Inspectorii DSP care vizitează zilnic secțiile Covid din cadrul Spitalului Județean Sibiu nu apreciază calitatea tratamentelor aplicate pacienților, ci doar consemnează informații statistice, cum ar fi numărul pacienților ori al paturilor disponibile, de exemplu. Autoritățile locale au invocat în mai multe rânduri prezența inspectorilor DSP drept argument în a respinge acuzațiile aduse de un fost cadru medical care a lucrat în cadrul secției ATI Covid a Spitalului Județean Sibiu.
Inspectorii Direcției de Sănătate Publică verifică zilnic situația din secțiile Covid ale spitalelor din luna noiembrie a anului trecut, de când autoritățile centrale au solicitat ” o raportare electronică, într-o machetă transmisă de Ministerul Sănătăţii”.
La Sibiu, potrivit reprezentanților DSP, există doi astfel de inspectori care verifică cele trei secții ATI Covid din județ. Din noiembrie până anul trecut, cei doi inspectori nu au raportat nicio neregulă referitor la aceste secții, informează acum DSP Sibiu. ”Am informația că zilnic un reprezentant DSP intră în zona roșie și nu mi-a sesizat că lucrurile nu s-ar desfășura cum trebuie acolo”, a declarat și Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, într-unul din răspunsurile date pe subiectul neregulilor reclamate de un fost cadru medical în legătură cu modul în care sunt tratați pacienții bolnavi de Covid-19 în secția ATI a Spitalului Județean.
Dar inspectorii DSP nu au nici atribuții, nici competențe în a aprecia tratamentul care se aplică bolnavilor din secția ATI Covid, de exemplu. ”Un inspector DSP nu poate aprecia un tratament al pacientului. Aceasta este o chestiune mult mai complexă care trebuie făcută de către un expert ATI. Deci nu poate să aprecieze tratamentul pe care îl primește un bolnav, din punctul de vedere al sedării, de exemplu”, explică, pentru Turnul Sfatului, un oficial din sistem. Vizitele inspectorilor DSP în secții se produc adeseori dimineața, în jurul orelor 07:00 - 08:00, fapt care nu permite întotdeauna o întâlnire cu medicii de gardă.
De altfel, și conform DSP Sibiu, informațiile colectate de către inspectori se limitează la date statistice. "Din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Sibiu sunt desemnaţi 2 inspectori principali, cuprinşi în anexa ordinului, care efectuează verificări conform machetei prestabilite şi raportează zilnic o serie de indicatori, cum ar fi: număr total de paturi ATI COVID-19 pe judeţ, număr total de paturi ATI pe spital, număr de paturi ATI ocupate/spital, număr de pacienţi intubaţi/spital, număr de pacienţi ventilaţi/spital, număr de pacienţi conectaţi la oxigen/spital, număr de paturi libere ATI/spital, număr de medici ATI/spital, număr de ventilatoare/ATI spital, iar pentru fiecare unitate sanitară se raportează numărul prizelor de oxigen cu repartizare pe secţie. Acestea sunt date utile la nivel de minister sau regiune pentru transferul pacienţilor sau detaşări de personal prin centrul de comandă", arată DSP Sibiu, într-un răspuns transmis pentru Agerpres.
O serie de anchete, inclusiv una a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, au fost declanșate după ce Turnul Sfatului a publicat dezvăluirile unui fost cadru medical din cadrul secției ATI Covid a Spitalului Județean Sibiu. Citește mai multe pe acest subiect aici
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Willy
Acum 8 ore
John Doe
Acum 8 ore
Newman
Acum 8 ore
Newman
Acum 9 ore
Q