Duminică,
07.03.2021
Cer Senin
Acum
2°C

Unii angajaţi ai Spitalului Judeţean încă locuiesc la hotel, după un an de pandemie

Unii angajaţi ai Spitalului Judeţean încă locuiesc la hotel, după un an de pandemie

Unii angajaţi din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, printre care şi directorul medical, Călin Cipăian, nu s-au întors la domiciliile lor şi preferă să beneficieze în continuare de facilitatea de a locui la hotel, de teamă să nu-i îmbolnăvească cu COVID-19 pe cei de acasă, în special vârstnici.

"Mai există această facilitate (cazarea la hotel sau pensiune n.r.), mai există angajaţi care beneficiază, în special angajaţii care sunt fie contacte epidemiologice cu copiii mici, care nu au simptomatologie, fie contacte epidemiologice cu persoane în vârstă care încă nu s-au vaccinat sau refuză să se vaccineze din motive variate", a precizat, pentru AGERPRES, medicul Călin Cipăian.

Cu toate că este primul medic din judeţ vaccinat împotriva SARS-CoV-2 încă de la finalul lui 2020, directorul medical al SCJU Sibiu, Călin Cipăian, afirmă că alegerea în această perioadă a unui alt loc, nu a propriei locuinţe, este cea mai indicată mai ales dacă acasă există persoane în vârstă, care încă nu au fost imunizate cu cele două doze de vaccin.

"Da, eu încă mai stau (în altă parte decât acasă n.r.) pentru că am contact epidemiologic cu cinci bătrâni, care au luat doar prima doză de vaccinare, cel mai 'tânăr şi sprinţar' în vârstă de 84 de ani şi cel mai puţin sprinţar în vârstă de 88 de ani, cu ajutorul lui Dumnezeu, la primăvară, 89 de ani", a explicat medicul Călin Cipăian.

Potrivit directorului medical, un angajat din spital, care interacţionează cu pacienţii cu COVID-19, chiar dacă este vaccinat şi poartă echipament de protecţie, poate fi un vector de transmitere a bolii.

Orice persoană vaccinată este un vector mai puţin semnificativ de transmitere a virusului, faţă de un cetăţean care petrece cu alţii, nepurtând masca de protecţie spre exemplu la o petrecere, într-un spaţiu închis, este opinia medicului Cipăian.

"Majoritatea dintre angajaţii noştri fiind vaccinaţi, ca vectori sunt foarte puţin semnificativ, în schimb un chef cum aţi văzut, toţi fără mască, acela este mult mai semnificativ", explică Călin Cipăian.

Directorul medical de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu spune că şansele de infectare sunt mai mari acolo unde o persoană renunţă la mască, iar cele mai multe infectări nu au fost la serviciu, în spital, ci spre exemplu, la cumpărături.

"Infectarea nu are loc în mediul spitalicesc de cele mai multe ori. Infectarea apare acolo unde îţi dai garda jos şi îţi dai jos masca. Vă spun unde este riscul: te duci să îţi faci cumpărăturile, nu eşti atent, nu te dezinfectezi bine pe mâini, vii acasă, îi aduci pâinea, cele necesare bătrânului", a subliniat medicul Călin Cipăian.

Medicul sibian recomandă tuturor să poarte masca, chiar dacă sunt vaccinaţi. De asemenea, medicul Călin Cipăian spune că masca nu trebuie dată jos nici la munte, unde mulţi turişti merg să schieze.

"Populaţia să nu lase garda jos. Dacă vrem să ducem o viaţă normală, trebuie să avem în cap ceea ce a spus Anthony Fauci, el a spus foarte clar că 2022 tot cu mască ne va prinde. (...) De asemenea, ar fi de dorit să încercăm să evităm aglomeraţiile şi dacă se poate, să pornim şcolile, cum le-am pornit, cu testare şi asta va fi cel mai important, testare şi urmărirea contacţilor. (...) Absolut peste tot eu port masca, în orice spaţiu deschis, port masca inclusiv la munte, în zona în care mă pot întâlni cu cineva, mă duc în fiecare week-end la munte", a declarat medicul Călin Cipăian.

Directorul medical al spitalului sibian spune că "lecţia australiană" este una utilă şi că nu este încă timpul pentru a renunţa la măsurile de prevenţie.

"Să învăţăm din lecţia australiană, aţi văzut la Australian Open, în momentul în care au descoperit unul infectat, automat au început să caute contacţii, au izolat focarul înainte de a se întâmpla, iar în Perth, în Australia de Vest, pentru simplul fapt că au descoperit un bodyguard care avea tulpina cu infecţiozitate ridicată de 117, au intrat în lockdown complet cinci zile, după ce au văzut că venise în contact cu 11 persoane. În timpul acesta au izolat contacţii şi au mai stat în lockdown încă cinci zile. Să învăţăm din lecţia statelor care fac lucrurile cum trebuie", a mai spus medicul Călin Cipăian.

(Agerpres)

Vizualizari: 10341

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Asistent

Acum 1 săptămână

Atunci cand a inceput covidul si-a luat panica. Salariu de zeci de mii de lei lunar si sta pe cazare decontata de consiliu, iar amaratii care lucreaza in linia 1 covid platesc chirii.
Raspunde

Canaris

Acum 1 săptămână

Sunt uluit de ce poate sa zica omul asta......Un an in linia intai....Adica de cei 5 batrani pomeniti cine se ocupa daca el nu a mai fost acasa de un an ? Doamna lui ? .....Trebuie sa fie o femeie tare de treaba......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus