Muzeul Astra deschide vizitării o parte din tunelurile subterane ale Sibiului și ”Grădina cu ruine”

În luna mai a anului trecut, când toată țara era paralizată de pandemie, conducerea Muzeului Astra mergea în fața Consiliului Județean cu o propunere îndrăzneață: Să predea imobilul din Piața Mică de la numărul 12 Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, urmând să primească la schimb câteva imobile aflate într-o stare avansată de degradare, la intersecția străzii Bastionului cu Șoseaua Alba Iulia, unde se află și Bastionul Soldisch.

”Muzeul Astra vă propune un plan care vizează valorizarea întregii zone, accesibilizând astfel o componentă a patrimoniului medieval al orașului către comunitate și mai ales pentru turiștii din Sibiu”, scria conducerea muzeului acum aproape un an în adresa de înaintare transmisă CJ-ului. Ideea a fost bine primită, în scurt timp Consiliul Județean Sibiu realizând transferul.

Au urmat luni bune de birocrație și acte, pentru ca odată cu sosirea primăverii Muzeul Astra să-și pună, în sfârșit, numele pe noul sediu. Reporterul Turnul Sfatului, însoțit de directorul Ciprian Ștefan Anghel, a vizitat la începutul acestei săptămâni zona, care deși conține o parte fundamentală a istoriei orașului, a ajuns în ultimii ani aproape o groapă de gunoi. Cauciucuri de tractor, resturi de animale moarte și deșeuri tronează sub stema albă a Sibiului.

”Zona este una foarte ofertantă pentru că la momentul la care noi am decis să comunicăm Consiliului Județean intenția de a prelua această clădire dând la schimb DGASPC-ului clădirea din Piața Mică, numărul 12, am văzut potențialul și am analizat și nevoile, vorbesc de nevoile unităților de învățământ din zonă. Sunt patru licee cu școli generale care nu prea aveau un loc unde să-și desfășoare activitățile din afara ariei curriculare. Noi, ca instituție, avem departament de pedagogie muzeală și educațională, care oferă programe de calitate tuturor categoriilor de elevi de la grădiniță până în clasa a XII-a, avem chiar și programe de voluntariat și formare profesională și pentru studenții Universității Lucian Blaga. Pe noi nu ne aranja o clădire de birouri în centrul Sibiului, unde nu puteam face mare lucru, la parter era un restaurant, fluxul era în așa fel încât să poată funcționa și restaurantul și nu puteam desfășura niciun eveniment major acolo. Spațiul de aici este unul generos în sensul că sunt câteva mii de metri pătrați de teren liber, vorbesc despre terenul care înconjoară clădirea, care merge înspre curtea de la ”Prichindelul” și deasupra bastionului Soldisch. Intenția noastră este să facem un centru educațional în subordinea Muzeului Astra, unde să oferim programe complete pentru dezvoltarea activității extracurriculare. Vorbim de niște programe care nu vor fi disponibile doar când e Școala Altfel, ci orice activitate recreativă pe care elevii o au în timpul anului școlar poate fi făcută la muzeu”, a explicat Ciprian Ștefan Anghel, directorul Muzeului Astra.

Sunt zeci de ani de când în Sibiu se vorbește despre posibilitatea deschiderii, măcar parțială, a tunelurilor și catacombelor vizitării turiștilor. Presa a realizat zeci de articole despre potențialul lor și inclusiv primarul Klaus Iohannis își arăta, acum aproape 15 ani, intenția neconcretizată a deschiderii lor. De data aceasta, directorul Muzeului Astra vine cu planuri concrete, termene pentru finalizare și sume de bani pentru realizarea lor.

”În partea din spate pot fi activități în aer liber, putem aduce meșteșugari, olari, țesători. Zidul din spate este proprietatea primăriei, iar aceasta și-a exprimat acordul că ni l-ar da în administrare. Aceste tunele sunt foarte spectaculoase, găsiți tot felul de legende despre ele. Dacă ar fi puse într-un circuit de vizitare, să prezinte istoria orașului, locuitorii, dar și vizitatorii ar cunoaște mai bine orașul. Deocamdată doar cele din zona pe care o gestionăm noi pot fi deschise vizitării. Am avut discuții și cu doamna președintă a CJ pentru că terenul din spate - cel spre spitalul de Pneumoftiziologie este al Consiliului Județean, vrem să preluăm terenul fără să periclităm activitatea spitalului și pentru bolnavii de la TBC - poate deveni un spațiu de relaxare, un spațiu de plimbare. Să comunici comunității și vizitatorilor istoria orașului este un lucru foarte mare. Sibiul trebuie să devină mai ofertant în comunicarea patrimoniului care îl caracterizează și care a determinat titlul de Capitală Culturală Europeană în 2007. Credem că este o rețetă de succes pentru că poți petrece un timp liber de calitate, mă refer și la copii și la părinții copiilor. Ca instituție de cultură, noi trebuie să devenim mediatori de patrimoniu în adevăratul sens al cuvântului și să demonstrăm că patrimoniul bine valorizat și comunicat poate genera efecte economice clare, va genera direct și indirect locuri de muncă, va genera un plus de valoare din punct de vedere economic, nu doar socio-educațional”, detaliază Ciprian Ștefan Anghel.

Pornind de la tarifele practicate în acest moment pe piața construcțiilor din Sibiu, proiectul a fost evaluat într-o primă fază la aproximativ 1,5 milioane de euro, iar ca durată în timp minim trei ani. Conform portalului patromoniu.sibiu.ro, lansat chiar de primăria Sibiu, bastionul Soldisch a fost ridicat între 1622-1627 ca fortificaţie de apărare a Oraşului de sus. Pe bastion se poate ajunge din curtea orfelinatului trecând pe sub o porţiune de zid care-l unea cu Bastionul Porţii Cisnădiei. La baza bastionului există două porţi de acces spre subteran. Acestea ar urma să fie primele deschise sibienilor și turiștilor.

”Lipită de bastion la capătul de sus al Şoselei Alba Iulia, o construcţie romantică cu turn în creneluri, datează doar de la începutul sec. XX. Pe latura exterioară a bastionului este ataşată cea mai frumoasă stemă a oraşului pe o placă de marmură albă. Zidul bastionului mai păstrează pe latura de nord patru ghiulele încastrate în el”, informează site-ul menționat mai sus.

Un alt aspect foarte important îl reprezintă ”Grădina cu ruine”, care a fost amenajată pe bastion, conform gustului epocii, de către baronul Michael Brukenthal (1785), nepotul guvernatorului Transilvaniei, Samuel von Brukenthal. Aceasta avea şi un pârâu ce străbătea una din cazematele de mult dezafectate ale bastionului. Aici Muzeul vrea să amenajeze un mic parc, unde pot avea loc evenimente în aer liber, spectacole și proiecții.

”Marea noastră provocare este să facem o conexiune între urban și rural. Avem aici zona urbană specifică secolelor XVI-XX pe care o punem în legătură cu ce avem în Dumbravă. Partea urbană ne lipsea nouă din domeniul de activitate și aici este cel mai bun potențial pe care îl are orașul Sibiu. Este componenta medievală cu catacombele, bastionul Soldisch, care are o importanță aparte în istoria și în dezvoltarea Sibiului. Primul grup țintă al nostru este categoria e vârstă 6-18 ani din proximitate, apoi vom dezvolta programele și spre celelalte școli în funcție de resursele pe care le avem la dispoziție. Marea mea provocare ca manager este să arăt că nu merităm toți bugetarii să fim stigmatizați pentru că noi, totuși, gestionăm un bun al țării, patrimoniul este bunul tuturor, nu contează că lucrezi la stat sau că lucrezi la privat, acesta este bunul nostru care ne definește. Arătăm exemple de bună practică în Dumbravă, iar acum vrem să arătăm și aici, deoarece noi ceea ce construim, construim pentru comunitate. Noi suntem vremelnici aici, dar am făcut ceva pentru comunitate și am provocat pentru ca autoritățile noastre să înțeleagă că acest patrimoniu face parte din viața noastră și din identitatea noastră, este ceea ce ne definește”, mai spune Ciprian Ștefan Anghel.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

14 comentarii

Der Konig

Acum 1 an

O inițiativă foarte bună și oportună! Sper că în acest fel, acele clădiri de patrimoniu să revină la viață și să fie puse în valoare așa cum merită! Directorul Muzeului Astra este printre singurii, dacă nu chiar singurul conducător de instituție de stat din Sibiu care excelează cu adevărat la viziune, muncă, efort, implicare, bun simț și profesionalism! Este cu ani lumină peste gloabele arogante care ne conduc primăria, prefectura și CJ! Jos pălăria!
Raspunde

Bbb

Acum 1 an

domnul de la Muzeul Astra pare un manager in adevaratul sens al cuvantului. initiative, proiecte, granturi, putini ca el in oras, felicitari!
Raspunde

MB

Acum 1 an

Felicitari pentru initiativa ! E bine ca mai avem oameni care vad potential si istorie, acolo unde altii vad doar niste ziduri invechite care incomodeaza.
Raspunde

Alin

Acum 1 an

Bravo!
Raspunde

Paula Ciucur

Acum 1 an

Minunată idee! Suntem aproape, suntem Goga, daca aveti nevoie de voluntari, dați un semn!
Raspunde

Serafim

Acum 1 an

O miscare excelenta, spatiile acelea au nevoie ca de aer de o mana de gospodar, iar Ciprian Stefan a dovedit cu prisosinta aceasta calitate. Poate este interesant de stiut ca in spatiul acela ''administrat'' de CJ, in realitate lasat in paragina, ma refer la zona de sub zid, care coboara spre Spitalul TBC, exista o intrare (astupata) intr-un tunel care, dupa aproximativ 10-12 metri, se bifurca in doua ramuri: una, cladita din caramida, larga, duce pe sub pamant chiar in curtea Spitalului TBC, iar cealalta ramura, neconsolidata, ingusta de aproximativ 80-100cm si inaltime de 1,90-2 m, ducea pana jos, in Piata Armelor si se deschidea intr-un canal in curtea fostului Centru Militar, actualmente Centrul de Domenii si Infrastructuri, aflat tot in administrarea MApN. Prin anii '80, probabil satui sa le tot iasa din canal niste draci de copii in curtea cazarmei, militarii au detonat o grenada in hornul descendent,de aproximativ 2 metri adancime, aflat pe la mijlocul acestui tunel, provocand astuparea acestui horn si, implicit, accesul zglobiilor. Dar restul tunelului a ramas, iar urmele de fum de lumanare si inscriptiile de pe pereti stau marturie ca multe clipe frumoase s-au petrecut in maruntaiele pamantului din centrul Sibiului. Din pacate, acum doi ani am cercetat zona (accesul e facil, cum cobori pe langa gardul fostului DGASCPC, imediat cum se termina gardul de beton, sari parleazul si o poteca ingusta te duce in spatele Zidului Soldisch, bantuit de boschetari acum) iar intrarea in tunel era astupata, nu stiu daca intentionat sau nu. Ar fi interesant un santier care sa readuca la lumina aceasta intrare, poate cativa studenti de la Arheologie ar putea face un proiect din asta. Pe final, succes echipei de la Muzeul Astra, e de lucru acolo, cladirile sunt degradate si e nevoie de multa munca si bani! Bafta!
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

E bine, văd că au pus ușă termopan la intrare. Suntem pe drumul cel bun!
Raspunde

Dorin

Acum 1 an

Bravo! Apreciez mult initiativa domnului director. Este singurul care chiar face ceva pentru Sibiu. Felicitari!!
Raspunde

Mihail Gagea

Acum 1 an

Succes !
Raspunde

Mb

Acum 1 an

Arhitectul sef al Sibiului, Otto Czekelius, avea in plan transformarea zonei intr-un parc si punerea in valoare a intregului patrimoniu istoric de acolo. Exista planuri in detaliu cu zona asa cum ar fi urmat sa fie, cu promenada in jurul bastionului si a zidurilor din spate, parc in interior etc.. In caz ca cei de la Astra nu au aceste planuri, le pot pune la dispozitie daca sunt interesati
Raspunde

Un om

Acum 1 an

Felicitari pentru initiativa! Un asemenea proiect merita demarat. va doresc succes. Odata inceput de catre stat, pot fi atrase si fonduri din donatii private (gen Cumintenia pamantului - Brancusi, etc.) Succes
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

suntem complet nebuni ca avem asa ceva in oras si le-am lasat in paragina sau nevalorificate 30 de ani (cel putin). sau saraci. desi am impresia ca cu fonduri europene s-ar putea face mult mai multe in oras. ca vorbim de primarie si cj care ar trebui sa atraga fonduri pt asta, nu vreo firma mica
Raspunde

Puiu Bercea

Acum 1 an

Felicitări pentru inițiativă și succes!
Raspunde

Monique

Acum 1 an

Salutară inițiativa, mă ofer și eu voluntar cu familia la lucrări de degajare! O singură propunere „altfel” aș avea: mi se pare foarte impropriu spațiul din Piața Mică pentru copii. Nu există nici un loc de joacă sau ieșit în curte. Nu ar fi mai bine să fie relocați în spațiul din str Hegel? Acolo, din câte înțeleg, au mai rămas foarte puțini locatari. Sau - deh! - în casa mitropolească din Bd. Victoriei. Zic și eu. Uriașul din povestea lui Wilde și-a deschis grădina pentru copii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus