Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
2°C

Sibienii condamnați pentru că au condus fără permis, aduși la Poliție să vizioneze filme

Sibienii condamnați pentru că au condus fără permis, aduși la Poliție să vizioneze filme

Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu, prin Serviciul Rutier și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu Serviciul de Probațiune Sibiu, a derulat o nouă activitate de aplicare a programului „Prevenirea infracțiunilor contra siguranței circulației pe drumurile publice”, în cursul lunii februarie.

Programul este destinat exclusiv persoanelor aflate în evidența Serviciului de Probațiune, în baza unei sentințe penale, fie pentru comiterea de infracţiuni rutiere, fie pentru alte tipuri de infracțiuni asociate cu un stil de viață și comportamente care indică un risc pentru circulația pe drumurile publice. 

Astfel, pe parcursul lunii februarie, la sediul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Sibiu, 13 persoane cu vârsta între 18 și 65 de ani, majoritatea condamnate pentru conducerea unui autovehicul fără permis de conducere, au fost incluse în modulul de bază al acestui program.

Pe parcursul activității, participanții au primit informații de natură juridică, din legislația penală și rutieră, testându-și propriul nivel de pregătire teoretică privind circulația pe drumurile publice. Au fost proiectate și comentate imagini și filmări ale unor situații reale de risc rutier, care  au constituit un prilej de reflecție și autoidentificare.

De asemenea, au fost analizate etapele procesului de conducere auto și modul în care neatenția, impulsivitatea, lipsa de experiență în trafic și lipsa de pregătire corespunzătoare, o anumită stare emoțională și consumul de alcool afectează luarea deciziilor și consecințele implicite.

Beneficiarii au efectuat un exercițiu prin care au avut posibilitatea să experimenteze modul în care consumul de alcool afectează văzul și echilibrul, cu ajutorul ochelarilor ce simulează starea de ebrietate la valori de alcoolemie de peste 1‰ (1,3 și 1,5 ‰). Participanții au parcurs un traseu tip poligon (pietonal), care imita, la scară redusă, complexitatea solicitărilor din trafic, provocând participanții să reflecteze la dificultățile pe care le-ar întâlni în mod real dacă ar conduce sub influența alcoolului. De asemenea, a fost difuzată și analizată mărturia unui caz real, în care protagonistul a provocat un accident rutier pe fondul consumului de alcool, rezultând decesul unei persoane, beneficiarii având posibilitatea să urmărească modul în care consumul de alcool afectează capacitatea decizională și asumarea de alte riscuri colaterale, care au condus la pierderea controlului autovehiculului.

Prin analiza propriilor fapte, ei au fost stimulați să identifice factorii de risc și de protecție care le-ar putea influența comportamentul în viitor și au concluzionat că gândul la cei apropiați și raportarea la consecințele extinse, precum și o deschidere mai mare spre sprijinul acordat de ceilalți (familie, prietenii adevărați, reprezentanți ai autorităților)  ar putea constitui o frână suficient de puternică pentru luarea unor decizii sub impulsul avantajului de moment.

Pe baza studiilor de caz, participanții au fost stimulați să se transpună în rolul de victimă sau aparținător al unei victime a unui accident rutier, înțelegând impactul pe termen scurt și lung al accidentelor rutiere, arată autoritățile sibiene.

În contextul COVID – 19, organizatorii au asigurat condiții de siguranță sanitară pentru participanți. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Magna Horreum

Acum 1 an

Ce amuzant! Le-a dat si foaie, sa noteze! Chiar crede cineva in aceste programe? Ma indoiesc! Teoretic, intr-o societate normala, in care membrii acesteia mai prezinta usoare urme de responsabilitate, constiinta si moralitate, un astfel de program ar putea avea mici rezultate. Dar nu este cazul, in societatea romaneasca. Daca participantii ar fi participat DIN PROPRIA VOINTA si nu OBLIGATI de conditiile de probatiune, ar fi fost sanse de rezultate. Dar nici nu vreau sa imi imaginez felul in care au rupt usa atunci cand li s-a permis plecarea. Si ei ar fi trebuit sa plece "pusi pe ganduri"...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus