Un elev din Sibiu a descoperit încă de mic plăcerea de a-și petrece timpul în bucătărie. Cu o bunică pasionată de gătit și mama cofetar, Bogdan Bodi a început să învețe tainele bucătăriei, pe care apoi a decis să le împărtășească în mediul online. Și-a creat un blog, o pagină de Instagram și una de Facebook, apoi a început chiar să posteze tutoriale pentru rețete, pe Youtube. Acum, la 18 ani, are câteva mii de urmăritori pe rețelele de socializare, printre care se numără și câteva persoane cunoscute și apreciate în domeniu (pentru cunoscători – Prăjiturela, Foodfeeria, Foamea-n gât, Dear Lorrie sau Jurnal Dulce) și are parteneriate cu restaurante locale.
Bogdan Bodi studiază la Colegiul Economic din Sibiu, pe specializarea Turism, însă principala sa pasiune este „prăjitureala”, cum îi spune el. Povestește că bucuria de a-și petrece timpul printre ingrediente a apărut încă din copilărie. „De mic copil, stăteam pe lângă bunica și o ajutam, atât cât puteam, să facă mâncare, plăcinte, cozonaci, pâine, îmi aduc aminte că făceam și colivă împreună. De asemenea, mama mea e cofetar. Bineînțeles, am fost purtat și prin cofetărie încă de mic, gustând și înfulecând foarte multe dulciuri – preferata mea la vremea aceea era tarta „visul fructelor” – și de aici pot să zic că „am furat meserie”, meseria de cofetar. În bucătărie mama îmi dă și acum sfaturi care mă ajută îmi prepararea deserturilor pe care și eu le dau mai departe prin intermediul blogului”, spune tânărul.
Primele rețete le-a făcut de unul singur pe la opt ani. Iar primul său preparat nu a fost un ou fiert sau cartofi prăjiți. A pregătit un ștrudel cu mere. „Pot să zic că pe la vârsta de aproximativ 8-9 ani am început să gătesc singur, în adevăratul sens al cuvântului. Prima rețetă pe care am învățat-o, dacă mă gândesc bine, cred că a fost ștrudelul cu mere, din aluat de foietaj de cumpărat cu mere rase și călite, rulate împreună a rezultat acest preparat. Gătitul a fost pentru mine ceva obișnuit, adică nu am decis într-o zi de astăzi gătesc, nu, a venit de la sine toată treaba.”
Inspirația pentru rețete vine de peste tot
Bogdan preferă să pregătească dulciuri. Orice desert, prăjitură, plăcintă sau aluat îi aduce o satisfacție mult mai mare decât prepararea unui fel principal și spune că cel mai probabil această plăcere a moștenit-o de la mama sa. Inspirația pentru rețete îi vine din mai multe medii – cărți, prieteni, televizor, restaurante.
„Unele rețete sunt inspirate din culturi străine, chiar din mediul înconjurător, spre exemplu vreau să pun un ingredient în valoare într-o rețetă, gândesc în jurul lui, cu ce se poate combina și să rezulte un produs delicios sau dacă merg la restaurant și îmi place ceea ce mănânc, încerc să recreez preparatul acasă, iar dacă acesta iese cum îmi doresc, va ajunge și în ochii oamenilor care mă urmăresc. Rețelele social media de pe care eu mă inspir cel mai mult sunt: Pinterest, Instagram și Facebook”, povestește elevul sibian.
Când era mai mic urmărea cu interes o competiție de gătit și căuta pe internet bucătari pe care îi aprecia. Apoi a descoperit conceptul de food-blogger și chiar urmărea unul pe Instagram, de la care se inspira pentru rețetele sale. „Mai târziu, am abordat un food-blogger, pe care eu îl apreciez enorm și în ziua de azi, cu diferite preparate pe care eu le făceam de la acesta. Mai apoi, mi-am dat seama că pot să devin și eu ca și el, să îmi împărtășesc rețetele făcute de mine cu ceilalți. Acest food-blogger pot să spun că m-a convins pasiv să devin ceea ce sunt.”
De la scepticism la colaborări cu afaceri locale
Cei din jur au fost sceptici la început, își amintește Bogdan. Cu timpul însă, pe măsură ce paginile sale de pe internet strângeau urmăritori, au început să apară și susținătorii... apoi colaborările (Suppa și Pizza Bonita). „Mai târziu, prietenii au început să mă susțină și să mă încurajeze. O susținătoare mare, pe lângă mama, a fost și este diriginta mea pe care o apreciez”, spune tânărul.
Bunătățile pe care le prepară sunt savurate atât de familie, vecini cât și de colegi și grupul de prieteni.
„La școală, colegii sunt foarte încântați când mănâncă ceea ce le aduc și chiar le place. Am dus odată cozonac la școală și mi s-a spus că îl fac mai bun decât al mamei lui. Wow, nu?!”
Bogdan își dorește să facă mai mult decât doar să posteze pe internet. Are deja un plan de viitor pe care și l-a trasat clar în minte și pe care vrea să se axeze după terminarea liceului, dar nu vrea să „dea din casă” încă. Vrea însă cu siguranță să urmeze un curs de cofetar. „Ce pot spune este că planul pentru viitorul apropiat este să merg la facultate, cel mai probabil în Sibiu, dar specializarea pe care vreau să mă axez nu are legătură cu pasiunea mea, de a găti. Vreau să mă dezvolt mai mult pe social media, să cresc, să mă dezvolt. Cursul de bucătar nu vreau să îl fac pentru că nu simt că am nevoie, cel puțin nu acum, însă cursul pe care eu vreau să îl urmez este cel de cofetar, pentru mine, pentru sufletul meu, pentru a fi cofetar cu acte-n regulă.”
Deocamdată, Bogdan se concentrează pe școală, pentru că vrea să ia Bacalaureatul cu note mari, iar mai apoi s-ar putea să îl vedem și la concursuri televizate de gătit, promite el.
Puteți să vedeți ce gătește elevul sibian pe rețelele de socializare Facebook, Instagram și pe Youtube, iar rețetele puteți să le găsiți pe blogul său.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: bogdan bodi , suppa , bucătărie sibiu , blogger , food-blogger , pizza bonita , instagram , blog , facebook , mâncare , interviu , reportaj sibiu , stiri sibiu
Vizualizari: 9672
Ultimele comentarii
Acum 33 minute
Român
Acum 48 minute
Corbul
Acum 52 minute
Emil
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Un cititor