Marţi,
29.11.2022
Innorat
Acum
-1°C

Programul ”Anii Drumeției” va fi lansat luna viitoare și cuprinde tot județul: ”condiții prielnice pentru experiențe plăcute, în natură”

Programul ”Anii Drumeției” va fi lansat luna viitoare și cuprinde tot județul: ”condiții prielnice pentru experiențe plăcute, în natură”

Autoritățile județene anunță alocarea a 1,5 milioane de lei pentru prima etapă a ”Anilor Drumeției”, descris drept un program pilot de promovare a ecoturismului în județul Sibiu. Totodată a fost anunțată și echipa care se va ocupa de implementarea programului, echipă condusă de Sergiu Olteanu.

Un grup independent de specialiști a fost selectat de către conducerea Consiliului Județean Sibiu pentru a implementa Anii Drumeției, program prevăzut a se întinde pe parcursul anilor 2021 și 2022. ”A fost selectată o echipă de proiect care va asigura managementul și implementarea Programului, coordonată de Sergiu Olteanu. Din echipă mai fac parte: Monika Tompos, Cristian Cismaru, Simina Manea, Sandy Stancu, Lucia Sevestrean și Lorand Peter”, anunță CJ Sibiu, într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului.

Cei mai sus enumerați au fost selectați dintr-un grup de lucru format încă de anul trecut și care a reunit instituțiile din subordinea CJ cu atribuții și implicații în turism și infrastructură, reprezentanți ai Asociației Județene de Turism Sibiu și specialiști în turism, comunicare și management de proiect, pasionați de drumeții montane, de promovarea valorilor tradiționale, a zonelor rurale și a mijloacelor de transport prietenoase cu mediul.

„Lansarea oficială a programului este programată pentru sfârșitul lunii mai, moment în care vom prezenta, pe larg, obiectivele anuale și etapele implementării. Tot atunci vom detalia  situația traseelor vizate pentru intervenție și destinația acestora, în funcție de oportunitățile pe care le oferă pentru practicarea activităților specifice ecoturismului”, spune Sergiu Olteanu, managerul de proiect, potrivit comunicatului citat.

Ce urmează?

Programul este gândit să acopere întreg județul în următorii doi ani. ”Acțiunile incipiente se vor concentra în jurul îmbunătățirii oportunităților de practicare a activităților de ecoturism precum: drumeția, cicloturismul, plimbările ecvestre, observarea florei și a faunei, tururi culturale; accentul fiind pus pe orice activitate practicată în aer liber, diminuarea perturbărilor prin accesul necontrolat cu mijloace motorizate și depozitarea ilegală a deșeurilor”, informează CJ Sibiu.

”Unul dintre principalele obiective ale programului este de a asigura condițiile prielnice pentru experiențe plăcute, în natură”, comunicat CJ Sibiu

Din bugetul alocat pe anul în curs urmează a fi refăcute și omologate traseele existente, dar și întocmite documentații pentru identificarea unor trasee care să fie amenajate în viitor. Din cele 1,5 milioane de lei urmează a fi alocați bani și pentru promovarea infrastructurii turistice și a operatorilor turistici din județ care activează în domeniul ecoturismului. ”Cea mai mare parte din acest buget se alocă Asociației Județene de Turism Sibiu (AJTS) care va fi structura suport de implementare, în cadrul căreia va funcționa echipa de management și implementare a Programului, precum și către instituții din subordinea Consiliului Județean Sibiu precum Salvamont, care are atribuția de întreținere a potecilor turistice sau Direcția Drumuri și Poduri pentru realizarea de locuri de popas și parcări verzi pe drumurile județene pitorești. În cadrul AJTS, Implementarea programului va fi realizată de un grup independent de specialiști ce urmează să fie contractați în perioada următoare. Una dintre așteptările de la această echipă va fi și atragerea de fonduri și din alte surse decât cele publice, având în vedere potențialul ca dezvoltarea drumeției să reunească în jurul său factori de interes și din sectorul privat. La acest buget se adaugă sumele alocate pentru Agendele Județului, care vor avea anul acesta ca temă transversală promovarea valorilor naturale din județul Sibiu”, mai anunță reprezentanții CJ Sibiu.

Contextul pandemiei de Covid-19 poate fi transformat într-un avantaj pentru succesul acestui proiect, consideră Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu. ”Programul «Anii Drumeției» a venit de la nevoia de a adapta strategia de promovare turistică a județului Sibiu la actualul context global. Distanțarea socială, limitarea călătoriilor, nevoia oamenilor de a ieși în natură, de a aprecia lucrurile simple cum ar fi o plimbare în aer liber, a reprezentat pentru noi o oportunitate de a valorifica patrimoniul natural pe care îl are județul Sibiu. În următorii ani vom aloca fonduri pentru refacerea infrastructurii turistice de drumeție existente, identificarea de noi trasee turistice și promovarea lor într-o platformă comună, de referință pentru ecoturismul din județ și, mai ales, stabilirea unui cadru legal care să permită protejarea naturii”, declară Cîmpean, potrivit comunicatului remis redacției.

Sursa foto: CJ Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 2043

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Birtu

Acum 1 an

FSSSSSSSSS, FSSSSSSSSS, FSSSSSSSS !!! PE HARTIE DA BINE,IN REALITATE NU PREA. GUNOAIE, CAINI CIOBANESTI CARE ATACA TURISTII,MIZERIE,etc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus