Duminică,
05.02.2023
Ceata
Acum
-5°C

Părinții cu copii în online, chemați să ridice laptele și cornul de la școli. Directorii: „Este o încălcare flagrantă a măsurilor de prevenție”

Părinții cu copii în online, chemați să ridice laptele și cornul de la școli. Directorii: „Este o încălcare flagrantă a măsurilor de prevenție”

Depozitarea și distribuirea produselor din cadrul programului care asigură laptele și cornul copiilor într-o zi de școală, ar putea ajunge în responsabilitatea școlilor, acolo unde elevii se află în scenariul 2 sau 3 și învață on line. Măsura este urmare a unor hotărâri de guvern care reglementează acest program în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, reprezentanții școlilor ar trebui să asigure spații de depozitare, o rețea de distribuție, să stabilească un program în care aceste produse să fie distribuite și întocmirea unor acte aferente procesului de predare – primire. De asemenea, părinții ar trebui să aibă disponibilitatea de a merge la școli, în programul stabilit, pentru a ridica aceste produse. Multe școli, însă, nu dispun de aceste spații sau de personal care să se ocupe de distribuție. Mai mult, directorii consideră că este o măsură periculoasă în contextul pandemiei și sortită eșecului.  

În 24 februarie toate unitățile școlare au primit prin intermediul Inspectoratului Școlar Sibiu o adresă prin care erau informați că în urma Hotărârii de Guvern nr. 640/2017 pentru aprobarea programului pentru școli al României în perioada 2017 – 2023, prin Hotărârea nr.52/2021 au fost stabilite o serie de măsuri privind implementarea programului în urma căruia elevii primesc lapte și cornul în contextul pandemiei actual. Potrivit hotărârilor de guvern, preșcolarii și elevii aflați în școli în care se aplică prevederile scenariului 3 și aceștia învață on line, trebuie să intre în posesia acestor produse. Astfel, produsele aferente perioadei în care au învățat on line trebuie ridicate de părinți, reprezentanți legali sau, acolo unde acest lucru este posibil, de către elevi, pe baza unui proces verbal de predare - primire a produselor. Drept urmare, școlile ar trebui să aibă spații de depozitare, să asigure un program în care părinții sau elevii să poată ridica produsele, apoi stocurile ar trebui gestionate și distribuite de angajați ai unităților școlare.

„În acest sens avem rugămintea de a ne comunica, până în data de 25 martie, un punct de vedere cu privire la posibilitatea de a implementa aceste măsuri prezentate mai sus în unitatea pe care o conduceți. În motivarea punctului de vedere avem rugămintea să țineți cont de câteva aspecte: capacitatea de depozitare a unității școlare, capacitatea de distribuție a produselor în cazul scenariilor 2 și 3, încărcarea în fișa de post a persoanei responsabile cu sarcini precum distribuția în intervalul de timp sau zilnic a produselor în cazul scenariului 3, capacitatea de estimare a numărului de porții care vor fi ridicate, modalitatea de distribuție a produselor, întocmirea de documente justificative care să ateste predarea primirea și primirea produselor”, se arată în adresa trimisă școlilor.

Directorii de școli reacționează: este o măsură periculoasă în contextul pandemiei și sortită eșecului.  

Reporterii Turnul Sfatului au luat legătura cu directorii unor unități de învățământ din Sibiu pentru a vedea care este reacția acestora cu privire la hotărâri.

Prof. Alexandra Tischer, director al Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu consideră că altele sunt prioritățile din învățământ în acest moment, iar gestionarea și distribuirea laptelui și a cornului în condițiile actuale constituie o încălcare flagrantă a măsurilor de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-Cov-2. De asemenea, subliniază și faptul că, potrivit reacției părinților, aceștia nu s-au arătat disponibili să ridice produsele considerându-le de o calitate îndoielnică.

„Imperativul perioadei actuale este depășirea acestei situații de criză în care ne aflăm deopotrivă profesori, elevi și părinți, obținerea unor rezultate bune și foarte bune la examenele naționale pentru care se depune un efort extraordinar, dată fiind conjunctura de care suntem cu toții conștienți. În cazul nostru, a pune la dispoziție spații mai mari pentru depozitarea produselor din acest program este imposibil, întrucât suntem oricum deficitari din acest punct de vedere, datorită efectivului mare de elevi din toate ciclurile de învățământ. De asemenea, a gestiona distribuirea laptelui și a cornului în prezența unui număr de peste 560 de părinți sau elevi care să vină la școală zilnic, conform unei programări stricte, pentru a ridica aceste produse, nu este doar neavenită și inadecvată scopului educațional al școlii, ci constituie o încălcare flagrantă a măsurilor de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-Cov-2. Oricum, majoritatea părinților au răspuns negativ la chestionarul în legătură cu disponibilitatea de a face acest lucru, mai mult, reiese că acest program nu corespunde nevoilor majorității elevilor noștri, iar produsele sunt de o calitate îndoielnică. Ne exprimăm speranţa ca menirea noastră, a școlii, să fie înțeleasă clar și adecvată vremurilor, fiind aceea de a  servi  interesul suveran al elevului – dreptul la un învăţământ de calitate. Ne dorim să nu fim siliți să risipim resurse esențiale procesului de învățământ, fiind în acest moment interesați de starea de sănătate și de confortul psihic, emoțional și intelectual al elevilor, precum și de atingerea şi chiar depăşirea standardelor de performanţă la examenele naţionale pentru a ne situa, ca întotdeauna, pe locurile de frunte între Colegiile din judeţ, spune Prof. Alexandra Tischer, director Colegiul „Octavian Goga” din Sibiu.

Nici directorul școlii „I.L Caragiale” din Sibiu nu crede că acest demers ar avea sorți de izbândă.

„În ceea ce privește școala I.L. Caragiale, noi nu avem spațiile necesare depozitării produselor. Am făcut deja o adresă către IȘJ în acest sens. La noi este și o situație mai specială având în vedere că avem și spațiul temporar relocat pentru elevii noștri, din Valea Aurie. La fel de greu este și să punem la punct un sistem de distribuție, cu atât mai mult în contextul pandemic în care ne aflăm. Din punctul meu de vedere nici părinții, cel puțin la oraș, nu vor veni în număr mare să ridice aceste produse”, spune prof. Romulus Simion, directorul școlii.

Prof. Ana Bersan, director la Școala „Regina Maria” din Sibiu este de părere că în condițiile actuale, de pandemie, stres generat de îmbolnăviri și școală online, Guvernul ar trebui să fie concentrat pe interesul elevilor și al familiilor lor, nu al operatorilor economici care au licitat pentru acest program, aducând produse din alte județe. Aceasta spune că, în cazul în care licitațiile cu operatorii economici au fost deja încheiate, contracte plătite, nu este sarcina școlilor să rezolve aceste aspecte dacă se modifică scenarii.

„Este o măsură absurdă, nejustificată, cel puțin în mediul urban”, spune prof. Ana Bersan.

Reprezentanții Școlii „Regina Maria” au trimis informare către IȘJ în care se anunță că spațiile de depozitare în vederea desfășurării Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023 nu sunt suficiente pentru stocarea unui număr de porții pe mai mult de 2-3 zile.

„În situația în care în scenariul 2 un număr de 283 de elevi studiază de la distanță, iar în scenariul 3, 309 studiază online, dintre care mulți se află la bunici, vecini sau prieteni, este dificil să vină la școală pentru a ridica cu regularitate porția aferentă. Astfel, școala ar face un stoc și mai mare, neavând spații corespunzătoare de depozitare. În plus, această măsură poate fi una în neconcordanță cu măsurile împotriva răspândirii pandemiei, indiferent de organizarea eficientă care s-ar putea face pentru distribuire la nivelul școlii.

Și mai mult, considerăm că încărcarea fișei de post a unei persoane responsabile cu sarcinile aferente acestei posibile modificări legislative este nejustificată și neoportună în condițiile actuale, având în vedere că elevii nu se pot deplasa către școală pentru a ridica porția în timpul programului școlar, iar părinții/reprezentanții legali ar veni, majoritar, în afara programului, după terminarea serviciului.

Având în vedere interesul deja redus pentru acest program la gimnaziu, deși mai crescut la ciclul primar în școala noastră, distribuirea  porțiilor pentru elevii care studiază online, în contextul Hotărârii nr. 52/2021, va fi, cel mai probabil, sortită eșecului”, mai spun reprezentanții școlii.

Nici la școala „Octavian Goga” din Rășinari nu există spațiu de depozitare corespunzător pentru aceste produse.

„Cornurile, de exemplu expiră în trei zile și noi nu putem risca să le dăm copiilor cu data de expirare depășită. De asemenea, nu avem personal care să asigure distribuirea acestora. Trebuie să ținem cont și de faptul că în contextul actual părinții nu au voie să intre în școală, deci distribuirea acestora ar fi extrem de dificilă. Nici părinții nu-și arată disponibilitatea de a veni la școală să le ridice. La noi sunt și copii care refuză consumul acestor produse și în cazul acestora cu siguranță părinții nu vor veni să le ridice”, spune prof. Daniela Secu, directorul școlii din Rășinari.

Nici părinții nu vor să ridice aceste produse

Chestionarele date în unele școli părinților, pe această temă arată că nici aceștia nu sunt dispuși să meargă și să ridice aceste produse.

„Nu o să merg să ridic aceste produse și am completat și un formular trimis de școală în acest sens. Produsele sunt de o proastă calitate și nu am de gând să merg săptămânal să le iau”, spune un tată ai cărui copii învață on line. 

Sursa Foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Marcian Radu

Acum 1 an

Genialitatea guvernantilor nostri nu are limite! Sa ii votam din nou si din nou! Romania este pe culmile inteligentei politice internationale!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus