Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Primăria se reapucă de Lacul lui Binder. Crește bugetul și reduce proiectul

Primăria se reapucă de Lacul lui Binder. Crește bugetul și reduce proiectul

După mai bine de un an de la termenul inițial pentru finalizarea amenajării Lacului lui Binder într-o zonă de agrement, bugetul alocat proiectului va fi crescut cu un milion de lei. Suprafața clădirilor principale se reduce la jumătate, iar panourile fotovoltaice dispar.

De la 12,6 la 13,6 milioane de lei propune conducerea Primăriei Sibiu să fie crescut bugetul alocat proiectului de transformare a Lacului lui Binder într-o zonă de agrement, cu plajă artificială și instalații pentru practicarea schiului pe apă.

Lucrările ar fi trebuit finalizate încă din decembrie 2019, conform contractului încheiat de Primăria Sibiu cu societatea Construcții SA, însă după o prelungire, contractul a fost încheiat în august 2020. Când 80% din lucrările necesare - după cum calculau reprezentanții Primăriei – erau finalizate.

Pentru finalizarea proiectului, însă, este nevoie de mai mulți bani. ”Motivat de faptul că din 2017, când au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai investiției la faza studiului de fezabilitate, pe piața lucrărilor de construcții au survenit creșteri semnificative pentru materii prime, manoperă și materiale, dar și datorită modificării salariului minim pe economie în domeniul construcțiilor, este necesară modificarea indicatorilor economici ai investiției pentru implementarea completă a proiectului”, se arată în raportul întocmit de Serviciul de administrare a bazelor sportive și de agrement din cadrul Primăriei Sibiu, raport care însoțește proiectul de hotărâre elaborat pentru creșterea bugetului în discuție.

Așa ar fi trebuit să arate Lacului lui Binder de la finele lui 2019 (foto sus). Așa arăta în vara anului trecut, când au fost întrerupte lucrările (foto jos)

Un proiect mai mic și mai scump

Raportul întocmit de Serviciul înființat anul trecut amintește de lucrări suplimentare necesare. ”Datorită modificării soluției tehnice privind executarea pavilionului multifuncțional (acesta a fost executat prin containere modulare prin contractul 89/2018 – contractul semnat cu Construcții SA – n.r.) sunt necesare a fi executate trei podețe suspendate, pentru a putea fi conectată terasa pavilionului multifuncțional de aleile perimetrale și funcțiunile zonei sport, rezultând lucrări suplimentare față de soluția inițială din studiul de fezabilitate din anul 2017. Totodată s-a identificat necesitatea instalării unui sistem antiefracție și supraveghere video la Pavilionul multifuncțional, rezultând lucrări suplimentare. Nu în ultimul rând, pentru estimarea unor indicatori tehnico-economici privind cheltuielile necesare realizării obiectivului la preșurile curente, au fost actualizate ofertele aferente instalației de wakeboard și a locului de joacă gonflabil modular, rezultând diferențe de preț din creșterea prețului materialelor și al manoperei, în special prețul metalelor, precum și din diferențe de curs valutar”, mai scrie Ioan Dăncăneț, directorul Serviciului de administrare a bazelor sportive și de agrement din cadrul Primăriei Sibiu, în raportul amintit.

Raport care, însă, nu amintește nimic de redimensionarea ”în jos” a proiectului. Cum ar fi faptul că pavilionul multifuncțional pentru care acum sunt necesare trei podețe este, de fapt, la jumătate față de sumele alocate acum patru ani. 900 de mp era prevăzută suprafața clădirii de unde sibienii ar fi urmat să închirieze caiace și echipamentele pentru wakeboarding, potrivit indicatorilor tehnici adoptați în 2017. În proiectul care va fi supus votului consilierilor locali săptămâna viitoare, indicatorii tehnici pentru pavilion prevăd o suprafață redusă la 459 de mp.

La fel, clădirea în care ar urma amenajate toaletele și un punct de prim ajutor nu va mai avea 120 de mp – după cum era prevăzut în 2017 – ci doar 73 de mp.

Totodată, din proiect au fost scoase și panourile fotovoltaice. Prin bugetul alocat în 2017, în zona Lacului lui Binder urmau amplasate 360 de astfel de panouri, pe o structură metalică ce ar fi urmat a fi creată deasupra locurilor de parcare. În indicatorii tehnici propuși acum nu mai apar nici panourile și, evident, nici structura metalică necesară susținerii acestora. 

Conform proiectului inițial, energia generată de aceste panouri ar fi urmat să acopere atât necesarul pentru iluminatul zonei, cât și cel puțin o parte din funcționarea instalațiilor de wakeboarding.

De asemenea, și numărul instalațiilor cu dușuri exterioare a fost înjumătățit, de la zece la cinci.

Indicatorii tehnici ai investiției adoptați în 2017 versus indicatorii tehnici propuși acum

De anul trecut era promisă promenada

Raportul nu estimează nici timpul necesar finalizării lucrărilor de amenajare rămase de executat la Lacul lui Binder. ”Următorul pas va fi organizarea de către Primăria Sibiu a unei noi proceduri pentru achiziția dotărilor pentru plajă, instalația pentru sporturi nautice cu echipamentele specifice, locul de joacă și punctul de prim ajutor. Până la finalizarea procedurii de achiziție și reluarea lucrărilor, Primăria Sibiu, prin intermediul Serviciului de Administrare a Bazelor Sportive și de Agrement va efectua câteva lucrări necesare pentru ca zona destinată promenadei în jurul lacului să fie amenajată corespunzător și să fie deschisă publicului”, anunțau reprezentanții Primăriei Sibiu, în luna august a anului trecut. 

În luna octombrie 2020, Serviciul de administrare a bazelor sportive și de agrement a încheiat un contract în valoare de 450.000 de lei, fără TVA, având drept obiect ”amenajare Lacului lui Binder”. Contractul are o durată de două luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Caietul de sarcini în baza căruia a fost încredințat contractul nu a fost publicat, însă, de Primăria Sibiu.

Sursa foto principală: Primăria Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 7109

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Ada Abrudean

Acum 1 an

Pozele puse pt a fi comparate sunt de toata jena. In prima pui o vedere aeriana, unde apare intregul ansamblu, iar in a 2-a pui o fotografie plana, cu o gramajoara de pietris fotografiata de la 1m. (si cu vandalizarile aferente, bineinteles) de parca daca s-ar fi realizat totul conform planului, vandalii si-ar fi incetat automat "activitatea" Penibil, dle Deleanu. Penibil si jenant! Te-am sters de pe lista celor care merita cititi.
Raspunde

Radu

Acum 1 an

Promisiuni umflate cu pompa de acolitii primariei !
Raspunde

JuanCarlo

Acum 1 an

Morala povestii: Votati in continuare FDGR, si aveti orasul pe care il meritati!
Raspunde

Cora, lasse uns!

Acum 1 an

Nici nu am de gand sa comentez. Frau, dumneata si toti prapaditii subordonati sunteti o rusine si pentru un oras ca Faurei!
Raspunde

Birtu

Acum 1 an

Mai putin dar mai scump,deviza primariei Sibiu. Trebuie sa manince si gura noastra ceva,asa e situatia!
Raspunde

John Doe

Acum 1 an

S-au plâns "dezvoltatorii imobiliari" că nu mai pot vinde apartamentele din jurul lacului la suprapreț?
Raspunde

Ahitofel Yankze

Acum 1 an

Pam pam. O noua buleala marca Fodor.
Raspunde

Neluțu O

Acum 1 an

Nu știu. E ceva.... aici. La stadion, Construcții SA au spus că trebuie demolată tribuna, că nu garantează pe renovare, dar au spus că nu sunt bani. Aici, aceiași constructori au mai cerut bani dar... nu au primit . Au primit în schimb mai mulți bani o altă firmă !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus