Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Gheorghiţă: Şocul anafilactic şi un eveniment trombotic - contraindicaţii pentru a doua doză de AstraZeneca

Gheorghiţă: Şocul anafilactic şi un eveniment trombotic - contraindicaţii pentru a doua doză de AstraZeneca

Şocul anafilactic şi apariţia unui eveniment trombotic sunt reacţii adverse care reprezintă contraindicaţii pentru a doua doză de AstraZeneca, a declarat, joi, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă.

"Reacţii adverse sunt două care contraindică, de pildă, vaccinul de la AstraZeneca. Şocul anafilactic este o contraindicaţie absolută pentru a face cea de-a doua doză, dacă la primă doză dezvolţi această reacţie alergică severă, şi apariţia unui eveniment trombotic. Dacă după prima doză se face, apare, se raportează acest eveniment trombotic, care va fi confirmat în urma analizei acelei reacţii adverse, confirmarea însemnând confirmare medicală, atunci sigur că se face, în urma investigaţiilor medicale, se va da această recomandare ca la şocul anafilactic, deci procedura este similară", a explicat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Întrebat în funcţie de ce criterii se va lua decizia efectuării rapelului cu un alt vaccin, el a răspuns: "Este o discuţie pe care am avut-o astăzi în cadrul grupului de lucru cu experţii. Se consideră că apariţia acestor evenimente trombotice are un substrat imunologic, adică este o reacţie a organismului nostru care dezvoltă o reacţie inflamatorie exacerbată şi substratul, practic, este mediat imunologic. (...) Se analizează, se va analiza punctual oportunitatea continuării vaccinării, în primul rând, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim. Dar, în acest caz, se vor lua în discuţie următoarele aspecte: dacă există sau nu un substrat identificat în cazul respectiv, dacă persoana respectivă are un risc individual crescut de a dezvolta COVID-19 şi eventual o formă severă şi complicaţii în cazul în care ar face infecţia cu SARS-CoV-2 şi toate aceste lucruri, ca orice decizie medicală, se va pune în balanţă riscul versus beneficiu. Deci, este o analiză individualizată, nu este o recomandare care să vizeze toate cazurile, ci se va face individualizat, tocmai că sunt cazuri extrem de rare şi fiecare persoană poate să aibă un anumit profil de factori identificabili de risc".

Şeful CNCAV a precizat că medicul de familie este "suveran" într-o decizie medicală. "Medicul este suveran într-o decizie medicală, cunoscând istoricul pacientului, cunoscând şi identificând indicaţiile şi contraindicaţiile oricărui tip de abordare medicală, inclusiv vaccinarea. Desigur că fiecare decide, punând în balanţă istoricul medical al pacientului, beneficiile, riscurile şi aşa mai departe. Da, medicul va lua această decizie, pe baza datelor actuale", a mai explicat Valeriu Gheorghiţă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Alin

Acum 2 ani

Imbecilul de Gheorghita debiteaza numai tampenii, fie ca se rujeaza ca o cocota masculina, fie ca se abtine. Nu stiu cat de cretin mai poate fi cineva incat sa aiba incredere in idiotii astia care ne conduc...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus