Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Avocatul Marcel Băcilă: Pandemia, pe lângă laturile ei extrem de păguboase, a adus și multe lucruri bune din punct de vedere organizatoric

Avocatul Marcel Băcilă: Pandemia, pe lângă laturile ei extrem de păguboase, a adus și multe lucruri bune din punct de vedere organizatoric

După mai bine de un an de pandemie, piața avocațială din Sibiu revine, încet dar sigur, la normalitate. Ziarul Turnul Sfatului a stat de vorbă despre acest subiect cu unul dintre cei mai cunoscuți avocați din Sibiu, Marcel Băcilă. Se tem sibienii să meargă în biroul unui avocat, au crescut termenele de judecată în instanțele din Sibiu, au scăzut veniturile în această breaslă – sunt doar câteva din întrebările adresate.

 

Puține sunt sectoarele sociale și economice care pot spune că în ultimul an și-au desfășurat activitatea neafectate de pandemie. Cum ați caracteriza piața avocațială din Sibiu, după un an de coronavirus?

Situația pandemică ne-a luat prin surprindere, ca pe toată lumea de altfel. Avocații au însă puterea de a se adapta oricăror situații și, sigur, și în această situație ne-am adaptat rapid. Dacă la început am fost temători, din cauza gradului mare de contagiozitate al virusului și din cauza faptului că activitatea avocațială se desfășoară în relație directă fizică cu clienții și instituțiile statului, în timp, beneficiind și de regulile de distanțare socială impuse, aceste temeri s-au stins, ajungându-se ca în prezent să avem o activitate foarte aproape de normalitate. Nu mai puțin, am învățat noi, clienții noștri și instituțiile statului, să folosim cu toții digitalizarea în munca prestată și asta pot să spun că ne-a ajutat enorm, ca să nu mai spun că ne-a și adus mai aproape de modul de lucru al secolului 21.

Pe de altă parte, numeroase ramuri ale economiei, inclusiv sectoare socio-profesionale, au primit ajutoare din partea statului în funcție de anumite criterii, ca să poată traversa această perioadă. Avocații au fost sprijiniți de guvern sau vă simțiți abandonați?

Și avocații, cei care nu au desfășurat activitate în perioada de lockdown, au putut să acceseze și au primit ajutor în baza Ordonanței de Urgență 132/2020, ceea ce înseamnă că nu ne-am simțit total abandonați. Abandonați ne-am simțit, sau poate doar eu am simțit asta, atunci când avocații care desfășoară o activitate de interes public cu tot ceea ce înseamnă aceasta, avocații în lipsa cărora instituțiile statului și în principal insanțele de judecată nu și-ar mai găsi obiectul muncii, ei bine aceștia, avocații, nu au fost incluși în etapa a 2-a de vaccinare. Da, aici, personal, m-am simțit abandonat.

Dar de liderii aleși, decani de barouri sau organizații superioare de la București? Simtiți că a existat un interes pentru a apăra drepturile avocaților?

Suntem în fața unui subiect extrem de sensibil, mai ales în lumina ultimelor știri intens propagate pe rețelele media, cu privire la condamnarea unor avocați pentru acte și fapte în legătură cu exercitarea profesiei. Conducerea administrativă a Baroului Sibiu, formată din colegi pe care îi cunosc personal, este cert animată de bună credință și a încercat în această perioadă, sub diverse forme, în special prin comunicate și informări, să vină în sprijinul colegilor care au fost afectați sever de pandemie. Mi-e greu să mă pronunț asupra activității UNBR-ului a cărui activitate o consider mult sub cerințele unei profesii cum este cea pe care o exercit. UNBR-ul a adoptat și adoptă o politică de rezervă exagerată, ceea ce este total în defavoarea avocaților. Rezultanta este aceea că, cea mai frumoasă și demnă meserie din lume - avocatul fiind primul apărător al clientului, al omului - este ostracizată total nedrept. Nici sub aspectul efectelor pandemiei asupra profesiei de avocat nu am văzut rezultate concrete ale activității UNBR. Eu sper ca în viitorul apropiat, prin schimbări concrete atât din punctul de vedere al persoanelor ce compun această entitate, prin primenirea acestora, cât și prin schimbarea strategiei de abordare a reprezentării profesiei, avocatul să-și recâștige locul, acela de lider incontestabil al profesiilor juridice.

Și comportamentul oamenilor s-a schimbat, mulți spun că le este frică să meargă la doctor, spre exemplu. La avocat mai vin oamenii?

Să știți că oamenii vin la avocat ca la doctor. Și nu glumesc. Chiar ei îmi spun acest lucru, și anume că au aceleași temeri și frici. Mulțumirea este atunci când „doctorul” reușește să-i liniștească, să le redea speranța și încrederea că, dacă au dreptate, li se va face dreptate. Și da, chiar vin ca la doctor (râde n. r.).

S-a schimbat în vreun fel natura spețelor și a dosarelor la care lucrați în ultimul an? Mă gândesc că poate or fi mai multe litigii economice, contracte de muncă sau poate au crescut divorțurile?

În domeniile în care activează societatea de avocatură pe care o conduc, comercial și civil, nu am avut o schimbare esențială în urma pandemiei. Există o creștere a litigiilor de muncă fiindcă există entități care au fost afectate grav și au fost nevoite să facă disponibilizări. Însă multe litigii de muncă nu de aici provin, fiindcă în aceste situații nu există alternativă, ci din acele situații în care angajatorii au înțeles să profite de această situație gravă și să disponibilizeze abuziv angajați. Fiindcă Bacilă și Asociații SCA reprezintă în majoritate angajatori și prin prisma faptului că aceștia sunt consiliați de noi în așa fel încât aplicarea legii să fie în litera și spiritul acesteia, ne mândrim să spunem că acești clienți nu au avut astfel de litigii și că, mai mult, au sprijinit și sprijină atât cât pot forța de muncă și oamenii care o formează.

Au afectat toate aceste probleme veniturile medii ale unui avocat? 

Dacă la jumătatea anului trecut am sesizat o ușoară scădere a veniturilor, începând cu anul 2021 activitatea noastră a crescut substanțial, pe fondul unei dorințe evidente de depășire a acestei situații, clienții noștri dovedind o încredere și o speranță crescută în activitățile pe care le desfășoară și pe care doresc să le extindă exponențial.

De la paznicul din supermarket până la premierul țării, toată lumea vorbește de o reîntoarcere la normalitate. Avocații au un plan pentru revenirea la normalitate? Aveți astfel de discuții cu cei din conducerea Baroului, cu reprezentanții instanțelor de judecată?

Să știți că pandemia, pe lângă laturile ei extrem de păguboase, a adus și multe lucruri bune din punct de vedere organizatoric. Dacă avocații se buluceau la propriu, la primele ore ale dimineții, în toate sălile de judecată, fiindcă nu eram programați pe ore de reprezentare, ci toți eram citați pentru orele 08:00 sau 09:00, astăzi s-a reușit ca programarea proceselor să fie stabilită pe ore și astfel s-a ajuns la o mult mai bună a organizare. Și, cred eu, la o mult mai bună administrarea a Justiției. Sper ca odată cu dispariția pandemiei, modul anterior de lucru să nu se mai întoarcă niciodată, iar actuala organizare chiar să se îmbunătățească. Dacă ne referim doar la aceasta, iată că însăși pandemia a dus la normalitate. Cum vă spuneam mai sus, sunt convins de pro-activitatea reprezentanților administrativi ai avocaților sibieni și nu o dată, personal, mi-am exprimat disponibilitatea de a sprijini orice demers în susținerea drepturilor și intereselor noastre, ale avocaților.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus