, nu poate fi asigurat același flux inspirator de oxigen tuturor pacienților mai ales pentru pacienții diagnosticați cu virusul SARS CoV - 2, care au nevoie de ventilație mecanică invazivă la anumite volume și presiunii de oxigen.

14. În perioada 03.04.2020 - 17.11.2020 unitatea sanitară a realizat un total de 48 425 teste tip RT-PCR. Comparativ cu alte județe cu aproximativ același număr de locuitori. SCJU Sibiu a efectuat un număr mai mare de teste”.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Sibiu, eternul sat

Acum 8 luni

Felicitări PNL Sibiu și FDGR pentru modul în care gestionați problemele și interesele județului și ale municipiului! Noi, sibienii nerecunoscători, nu vă merităm!
Raspunde

Cineva

Acum 8 luni

Sa vina corpul de control si la celelalte spitale ca e vai si amar. La TBC dezastru... La PSIHIATRIE groaznic... La PEDIATRIE haos.... Cad cladirile pe ei si pe pacienti. La psihiatrie au pus conducere interimara tot din gasca lor de hoti, au angajat sefi de sectie tot din clica lor de spagari. Sa le fie rusine.
Raspunde

Sibian Sb

Acum 8 luni

Coldea este prietena președintei CJ, Campean, care a pus-o pe functia respectiva. Ambele niste incompetente. Am comentat si la momentul cand Coldea era propusa si am rugat medicii sa aiba poziție ferma si sa refuze ca un specimen al naturii sa ii managerieze. N-au facut-o, ca acum au cașcavalul si stau cu ciocu mic orice ar fi. Ma bucur ca acum ies la iveala si "minunile" facute de Coldea in scurtul ei mandat. Insa pnl si puterea, sa nu uite nicio clipa ca Daniela Campean a adus-o, evident cu susținerea pnl si evident ilegal, prin manevre ieftine. Atentie pnl, ciuma roșie psd nu mai are acum puterea si majoritate, f greu sa mai dai vina pe ei si pe măgăriile lor, asa ca lasati vrajelile si puneti mana pe munca. Ca sa nu mai menționăm ca strict la Sibiu, ca judet, aveti susținerea si a președintelui iohanis. Campean ar trebui inlocuita cu cineva care si face, nu doar promite si da din gura. Iar Coldea, ar trebui scoasa afara din sistemul public, sa vedem într-un post la privat, cat (zile-săptămâni) rezista pana va fi data afara de profesionista ce e..
Raspunde

Ion Iolanescu

Acum 8 luni

Daca este adevarat ce se scrie in acest articol, madam Campean ar trebui sa-si dea demisia pentru ca ea a girat-o pe domna Coldea. Ar fi mai multe motive perntru care trebuie sa plece, nu le mai amintesc pentru ca le stie toata lumea :)
Raspunde

Mircea

Acum 8 luni

ma intreb asa, fara rost, oare doamna Coldea nu e/era prietena buna cu doamna presedinta Campean? tin minte ca s-au vizitat si conversat si au ajuns la concluzia ca totul merge bine pe la spital.
Raspunde

Gyula

Acum 8 luni

Da banii, banii unde sunt la Coldea sau la Pnl.
Raspunde

Ionel

Acum 8 luni

Dar de ce nu scrieti si despre sporul COVID atribuit unor doctori, medici rezidenti sau asistente aflati in concediu sau care nu aveau contact direct cu pacienti ! Pesonalul auxiliar si infirmierele care au contact cu persoanele infectate cu Covid Nu au primit acest spor sau nu-l primesc nici in ziua de astazi! Vi de pare normal?!
Raspunde

Impreuna pentru copii

Acum 8 luni

Impreuna pentru copii Imi amintesc aceea perioada in care lipsa de oxigen din spital a dus la decesul unei persoane dragi ,tot atunci am vazut cum pacientii de covid 19 erau transportati prin zona verde( intrarea din Upu) si multe alte nereguli. A urmat conducerea militara o perioada scurta insa cu schimbari majore as spune.Acum din nou un manager interimar care nu pare a fi interesat sa se implice intr-o bunastare a spitalului sau a pacientilor care sunt rapusi de bacterile care colcaie pe sectiile ATI
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus