Joi,
15.04.2021
Innorat
Acum
6°C

Poliția Sibiu transmite un mesaj enduriștilor: „Necunoașterea legii nu justifică sub nicio formă încălcarea acesteia”

Poliția Sibiu transmite un mesaj enduriștilor: „Necunoașterea legii nu justifică sub nicio formă încălcarea acesteia”

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu le transmit celor care se deplasează prin natură cu motociclete, enduro sau ATV-uri o serie de prevederi legale de care trebuie să țină cont.

„Necunoașterea legii nu justifică sub nicio formă încălcarea acesteia”, spun polițiștii. Având în vedere faptul că utilizarea vehiculelor precum: motociclete, enduro sau ATV-uri se practică inclusiv pe trasee montane și/sau pe fondul forestier, autoritățile consideră că se impun următoarele precizări:

1.    Legea nr. 46 din 2008 (Codul Silvic), la art. 54, alin. 1, prevede accesul public pedestru în pădure ca fiind permis pe răspunderea celui care intră, numai în zone amenajate, pe trasee și poteci marcate în acest sens, pe drumuri forestiere și în păduri cu funcții de protecție predominant sociale  (zone forestiere semideschise publicului, pe considerente geografice, geologice, botanice etc). Aceeași lege prevede, la alin. 1, indice 1 al art. 54, faptul că accesul public cu bicicleta este permis pe drumurile forestiere și poteci/trasee marcate și amenajate, pe răspunderea celui care intră, dar cu respectarea condițiilor stabilite de administratorul fondului forestier/proprietar, după caz. 

2.    Legea nr. 46 din 2008 (Codul Silvic), la art. 54, alin. 2, prevede interzicerea  accesului public cu autovehicule/motociclete/ATV-uri/mopede în fondul forestier național, cu excepția activităților sportive, de recreere și turism, organizate numai cu acordul șefului ocolului silvic în cazul fondului forestier din proprietatea statului sau cu acordul proprietarului, dar cu avizul șefului ocolului silvic care asigură serviciile silvice proprietății forestiere private.  

3.    Legea nr. 46 din 2008 (Codul Silvic), la art. 54, alin. 3, prevede că, în cazul  reprezentanților ONG-urilor care pătrund în fondul forestier național, indiferent sub ce pretext și care folosesc pentru deplasare autovehicule/motociclete/ATV-uri/mopede, accesul este permis doar în urma semnării unui protocol cu administratorul fondului forestier din proprietatea statului sau  a unui  protocol semnat cu proprietarului, dar cu avizul administratorului care asigură serviciile silvice proprietății forestiere private.  

4.    Legea nr. 46 din 2008 (Codul Silvic), la art. 54, alin. 4 și 5 prevăd  că orice amenajare făcută în fondul forestier național pentru poteci, trasee de plimbare, alergare și biciclete se face cu acordul administratorului sau proprietarului, după caz, folosindu-se doar  pământ, pietriș și lemn,  dar aceste amenajări nu vor  face obiectul  scoaterii definitive din fondul forestier național (nu necesită autorizație de construcție, amenajarea fiind permisă numai în situațiile în care nu sunt implicate tăieri de arbori/defrișări). 

Încălcările legale enumerate anterior reprezintă contravenții și, conform  Legii nr. 171 din 2010, sunt constatate în ordinea descrisă de lege, de către:  

-       Personalul silvic – din cadrul Gărzii forestiere, din cadrul administratorilor  fondului forestier proprietate publică a statului și din cadrul structurilor de rang superior ale Romsilva și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor; 

-       Ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române și ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române. 

Pentru fondul cinegetic - LEGEA nr. 407 din 9 noiembrie 2006 a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic INTERZICE, prin art. 23, litera 1 circulaţia în scop de agrement, cu mijloace auto în afara căilor de circulaţie publică în fondurile cinegetice, fără acordul gestionarului.  

Contravenția descrisă mai sus se sancționează cu amendă de la 1.000 la 3.000 lei,  iar constatarea și sancționarea sa este descrisă tot în legea nr. 407 din 2006, ca fiind atributul:  

- personalului salariat cu atribuţii în domeniul cinegetic din cadrul administratorului fondului cinegetic naţional şi al gestionarilor fondurilor cinegetice; 

- personalului structurilor de administrare a ariilor naturale protejate; 

- ofiţerilor şi agenţilor de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române pentru faptele constatate în zona specifică de competenţă, ofițerilor şi agenţilor de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofițerilor și subofițerilor din cadrul Jandarmeriei Române; 

- altor persoane specializate în domeniul cinegetic împuternicite în acest scop de către conducătorul autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Endurist ilegal

Acum 1 lună

Ati insirat niste legi, multumim cui le-a facut. Ramane sa le si aplice cineva, cand se va infiinta autoritatea aia sa ma anuntati.
Raspunde

Costel Radu

Acum 1 lună

Amenzi! Nu vorbe. Că suntem satului de enduristi ai atevisti. Nu mai poți să te bucuri de natura de zgomotul și poluarea acestor "sportivi".
Raspunde

Taranoi

Acum 1 lună

e plin la Paltinis, pe Valea Prahovei si in jurul Clujului de bizoni care "ies la aer si sport" si distrug poteci, drumuri, poienite (unde tre sa faca si ei un drift, ce dreaq...). cand le atragi atentia ca au motorizari care reclama placuta de inregistrare, ca se afla pe trasee nepermise te intreaba smecheri "da unde scrie?". daca le spui unde scrie incep ca "mai sunt multi altii care sunt pe traseu, aia de ce au voie?" le raspunzi ca daca alti bizoni incalca legea nu inseamna ca el facand acelasi lucru nu o incalca. next level injuraturi. un caz special de disonanta... Andy Fazekas and Co de la Arena Platos, care pe de o parte sunt mari promotori de vedre(zic ei), pe de alata parte sunt toata ziua pe motor si pe snowmobil. in plus e absolut ok sa organizeze abdominatia de Romaniacs care pe unde trece(intoate tara!) lasa prapad. oameni cu toba mare, acceleratia la maxim si un organ, creierul sa zicem, mic, mic...
Raspunde

Cezar

Acum 1 lună

Aceste așa zise motociclete enduro ar trebui interzise total în România. Nimeni nu mă poate convinge vreodată că „endurro” reprezintă un sport. Aceste vehicule ar trebui permise doar pe piste speciale de motocros.

Raspunde

LUCA

Acum 1 lună

Singura tara din UE care permite circulatia fara restrictii a acestor motociclete este : ROMANIA ! De ce credeti ca vin austriecii , cehii etc , in RO ? Am vazut aceste enduro circuland spre munti , pe malul Cibinului ... probabil nu aveau numere de inmatriculare , verificare tehnica periodica , taxa de drum , etc .
Raspunde

Dan

Acum 1 lună

Lege facuta pentru cei ce fura padurea,doar cei cu motoare si atv uri vad ce se intampla prin paduri si de aceea nu au voie ca ii filmeaza ...rusine ...ca senilatele si camioanele ce sunt in varful muntelui nu fac galagie si nu distrug natura

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gavozdea Alex

Acum 1 lună

A interzice ceva este începutul unei dictaturi,de ce nu se pot amenaja trase specializate pentru fiecare tocmai pentru a nu deranja. Daca nu ne place vînătoare o interzicem,noroc că interesul național datorat unei resurse trebuie valorificat. Un brend de țară nivel la care a ajuns enduro la noi nu poate înlocuit cu biciclistul în detrimentul altora și locurile de munca dezvoltate de o activitate nu compensează o alta. Deci nu putem purta ochelari de cal sa vedem numai drumul drept,ar trebui sub o formă sau alta toate formele organizate și puse Intr o oarecare măsură în legalitate Orice interdicție duce la un moment dat la alta interdicție și așa la interzicerea totală. Mai încercați să vedeți și pe cel de lîngă voi prin prisma acelui hiby pe care fiecare l are.Da într-adevăr lipsa de bun simț și grobianismul este prezent dar nu catalogați pe toată lumea la un loc. Poate că mai tîrziu cînd musculatura sau organismul nu mai poate susține activitatea de recreere pe are o dorești vei face și tu apel la un ,,motor'' sa te mai ducă pe unde ai fost în tinerețe.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Găvozdea Alex

Acum 1 lună

A interzice ceva este începutul dictaturi. De ce sa nu existe trase specializate pentru fiecare în așa fel încît să putem coabita împreună și să avem de unde alege orice formă de recreere. De ce sa nu încercăm să fim mai atenți cu toate formele de turism pentru că au ajuns un nume ,un brend și e păcat să le distrugem ,se pierd locuri de muncă și impozite care susțin economia locală. Pentru că nu agrem vînatoarea trebuie interzisă?Noroc cu cei care sunt abilități să interzică au văzut și resursă economică sustenabilă pe care o poate aduce un echilibru bine organizat. Oare sa oprim zborul cu motor deasupra pădurilor nu este o altă treaptă pe care o aduce la un moment dat că și necesara cineva.De ce să tăiem aripile celor visători în detrimentul celor ne educați care au adus aceasta problemă. Da și pe mine mă deranjată orice cînd merg la vînătoare și sunt întrerupt dar dacă ești conștient că nu poți fi singur în pădure sau pe munte și totuși fiecare hoby aduce un plus de valoare în timp unei zone de ce sa interzicem în loc să organizăm o varietate de trase specializate.Aceeasta era exact treabă pe care o are in control Consiliul Județean de realizat prin comisiile și Asociațiile înfințate și sponsorizate tocmai pentru a aduce liniștea în natură și turism sustenabil.Repet a interzice este cel mai ușor dar a organiza constructiv pentru următoarele generați e mai greu.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 lună

Foarte bine ca exista o lege in acest sens!!! TREBUIE aplicata permanent si cat mai strict cu putinta!!! Ar trebui ca 3 ani de acum inainte amenzile sa fie DUBLE!!! Si DA, asta nu e sport e inca o barbarie omeneasca!!!
Raspunde

Politia Romaneasca

Acum 1 lună

SI CI NE O SA-I OPREASCA ? Asta e intrebarea !.... Tot politia aia care "stopeaza defrisarile" ?... Adica militienii aia care dau amenzi la babele cu patrunjelul fara acte, in Pitata Cibin ?! AHA....clar ! Ei dau avertismente ca e mai lejer asa, decat sa muncesti, sa iti faci treaba. Niste trantori fara creier, platiti degeaba......cu haine, masini si combustibil sa se plimbe intre carciumi si sa dea comunicate pe facebook !.....faina viata de politist, ce sa zic.
Raspunde

Marcu Angela

Acum 1 lună

Amenzi... s-au stabilit! Dar cine le aplică??? După ce acești “Enduro” circulă pe drumuri publice fără motoarele înmatriculate, cu viteze excesive....pe proprități private,prin păduri... și nimeni nu face nimic!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus