Luni,
17.05.2021
Innorat
Acum
14°C

Puzzle – o nouă modalitate de a petrece timpul liber

Puzzle – o nouă modalitate de a petrece timpul liber

Pandemia a generat creșteri foarte mari în vânzarea jocurilor în general, dar în special în ceea ce privește jocurile de societate și puzzle-urile. Având în vedere restricțiile, majoritatea persoanelor au căutat alte modalități de a își petrece timpul liber, una dintre ele fiind puzzle-ul.

Ce este un puzzle?

În principiu, un puzzle este format din piese de diferite forme care, puse împreună, foarmează o imagine sau o formă completă. Având în vedere tehnologia actuală, putem găsi un puzzle și în format 3D. Principalele imagini pe care le poate include un puzzle sunt peisaje, clădiri, hărți, lucrări de artă sau, pentru a fi mai dificile, pot avea design-uri repetitive sau pot fi inclusiv transparente. Acestea pot fi dezasablate pentru a putea fi reutilizate sau se pot lipi pe spate și înrămate pentru a fi utilizate ca piese de decor.

De unde a plecat ideea de puzzle?

Se crede că cel care a stat la baza ideii de de puzzle este cartograful și gravorul John Spilsbury. Acesta ar fi creat în jurul anului 1760 un puzzle utilizând un fierăstrău de marchetărie. Primele puzzle-uri au fost produse prin lipirea hărților pe bucăți de lemn și tăierea lor exact de-a lungul granițelor țărilor, fiind un puzzle foarte util în predarea geografiei.

Puzzle-urile din carton au apărut la sfârșitul anilor 1800, dar le-au înlocuit greu pe cele din lemn pentru că producătorii se temeau că vor fi considerate de calitate scăzută din cauza materilaului din care erau fabricate, dar și pentru că profitul în cazul celor din lemn era mai mare.

Puzzle-urile au câștigat popularitate în timpul Marii Crize Economice pentru că ofereau un mod ieftin și de durată de petrecere a timpului liber. Cam pe atunci puzzle-urile au evoluat, devenind mult mai complexe pentru a fi pe placul adulților. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, vânzările de puzzle-uri din lemn a scăzut, crescând cele pentru puzzle-uri din carton, în special datorită îmbunătățirii procesului de fabricare. Vânzările de puzzle din această perioadă se aseamănă cu cele din perioada Marii Crize Economice.

Ce tipuri de puzzle poți găsi?

Puzzle-urile vin într-o varietate de mărimi, le gasiti si pe emag. Cele special făcute pentru adulți pot avea între 300 și 1000 de piese, pentru cele considerate mici, dar pot avea și 3000, 5000 sau 7000 de piese și pot ajunge și până la 40,000 de piese. Cele destinate copiilor au mult mai puține piese și sunt mult mai mari decât cele destinate adulților. Pentru copii mici, acestea pot avea între 4 și 9 piese și sunt, de obicei, fabricate din lemn sau plastic pentru a putea fi ușor curățate. Acestea sunt tipuri de puzzle 2D.

Puzzle-urile 2D pot avea imagini de tipul peisajelor, lucrărilor de artă, fotografii sau diverse modele, dar pot fi și mult mai complicate. Există puzzle-uri 2D transparente sau într-o singură culoare bazate pe modul în care sunt decupate piesele, sau pe spectrul de culori, linii și pattern-uri ce face mult mai dificilă realizarea lor. Forma lor este de obicei pătrată, dreptunghiulară, ovală sau chiar și rotundă.

Puzzle-urile 3D sunt de obicei fabricate din lemn sau polistiren expandat și presupun ca puzzle-ul să fie completat într-o anumită ordine pentru ca acesta să poată fi completat. Unele pot fi sub forma unor clădiri sau construcții arhitecturale celebre, pot avea forma unor modele de mașini, obiecte sau animale. Pot să aibă și forma unei sfere. Ca și clasicul puzzle 2D, este asamblat ca simplu strat, forma finală fiind 3D. Acestea sunt de obicei puzzle-uri cu globul pământesc, globuri istorice, Luna sau alte planete, poate cele mai interesante jucarii pentru copii.

Cele mai mari puzzle-uri disponibile

Cel mai mare puzzle disponibil pe piață este un puzzle realizat de compania Grafika în 2020. Acesta are 54,000 de piese și se numește ”Travel by Art”. Când este completat, acest puzzle prezintă o galerie de artă cu tot cu vizitatori ce admiră pereții ce sunt încărcați cu lucrări de artă celebre, cum ar fi ”Sărutul” al lui Gustav Klimt” sau ”Fata cu cercel de perlă” de Johannes Vermeer. Ca și dimensiuni are 864 x 204 centimetri și măsoară 17.65 metri pătrați.

Un alt puzzle de dimensiuni mari este unul fabricat de către MartinPuzzle și a fost lansat în 2018.  Reprezintă un colaj cu animale și are 52,110 de piese și măsoară 696 x 202 centimetri și 16.6 metri pătrați.

Un alt puzzle de dimenisuni mari este unul de la Kodak, denumit ”27 Wonders from Around the World” și lansat 2019. Are 51,300 de piese și măsoară 869 x 191 centimetri și 15.67 metri pătrați.

The Hundred Thousand Dollar Puzzle

Influencer-ul David Dobrik a lansat pe 10 decembrie 2020 un puzzle numit ”The Hundred Thousand Dollar Puzzle”. Acesta a lansat în Statele Unite un puzzle ce, după ce e rezolvat, formează un QR code pe care participanții trebuie să îl scaneze pentru a vedea care este câștigul lor. Dobrik a fost absolut surprins de cât de repede au fost acestea achiziționate. Câștigurile au fost între 25 de cenți și 100,000 de dolari.

Vizualizari: 1302

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus