Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Valeriu Gheorghiţă: Continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă

Valeriu Gheorghiţă: Continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă

Vaccinarea împotriva COVID-19 din România este foarte important să fie continuată cu toate produsele, iar vaccinarea cu AstraZeneca va continua, a anunţat joi preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă.

"Se continuă vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. (...) Având în vedere contextul epidemiologic din România, este foarte important să continuăm vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale şi la parametri cât mai ridicaţi", a declarat Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, temporizarea sau renunţarea la vaccinare ne pot aduce în faţa unor forme severe de îmbolnăvire.

El a amintit că Agenţia Europeană a Medicamentului a confirmat faptul că raportul beneficiu - risc al vaccinului de la AstraZeneca rămâne pozitiv.

"Este identificată o posibilă relaţie de cauzalitate cu formarea de cheaguri de sânge, cu caracteristici neobişnuite asociate cu niveluri scăzute de trombocite. Au fost analizate, până la data de 4 aprilie, toate cazurile raportate la nivel european şi la nivel mondial, fiind înregistrare aproximativ 222 de evenimente trombotice, (...) din peste 34 de milioane de doze administrate. Toate aceste date echivalează cu o rată de apariţie a acestor evenimente de 0,65 la 100.000 de persoane vaccinate. Combinaţia raportată a cheagurilor de sânge şi a trombocitelor scăzute este foarte rară, iar beneficiile globale ale vaccinării în prevenirea COVID-19 depăşesc riscurile acestor eventuale efecte secundare", a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Din evoluţia recentă a pandemiei în România, a adăugat el, "se constată că, la 100 de oameni diagnosticaţi cu COVID-19, 2,5 persoane decedează".

"Practic, aceasta este rata de fatalitate înregistrată la acest moment. În ultimul timp, din păcate, s-a observat o tendinţă de creştere a gravităţii cazurilor de COVID-19 inclusiv în rândul populaţiei tinere. Aşa cum s-a susţinut de către Agenţia Europeană a Medicamentului, precum şi de către Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, boala COVID-19 se asociază cu un risc considerabil de spitalizare, de deces, inclusiv prin evenimente trombotice. Pe de altă parte, evenimentele trombotice care au fost raportate post-vaccinare sunt posibile cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depăşesc cu foarte mult riscurile care survin după vaccinare legat de aceste potenţiale evenimente trombotice", a indicat preşedintele CNCAV, potrivit sursei citate.

El a anunţat că toate autorităţile în domeniu şi specialiştii din sistemul medical din România monitorizează în permanenţă şi responsabil toate datele ştiinţifice disponibile, atât cele deja existente, cât şi cele care urmează să fie publicate privind vaccinarea, privind indicaţiile, privind profilul de siguranţă, de eficacitate şi de eficienţă, atât pentru vaccinul de la AstraZeneca, cât şi pentru celelalte seruri anti-COVID autorizate.

"Fiecare om trebuie să înţeleagă care sunt eventualele semne de alarmă pe care trebuie să le cunoaştem cât mai bine pentru a ne putea adresa serviciilor medicale pentru diagnostic şi tratament", a menţionat Valeriu Gheorghiţă. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1083

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus