Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-4°C

Spitalul Județean se justifică după controlul DSP: ”Medicii primari și specialiști au supravegheat și supervizat activitatea tuturor medicilor rezidenți”

Spitalul Județean se justifică după controlul DSP: ”Medicii primari și specialiști au supravegheat și supervizat activitatea tuturor medicilor rezidenți”

Spitalul va cere Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă un ghid cu procedurile de contenție adaptate pacienților ATI și sugerează că județul are prea puține paturi ATI COVID, în comparație cu alte județe din țară. În plus, susține că doar din șapte foi de observație lipsește parafa unui medic specialist, în urma controlului DSP, susținând că au fost cercetate ”270 de foi de observație, reprezentând aproximativ 25.000 de coli A4”.

Conducerea spitalului susține de asemenea că la Secția ATI Covid își desfășoară activitatea 10 medici primari, 3 medici specialiști și 28 de medici rezidenți, concluzionând că ” în urma controlului  au fost identificate anumite erori cu caracter material și procedural care nu au avut un impact semnificativ asupra calității actului medical și nu au avut, în nici un caz, dimensiunea și efectul celor relatate în mass-media în ultima perioadă”.

Șeful ATI COVID Sibiu, amendat pentru ”acordarea asistenței medicale de specialitate de către personal neautorizat”

Șeful Secției ATI a Spitalului județean din Sibiu a fost amendat de DSP cu 10.000 de lei pentru ”acordarea asistenței medicale de specialitate de către personal neautorizat sau care nu deține cunoștințele și abilitările necesare, certificate prin documente emise de autoritățile statului român”, iar directorul de îngrijiri al instituției a primit și el o sancțiune de 2.000 de lei pentru ”nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar”, în urma controlului efectuat de această instituție în 8 martie, determinat de apariția unui articol în Turnul Sfatului. Totodată, inspectorii DSP au constatat ”nerespectarea procedurii privind contenţia”, lipsa  registrului de contenție și a acordului informat al pacienților sau aparținătorilor, precum și „lipsa parafei medicilor specialişti sau primari în foile de observaţie, acolo unde există doar parafa medicului rezident an I sau II”.

Comunicatul transmis de Spitalul Clinic Județean Sibiu

În urma controlului efectuat de către reprezentanții Serviciului Control în Sănătate Publică ai DSP Sibiu în cadrul SCJU Sibiu, cu privire modalitatea de gestionare a cazurilor pacienților internați și tratați în secția ATI – COVID a unității, precizăm că SCJU Sibiu a luat la cunoștință măsurile dispuse și va realiza implementarea acestora. Pentru o informare cât mai clară facem însă următoarele precizări:

  • referitor la actualizarea procedurilor de contenție conform prevederilor Legii nr. 487/2002 a sănatatii mintale si a protecției persoanelor cu tulburări psihice, cu modificările și completările ulterioare, subliniem că legea invocată în raportul DSP face referire la pacienții psihiatrici, iar pacienții internați în cadrul secției ATI se află într-o situație particulară, cu o specificitate aparte, care excede prevederile acesteia. Astfel, ținând cont de acest fapt, medicii din cadrul secției ATI a SCJU Sibiu au înaintat o adresă către Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă cu privire la necesitatea emiterii unui ghid care să specifice proceduri de contenție adaptate pacienților ATI și particularității tratamentelor din această secție;
  • în ceea ce privește întocmirea unei proceduri cu privire la trasabilitatea foii de observație menționăm că, în cadrul SCJU Sibiu, circuitul intern al documentelor este reglementat printr-o serie de documente și acte normative interne, cu mențiunea că foile de observație clinică generală ale pacienților nu au fost precizate în mod distinct în cadrul acestui circuit;
  • raportat la activitatea medicală, conform datelor noastre extrase din cercetarea internă, medicii primari și specialiști din cadrul secției ATI au supravegheat și supervizat activitatea tuturor medicilor rezidenți. Menționăm că, în cadrul controlului efectuat de către DSP, au fost verificate 270 de foi de observație, reprezentând aproximativ 25.000 de coli A4 care conțin: anamneza examen clinic obiectiv, rezultatele examinărilor paraclinice și de laborator și consemnarea zilnică a tratamentului și a evoluției pacientului. Din acest total, subliniem că parafa medicului specialist sau primar ATI a lipsit numai din 7 foi de observație.
  • de asemenea, în contextul vehiculării în mass-media a unor informații eronate cu privire la numărul de medici din cadrul secției ATI a SCJU Sibiu vă transmitem că în secție își desfășoară activitatea 10 medici primari, 3 medici specialiști și 28 de medici rezidenți.

În concluzie, în urma controlului  au fost identificate anumite erori cu caracter material și procedural care nu au avut un impact semnificativ asupra calității actului medical și nu au avut, în nici un caz, dimensiunea și efectul celor relatate în mass-media în ultima perioadă. Toate diagnosticele și activitățile din cadrul secției ATI au fost realizate conform ghidurilor SRATI și a societăților internaționale de terapie intensivă.

Subliniem din nou că relatările agresive și exagerările de orice fel  cu privire la activitatea secției ATI- Covid a spitalului cauzează importante prejudicii de încredere raportat la serviciile medicale și transmitem populației că SCJU Sibiu face toate eforturile pentru ca toți pacienții să fie tratați corespunzător.

Mai mult, aducem în atenția publicului următoarele date statistice relevante, rezultate dintr-o analiză națională recentă:

  • județul Sibiu are un pat ATI Covid la un număr e 12.969 de locuitori, situându-se la un nivel superior comparativ cu alte județe cu o populație similară: Jud. Buzău – un pat ATI-Covid la 17.337 locuitori, jud. Arad - un pat ATI-Covid la 15.198 de locuitori, jud. Hunedoara - un pat ATI-Covid  la 14.364 de locuitori și jud. Botoșani - un pat ATI-Covid  la 18.093 de locuitori.

Etalonul pentru aceste date  este reprezentat de județul Iași, cu cea mai numeroasă populație și un  pat ATI-Covid  la 18.511 de locuitori respectiv județul Covasna, cu cel mai scăzut nivel al populației și un pat ATI-Covid  la 45.376 de locuitori.

Comunicatul transmis de Instituția Prefectului ieri, 15 martie

Vă informăm că în cursul zilei de luni, 8 martie, în urma apariției în spațiul public a unor informații cu privire la pacienții secției ATI – COVID din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, am solicitat prin adresă scrisă Direcției de Sănătate Publică Sibiu să verifice de îndată, aspectele semnalate în presă și să ia toate măsurile care se impun.

În urma controlului efectuat de către reprezentanții Serviciului Control în Sănătate Publică, din cadrul DSP Sibiu, astăzi a fost transmis raportul controlului efectuat, în urma căruia s-au formulat o serie de prescripții cu termene:

-           Procedura de contenție va fi actualizată conform prevederilor Legii nr. 487/2002 cu modificările și completările ulterioare, procedură de care va răspunde conducerea unității sanitare și luarea la cunoștință de către personalul cu atribuții la nivelul secțiilor.

-           Întocmirea unei proceduri cu privire la trasabilitatea foii de observație și arhivarea acestora cu termene stabilite ( de la deces, de la externare, de la transfer, etc. până la arhivare) – termen de 7 zile – procedură de care răspunde conducerea unității sanitare și luarea la cunoștință de către personalul cu atribuții la nivelul secțiilor.

-           Medicii primari și specialiști ATI vor supraveghea activitatea medicilor rezidenți an I și II cu respectarea strictă a prevederilor legale în vigoare, inclusiv să contraparafeze foile de observație - răspunde personalul cu atribuții.

-           Foile de observație vor fi completate la zi cu precizarea corectă în timp a evoluției stării de sănătate a pacientului – răspunde medicul curant.

De asemenea s-au dispus următoarele măsuri:

-           Pentru nerespectarea procedurii privind contenția, respectiv lipsa registrului de contenție și a acordului informat s-a aplicat sancțiunea contravențională cu amendă directorului de îngrijiri al unității sanitare, conform H.G. nr 857/2011 art 32 lit. k, în valoare de 2000 de lei.

-           Pentru lipsa parafei medicilor specialiști sau primari în foile de observație unde există doar parafa medicului rezident an I sau II, s-a aplicat sancțiune contravențională cu amendă medicului șef ATI, acesta fiind și coordonatorul de rezidențiat, conform H.G. nr 857/2011 art. 30 lit. n, în valoare de 10.000 de lei.

Vizualizari: 2175

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Florin

Acum 10 luni

Medicii au supervizat și supravegheat stand ascunși in cabinetele lor, in timp ce oamenii mureau pe capete și lăsând munca sa fie făcută de rezidenti...timpul trece leafa merge,noi cu drag muncim!!!
Raspunde

Dan

Acum 10 luni

Stiam ca asa se va incheia asa zisele controale cu verificarea hartiilor si a parafelor dar situatia va ramane neschimbata. Sa va fie rusine si pacat celor ce nu doriti sa schimbati radical situatia din spital. Poate intro zi in viitor cand nu veti mai fi sefi la Consiliul Judetean sau la Prefectura si veti sta pe un pat de spital din Sibiu si veti fi tratati ca niste obiecte neinsufletite si lasate pe mana unor bieti rezidenti, poate atunci o sa va aduceti aminte si veti regreta lipsa de mila si empatie fata de oameni
Raspunde

PNL

Acum 10 luni

Sa retinem, PNL e la conducerea judetului si sa vedem cum solutioneaza aceasta situatie! Sa RETINEM si sa stim ce vom avea cu Turcan si compania in viitor!
Raspunde

Autopsii

Acum 10 luni

Sa fie obligatoriu: autopsia cadavrului pentru a confirma diagnosticul clinic de deces!
Raspunde

BibanulRezident

Acum 10 luni

Este caz penal. Și o singură persoană legată fără motiv medico legal este sechestrare de persoană. Cei n-șpe medici primari și 3 medici specialiști au dat ordine medicale iar bibanii rezidenți s-au conformat. Reținerea, legarea, împiedicarea mișcării pacientului sau orice contenție fizică fără semnătura superiorului este lipsire de libertate. Chiar și o singură pagină fără semnătura medicului primar sau specialist este prea mult iar ei banalizezează că sunt doar șapte. Este privare ilegală de libertate. Halal deontologie. Criminali ăștia au făcut bătătura pe conștiință. “Morality insanitay”
Raspunde

Bibanul rezident

Acum 10 luni

Deci la 270 de cazuri în șapte cazuri a fost lipsire de libertate. Șefi au dat ordin verbal dar n-au semnat iar rezidentul ar trebui să execute. Este la fel de grav ca și cum îi șapte cazuri au injectat în vena K în loc de Na ( potasiu în loc de sodiu = infarct = moarte )
Raspunde

Claradi

Acum 10 luni

Tipic romanesc, cateva sanctiuni, nimeni vinovat! Pe mortii Dumnezeu sa-i odihneasca. Si viata merge inainte. Rusine sa va fie, ca acoperiti toate mizeriile!
Raspunde

Rosu

Acum 10 luni

In consecinta, Doamna S. este singura care a omorat oameni.
Raspunde

BibanulRezident

Acum 10 luni

Eutanasie activă! Sedare pînă la micșorarea funcțiilor vitale!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus