Duminică,
18.04.2021
Innorat
Acum
7°C

Povestea celor doi sibieni care au creat platformele vaccin.live și analize.live

Povestea celor doi sibieni care au creat platformele vaccin.live și analize.live

Platforma vaccin.live are un trafic de peste 950.000 de vizitatori unici, cu peste 6 milioane de vizualizări. Este un site devenit viral, cu ajutorul căruia oamenii pot vedea, în timp real, situația centrelor de vaccinare din România, de la adresa centrelor, vaccinul administrat în aceste centre, lista de așteptare și până la locurile ocupate. În completare, la începutul acestei săptămâni a fost lansată și platforma analize.live, prin intermediul căreia oamenii pot vedea unitățile medicale din țară care au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, de ce fonduri dispun și unde se pot face analize gratuite. În spatele celor două portaluri se află Media Defender SRL, o firmă pusă pe picioare de doi sibieni. Este vorba despre Gabriel Cârjea (41 de ani) și Traian Oprean (39 de ani). Turnul Sfatului a stat de vorbă cu ei pentru a afla mai multe detalii despre cele două platforme, ce i-a determinat să le creeze, câtă acuratețe au informațiile și care sunt planurile lor de viitor.

Gabriel Cârjea (foto principală - dreapta) și Traian Oprean (foto principală - stânga) sunt prieteni foarte buni și foști colegi de liceu. Aceștia au absolvit cursurile Liceului Teoretic Brukenthal din Sibiu, promoția 2000. Au început să colaboreze încă din timpul liceului pe diverse proiecte în domeniul IT. Gabriel, în afară de experiența în domeniul managementului de proiecte informatice, este activ și în zona de management financiar-contabil și logistică cu afaceri în mai multe domenii de activitate. Prietenul său, Traian, are o experiență de peste 20 de ani în domeniul informatic și este cunoscut în industria IT din Sibiu și Cluj pentru expertiza sa în management de proiecte informatice și arhitectură IT.  El este, printre altele, și certificat UiPath în automatizări RPA (Robotic Process Automation) și un pasionat al blockchain-ului. Aceștia au pus bazele firmei în anul 2013, iar astăzi, din echipa completă fac parte zece persoane.

„Împreună am pus bazele Media Defender SRL în anul 2013 și de atunci derulăm diverse proiecte informatice pentru clienți importanți din România și din străinătate, în special din Germania. Împreună cu biroul subsidiar din Iași și alți colaboratori, echipa completă ajunge la peste 10 persoane, cu vârste între 23 – 41 ani. Pe lângă servicii digitale clasice (website personalizat, responsive, CMS-uri si servicii SEO), noi oferim soluții sofisticate de gestionare date clienți și date operative, cu integrări multiple și automatizări cu ajutorul AI. Printre proiectele de menționat sunt: LexBook (Software Profesional pentru Avocați), MUC Cargo – AHTS (gestiune complexă cargo aerian), Reportical (generare de rapoarte media clippings), KEUKENBLADEN (order management - ERP). În prezent avem în dezvoltare aplicații pentru gestiunea clienților și a fluxurilor de documente în cadrul birourilor de audit financiar și contabilitate precum și proiecte bazate pe blockchain”, povestește Gabriel despre firmă.

Vaccin.live pe locul 150 la nivel național, conform indexului de audiență globală Alexa Ran

În cazul vaccin.live, Gabriel spune că totul a pornit de la necesitatea de a programa membrii ai familiei care se încadrau în categoriile active în luna ianuarie. Astfel, au observat că este necesară, în permanență, accesarea platformei oficiale pentru a verifica dacă au apărut locuri noi pentru vaccinare. Ideea a fost a colegului său, Traian Oprean.

„Pur și simplu am considerat că pierdem foarte mult timp pentru acest lucru. Ideea de a automatiza preluarea datelor și de a crea un sistem de notificare aparține CTO-ului Traian Oprean. După ce vaccin.live a devenit viral în spațiul IT din Sibiu, Cluj-Napoca și Iași, am decis că acest proiect poate avea un impact pozitiv asupra populației care dorește să se vaccineze și poate veni în sprijinul autorităților și de a contribui la eforturile comune privind combaterea și prevenirea pandemiei actuale. Deși nu avem date certe în acest sens, noi credem că este posibil să fi contribuit indirect și la stimularea interesului pentru vaccinare tocmai prin funcțiile suplimentare pe care le afișăm, prin faptul că notificăm noutățile țintit pentru fiecare centru de vaccinare sau județ și nu în ultimul rând prin faptul că persoanele pot alege tipul de vaccin pentru care se înscriu, o informație care pentru unele persoane are o importanță majoră în decizia de a face sau nu vaccinul”, spune Gabriel.

Gabriel Cârjea (stânga) și Traian Oprean (dreapta) 

Potrivit informațiilor date de el, până în acest moment, vaccin.live a înregistrat un trafic de peste 950.000 de vizitatori unici cu peste 6 milioane de vizualizări. În ultimele 21 de zile site-ul are o medie de 270.000 de vizualizări zilnice, conform statisticilor oferite de Google Analytics.

„Am contorizat peste 150.000 de înregistrări pentru notificare și am notificat efectiv peste 100.000 de persoane prin E-mail și SMS pentru noi locuri de vaccinare disponibile sau pentru noi centre de vaccinare deschise. Conform indexului de audiență globală Alexa Rank (Amazon) portalul https://vaccin.live se situează în acest moment pe locul 150 în Romania și pe locul 107.200 la nivel global. (sursa: https://www.alexa.com/siteinfo/vaccin.live )”, mai spune Gabriel.

Crearea portalului vaccin.live a durat aproximativ o săptămână, însă, se lucrează permanent la optimizarea și actualizarea informațiilor afișate. Pagina https://vaccin.live a fost lansată în 24 ianuarie 2021. Pentru dezvoltare a fost nevoie de cinci persoane: un manager de proiect, trei programatori și un designer web. În acest moment, mai este direct implicat și personal care se ocupă de suport, adică răspunde la solicitări de clarificări sau privind modul de funcționare, sosite prin e-mail și telefon. Gabriel spune că cel mai dificil a fost găsirea formatului optim de afișare a datelor în așa fel încât utilizatorului să-i fie cât mai simplu să găsească informațiile necesare, având în vedere că volumul informațiilor este unul destul de crescut.

Cei doi au dezvoltat de curând un nou portal: analize.live

O altă platformă de interes public a fost lansată de cei doi, oficial, luni, 5 aprilie. Este vorba despre analize.live, o platformă creată pentru a facilita accesul la informațiile publice referitoare la  fondurile disponibile pentru analize de laborator și investigații medicale paraclinice gratuite, publicate prin raportarile CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) pentru ca persoana interesată să poată identifica unitățile medicale care au fonduri disponibile în funcție de județ și tipul de investigații medicale urmărit.

Platforma utilizează același format ca și la vaccin.live, astfel implementarea a durat chiar mai puțin. De asemenea, tipul informațiilor prezentate a fost unul de complexitate mai redusă, iar cei doi sibieni spun că experiența acumulată la vaccin.live a fost de mare folos.

În cazul analize.live au fost doi factori pe care Gabriel și Traian i-au analizat atunci când au decis să pornească acest proiect.

„În primul rând, am observat în mass-media relatări despre cozile care se formează la început de lună la unitățile medicale unde populația se poate programa pentru analizele decontate de către CNAS (analizele gratuite) și am considerat că nu este un lucru normal ca beneficiarii de servicii medicale gratuite, în acest caz de analize de laborator sau imagistică, să fie nevoiți să vâneze efectiv obținerea unei programări în acest sens. În al doilea rând am corelat și faptul că începând cu data de 1 decembrie 2020, asigurații pot beneficia de analize de laborator și investigații medicale paraclinice pe întreg teritoriul României, fără a mai condiționa acordarea acestor servicii doar de către furnizorii de servicii medicale paraclinice care se afla in relație contractuala cu aceeași casa de asigurări de sănătate  cu care se afla în contract și medicul care a emis biletul de trimitere. (sursa: http://www.cnas.ro/post/type/local/comunicat-serviciile-medicale-paraclinice-pot-fi-acordate-oriunde-in-tara-in-baza-biletului-de-trimi.html). Cu alte cuvinte, dacă în județul învecinat mai sunt fonduri disponibile, pacientul se poate programa și la unități medicale din afara județului de reședință. După ce am identificat faptul că alocarea de fonduri,  situația privind numărul de cazuri programate și cuantumul fondurilor încă disponibile sunt informații publice disponibile pe portalul www.cnas.ro am procedat la centralizarea și reafișarea acestor informații într-un format cu care utilizatorii noștri sunt familiarizați, adică în același mod grafic utilizat și la vaccin.live”, spune Gabriel Cârjea.   

Bărbatul spune că nu există un protocol sau colaborare între firma sa și CNAS.

„Datele din platforma CNAS sunt informații publice, afișate nerestricționat, iar conform condițiilor generale de utilizare a platformei ”Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui)”, condiție pe care noi o îndeplinim, indicând sursa date: CNAS (www.cnas.ro). Nu există un protocol sau colaborare cu CNAS -ul”.

Având în vedere faptul că sunt doar câteva zile de când platforma a fost lansată oficial, nu se poate face o evaluare în ceea ce privește numărul utilizatorilor.

„În acest moment observăm, însă, o creștere a traficului și avem deja primele înregistrări pentru notificări. Chiar marți, 6 aprilie, am notificat utilizatorii din județul Sibiu asupra faptului că au fost raportate fonduri disponibile în județ (dacă până luni apăreau fonduri disponibile cu valori negative, marți au fost raportate aproximativ 800.000 lei fonduri disponibile)”, spune Gabriel.

vaccin.live se actualizează la 20 de minute, iar analize.live la 24 de ore

În ceea ce privește acuratețea informațiilor de pe cele două platforme, creatorii lor spun că, referitor la informațiile preluate de pe platforma oficială pentru programare la vaccin #ROVACCINARE (https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/) informațiile sunt preluate exact așa cum sunt ele disponibile în momentul afișării. De asemenea, actualizarea datelor se face la un interval de aproximativ 20 minute, în cazuri speciale (de încărcare a traficului pe platforma oficială sau nefuncționare temporară) datele de pe vaccin.live se vor actualiza corespunzător. Informația privind tipul de vaccin pentru fiecare centru este o informație preluată în momentul actualizării și reflectă fluxul de vaccinare existent în acel moment pentru centrul respectiv, calculat în funcție de numărul de zile până la rapel, care este vizibil în momentul în care se efectuează programarea pe platforma oficială. Fiecare centru poate avea mai multe fluxuri (chiar și cu 1,2 vaccinuri diferite). Coloana „Vaccin*” afișează, deci, fluxul principal al centrului selectat. Gabriel spune că aceste date referitoare la tipurile de vaccin folosite în centrele de vaccinare sunt orientative și pot apărea discrepanțe față de situația din platforma de vaccinare. În ceea ce privește certitudinea tipului de vaccin, acesta se poate verifica în momentul programării pe pagina #ROVACCINARE, urmărind numărul de zile între doza 1 și doza 2 (rapel) – pentru tipurile de vaccin existente în acest moment (Pfizer 21 de zile, Moderna 28 de zile și Astra Zeneca 56 de zile).

Când vine vorba despre informațiile preluate de pe platforma CNAS (www.cnas.ro), acestea sunt afișate exact așa cum sunt ele disponibile pe platforma CNAS în momentul preluării. Este foarte important de știut că Analize.live nu intervine în niciun fel asupra datelor. Gabriel spune că eventuale erori sau omiteri privind realitatea datelor revine exclusiv platformei de raportare CNAS. Pe această platformă actualizarea datelor se face la un interval de maxim 24 ore.

Traian Oprean 

Cele două platforme sunt gratuite

Atât vaccin.live, cât și analize.live sunt două platforme care pot fi utilizate în mod gratuit. Gabriel spune că membrii întregii echipe au fost bucuroși să ajute atâtea persoane și că toate mesajele de încurajare și apreciere le dau putere și curaj de a merge mai departe. Pentru ei este suficient.

„Toți membrii echipei sunt entuziasmați de succesul pe care îl avem, de faptul că putem ajuta un număr așa de mare de persoane cu informații utile, încât nu stă nimeni să contorizeze orele de muncă. Se lucrează în paralel cu sarcinile pe care le avem pentru alte proiecte în derulare. În funcție de actualizările necesare și de funcționalitățile noi introduse, sunt persoane implicate și în afara orelor normale de program, se lucrează oricum de mult timp în sistem home-office.

Am avut și ședințe de lucru după miezul nopții, atunci când au apărut probleme sau modificări la platforma oficială, pe care am dorit să le transpunem în cel mai scurt timp, pentru a nu crea confuzie în rândul utilizatorilor noștri.

Efortul este mare, ne sacrificăm și zilele de week-end, dacă trebuie, însă „recompensa” maximă care ne dă forță în fiecare zi să o luam de la capăt, să verificăm că toate datele sunt corecte, să îmbunătățim în permanență informațiile afișate, o reprezintă feedback-ul uriaș, miile de mesaje de încurajare, de mulțumire și de apreciere pe care le primim. Atunci când și o singură persoană ne transmite că a reușit să se programeze pentru vaccinare datorită nouă, orice urmă de oboseală dispare, luăm un espresso și mergem mai departe”, spune Gabriel.

Mesajele de susținere sunt afișate aici: https://vaccin.live/mesaje   

Gabriel și Traian spun că nu au făcut o estimare concretă a tuturor resurselor implicate, cum fac în cazul unui proiecte comerciale. Cu toate acestea, au costuri directe, servere închiriate special pentru aceste proiecte, datorită traficului foarte mare, servicii plătite pentru transmiterea de SMS-uri și E-mail-uri în masă. Toate aceste costuri care susțin ambele proiecte sunt suportate de Media Defender S.R.L. și susținute financiar strict din donațiile pe care utilizatorii le transmit prin  https://www.buymeacoffee.com/vaccin.live, respectiv https://www.buymeacoffee.com/analize.live .

Cei doi sibieni spun că au în plan și alte proiecte care țin de transparența digitală. Nu-și doresc, în acest moment să dezvăluie subiectele, dar pot spune că spune că țin de sănătatea și calitatea vieții populației din România.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus