Marţi,
21.09.2021
Ploi Scurte
Acum
8°C

VIDEO 200 de sibieni la protestul împotriva vaccinării forțate. Între cei sătui de Covid-19 și cei care au citit legea

VIDEO 200 de sibieni la protestul împotriva vaccinării forțate. Între cei sătui de Covid-19 și cei care au citit legea

Aproximativ 200 de oameni au participat în centrul Sibiului, duminică-după amiaza, la un protest împotriva unui proiect de lege care ar putea transforma vaccinarea într-un act obligatoriu. Alături de sibienii informați pe subiect, au venit și oameni dornici de a-și afișa opoziția față de subiectul pandemiei de Covid-19.

Într-un centru de Sibiu ale cărui terase au fost asaltate de clienții dornici să profite de razele de soare ale unei duminici de început martie, Bogdan Popa Comăniciu este surprins. El este cel care a cerut și primit autorizație de la Primărie pentru organizarea protestului din Piața Mare și nu se aștepta să vină atâta lume. Sunt aproximativ 200 de persoane strânse în apropierea fântânii din mijlocul pieței, unii cu pancarte, alții chiar și cu bannere.

”Prezența este mult peste așteptări. Dar nu mi-am propus «să scot» un număr de oameni, ci mai mult să informăm oamenii. Despre ceea ce înseamnă proiectul de lege 399/2017, care a trecut deja prin Senat. Ce am constatat din discuțiile on-line este că foarte puțină lume cunoaște acest proiect de lege și foarte puțini știu că acesta presupune vaccinarea obligatorie a adulților și copiilor. Este o lege care ne afectează pe toți și este nevoie de o dezbatere publică făcută astfel încât toată lumea să cunoască efectele acestei legii”, spune Bogdan Popa Comăniciu, purtând în mână mai multe flyere în care prezintă extrase din proiectul de lege aflat acum în dezbatere în Camera Deputaților.

Sibianul vorbește calm și explică faptul că demersul său are, în definitiv, un substrat filosofic: cel al drepturilor omului. ”Este un protest pentru libertate. Libertatea omului de a decide tratamentul medical la care se supune. Nu este un protest împotriva vaccinării în general. Fiecare trebuie să se informeze corect și să aleagă profilul cel mai bun. Fiecare vaccin are un profil risc/beneficiu. În cazul unor persoane, profilul e în favoarea vaccinului, în altele, în defavoarea acestuia. Deci fiecare să aibă dreptul să decidă pentru corpul și copiii lui”.

Bogdan Popa Comăniciu, inițiatorul protestului împotriva ”vaccinării forțate”

Bogdan Popa Comăniciu consideră că discuțiile despre acest proiect de lege ar putea fi purtate mai ales acum, în perioada pandemiei de Covid-19, având în vedere campania de vaccinare demarată la nivel național și global împotriva SARS-CoV-2. ”Cred că foarte mulți au început să audă mai mult despre vaccinare și probabil de aceea avem prezența aceasta. Probabil mulți nu doresc să se vaccineze cu vaccinuri experimentale, cele pe bază de ARN mesager, și sunt mai receptivi. Noi nu vrem să influențăm decizia personală a cuiva, fiecare efectiv este răspunzător să se informeze și să decidă. Eu, personal, nu sunt împotriva vaccinului anti-covid. Poate alții sunt, e problema fiecăruia, eu vreau doar libertate pentru fiecare”.

Cei sătui de Covid-19

Printre cei care participă la protest s-au numărat și sibieni care nu cunoșteau, de fapt, motivul concret al acestuia, detaliile despre proiectul de lege care a generat mișcarea. Cei mai mulți dintre aceștia nu au dorit să fie filmați susținându-și revendicările, fiind mulțumiți să se arate revoltați de isteria creată în mass-media pe subiectul pandemiei. Din partea acestora, argumentele despre ”milioanele cu care este plătită presa”, fie de către Guvern, fie de către marile companii farmaceutice întrerupeau de la bun început orice dialog.

Vârsta participanților a fost una destul de scăzută, mulți dintre cei prezenți fiind încă la prima tinerețe sau cel puțin în jurul acesteia. Cum este Ioana, de 21 de ani. ”Am venit ca să îmi confirm că mai sunt oameni care nu au orbit din cauza mass-media. Este cea care ne face propagandă în așa fel încât să nu mai gândim rațional. Vedem niște cazuri inexistente, doar pentru a ne speria. Iar din cauza fricii iei niște decizii pe care nici nu le mai gândești puțin”, spune Ioana având în vedere subiectul pandemiei de Covid-19. În al cărei gravitate nu crede deoarece sunt prea multe întrebări care, din punctul ei de vedere nu primesc răspunsuri clare.

I se pare că la protest au ieșit prea puțini sibieni, dar spune că se aștepta la asta. ” un număr jenant (de mic -n.r.). Sincer, mă așteptam. Deoarece de fiecare dată când îmi dau cu părerea sunt atacată de familie, de toți cei care mă înconjoară”.

Iar legătura cu vaccinarea este dată tot de subiectul pandemiei de Covid-19. ”Văd că scopul este vaccinul și mă întreb de ce. Văd că lumea nu este informată, ceea ce poți păți din cauza vaccinurilor, efectele adverse. Din cauza mass-media ajungem să gândim irațional. Fac alții alegerile pentru noi”, consideră Ioana.

Și organizatorul protestului spune că nu se va vaccina împotriva Covid-19. Deocamdată. În primul rând deoarece nu se consideră a face parte din vreo categorie de risc, iar mai apoi nu are încredere în ceea ce au livrat până acum epidemiologii. ”Am o viață sportivă, nutrițional sunt foarte bine, știu cum să protejez și nu sunt în categoria de risc. Nu cred că profilul vaccinurilor experimentale pe bază de ARN mesager este suficient cunoscut. Probabil peste câțiva ani, dacă își demonstrează în primul rând siguranța, o să mă vaccinez. Dar, până atunci, nu”.

”Nu vreau să îmi asum eu o luptă împotriva vaccinării obligatorii. Dar, probabil, vom mai iniția astfel de acțiuni dacă se încearcă promovarea acestei legi. Nu cred că cerem foarte mult: niște drepturi de bun simț, libertatea de a alege. Nu poți să lași pe altcineva să decidă pentru corpul tăi. Sigur, ne informăm, discutăm cu medicii, dar ultimul cuvânt îl avem noi, nu poate nimeni să ne oblige”, Bogdan Popa Comăniciu

”Suntem aici să se audă că existăm și noi”

”În România se moare (70.000 de victime/an) de sărăcie și mizeria din spitale. Nu de rujeolă. Stop naționalizării corpului uman”, scrie pe un banner ținut dintr-o parte de Mira Popa. Are 35 de ani, iar bannerul îl are de la proteste mai vechi, de acum aproape patru ani. Mesajul, însă, este actual, arată cea care face parte din rândul care au citit proiectul de lege. ”Noi suntem împotriva obligativității, subliniez acest cuvânt - «obligativității». Să nu se înțeleagă faptul că suntem împotriva vaccinării. Suntem împotriva obligativității introducerii unor substanțe care nu știm ce reacții au în organism. Se spune sau se presupune că nu sunt grave și nu pot fi de acord să mă vaccinez cu ceva care poate avea și reacții adverse. Și atunci acolo unde există pericol sau reacții adverse trebuie să existe și dreptul de a alege. Nu trebuie să fiu constrânsă sau obligată în vreun fel. Am citit articolele din lege, cum se vrea să fie promulgată și nu suntem de acord să fim decăzuți din drepturi dacă nu vrem să ne vaccinăm copiii. Sau noi, dacă nu vrem să ne vaccinăm, să fim constrânși prin pașapoarte sau ce se discută acum. Suntem aici să se audă că existăm și noi, nu doar cei care sunt convinși de beneficiul vaccinării”, descrie Mira Popa.

În grupul protestatarilor se regăsesc și sibieni împotriva oricărui tip de vaccin. Este cazul lui Leonard, de 37 de ani, care a venit la protest cu soția și copiii. Pe care nu i-a vaccinat deloc până acum. ”Consider că este abuzivă legea obligativității. Problema este că noi ne dorim să fie libertate în România. Cine vrea să se vaccineze să își facă o mie de vaccinuri, de exemplu, cine nu vrea să se vaccineze să aibă libertatea să nu o facă”.

Reîntors în țară, Petru Botaș a venit la protest spunând că este victima reacțiilor adverse pe care le produc vaccinurile. La vârsta de doi ani, a fost vaccinat împotriva poliomielitei și în urma acestui vaccin spune că și-a pierdut vederea la un ochi și a dobândit alte două boli. ”Sunt dureri enorm de multe, în fiecare zi sufăr dureri la nervii care se extind de la hipotalamus. Iar medicii asta au spus părinților mei, că totul s-a întâmplat din cauza unui vaccin. Mi-am pierdut permanent vederea la un ochi. Deci nu îmi doresc să vaccinez, decât dacă se va dovedi sigur”.

Prin urmare, chiar dacă nu există în prezent un set de norme care să oblige la vaccinare, Petru Botaș este de părere că ”trebuie să ne ferim din timp”. ”Cred că este o intenție bună (referitor la vaccinurile anticovid – n.r.), dar mijloacele sunt rele. Se vrea sănătate, imunitate, dar încă nu se știe suficient. Este pur părerea mea. Am încredere în medici, în sistemul medical, mama mea este cadru medical, dar nu am încredere acum în acest sistem”.

Informațiile împărțite de organizatorul protestului sibienilor care au participat la eveniment

În jurul orei 17:30, în jurul fântânii din Piața Mare mai erau aproximativ 30 de persoane care au venit pentru a participa la protest.

Descarcă de aici Proiectul de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților pe subiectul vaccinării persoanelor în România

Vizualizari: 7906

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gigi Muchentuchen

Acum 6 luni

Trebuiau pusi jandarmii pe ei, cu tunuri cu apa si pulane! Obligatia vaccinurilor trebuie instaurata in toata lumea! Drepturile sunt un lux!
Raspunde

John doe

Acum 6 luni

Ar fi adus jandarmii la bataie dar au consumat in 10 august toata banda adeziva din stoc si nu mai aveau cu ce sa-si ascunda numerele de pe casti si uniforme ;)
Raspunde

Ovidiu

Acum 6 luni

Ati uitat sa mentionati, nu stiu daca intentionat sau nu, ca acest protest face parte dintr-o actiune de protest mai larga, in aproape toata tara. Au fost proteste similare la Bucuresti, la Cluj si in multe alte mari orase. Iar cei care erau "satui de covid-19", chiar daca nu citisera proiectul acesta de lege, erau cu siguranta informati in ce priveste aceasta PLANDEMIE. De apreciat totusi efortul de a informa in legatura cu acest protest, chiar daca informarea este facuta de un gazetar convins de propaganda sistemului, care desigur nu este in asentimetul manifestantilor. Ne pierdem libertatea pas cu pas, se instaureaza o noua dictatura comunista, drepturile ne sunt calcate in picioare. In primul proces de la Nuremberg, cel al doctorilor, s-a stabilit la nivel international ca este ILEGAL a forta o fiinta umama sa primeasca orice fel de tratament medical daca persoana in cauza nu este de acord. Proiectul de lege al lui Tudose incalca printre altele multe alte legi (inclusiv constitutia) si hotararea tribunalului de la Nuremberg.
Raspunde

Alin

Acum 6 luni

oameni fara minte care daca calca in rahat cred ca au noroc...
Raspunde

2cents

Acum 6 luni

@Alin: Mare grija sa nu va calce cineva
Raspunde

Kokos

Acum 6 luni

Ce pancarte frumoase au personajele din imagini , sigur si le-au confectionat fiecare acasa! Pe bune ?? Suntem pe vremea lui ceasca cand oamenilor li se puneau in maini pancarte cu tovarasul si erau dusi la mitinguri? Majoritatea celor din piata habar n-aveau de ce sunt acolo!
Raspunde

Alex

Acum 6 luni

Numai atatia nebuni are Sibiul?
Raspunde

Nume

Acum 6 luni

In mod cert sunt mai multi, din pacate.
Raspunde

2cents

Acum 6 luni

@Alex: Cu siguranta nu. Dumneata cu siguranta ai lipsit
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gyula

Acum 6 luni

Trebuie sa fiti vaccinati toti, v-a explicat clar cel mai bun si renumit medic al lumii,Bill Gates, restul e praf in ochi.
Raspunde

Nelu de la hipodrom

Acum 6 luni

Pentru păcălicii care ne vor vaccinați pe toți la grămadă. Vaccinați-vă voi și va imunizati, astfel eu nu va mai pot face rău. În rest păcălicii care au încredere în sistemul sanitar( de tot rahatul) din România sunt invitați sa citească tot în Turnul Sfatului din 7 martie cum sunt omorâți oamenii cu bună știință în spitalul județean Sibiu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un Dac Liber

Acum 6 luni

Bine zicea unu' intr-un comentariu mai recent! Si mai adaug si eu: ati vazut si ce bine sunt imbracate personajele din imagini? Sigur au masini de cusut acasa deoarece, In ziua de azi, e complicat sa pui mana pe haine mai de Doamne-ajuta, consignatiile vanzand doar Usurei de Dragasani , si aia doar pe sub mana! Unii din ei chiar isi si permit sa fie posesori de masini straine, din Germania! Pe bune?? In conditiile in care dupa o Dacia 1300 astepti pe lista 3-4 ani??? Unii din ei au case si apartamente cumparate cu banii jos!!! PE BUNE??? Cand pe linia de productie a ceapeului suntem numai SMIg-ari??? JOS PAPUSARII SI SECURISTII CARE SCOT APLAUDACI IN PIATA!!! LIBERTATE!!! CREDITE CU BULETINUL, VREM!!! Si mai vrem ca la inundatii sa vina jandarmii, statu' si americani sa ne puna saci cu nisip in porti si sa ne bage-n traista, ca noi suntem de servici la crasma satului!!!
Raspunde

Detot

Acum 6 luni

Nu traba lege, da´ iti va cere angajatorul, operatorul turstic, organizatorul de concerte etc. Si na-i ce face, te duci sa te-ntepe.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus