Duminică,
27.11.2022
Partial Noros
Acum
4°C

Reacție după anunțul Ralucăi Turcan privind ajutorul dat familiilor medicilor decedați de COVID. ”Legea există de un an!”

Reacție după anunțul Ralucăi Turcan privind ajutorul dat familiilor medicilor decedați de COVID. ”Legea există de un an!”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat ieri, după ședința de Guvern, că se lucrează la un proiect legislativ prin care familiile medicilor decedați în urma infecției cu noul coronavirus să primească un ajutor financiar. ”Există un ajutor de înmormântare, nu luăm în calcul un ajutor special, specific pentru persoanele care au decedat de coronavirus,  există însă în discuție un proiect prin care să se acorde un stimulent pentru familiile medicilor care au decedat de coronavirus. Acest proiect este în stadiul de discuție între ministerele care trebuie să se pronunțe pe acest proiect”, a anunțat Raluca Turcan. Între timp am aflat că nu este vorba doar de medici, ci de întregul personal medical și că este vorba de o pensie de urmaș de 75% din ultimul salariu de bază al celor decedați, iar în în situația în care nu există urmaşi, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia ar beneficia de un ajutor lunar în cuantum de 50% din nivelul pensiei de urmaş, stabilită în aceeași lege.

PSD: ”A trecut deja un an de când nu ați aplicat această lege.  Un ministru catastrofă! Asta sunteți!”

Doar că există o astfel de lege și a fost chiar promulgată de președintele Klaus Iohannis în 15 mai 2020. Legea nr.56 din 15 mai 2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19 prevede acordarea unei pensii de urmaș pentru familiile celor decedați egală cu 75% din salariul de bază avută de persoana decedată. De asemenea, familiile celor decedați sunt scutite sde la plata impozitului pe terenul și pe clădirea folosită ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate. “Raluca Turcan nu ratează nicio zi pentru a se face de râs! Astăzi ne-a povestit cum va face un proiect care să ofere sprijin pentru familiile medicilor care au decedat de coronavirus.  E clar! Doamna Turcan habar nu are nici măcar ce legi a votat!  Da, dna Turcan, acum fix un an, în aprilie, ați votat legea PSD prin care familiile medicilor care au pierdut lupta cu virusul să primească o pensie de urmaș egală cu 75% din salariul cadrului medical respectiv. În loc să vă faceți de râs prin conferințe, mai bine ați aplica legea deja votată și promulgată, dna Turcan! A trecut deja un an de când nu ați aplicat această lege.  Un ministru catastrofă! Asta sunteți! Nu știți nici ce votați. Nu știți nici ce vorbiți. Nu înțelegeți nimic. Nu vă pricepeți la nimic. Plecați urgent acasă!”, au reacționat social-democrații.

PSD anunță de asemenea că intenționează să depună o moțiune simplă împotriva ministrului Raluca Turcan.

Turcan: Proiectul anunțat completează și face aplicabilă legea 56/2020

Ministrul Muncii a precizat în urma atacului social-democraților că proiectul despre care a vorbit ieri completează Legea 56/2020, votată anul trecut, corectându-se numite omisiuni și făcându-se anumite precizări mai clare. ”Anunțul meu de astăzi reprezintă o ordonanță de urgență pentru cadrele medicale, adică o modificare și o completare a legii nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19. Proiectul clarifică aspecte referitoare la sursa de finanțare a pensiei de urmaș, a ajutorului suplimentar acordat familiei care a suportat cheltuielile pricinuite de decesul personalului medical care a participat la acțiuni medicale împotriva COVID-19 și a ajutorului lunar acordat părinților, în condițiile în care decedatul era singurul întreținător al părinților săi. Grabnic la vorbă, dar încet la pricepere, domnul Ciolacu trebuie să știe, că Legea nr. 56/2020, fiind derogatorie atât de la legislația vizând drepturile de asigurări sociale în sistemul public de pensii, cât și de la legislația vizând drepturile de pensie în sistemul pensiilor militare de stat, trebuie modificată pentru a clarifica instituțiile responsabile cu stabilirea și plata drepturilor pecuniare din bugetul de stat prin bugetele instituțiilor plătitoare”, a anunțat Turcan.

În plus, față de legea aflată în vigoare în proiect sunt incluse și alte categorii de personal medical, respectiv cel din structurile DSU, din cadrul MAI. În plus, se  fac unele clarificări referitoare ”la dreptul la pensia de urmaș care reprezintă 75% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție avut de personalul medical prevăzut la art. 2 alin. (1) la data decesului, de care urmează să beneficieze copiii până la împlinirea vârstei de 16 ani, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, respectiv pe toată durata invalidităţii de orice grad, ivită anterior vârstelor menționate” și ”se elimină și confuzia din actuala lege referitoare la faptul că fiecare părinte va beneficia de un ajutor lunar în cuantum de 50% din nivelul pensiei de urmaș, stabilit potrivit legii. Precizarea se referă la faptul că ajutorul stabilit potrivit legii se acordă ambilor părinți și nu un cuantum de 50% pentru fiecare părinte”, după cum precizează Turcan.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Dani ocna

Acum 11 luni

nu de ezista o doamna mai penibila ca aceasta pdlistpnlista nici iorica dancila nu era asade nula
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus