Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu în subordinea căruia funcționează Spitalul Județean, se teme de faptul că dezvăluirile publicate de Turnul Sfatului pe subiectul neregulilor din cadrul secției ATI Covid vor afecta încrederea pacienților în actul medical de la nivel local. Cîmpean a cerut o anchetă, care va fi dublată de una a DSP, și propune cadrelor medicale din ”zonele fierbinți” să apeleze la sprijinul specialiștilor din cadrul Spitalului de Psihiatrie.
Verificarea calității actului medical nu ține de Consiliul Județean Sibiu, subliniază Daniela Cîmpean, ca primă reacție la articolul publicat de Turnul Sfatului pe subiectul deficiențelor care duc la un număr mare de decese în secția ATI Covid din cadrul Spitalului Județean Sibiu. ”Este un articol foarte surprinzător pentru mine, informațiile sunt surprinzătoare pentru mine. Din toate datele pe care eu le am, managementul spitalului a analizat de mai multe ori și a fost în această secție și nu mi-a transmis că ar exista situații care nu sunt conforme cu practicarea unui act medical legal, corect. Am informația că zilnic un reprezentant DSP intră în zona roșie și nu mi-a sesizat că lucrurile nu s-ar desfășura cum trebuie acolo. Calitatea actului medical nu este analizată de CJ Sibiu. S-a văzut și nu cred că poate contesta nimeni că ce ține de Consiliu - partea de a asigura condițiile foarte bune, clădiri, investiții, aparatură - , acolo CJ îți face treaba cu vârf și îndesat”.
Daniela Cîmpean spune că imediat după ce a citit articolul ”«Și eu am omorât oameni!» Dezvăluiri șocante din secția ATI COVID a Spitalului Județean” a luat legătura cu Florin Neag, managerul interimar al celei mai mari unități medicale din județ. ”I-am cerut domnului manager să îmi facă o analiză a acestei situații. Într-un spital în care managementul știe ce se întâmplă în subordinea lor, eu cred că se pot da informațiile și în mai puțin de opt ore”, a justificat Daniela Cîmpean finalizarea acestui raport în cursul aceleiași zile în care a fost cerut.
Daniela Cîmpean arată că ”vom lua toate măsurile care țin de noi pentru a îndrepta lucrurile” în măsura în care o anchetă oficială va scoate la iveală nereguli pe subiectul prezentat de Turnul Sfatului. ”Organele care sunt abilitate să analizeze au tot sprijinul și susținerea noastră în a analiza ceea ce se întâmplă acolo. Însă, pentru mine a fost surprinzător să aflu astfel de lucruri din presă, în condițiile în care doamna sau domnul avea posibilitatea, dacă respecta inclusiv regulile de etică profesională, să sesizeze lucrurile acelea Colegiului medicilor, managerului și conducerii medicale a Spitalului Județean, înainte să meargă în presă. Zic eu că acelea erau soluțiile care puteau aduce rezultate imediate și să nu creeze o stare de panică în rândul sibienilor care oricum sunt afectați de această criză sanitară și au nevoie să aibă încredere în sistemul medical, să meargă la Spital imediat ce constată că au semne vizibile de îmbolnăvire cu acest virus. Foarte multe decese sunt cauzate de faptul că oamenii merg foarte târziu la Spital, atunci când afecțiunea lor este foarte gravă și când nu se mai poate interveni. Ce pot să vă asigur că din partea CJ și a echipei de management există tot suportul pentru ca adevărul să iasă la suprafață”, mai spune Daniela Cîmpean.
Președinta CJ Sibiu insistă pe faptul că dezvăluirile cadrelor medicale pe subiectul activității din cadrul ATI, în afara unei anchete oficiale care să analizeze fiecare din sesizare, va crește neîncrederea sibienilor în actul medical. ”Am simțit că, din păcate, datorită unor lucruri care nu iau un parcurs instituțional, corect, o analiză care ar trebui să se facă respectându-se anumite reguli și constructiv, ajungem ca cea mai mare unitate spitalicească din județ care a dus greul acestei pandemii să aibă credibilitatea afectată în așa măsură încât sibienii să ajungă să se teamă să meargă acolo unde, din păcate, ar fi singura lor șansă să se trateze și să scape”.
”Nu o să tolerez și nu o să fiu de acord să punem sub preș lucruri care nu sunt în regulă. Dar nu sunt nici adepta luării măsurilor în urma unor sesizări anonime, care nu parcurg acel traseu legal și firesc care ne poate asigura că aflăm ceea ce este, de fapt, adevărat. De către cei abilitați să facă acest lucru. Pentru că într-un fel stabilesc eu, ca jurist, dacă oamenii pot sau nu fi legați de acel pat și altfel vorbesc medicii despre protocoalele care se aplică în astfel de situații. Și cred că ar trebui să le transmitem oamenilor informația absolut după ce suntem convinși că lucrurile stau în felul acela și atunci ai și probele să poți lua măsuri. Dar niciodată nu o să iau măsuri și nu o să aplic sancțiuni decât atunci când sunt sigură că lucrurile stau în felul respectiv. O să fac ceea ce trebuie să văd dacă sunt sau nu reale toate acuzațiile care se aduc la adresa Spitalului județean”, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu
Sprijin pentru cadrele medicale din partea Spitalului de Psihiatrie
Daniela Cîmpean a adus în discuție și un proiect mai vechi pe care spune că l-a discutat cu cei din conducerea Spitalului de Psihiatrie, instituție aflată tot în subordinea Consiliului Județean. Este vorba de a oferi cadrelor medicale care lucrează în zonele roșii, cu pacienți infectați cu Covid-19, consiliere de specialitate din partea medicilor de la Psihiatrie. ”Dacă toate acuzațiile acestea se dovedesc a fi făcute de către cineva care nu a rezistat presiunii din acea secție și care, poate, a amplificat mai mult decât trebuie lucrurile acestea, cum se poate reabilita încrederea sibienilor în acest spital, după publicarea de astfel de informații, înainte să fie verificate la cei care au calitatea să se exprime cu privire la măsurile și actul medical din cadrul acelei secții? Dar trebuie să vedem într-adevăr dacă lucrurile stau așa. În situația de pandemie și cea de stres pe care o au cei care lucrează acolo, la ATI, pot ca și caractere puternice să cedeze. Am discutat inclusiv cu colegul meu de la Spitalul de Psihiatrie să asigurăm suport psihologic cadrelor medicale care sunt în punctele sensibile. Dar sub nicio formă nu au voie să fie terfeliți înainte să se vadă dacă cu adevărat sunt vinovați de astfel de chestiuni sau nu. După ce am citit am discutat imediat cu managerul Spitalului Județean și am cerut să facă o analiză și cu managerul Spitalului de la Psihiatrie pentru a vedea în ce măsură cu psihologi putem asigura un suport în plus cadrelor medicale care sunt implicate în aceste zone fierbinți ale gestionării pandemiei”.
Ideea acestui sprijin din partea psihiatrilor este reluată după apariția articolului din Turnul Sfatului. ”S-a discutat mai mult timp despre acest subiect, dar parte din colegii din spital au considerat că nu ar fi cazul să apelăm la astfel de servicii. Și acum aceste servicii se pot face doar cu acordul lor. Dacă astfel de persoane pot să discute astfel de lucruri în presă, înseamnă că chiar au nevoie de suport”, apreciază Daniela Cîmpean.
Președinta CJ Sibiu arată că nu este corect ca semnul întrebării asupra calității actului medical să fie pus asupra întregii echipe a Spitalului județean. ”În condițiile în care toată lumea se ascundea pe acasă, oamenii aceia au venit la serviciu și-au expus sănătatea și familia pentru ca lucrurile să meargă bine în județul Sibiu. Din păcate, cei care citesc acel articol o să stea acasă și o să le fie frică să ajungă la Spital”.
Responsabili?
În primăvară se împlinește un an de când Daniela Cîmpean, din postura de președintă a CJ Sibiu, lua apărarea Consiliului de administrație al Spitalului Județean pe subiectul concursului în urma căruia a fost angajată manager dr. Liliana Coldea. Concurs care a generat inclusiv un proces din partea consilierilor județeni PSD, care au contestat legalitatea acestuia. Managerului Liliana Coldea i-a fost cerută demisia șase luni mai târziu de către Raluca Turcan, colega de partid a Danielei Cîmpean, pe motiv de management defectuos. Demisia a venit după ce la Spital a fost declanșat un control din partea Ministerului Sănătății, condus tot de către liberali. Mai apoi, timp de două luni cea mai mare unitate spitalicească din Sibiu a avut conducere militară.
După care, până la organizarea unui nou concurs de către Consiliul de administrație al Spitalului, Daniela Cîmpean l-a numit manager interimar pe liberalul Florin Neag, cel care din postura de director adjunct al Meditur (societatea de transport public din Mediaș) fusese numit administrator al județului Sibiu tot de către Daniela Cîmpean.
În acest context, Daniela Cîmpean a fost întrebată dacă își asumă o parte din calitatea actului managerial de la Spitalul Județean Sibiu. ”A fost un concurs la care a participat o persoană care a terminat facultatea cu nota zece, care este un medic foarte bun, cunoscut, și care a luat acel concurs. Ce să îmi asum în legătură cu acel concurs? În continuare susțin că a fost concursul corect! Eu nu i-am cerut demisia”, a răspuns Daniela Cîmpean.
Zilele trecute, referitor la calitatea actului managerial generat de Florin Neag, actualul manager interimar, Daniela Cîmpean se arăta mulțumită, amintind că Spitalul Județean Sibiu este pregătit și pentru un eventual al treilea val al pandemiei de Covid-19.
Citește și ”Și eu am omorât oameni!” Dezvăluiri șocante din secția ATI COVID a Spitalului Județean
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: judetean , ATI , Sibiu , covid , scandal
Vizualizari: 10973
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Unul
Acum 10 ore
Tulnicul de mucava
Acum 10 ore
Unul
Acum 10 ore
Canaris
Acum 10 ore
Olingpia Gafosdea