Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei. Tuberculoza, o prioritate de sănătate publică în România

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei. Tuberculoza, o prioritate de sănătate publică în România

Anul acesta se împlinesc 139 de ani de când doctorul Robert Koch a anunțat că a descoperit bacteria care provoacă tuberculoza (TB), ceea ce a deschis calea cercetărilor spre diagnosticarea și tratarea acestei boli, până la acel moment, considerată incurabilă.

24 Martie a devenit Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, prilej pentru atenționarea opiniei publice cu privire la consecințele devastatoare ale TB în domeniul sănătății publice, a impactului acestora în plan social și economic și pentru încurajarea intensificării eforturilor pentru eradicarea epidemiei globale de tuberculoză.

Tema Zilei Mondiale de Luptă Împotriva a Tuberculozei 2021, „Ceasul bate” (The Clock is Ticking) transmite mesajul că nu mai este timp de pierdut, este timpul ca omenirea să acționeze, în conformitate cu angajamentele luate de lideri la nivel mondial pentru a pune capăt acestei boli.

Deși eforturile conjugate la nivel global pentru combaterea TB au salvat aproximativ 63 milioane de vieți din anul 2000 până în prezent, tuberculoza rămâne una dintre cele mai letale boli din lume, în fiecare zi aproape 4000 de persoane pierzându-și viața din cauza acesteia. Annual se înregistrează aproximativ 10 milioane de noi îmbolnăviri de tuberculoză și 1,5 milioane de decese.

OMS estimează că un sfert din populația lumii este infectată cu microbul tuberculozei. Aceste persoane prezintă un risc crescut de a dezvolta boala, în special în momentele de scădere a imunității. 

„Covid-19 ne-a arătat cât de vulnerabile sunt persoanele cu boli pulmonare si sistem imunitar slabit. De aceea este important să continuăm efortul de diagnostic si tratare a bolilor cronice, inclusiv tuberculoza, chiar în conditiile pandemiei de Covid-19, în care marea majoritate a atentiei a fost focusată pe virusul SARS-CoV-2”, spune dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog,  Director Medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu și coordonatorul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT).

În 2020, România se situează, în continuare, pe primul loc în Europa în ceea ce privește incidența tuberculozei - cu o valoare de 50 la 100.000 de locuitori, în ciuda unei scăderi constante a numărului de cazuri. Județul Sibiu are o incidență globală de 32,9 la 100.000 de locuitori, situându-se pe locul 5 în rândul județelor cu cea mai scăzută incidență a tuberculozei. Probleme pune în continuare numărul mare de cazuri TB-MDR (tuberculoză multidrog rezistentă) în țară, în anul 2019 fiind înregistrate 215 de astfel de cazuri, iar în Sibiu, un număr de 12. Tuberculoza multidrog - rezistenta (TB-MDR) este o formă deosebită a tuberculozei, în cadrul căreia microbul care provoacă îmbolnăvirea, bacilul Koch, este rezistent la medicamentele administrate în tratarea tuberculozei, ceea ce face ca tratamentul să nu fie eficient. Practic, bacilii își dezvoltă mecanisme speciale de protecție împotriva medicamentelor antituberculoase utilizate în mod obișnuit.

„Anul 2020 a fost un an dificil pentru toți. Cu toate acestea, la nivelul județului au fost făcute eforturi ca și în perioada stărilor de urgență si de alertă, diagnosticul si tratamentul pacienților cu tuberculoză să fie asigurat. În ultimele 2 luni, prin accesare de fonduri europene de către forul tutelar, Institutul „Marius Nasta” București, pacientii cu tuberculoză care își fac corect tratamentul ambulator beneficiază de un stimulent financiar. Activitățile se derulează prin Programul de Tuberculoză, în colaborare cu DSP Sibiu”, mai spune dr. Lavinia Danciu.

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu este unicul spital de monospecialitate din județul Sibiu ce are ca obiect tratarea pacienților cu tuberculoză, în anul 2020 fiind spitalizați 241 de pacienți suspecți de TB.

„Avem două pavilioane în care pacienții internați beneficiază de condiții la standarde europene, iar cel de-al treilea pavilion destinat spitalizării continue și Dispensarul TBC sunt în curs de modernizare din fonduri europene. De asemenea, achiziţionăm în permanență aparatură performantă care să contribuie la creşterea calităţii actului medical, iar hrana bolnavilor cu tuberculoză din Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu este bogată în nutrienți şi diversificată, pentru ca şi pe această cale să susţinem vindecarea mai rapidă şi uşoară a pacienţilor noştri”, spune Alina Graur, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu. 

Tuberculoza este una dintre primele 10 cauze de deces la nivel mondial, fiind o boală cauzată de germeni care se transmit de la o persoană la alta prin aer. Tuberculoza afectează de obicei plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului, cum ar fi creierul, rinichii sau coloana vertebrală. Boala se transmite pe cale aeriană, prin inhalarea microbilor răspândiți în atmosferă de către bolnav atunci când tușește, râde, strănută, vorbește, cântă sau expectorează, răspândind în jur particule de salivă. Factorii de risc pentru tuberculoză sunt: fumatul, stresul, un sistem imunitar slăbit, condiții de trai insalubre, lipsa unui adăpost, încarcerarea.

Semnele obișnuite ale tuberculozei pulmonare sunt:  tusea persistentă care durează mai mult de 2-3 săptămâni, însoțită uneori de flegmă (spută) cu sânge și durere în piept  febră sau subfebrilitate care nu cedează în timp  transpirații pe timpul nopții  lipsa poftei de mâncare  scăderea în greutate  senzația de slăbiciune și de oboseală  astenie  umflături în zona gâtului, la subraț sau în vintre (zona abdomenului)  insomnie  nervozitate.

Cifre pentru tratarea TB în județul Sibiu în anul 2020 

(conform raportărilor pentru Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei):

  • Numărul de persoane examinate pentru depistarea cazurilor de infecție/îmbolnăvire de tuberculoză (simptomatici respirator, suspecți TB, contacți TB și altor grupuri cu risc crescut de tuberculoză = 619 persoane
  • Numărul de persoane suspecte de tuberculoză care au beneficiat de examene radiologice = 619 persoane
    Număr de persoane examinate care au beneficiat de examene bacteriologice BK (determinarea Bacilului Koch) = 715 persoane
  • Număr bolnavi TB care au beneficiat de tratament = 155

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus