Luni,
01.03.2021
Innorat
Acum
0°C

Continuă restaurarea Bisericii fortificate din Moșna. S-au finalizat 90% din lucrările de restaurare a acoperișului

Continuă restaurarea Bisericii fortificate din Moșna. S-au finalizat 90% din lucrările de restaurare a acoperișului

Restaurarea Bisericii fortificate din satul Alma Vii, comuna Moșna, județul Sibiu continuă începând cu luna martie. Până în prezent, prin proiectul „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” au fost finalizate în proporție de 90% lucrările de restaurare a acoperișului bisericii și a structurii de rezistență a acestuia, începute în vara anului trecut. Totodată, au fost realizate lucrări de subzidire în interiorul și exteriorul bisericii, dar și două serii de săpături arheologice în dreptul sacristiei, solicitate în avizul primit pentru proiectul tehnic din partea Comisiei Naționale pentru Monumente Istorice.

În fiecare săptămână, coordonatorii proiectului au fost prezenți pe șantier alături de reprezentații firmei constructoare, arheologi și specialiști în conservarea lemnului ori ingineri structuriști, dar și de dirigintele de șantier și de arhitectul proiectului. Începând cu 18 decembrie, lucrările de restaurare au fost sistate, pe perioada anotimpului rece, acestea urmând să fie reluate în luna martie, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

Proiectul „REVEAL Alma Vii” include, pe lângă restaurarea bisericii evanghelice, acţiuni ce au ca scop redarea ei comunităţii şi folosirea ei în scopuri culturale, educative şi turistice. Acest proiect face parte din conceptul „Satul de Sine Stătător”, dezvoltat de  Fundația Mihai Eminescu Trust; scopul acestuia fiind de a revitaliza comunităţile locale şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii localnicilor prin valorizarea responsabilă a patrimoniului cultural şi natural. 

„Primul scop foarte important al acestui proiect este salvarea și punerea în siguranță a bisericii evanghelice, care face parte din ansamblul bisericii fortificate din Alma Vii, monument categorie A de pe lista monumentelor istorice din Romania. Prin atingerea primului scop, restaurarea bisericii evanghelice, reușim să predăm comunității pluriculturale un monument salvat, de fapt obiectivul cel mai vizibil și vizitat din satul lor, iar comunitatea va putea culege roadele acestui demers încă foarte mulți ani de acum înainte. Suntem onorați să putem menționa Ambasada Statelor Unite ale Americii printre partenerii fundației. Am avut alături încă din prima clipă un partener foarte apropiat și deschis pentru noi proiecte în viitor, pe care ne dorim să le începem după finalizarea acestui proiect, la finalul anului. Sunt sigură că acest proiect va avea un impact regional și național în domeniul restaurării exemplare și al turismului responsabil. Pe plan local, vorbim deja de un impact prin atragerea tot mai multor familii din România și Europa care se instalează în satul Alma Vii”, spune Caroline Fernolend, Președintele Mihai Eminescu Trust.

„REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” se desfășoară pe o perioadă de 27 de luni și cuprinde 16 etape importante de implementare. Proiectul a început în septembrie 2019 și se va finaliza în luna decembrie, anul acesta. Finanțarea în valoare de 500.000 de dolari a fost câştigată de Fundația Mihai Eminescu Trust în urma unui concurs de proiecte desfășurat anual la nivel mondial prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus