Duminică,
07.03.2021
Cer Senin
Acum
2°C

Tulpina britanică COVID, prezentă în jumătate din județele din țară. Sibiul are zero cazuri

Tulpina britanică COVID, prezentă în jumătate din județele din țară. Sibiul are zero cazuri

Municipiul București (80 de cazuri), Timiș (11 cazuri), Cluj (9 cazuri), Ilfov (5 cazuri), Vâlcea și Botoșani (cu câte patru cazuri) sunt județele în care au apărut cele mai multe infecții cu varianta britanică a SARS-CoV-2, se arată într-un raport al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Niciun caz nu a fost depistat încă în județul Sibiu. Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani și doar 4% au avut legătură cu o călătorie în Marea Britanie și Irlanda de Nord. Varianta britanică a SARS-CoV-2 circulă deja în jumătate din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat, avertizează INSP. În acest context, institutul subliniază că sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor la DSP și CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți. Acest lucru este necesar având în vedere transmisibilitatea crescută a acestei variante a virusului și, conform ultimelor evidențe sosite din Marea Britanie severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici. În România au fost confirmate 136 de cazuri, potrivit INSP. "Faptul că pentru jumătate dintre județe, provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7, denotă o răspândire extinsă și o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul țării în viitorul apropiat", arată INSP într-o analiză.

Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată pentru numai 5 cazuri

Cele 136 de cazuri confirmate cu varianta B.1.1.7 au provenit din următoarele județe: Argeș (2), mun.București (80), Bihor (1), Brăila (1), Botoșani (4), Caraș-Severin (2), Cluj (9), Constanța (1), Covasna (1), Galați (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5), Mureș (1), Prahova (1), Suceava (5), Timiș (11), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1).

În urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București (DSP) nu au menționat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 77 de cazuri (57% ). Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată pentru numai 5 cazuri (4%). 49 din cazuri (36%) au avut contact cu cazuri confirmate cu noua variantă B.1.1.7 și au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate. Un caz a fost încadrat ca infecție asociată asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul.

 

 

Vizualizari: 1124

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus