”Nu e posibil ca în două orașe înfrățite, Sibiu și Luxemburg, din 10 cetățeni să se vindece la ATI 7 în Luxemburg, dar numai 3 în Sibiu”, a declarat astăzi, europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță în plenul Parlamentului European ca o reacție la articolul publicat de Turnul Sfatului.
Nicu Ștefănuță susține că situația de la ATI din Sibiu ”a șocat și a îndurerat România” și că trebuie să se ajungă la o schemă de tratament comună în Uniunea Europeană, astfel ca pacienții din orice stat european să beneficieze de aceleași șanse la viață. ”Ieri, un articol despre terapia intensivă din orașul meu, Sibiu, a șocat și îndurerat Europa și România. În timp ce în Belgia, rata de supraviețuire la terapia intensivă pentru bolnavii de COVID este undeva la 65%, la noi rata de supraviețuire la ATI este de-abia 25%. Nu e posibil ca în Europa să nu împărtășim aceleași scheme de tratament, mai ales cele mai eficiente pe care le știm deja. Trebuie să ajutăm spitalul din Sibiu și altele ca el, așa încât să nu trimită medicii rezidenți în prima linie a bătăliei împotriva Covid. Nu putem lăsa ca în două orașe înfrățite și, poate că vocea îmi tremură pentru că este o chestie la care țin foarte mult, în Sibiu și în Luxemburg, din 10 cetățeni să se vindece la terapia intensivă 7 în Luxemburg și abia 3 în Sibiu”, a declarat Nicu Ștefănuță în plenul Parlamentului European.
”Am obținut 5,1 miliarde, tot insuficient, dar mult mai bine”
Intervenția europarlamentarului a fost avută în contextul dezbaterii programului EU4Health, în valoare de 5.1 miliarde de euro (2021-2027), care vizează o mai bună pregătire a sistemelor de sănătate din Uniunea Europeană pentru amenințările viitoare. Dezbaterea va fi urmată de un vot privind acordul provizoriu la care s-a ajuns cu Consiliul la data de 14 decembrie 2020. ”Ca raportor din partea Comisiei de Buget, știu cât de mult a luptat acest parlament pentru bugetul tăiat de Consiliu de la 10 la 1,7 miliarde. Am obținut 5,1 miliarde, tot insuficient, dar mult mai bine. Una dintre prioritățile mele a fost ca o parte din banii programului EU4Health să meargă pentru rezerve și stocuri de medicamente. Rezultatul este că 12,5%, adică 640 milioane de euro din acest buget istoric vor fi investiți în stocuri europene de medicamente. ”O Uniune a Sănătății” - EU4Health este primul program european solid pentru sănătate, iar banii trebuie investiți pentru a reduce diferența colosală dintre spitalele noastre și cele din străinătate”, a completat Nicu Ștefănuță.
Dezbaterea va fi urmată de un vot privind acordul provizoriu la care s-a ajuns cu Consiliul la data de 14 decembrie 2020.
Potrivit textului de compromis, programul UE pentru sănătate (EU4Health) va aloca bani pentru mai multe domenii, cum ar fi amenințările transfrontaliere la adresa sănătății, sporirea disponibilității și accesibilității medicamentelor și a dispozitivelor medicale, precum și sprijinirea creării unui „spațiu european al datelor privind sănătatea”, anunță G4Media.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: ATI , Sibiu , spital , coronavirus
Vizualizari: 3904
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Adi
Acum 1 oră
Omul invizibil
Acum 1 oră
Cisnădian din Cartierul Arhitecților
Acum 1 oră
Sibianul
Acum 1 oră
Zeno Popovici