Miercuri,
16.10.2024
Innorat
Acum
9°C

De ce nu au descoperit nereguli inspectorii DSP la ATI Covid de la Județean?

De ce nu au descoperit nereguli inspectorii DSP la ATI Covid de la Județean?

Inspectorii DSP care vizitează zilnic secțiile Covid din cadrul Spitalului Județean Sibiu nu apreciază calitatea tratamentelor aplicate pacienților, ci doar consemnează informații statistice, cum ar fi numărul pacienților ori al paturilor disponibile, de exemplu. Autoritățile locale au invocat în mai multe rânduri prezența inspectorilor DSP drept argument în a respinge acuzațiile aduse de un fost cadru medical care a lucrat în cadrul secției ATI Covid a Spitalului Județean Sibiu.

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică verifică zilnic situația din secțiile Covid ale spitalelor din luna noiembrie a anului trecut, de când autoritățile centrale au solicitat ” o raportare electronică, într-o machetă transmisă de Ministerul Sănătăţii”.

La Sibiu, potrivit reprezentanților DSP, există doi astfel de inspectori care verifică cele trei secții ATI Covid din județ. Din noiembrie până anul trecut, cei doi inspectori nu au raportat nicio neregulă referitor la aceste secții, informează acum DSP Sibiu. ”Am informația că zilnic un reprezentant DSP intră în zona roșie și nu mi-a sesizat că lucrurile nu s-ar desfășura cum trebuie acolo”, a declarat și Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, într-unul din răspunsurile date pe subiectul neregulilor reclamate de un fost cadru medical în legătură cu modul în care sunt tratați pacienții bolnavi de Covid-19 în secția ATI a Spitalului Județean.

Dar inspectorii DSP nu au nici atribuții, nici competențe în a aprecia tratamentul care se aplică bolnavilor din secția ATI Covid, de exemplu. ”Un inspector DSP nu poate aprecia un tratament al pacientului. Aceasta este o chestiune mult mai complexă care trebuie făcută de către un expert ATI. Deci nu poate să aprecieze tratamentul pe care îl primește un bolnav, din punctul de vedere al sedării, de exemplu”, explică, pentru Turnul Sfatului, un oficial din sistem. Vizitele inspectorilor DSP în secții se produc adeseori dimineața, în jurul orelor 07:00 - 08:00, fapt care nu permite întotdeauna o întâlnire cu medicii de gardă.

De altfel, și conform DSP Sibiu, informațiile colectate de către inspectori se limitează la date statistice. "Din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Sibiu sunt desemnaţi 2 inspectori principali, cuprinşi în anexa ordinului, care efectuează verificări conform machetei prestabilite şi raportează zilnic o serie de indicatori, cum ar fi: număr total de paturi ATI COVID-19 pe judeţ, număr total de paturi ATI pe spital, număr de paturi ATI ocupate/spital, număr de pacienţi intubaţi/spital, număr de pacienţi ventilaţi/spital, număr de pacienţi conectaţi la oxigen/spital, număr de paturi libere ATI/spital, număr de medici ATI/spital, număr de ventilatoare/ATI spital, iar pentru fiecare unitate sanitară se raportează numărul prizelor de oxigen cu repartizare pe secţie. Acestea sunt date utile la nivel de minister sau regiune pentru transferul pacienţilor sau detaşări de personal prin centrul de comandă", arată DSP Sibiu, într-un răspuns transmis pentru Agerpres.

O serie de anchete, inclusiv una a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, au fost declanșate după ce Turnul Sfatului a publicat dezvăluirile unui fost cadru medical din cadrul secției ATI Covid a Spitalului Județean Sibiu. Citește mai multe pe acest subiect aici

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5779

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Juvete

Acum 3 ani

Deci ancheta pentru ei înseamnă să-l trimita pe Dorel de la DSP. La cum a funcționat DSP-ul pina acum e clar. Astia se afunda din lac in put. Sunt praf. Pai asa a fost si directorul interimar si a constatat ca e ok. Ce competente avea dl. Neagu? Parca pina sa ajunga la spital era sef peste soferi de autobus. Daca nu se face o anchetă echidistanta, cu specialisti, nu vom sti niciodată ce s-a intamplat la ATI. Cert e ca d-na Campean e paralelă cu realitatea, directorul interimar e la fel iar doctorii de la ATI, ca dealtfel de oriunde, au tendința de-a se acoperi.
Raspunde

Gyuri si cu ciuli, specialistii...

Acum 3 ani

Pai ce ancheta echidistanta, cu specialisti, atata vreme cat specialistii sunt tot ATIsti, si deci reactia va fi "se acopera unul pe altul". Deja au fost destule declaratii, inclusiv de la SRATI (pe care TS, un "echidistanta" lor au ignorat-o total), dar care nu au multumit pe nimeni, pentru ca nu au fost in ton cu ceea ce "stiau" ei
Raspunde

Marius

Acum 3 ani

Nici nu este treaba inspectorului DSP sa verifice tratamentul. Singura competenta o are medicul de ATI, nicidecum o asistenta care sa judece daca este sau nu corect. Ii despart vreo 12 ani de scoala. Printre altele.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Horica

Acum 3 ani

Oare doamna asistenta anonima este mai competenta decat toti medicii si inspectorii DSP ? Dar daca nu e adevarat ce a sesizat ,cine plateste ???
Raspunde

Catre Javra cu tupeu

Acum 3 ani

Dragă javră, Oricine s-a lovit de sistemul medical din Sibiu, poate confirma tot ceea ce această asistentă a relatat.
Raspunde

Horica

Acum 3 ani

Dacă se dovedește ca asistenta anonima nu a relatat adevărul, cine plătește daunele aduse ATI Sibiu? Asistenta, redacția sau ziaristul care a publicat știrea?
Raspunde

Lol

Acum 3 ani

Eu zic, ca, mamica dvs. ar trebui sa plateasca...fiindca stiti dvs continuarea.
Raspunde

Jethro

Acum 3 ani

@Horica Nu e doar asistenta cea care a facut acele dezvaluiri. Sunt pacienti si apartinatori care confirmă cele relatate. Sa nu mai vorbim de cifre care sunt net in defavoarea Ati Sibiu. Dar ce vorbim aici? Horica draga chiar crezi ca lucrurile merg brici la Ati?
Raspunde

Hipo Crat

Acum 3 ani

Îi despart niște ani de școală. Dar aici nu doar de competență este vorba, ci și despre omenie. Lacunele morale pot fi apreciate de oricine, chiar dacă are mai puțină școală. Mai ales că acum mai toată lumea are școală. Dar cred că e o diferență între facultatea de la Sibiu și cea de la Cluj. Cifrele vorbesc. Persoanele decedate la ATI Sibiu au fost cam multe în comparație cu alte centre universitare, așa zice presa. Neregulile ar trebui să le descopere conștiința omului. Atâta cât mai există. P.S. Sunt nepotul unui medic. Al unui medic cu avere foarte puțină, dar cu conștiință destul de multă. Memoria lui va rămâne în inima multora pe care i-a ajutat. În momentele grele, a fost alături de oameni, aducând uneori bani de acasă pentru a le cumpăra medicamente. Așa i se părea normal.
Raspunde

George

Acum 3 ani

Emotionant mesajul dar este incorect sa judeci doar dupa acuzele unei persoane, fara sa asculti si cealalta parte. La noi in tara, prezumtia de nevinovatie este absenta. Beneficiile democratiei adaptate. Ar fi fost frumos sa va scrieti si numele adevarat, nu sa va ascundeti in spatele unui pseudonim, mai ales daca sunteti descendentul unui doctor.
Raspunde

Patri

Acum 3 ani

auzi ai intilnirili sint de obicei intre 7-8 dimineata si nu permite intilnirea(DECIT UNEORI )cu medicul de garda credeti ca sintem chiar prosti dle deleanu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus