Duminică,
21.07.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Cofetăria din Sibiu care i-a declarat război Zahărului

Cofetăria din Sibiu care i-a declarat război Zahărului

Este ora 8:30! Pe strada Ocnei din Sibiu, la numărul 38, armata Sweetium își pregătește minuțios armele pentru o nouă luptă împotriva Zahărului. Cu o zi înainte, a reușit să învingă la mustață, însă Războiul este departe de a fi încheiat și el va fi câștigat abia atunci când toți sibienii vor afla că dulcele poate fi gustos și cu zahăr puțin sau deloc. Până atunci, fiecare desert cu conținut redus de zahăr care îndeplinește menirea papilelor gustative pofticioase înregistrează o nouă victorie în lupta împotriva înșelătoarei substanțe albe care ne ademenește cu dopamină și ne lovește mișelește drept în moalele sănătății.

Tot acest război a pornit de la acele deserturi din copilărie care, de la prea mult zahăr, se lipeau cu înverșunare de cerul gurii. Justificarea lor a venit în acea perioadă în care fiecare gram în plus de zahăr însemna abundență și bogăție. În casele românilor de acum 2 decenii, familiile se „băteau” să își umple cămara cu lipsurile de acum 35 de ani. Așa se face că alimentele banale care înainte de Revoluție erau un lux, în democrație s-au transformat într-o goană nebună după îmbelșugare. Ce n-am avut atunci, acum trebuia să avem din plin și poate și de aici acel impuls involuntar de a arunca cu dărnicie cu zahăr în toate prăjiturile pe care le consumam.

Pionii nocivi ai alimentației nesănătoase

Înainte de ‘98, simplitatea vieții ne permitea astfel de exagerări periodice. Zahărul era în continuare un pseudo aliat al dietelor noastre pentru că alimentele de acum 20 de ani nu erau atât de pline de substanțe nocive pentru organism, iar stresul de zi cu zi și toate efectele lui, precum burnout-ul, anxietatea și toate problemele fizice care vin o dată cu ele, încă nu își făcuseră loc în stilul de viață al omului modern. Azi, organismul nostru este bombardat constant de factori dăunători, chiar și atunci când dormim. Sedentarismul și stilul de viață grăbit sunt doar câțiva dintre factorii care ne influențează negativ. La toate acestea adăugăm alimentația haotică.

Dacă pe vremuri nu aveam atât de multe tentații nocive, acum stomacul nostru înoată în paste nesănătoase, sucuri acidulate, pâine albă, chipsuri și tot felul de snacksuri procesate și răsprocesate. De legume și fructe proaspete auzim cam o dată pe săptămână, dacă auzim. În schimb, excelăm la lipsa de activitate și consumul de alcool, la mâncat mai mult decât trebuie și ronțăit toxine între mese.

Iar la toate acestea se adaugă toppingul relației defectuoase pe care o avem cu zahărul. Poate dacă era doar el, acum puteam avea scuza de acum 20 de ani, mitul că „noi am mâncat zahăr și uite ce bine am ajuns”. Doar că o astfel de scuză nu mai există azi când trăim cu totul alte povești culinare, iar la armata nocivă a zahărului s-au alăturat sute de pioni alimentari pregătiți oricând să ne doboare.

Zahărul, acest schelet din dulapul copilăriei

A trebuit să ne ia câțiva ani să înțelegem că zahărul copilăriei poate afecta adultul de mâine. Un studiu realizat de University of California Riverside, Departamentul de Evoluție, Ecologie și Biologie Organismală, a demonstrat că alimentația copiilor bogată în grăsimi și zahăr le poate declanșa acestora modificări ale microbiomului, modificări care în timpul maturității vor avea efecte negative asupra organismului, chiar dacă persoanele care au crescut cu o dietă nesănătoasă vor începe în timp să consume alimente sănătoase și să facă sport. Studiul realizat pe șoareci de laborator ne demonstrează practic că deciziile nesănătoase din copilărie ne vor afecta întreaga viață, indiferent cât de mult vom lupta să ne protejăm de boli.

Toxina infractoare care mituiește endorfine

În ultimii ani, specialiști și cercetători din întreaga lume marșează pe ideea reducerii cantității de zahăr din viața noastră. Departe de noi să ne dăm fițoși și strâmbăcioși din nas sau să fim mai catolici decât Savarina, însă este bine din când în când să ne ciulim stomacul la pericolele care ne înconjoară. Și cu siguranță „divorțul” de cristalele care ne mângâie endorfinele aproape în fiecare zi este unul anevoios, mai ales pentru că zahărul creează dependență. Chiar dacă în cantități moderate este un bun aliat al zilelor aglomerate, oferindu-ne energia de care avem nevoie pentru a trece cu bine peste obstacolele solicitante ale vieții, totuși este bine de știut că de la o anumită cantitate în plus, zahărul se poate transforma dintr-un prieten energizant în cel mai mare dușman al nostru. Biochimia acestuia ne explică limpede ce se întâmplă atunci când el pătrunde în organismul uman. Majoritatea zaharurilor pe care le folosim în alimente sunt dizaharide, care la bază sunt carbohidrați. Zahărul rafinat este cel mai periculos, cu un aport caloric de aproape 400 de kilocalorii pe suta de grame. Ajuns în organism, acesta este asimilat rapid. El este transformat în glucoză, care este ținută sub control de insulina produsă de pancreas. Însă dacă indicele glicemic crește brusc peste capacitatea pancreasului de a produce insulină, încet-încet, în organismul nostru se vor declanșa reacții în lanț și vor duce în final la obezitate, probleme cardiovasculare, diabet, ș.a.

Tocmai, de aceea laboratorul de cofetărie Sweetium a decis să pună umărul la lupta împotriva consumului exagerat de zahăr, mai ales că, din păcate, în zilele noastre, majoritatea alimentelor pe care le consumăm conțin această substanță.

Și totuși, cine este Sweetium și ce vrea de la… deserturi?

Laboratorul de cofetărie Sweetium s-a deschis din dorința de a încheia o dată pentru totdeauna războiul împotriva alimentației nesănătoase. Motivația de a lupta nu a pornit doar de la zahăr, ci și de la majoritatea ingredientelor care se află în produsele pe care le consumăm. Așa că, rând pe rând, în laborator s-a coagulat o armată formată din produse sănătoase a căror arme sunt cele 5 Filosofii Sweetium:

1. Filosofia zahărului musai

 Din fericire, zahărul nu este chiar atât de obraznic precum am crede. Specialiștii ne recomandă zilnic un consum total de maxim 35 de grame de zahăr (indiferent de forma sub care este savurat). Tocmai de aceea am lansat provocarea celor 9,8 grame de zahăr la 100 de grame de tort. Și pentru că după puțin timp am vrut și mai multă sănătate cu și mai puțin zahăr, am reușit să ajungem astăzi să folosim doar aproximativ 20 de grame de zahăr în blat, căci altfel nu crește, și în jur de 50 de grame în glazură, pentru că altfel nu „se prinde” compoziția. La o socoteală simplă, ne putem mândri cu faptul că torturile Sweetium au ajuns în medie la aproximativ 4-5 grame de zahăr la 100 de grame de tort. Și nu ne vom opri aici!

2. Filosofia lui „niciun desert fără dulce sănătos”

De la bun început am știut că un desert nu este adevărat fără gustul inconfundabil de dulce. Așa că ne-am ambiționat să găsim soluții de delicios sănătos în fiecare dintre preparatele noastre. Așa am ajuns să folosim pentru îndulcirea torturilor preponderent fructe și green sugar, un amestec de Stevia Rebaudiana de înaltă puritate și Eritritol care nu are calorii sau indice glicemic și este recomandat de Societatea de Nutriție din România. Iar pe viitor, țintim spre culmile dulcelui sănătos, cu ambiții de deserturi zero zahăr, dar dulci de fericire.

3. Filosofia papilelor cu dor de dulce sigur

În lupta noastră împotriva consumului excesiv de zahăr am întâlnit și victimele acestui război. Știm că pofta nu ține cont de vârstă sau probleme de sănătate. Copiii, în special, trebuie protejați de mici. Cât despre persoanele cu diabet sau alergice la gluten, mulți și-au pierdut speranța să mai simtă vreodată gustul inconfundabil al dulcelui plăcut care mângâie simțuri și tresară plăceri. De aceea am decis să ne îndreptăm atenția și înspre ei și să le oferim deserturi delicioase și sigure, fără supărări ale organismului. Îndulcite cu stevie și îmbrățișate cu ingrediente care mai de care mai fabuloase, torturile de Bebe, recomandate și diabeticilor, sunt răsfățate cu fructe, mascarpone, nucă, pudră de roșcove, ricotta și câte și mai câte. Toate sunt premium și toate sunt alese să se îngrijească atât de papilele gustative, cât și de organism.

4. Filosofia tortului interzis… oamenilor

Te-ai speriat? E în regulă, glumeam. Îl poți încerca și tu, chiar dacă el a fost inventat pentru… căței. Da, ne-am dorit mult să mulțumim și poftele animalelor de companie care ne completează viața. Așa că am luat cele mai preferate gustări care îi fac pe cei mai buni prieteni ai omului să dea din coadă de fericire și să se lingă cu poftă pe bot, apoi le-am plămădit într-un tort numai și numai pentru ei. De la biscuiți la unt de arahide, iaurt și biscuiți, toate îl vor face pe cel mai bun patruped al omului să înfulece fără griji. Așa că și dacă nu e interzisă oamenilor, la cât e de bună, încă nu am întâlnit cățel să ne lase și nouă o felie dintr-o asemenea delicatesă.

5. Filosofia inovațiilor în luptă 

Chiar dacă pare că uneori doar ne distrăm în lupta cu zahărul și ingredientele nocive care ne atacă zilnic organismul, avem și o latură a responsabilității și a seriozității. Ca în orice război, suntem constant cu ochii pe adversar și ne adaptăm tehnicile de luptă în funcție de strategia folosită de el. Ne strecurăm periodic în tabăra adversă a Zahărului Nociv și trimitem soldații ingredientelor premium în recunoașterea terenului. Așa am ajuns să citim și să ne documentăm constant din publicații de specialitate, să inovăm prin ingrediente și tehnică, astfel încât să ne apropiem tot mai mult de perfecțiunea absolută a dulcelui sănătos.

Pentru noi, deserturile Sweetium sunt ca niște bijuterii dulci. Ele reușesc să convingă prin gustul desăvârșit și conținutul redus de zahăr. În prezent, în laboratorul Sweetium se regăsesc două categorii de produse. Avem cele 10 torturi cu personalități fructate și dulcegării sănătoase, dar și Comorile de Fericire, cele 15 prăjturi unice, așezate fiecare în cutii de câte 11, 8 sau 4, ca niște veritabili soldați ai gustului delicios. Iar pe lângă ingredientele de calitate și experiența gustativă a mângâierilor premium, deserturile Sweetium mai au o calitate. Nu le este rușine să se dezbrace de ambalaj, indiferent de audiență. Asta pentru că sunt îmbrăcate într-un design care surprinde privirea cu culorile intense și decorațiuni fructate, astfel încât, bijuteriile culinare reușesc să scoată doar admirație din vorbele celor cărora li se oferă o astfel de Surpriză.

Cei ce doresc să se răsfețe vizual și gustativ, să se „îmbete” în culori și să-și inunde papilele cu un dulce sănătos, o pot face direct de pe site-ul Sweetium și de la cafeneaua de pe strada Ocnei, nr. 38. Iar între timp, armata ingredientelor premium va continua să se perfecționeze și să lupte împotriva Zahărului și a amicilor lui nocivi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Ionel

Acum 3 ani

Mhm. Și marmota ca făcea? https://www.ziaruldesanatate.ro/nutritie/eritritol-indulcitorul-inselator-fara-calorii/
Raspunde

Id

Acum 3 ani

Fenilalanina, acetsulfam, aspartam etc. Mi se plimba limba-n gura... Parca pronunt mai usor "zahar"...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus