Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
3°C

Plt. Ionuț Amnar după patru misiuni în Afganistan: Pentru a salva pacienți te bazezi mult pe omul de lângă tine

Plt. Ionuț Amnar după patru misiuni în Afganistan: Pentru a salva pacienți te bazezi mult pe omul de lângă tine

Patru misiuni executate cu succes în Afganistan, nenumărate semne de recunoaștere a meritelor și numeroase scrisori de apreciere din partea comandanților unităților unde și-a desfășurat activitatea sunt doar o parte dintre reușitele Plutonierului Ionuț Amnar. În prezent, militarul de 40 de ani, activează în cadrul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu ca subofițer sanitar. Este descris de colegi ca fiind o persoană ambițioasă, cu o pregătire excepțională și o atitudine încrezătoare. Pentru a vedea ce fel de om este plutonierul Ionuț Amnar, reporterii Turnul Sfatului au făcut o solicitare pentru a-l putea cunoaște.                    

Plutonierul Ionuț Amnar s-a născut în Craiova, în anul 1981. A absolvit Liceul CFR din Craiova, la profil matematică-informatică, în anul 2000, după care a urmat Școala Postliceală Sanitară Romano-Catolică „Sf. Iosif”, pe care a terminat-o în anul 2007. Ulterior, în urma absolvirii Secţiei de Instruire şi Perfecţionare Medico-Militară Focşani, în anul 2009, a îmbrăcat uniforma militară.

Pasiunea pentru uniformă o avea din copilărie. Plutonierul povestește cum îi plăcea să privească militarii care treceau pe stradă, încolonați, disciplinați, mergând în cadență.

„Îmi plăceau uniformele lor, echipamentul lor și-mi doream să fiu ca ei”, spune Ionuț. O înclinație a avut și pentru medicină și a ales să îmbine cele două pasiuni pentru folosul semenilor săi.  

În prezent, plutonierul Ionuț Amnar este subofițer sanitar în cadrul Spitalului Militar din Sibiu și își desfășoară activitatea în cadrul Compartimentului Primire Urgențe. De asemenea, participă și la exerciții sau aplicații militare. Este căsătorit și are o fetiță.

Patru misiuni de succes în Afganistan

 Meritele lui Ionuț Amnar au trecut de mult granițele României. Plutonierul are la activ patru misiuni efectuate cu succes în Afganistan, o zonă de război. La toate cele patru misiuni s-a oferit voluntar. A ajuns acolo după ce a trecut printr-un proces de selecție și apoi printr-o perioadă de pregătire în care se desfășoară exerciții și simulări ale diferitelor situații care se pot întâlni în teatrul de operații.

Spune că nu au fost misiuni ușoare, dar a avut parte de experiențe unice care i-au oferit șansa de a-și testa abilitățile.

„În Afganistan, cei mai mulți dintre localnici sunt oameni care au învățat să trăiască doar cu strictul necesar, oameni încercați de greutăți. Am avut ocazia de a-i cunoaște și de a lucra alături de ei, dar și de a face echipă cu militari și personal medical din mai multe țări. De la fiecare în parte am avut de învățat o mulțime de lucruri, inclusiv despre cultura și obiceiurile lor. Motivația mea de a participa la misiuni constă în perfecționarea profesională continuă. Având în vedere că nicio misiune nu seamănă cu cealaltă, situațiile pe care le-am întâlnit de-a lungul timpului mi-au creat oportunitatea de a-mi descoperi și de a pune în practică abilități noi”, povestește cadrul militar.

Acesta spune că în timpul acestor misiuni a învățat să-și păstreze calmul atunci când este pus față în față cu situații neprevăzute sau cu situații în care trebuie să ia multe decizii importante, cât mai repede. „De exemplu, momentul acela când e nevoie de o resuscitare într-un scenariu cu pacienți critici iar timpul este limitat. Atunci echipa trebuie să se coordoneze și să acționeze cât mai eficient pentru a salva cât mai mulți pacienți. Acest gen de experiențe m-au ajutat să realizez că într-un teatru de operații, la fel ca într-un CPU, te bazezi mult pe omul de lângă tine, fiind esențiale spiritul de echipă, colaborarea și organizarea activităţii în amănunt”, spune Ionuț.

Crede cu tărie în onestitate

Plt. Ionuț Amnar s-a perfecționat de-a lungul timpului prin participarea la numeroase cursuri de specialitate. În anul 2014 a urmat cursul Advanced Medical First Responder (2014), în 2017 cursul First Responder Trainer Training, iar un an mai târziu Advanced Cardiac Life Support. Cursul Tactical Combat Casualty Care (TC3) l-a absolvit în anul 2011, în Croația, iar în cadrul acestuia a combinat asimilarea de cunoştiinţe tactice, cu cele medicale și l-a ajutat să-și descopere talentul de a crea mulaje care să reproducă plăgi, fracturi și traumatisme.

Realizările din cariera sa nu au trecut neobservate. Meritele i-au fost recunoscute, iar printre distincțiile primite se numără Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Certificat de Apreciere din partea NATO Special Operations Component Command-Afganistan și Insigna „Participant la misiuni în străinătate”.

Ionuț crede că aprecierile pe care le-am primit sunt reflexia activității desfășurate.

„Ca în toate aspectele vieții mele, sunt convins că este și loc pentru mai bine și de aceea mă simt destul de motivat să fiu într-o permanentă încercare de a deveni mai bun în ceea ce fac”, spune militarul.

Dacă nu ar fi ales o carieră militară și în sistemul medical s-ar fi făcut cu siguranță salvator montan.

„Cred că la fel ca militarii, salvatorii montani trebuie să dea dovadă de curaj și de tărie de caracter”, mai spune Ionuț. Este de asemenea, pasionat de motociclete, dar spune că are și înclinații artistice.

„Principala mea pasiune este motocicleta. Am și înclinații artistice, cum ar fi pictura, sculptura în lemn, muzica, dar nu le-am exploatat suficient, așa că nu mă pot lăuda prea mult cu ele. Le practic doar ca să mă recreez”.

Plutonierul crede cu tărie în onestitate și pe plan profesional își dorește să dea tot ce poate mai bun în cariera medico-militară pe care și-a ales-o. Pe plan personal își dorește să aibă încă un copil.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Andrei

Acum 1 an

Ce a ajuns Armata Romana? O adunatura de mercenari. Platiti pentru serviciile lor in interesele altor state. Pentru ce a facut "4 servicii in Afganistan" ? Pentru ca altfel nu avansa in cariera militara. Intrebare: ce treaba are Romania in Afganistan? Dar in Irak? Raspuns: este sluga la marele Licurici. Ce a ajuns armata? A ajuns de rasu-plansu. Din aparatoare a NEAMULUI Romanesc a ajuns sa fie folosita IMPOTRIVA intereselor acestui neam. Conducatori tradatori de neam si tara ordona si armata executa. Azi-maine va fi folosita in dictatura medicala care s-a instaurat in lume. Vor umbla din casa-n casa sa vaccineze TERORISTII de care vormea Catu-Matu. Manca-v-ar tata de eroi ce sunteti...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus